Het grote 'filter' topic

Voor al uw vragen, antwoorden en opmerkingen over het roken van de pijp...
Plaats reactie
endevos
Berichten: 839
Lid geworden op: 11 mar 2010 21:14
Locatie: gent

Bericht door endevos »

robvoorburg schreef:Ik heb hetzelfde gehoord/gelezen. Daarom heb ik mij aangeleerd het zo te doen, maar welke natuurkunde daar achter steekt is mij niet duidelijk.
Ik dacht dat het ergens stond op een larsen-foldertje dat hier eens online heeft gestaan. Het had iets te maken met het feit dat de maker ook altijd in dezelfde richting draait.

Edit:
ha gevonden.
Afbeelding

Het is dus altijd volgens de klok (bij larsen althans)


En niet openen terwijl de pijp warm is, dus wss ook niet tijdens het roken. :P

Gebruikersavatar
derkbait
Berichten: 154
Lid geworden op: 22 apr 2010 18:44
Locatie: 150
Contacteer:

Bericht door derkbait »

Enige specialisme die ik heb op Whiskey gebied is het consumeren ervan :lol: Verder ontbreekt mij elke kennis van het maken ervan... Ja tuurlijk wel de vaten en dergelijke en in Friesland is een bedrijfje "Us Heit" of iets dergelijks die jaren geleden mij vertelde dat zij met het door hun gebrouwen bier ook Whiskey konden maken.. Blijft een heerlijk magische drank in elk geval met voor iedereen wel een lekkere smaak.. Soms moet je dat er voor over hebben maar dat is met alle luxe in deze wereld. Prijs bepaald voor mij in elk geval niet de smaak.. Laatst 2 Canadese soorten gehad en die waren ook heerlijk zoetig..
Ik zal de plaatselijke pijphandelaar eens even bellen van de week of hij die filters misschien kan bestellen. Ik weet nu al dat ik dan weer lang moet wachten en daar heb ik dus geen zin in...
Verder een leuk topic geworden moet ik zeggen al valt het onderwerp totaal weg hahahaaa!!!! Ik draai ook mijn stelen eruit en erin. Behalve de Petersons die moet ik altijd wat wikken en heen en weer bewegen want draaien is geen optie bij die ondingen :twisted: Muurvast zitten die dingen altijd!!

drfretboard

Bericht door drfretboard »

Het losmaken van de steel afgesplitst naar:
http://pijprokersforum.forum2go.nl/het- ... t2492.html

Gebruikersavatar
Dirk Bauwens
Berichten: 134
Lid geworden op: 03 jan 2011 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Bericht door Dirk Bauwens »

Winslow Collector schreef: Beste Dirk, Ik weet wat het verschil tussen kool en actieve kool is.
Dan zul je het zeker met me eens zijn dat zo’n pijpfilter met actieve kool alleen maar smaken kan wegnemen.
Dat houdt echter per definitie in dat niet alleen slechte maar ook goede smaken zullen worden weggefilterd.
Dat kan men enerzijds als iets positiefs opvatten (omdat de hoeveelheid slechte smaakstoffen vermindert) maar anderzijds ook als iets negatiefs (omdat de hoeveelheid goede smaakstoffen vermindert).
De resultante van deze twee componenten bepaalt of het totale effect door iemand als positief of negatief ervaren wordt.

In ieder geval stroken de opmerkingen dat de tabakssmaak met dergelijke filters vlakker wordt, perfect met de wetenschap.
Ik betwist hiermee niet iemands persoonlijke voorkeur voor dergelijk mildere, afgevlakte smaken.
Ik probeer alleen maar uit te leggen dat het filterloos roken van kwaliteitsvolle tabakken ook interessante voordelen te bieden heeft.
Waarom kiezen bijvoorbeeld sigarenrokers ook niet voor het roken doorheen een actieve-koolfilter?

drfretboard

Bericht door drfretboard »

Dirk Bauwens schreef:
Waarom kiezen bijvoorbeeld sigarenrokers ook niet voor het roken doorheen een actieve-koolfilter?
Dat is inderdaad werkelijk een non-issue :lol:

Afbeelding

Verschil met pijp is wel dat de sigaar zelf als filter fungeert. Natuurlijk is dat niet vergelijkbaar met het 'actieve-koolfilter' verhaal.

Aanvankelijk rookte ik zelf dus altijd de pijp met filter (9mm koolfilter), hoofdzakelijk vanwege een soort over-voorzichtigheid. Vervolgens kreeg ik nogal wat pijpjes met zo'n metalen filter en ging ik dat uitproberen. Sindsdien heb ik geleerd zonder filter te roken en dat bevalt stukken beter voor wat de smaak betreft.

Winslow Collector

Bericht door Winslow Collector »

Dirk Bauwens schreef:De resultante van deze twee componenten bepaalt of het totale effect door iemand als positief of negatief ervaren wordt.
En zo blijft het inderdaad een persoonlijke smaakkwestie. Zoals met alles. :wink:
Ik denk trouwens dat pro-filter en contra-filter in pijprookland zo'n beetje het meest besproken onderwerp is, bevestigd door de vele tientallen (honderden?) pijprokers die ik de afgelopen 23-24 jaar heb gesproken.

Zoals ik al schreef heb ik genoeg vergelijkingsmateriaal (wedstrijden zonder filter, zelf roken met filter) en dit heeft nog niet geleid tot het uitsluitend zonder filter roken. Heb laatst thuis de vergelijking met Davidoff Sweet Mixture No.2 geprobeerd. Conclusie was voor mij: met filter, helemaal perfect in een van mijn meerschuimpijpen mét 9 mm filter... voor mij dan, dus persoonlijk. Ondanks de marketing van deze (naar Davidoff's eigen zeggen) top-tabak.

Wat ik dan wél weer interessant vind, is dat bijvoorbeeld Duitsland een typisch "filterrokend" land is en Nederland, Frankrijk en België weer typisch filterloos. Toch weer een stukje opvoeding, conditionering, marketing?

Wat ik ook veel merk is het verschil tussen mensen die bijvoorbeeld uitsluitend Latakia of Semois roken, wat toch wel heftige tabakken zijn. Die mensen zijn soms zwaar contra de gesausde tabakken. Dit zijn vaak mensen die de heftige Islay whisky's drinken (veel turfinvloed, sterk medicinaal) en de subtiliteiten van bijvoorbeeld de Speyside whisky's niet kunnen waarderen. Of niet proeven, dat kan ook. :wink:

Ik denk maar zo: alles proberen en het goede voor jezelf er uit kiezen. :lol:

Gebruikersavatar
Dirk Bauwens
Berichten: 134
Lid geworden op: 03 jan 2011 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Bericht door Dirk Bauwens »

drfretboard schreef:Sindsdien heb ik geleerd zonder filter te roken en dat bevalt stukken beter voor wat de smaak betreft.
Dat kan ik volledig be-amen.
Geen filter gebruiken vereist zorgvuldiger pijproken, omdat de smaken niet afgevlakt worden. Te snel roken bijvoorbeeld wordt dan onmiddelijk afgestraft.
Maar de beloning is groot wanneer bepaalde goede aroma's zonder filter veel beter tot hun recht blijken te komen.

Gebruikersavatar
Dirk Bauwens
Berichten: 134
Lid geworden op: 03 jan 2011 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Bericht door Dirk Bauwens »

Winslow Collector schreef:Ik weet ook wat het branden van vaten voor whiskyrijping is, geloof me maar. :wink: Het is niet "min of meer karameliseren", maar lignine is een bouwstof van hout. Door branden komt er vanilline vrij uit de lignine en dat is een bestanddeel van vanille. Karameliseren is suiker verbranden en dat is iets geheel anders dan vanille.
Ik was er zeker van dat jij dat zou weten en daarom gebruikte ik het juist als voorbeeld. Actieve koolstof neemt alleen maar smaken weg, de getoaste eik in zo’n whisky-vat voegt vooral smaken toe.

Met mijn uitdrukking "min of meer karameliseren" wilde ik alleen maar met weinig woorden (maar voor iedereen zo begrijpbaar mogelijk) zeggen wat voor complexe dingen er scheikundig met het hout aan de binnenkant van zo’n vat gebeuren.
Met als resultaat vooral het tegenovergestelde van wat actieve kool doet.

(Volledigheidshalve, omdat jij over vanilline begint, kan ik herhalen dat wel degelijk suikers en gekaramelliseerde suikers in dat vat ontstaan/toenemen door dat aanbranden. Dat heb nog eens geverifieerd.
Die extra suikers en gebrande suikers ontstaan door de afbraak door warmte van cellulose en hemicellulose.)

Gebruikersavatar
tweetakt [*RIP*]
Berichten: 313
Lid geworden op: 03 jan 2011 23:31
Locatie: Beegden

Bericht door tweetakt [*RIP*] »

Los van het feit of je zo'n adapter werkelijk nodig hebt is het toch doodsimpel: Je neemt een 8 mm staafje (ter lengte van een zg 9 mm filter) en boort er een 3,5 mm gat door. Heb meerdere van die dingen gemaakt omdat deze adapters bijna uitsluitend verkrijgbaar zijn als je ook een pijp koopt. Gewoon een dummy dus.
Wat betreft het wel of niet met filter roken hebben we een ander draadje maar ik wil wel nog wat kwijt. Een actief koolfilter haalt het een en ander weg, zonder meer, maar dat wil ik ook. Buiten dat de scherpe kantjes van de tabak worden weggenomen krijg je ook een belangrijk kleinere portie giftige stoffen naar binnen. Dat was in eerste instantie mijn reden de pijp te gaan roken. Stoppen met roken wilde/kon ik niet maar ik wilde wel de nicotineopname (en andere giftig spul) verminderen. De duurste pijp is hier niet welkom als er geen filter in kan of erin gemaakt kan worden. Aktieve kool is superieur in het wegfilteren van giftige stoffen (gasmaskers maken er ook gebruik van en in mijn tijd onder de wapenen heb ik dat effect goed leren waarderen) Het blijft natuurlijk een persoonlijke zaak maar ik heb nog nooit een lekkere pijp gerookt zonder filter. Wellicht is voor de verstokte non filterroker een meerschuim of een papierfilter interessant. De filter is bij mij na gebruik altijd nat en ik mik hem zonder uitzondering in de asbak omdat hij in mijn ogen dan verzadigd is en geen giftige stoffen meer kan absorberen. Mijn omgeving is mij ook altijd beter gezind als ze horen dat mijn rook door een koolfilter is gegaan. Niet dat het alle nietrokersproblematiek oplost maar het helpt wel.
R.I.P. 08/04/2013

- Aangepast door Nekker

Winslow Collector

Bericht door Winslow Collector »

Dirk Bauwens schreef:(Volledigheidshalve, omdat jij over vanilline begint, kan ik herhalen dat wel degelijk suikers en gekaramelliseerde suikers in dat vat ontstaan/toenemen door dat aanbranden. Dat heb nog eens geverifieerd.
Die extra suikers en gebrande suikers ontstaan door de afbraak door warmte van cellulose en hemicellulose.)
Ghe ghe :) het wordt bijna een verhandeling over het behandelen van hout voor de rijping van whisky. Overigens een zeer belangrijk deel van de productie en iets dat ik in mijn boek over whisky, dat ik aan het schrijven ben, uitgebreid aan bod laat komen.

Maar het ligt toch iets complexer. Ik weet niet waar je het geverifieerd hebt, maar bijvoorbeeld wikipedia meldt ook veel foutiefs/mythes. Zoals ik elders op dit forum al eens heb kunnen aantonen. Trouwens, zelfs distilleerderijen houden mythes (leugens?) in leven om het wereldje maar mystiek en geheimzinnig te houden. Ze willen die mythes eigenlijk niet graag ontkrachten, terwijl het hele proces op chemische wijze erg duidelijk te verklaren is. Maar dat haalt blijkbaar de charme weg van de wondere wereld van whisky. Terwijl het juist meer inzicht geeft over wat je van een whisky kunt verwachten, als je enkele achtergronden van het proces weet. En het maakt de drank er niet minder om. :lol:

Er is een groot verschil tussen branden van vaten voor wijn en voor whisky, ook als whisky in wijnvaten gaat rijpen. Bij whisky gebeurt dit onder hogere temperaturen, wat meestal leidt tot meer verbranding, termen als "lightly toasted" tot "alligator" voor de whisky en nauwelijks meer dan "lightly toasted" voor wijnen. Ex-wijnvaten worden nagenoeg altijd extra gebrand voordat er new spirit in gaat.

Bij whiskyvaten komen zeker suikers uit het hout, niet uit de lignine, maar uit de cellulose en hemicellulose. (Lignine is de "lijm", de verbindingsstof, tussen de werkelijke bouwstenen van hout: cellulose en hemicellulose). Echter door het laten rusten van de gezaagde duigen, dus voordat het vat voor de eerste keer in elkaar gezet wordt, verdwijnen juiste veel suikers uit beide cellulose-typen. Het verdwijnt deels uit de cellulose tijdens de rusttijd (soms 2-3 jaar als ze air-cured drogen) van de net gezaagde duigen vormt deels complexe polymeren en die geven juist een bittere smaak, hetzelfde wanneer je suiker overmatig karameliseert: dat wordt ook bitter, alleen lichte karamelisatie geeft zoetigheid. Zo is ook het veel toegevoegde distilleerkaramel in whisky's bitter van smaak, absoluut niet zoet.

Wanneer de duigen gerust hebben en ze worden tot vaten gemaakt, worden ze met warmte behandeld (soms met stoom, soms met branden)om ze te kunnen buigen. Hierdoor verdwijnt ook weer een deel van de resterende suikers.

Als de vaten gereed zijn, worden ze gebrand en sluit de koollaag het hout (de cellulose) nagenoeg geheel af. Whiskymakers willen geen contact met direct hout, de kans op tannine is te groot door de inwerking van het hoge alcoholpercentage (63,5% of meer) op het blote hout. Er komen maar heel weinig suikers aan de binnenkant van een gebrand vat. En zoals gezegd: die geven geen garantie op zoetheid, eerder op bitterheid.

Wat wél kan gebeuren, en dat is een chemisch hoofdstuk en waanzinnig interessant (vind ik), is dat allerlei koolwaterstofverbindingen in de combinatie distillaat + gebrand vat met elkaar gaan werken. Dan komen er allerlei aroma's en smaken in de drank, van bloemen en fruit, tot vlees en vanille en karamel en nog veel meer. Honderden variabelen met duizenden mogelijke uitkomsten.

Maar goed, laten we er hier geen whiskytopic van maken (dat is er al) en ik ga zeker niet al mijn research voor mijn boek vroegtijdig publiceren. :wink:

Gebruikersavatar
Dirk Bauwens
Berichten: 134
Lid geworden op: 03 jan 2011 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Bericht door Dirk Bauwens »

Winslow Collector schreef:...Maar het ligt toch iets complexer. Ik weet niet waar je het geverifieerd hebt, maar bijvoorbeeld wikipedia meldt ook veel foutiefs/mythes...
Ik had het op een stuk of vijf verschillende plaatsen geverifieerd. (niet Wikipedia, dat gebruik ik zelden of nooit als referentie)

Gisterenavond nog eens bijkomend naar de website van Jack Daniel’s gesurft en toevallig vind ik daar bijna woordelijk terug wat ik eerder had geschreven:
An important part of making our quality whiskey is making a quality barrel. That’s why we devote the same care and attention to barrel making as we do to making Jack Daniel’s itself. We start by selecting the very best white oak for the barrel staves. Our craftsmen fit the staves together by hand, then carefully toast and char the inside of the barrel to caramelize the wood’s natural sugars. It’s from the toasted oak that the whiskey draws its rich amber color, distinctive flavor, and finish…

Natuurlijk is hetgeen er precies scheikundig gebeurt veel complexer dan wat met enkele woorden/zinnen kan worden beschreven, maar uiteindelijk is dat in deze discussie, die over actieve koofilters gaat, totaal geen punt.

Trouwens, ik was het die de complexiteit van aroma’s in een goede whiskey aangreep om jou een retorische vraag te stellen, namelijk: “Zou je ook aanraden om een goede whiskey doorheen een filter met actieve kool te filtreren??” Het vanzelfsprekende antwoord op deze vraag is “neen”. Jij besloot om een vaag, eerder politiek correct antwoord te geven: “Dat moet iedereen voor zichzelf weten...”

Op mijn tweede retorische vraag: “Waarom kiezen bijvoorbeeld sigarenrokers ook niet voor het roken doorheen een actieve koolfilter?” antwoordde je helemaal niet, terwijl nochtans het antwoord op die vraag ook erg vanzelfsprekend is.

Natuurlijk mag iemand een goede whiskey doorheen een actieve koolfilter gieten en natuurlijk mag iemand ook een goede sigaar doorheen een actieve koolfilter roken; maar voor zover ik weet, doen liefhebbers dat niet.
Daar moeten dan toch wel heel goede redenen voor zijn? Of zijn die mensen dan alleen maar zo opgevoed of geconditioneerd?

Gebruikersavatar
derkbait
Berichten: 154
Lid geworden op: 22 apr 2010 18:44
Locatie: 150
Contacteer:

Bericht door derkbait »

Inmiddels bij een zaakje de filters gevonden en kreeg ze zo mee :lol: Wat raggers gekocht en mij laten verleiden tot aanschaf van een pakje Stanwell Melange. Ik wilde het even meedelen aangezien ik het topic ervoor aangemaakt had. Verder lekker doorgaan met de discussie ik vind het in elk geval interessant. Nogmaals, ik ben een gelukkige Whiskey drinker en wist er aardig wat van maar dit gaat zelfs mijn kennis behoorlijk te boven!! Hahahaa.. lekker doorgaan mannen 8)

Winslow Collector

Bericht door Winslow Collector »

Dirk Bauwens schreef:
Winslow Collector schreef:...Maar het ligt toch iets complexer. Ik weet niet waar je het geverifieerd hebt, maar bijvoorbeeld wikipedia meldt ook veel foutiefs/mythes...
Ik had het op een stuk of vijf verschillende plaatsen geverifieerd. (niet Wikipedia, dat gebruik ik zelden of nooit als referentie)

Gisterenavond nog eens bijkomend naar de website van Jack Daniel’s gesurft en toevallig vind ik daar bijna woordelijk terug wat ik eerder had geschreven:
An important part of making our quality whiskey is making a quality barrel. That’s why we devote the same care and attention to barrel making as we do to making Jack Daniel’s itself. We start by selecting the very best white oak for the barrel staves. Our craftsmen fit the staves together by hand, then carefully toast and char the inside of the barrel to caramelize the wood’s natural sugars. It’s from the toasted oak that the whiskey draws its rich amber color, distinctive flavor, and finish…

Natuurlijk is hetgeen er precies scheikundig gebeurt veel complexer dan wat met enkele woorden/zinnen kan worden beschreven, maar uiteindelijk is dat in deze discussie, die over actieve koofilters gaat, totaal geen punt.

Trouwens, ik was het die de complexiteit van aroma’s in een goede whiskey aangreep om jou een retorische vraag te stellen, namelijk: “Zou je ook aanraden om een goede whiskey doorheen een filter met actieve kool te filtreren??” Het vanzelfsprekende antwoord op deze vraag is “neen”. Jij besloot om een vaag, eerder politiek correct antwoord te geven: “Dat moet iedereen voor zichzelf weten...”

Op mijn tweede retorische vraag: “Waarom kiezen bijvoorbeeld sigarenrokers ook niet voor het roken doorheen een actieve koolfilter?” antwoordde je helemaal niet, terwijl nochtans het antwoord op die vraag ook erg vanzelfsprekend is.

Natuurlijk mag iemand een goede whiskey doorheen een actieve koolfilter gieten en natuurlijk mag iemand ook een goede sigaar doorheen een actieve koolfilter roken; maar voor zover ik weet, doen liefhebbers dat niet.
Daar moeten dan toch wel heel goede redenen voor zijn? Of zijn die mensen dan alleen maar zo opgevoed of geconditioneerd?
Tsja, sorry voor mijn eigenwijsheid, beste Dirk. Maar dat zal JD dan wel voor de eenvoud schrijven, want de reden van branden van vaten is echt niet de karamel. Daar blijft namelijk zo goed als niets van over, zeker niet van de zoetigheid. Men brandt dan ook niet bewust de suikers uit de cellulose, maar de lignine. En men brandt om geen contact met eikenhout te hebben, niet voor het karamelsmaakje, dat komt (eventueel) op andere wijze in de whisky.

Er gaan veel "foute" verhalen (misschien beter: leuke verhalen) rond in de wereld van whisky/whiskey, meestal om het spul aantrekkelijk en mysterieus te maken: pure marketing dus. "Onze whisky rijpt aan zee, daarom heeft het dat medicinale aroma", ook zo'n bullshit verhaal. Net als "Dalwhinnie: de hoogst gelegen distillery in Schotland", komt in hun eigen reclame en in bijna elk boek voor, en ik heb heel veel whiskyboeken, voor. Het is een leugen, Breaval is dat namelijk, mocht dit "record" belangrijk zijn. Men schrijft klakkeloos van elkaar over, schandalig gewoon. Feiten zijn eenvoudig aan te tonen.

Wat ik maar aangeven wil, er gaan veel onware verhalen rond. Niet dat ik het nu beter weet, maar ik verricht hier wél veel onderzoek naar. Dus ik schrijf alleen maar vanuit de gedegen kennis van anderen en de eigen ervaringen die ik opgedaan heb uit cursussen en bezoeken aan distilleerderijen. Vooral een heel goede cursus gevolgd en ook gesprekken met distillery managers en warehouse managers (buiten de toeristische rondleidingen om) zijn een bron van de echte informatie. Maar goed, ik hoef mezelf niet te verdedigen, iedereen moet geloven wat hij wil (al vind ik geloven zonder onderzoek erg dom). Ik zoek de waarheid achter de mooie verhalen, om de mythes te bevestigen of te ontkrachten. En ik doe dat, omdat ik nooit beticht wil worden van het vertellen van onwaarheden tijdens mijn proeverijen/workshops of in mijn in ontwikkeling zijnde boek.

Dan wat jij probeert te ontlokken :wink: : of ik iemand aan zou raden whisky door actieve kool te filteren en dan te drinken? Dat antwoord "neen" is voor jou misschien vanzelfsprekend, maar niet voor mij. Ik zou uitleggen wat actieve kool doet en ik zou hem zeer waarschijnlijk niet MIJN whisky laten filteren. Maar wat hij met zijn eigen whisky doet? Het zal me worst wezen. Iedereen is eigenaar van zijn eigen bezittignen en mag daarmee doen wat hij wil, zo lang hij anderen maar niet hindert. Ter illustratie: voor mensen die whisky willen mixen, kunnen ze bij mij een goedkope blended whisky krijgen. Maar of ze hun eigen flessen van € 50 en duurder met ijsblokjes, cola of afwaswater drinken interesseert mij geen biet.

Op de proeverijen die ik houd, geef ik advies hoe je whisky het beste kunt PROEVEN, dus eerst zonder water, dan met een paar druppels water, op kamertemperatuur, welk glas, enz., enz. Maar ik zeg er ook bij, dat ze gerust hun gang moeten gaan om de whisky te verzuipen met teveel water, in de cola of andere dranken kunnen gooien of hun glas vol ijsblokjes duwen. Wie ben ik om een ander iets op te leggen? Laat staan hoe een ander iets het lekkerst moet vinden?
Maar dit heeft meer met levenshouding te maken dan met mijn passie whisky. :lol:

Wat ik overigens aanstaand weekeinde wél ga doen is een test: ik ga verschillende whisky's filteren door de actieve kool van een stel losgepeuterde pijpenfilters. Die gefilterde whisky proef ik dan steeds naast een ongefilterde. Het kost me een pak filters om zo 2 of 3 whisky's te testen, maar eigenlijk wil ik nu zelf wel eens ervaren wat die actieve kool met whisky doet. En of er dan verschillen zijn in de resultaten tussen een sterk geturfde whisky, een zoetere whisky, een jonge en een oude whisky. Puur nieuwsgierigheid en voor mijn eigen ervaring. Mocht je interesse hebben in de uitkomsten, dan post ik deze aan het eind van het weekeinde hier wel.

Oh ja, voor de sigaren hetzelfde, Dirk. Ik heb vroeger al zo vaak mensen proberen advies te geven: ze doen toch lekker eigenwijs wat ze zelf willen. Prima toch? Ook bij die sigaren over actieve kool roken? "I couldn't care less", zolang het MIJN sigaren maar niet zijn. :wink:

Ik kom dat ook hier op het forum tegen. Een vraag "hoe krijg ik het mondstuk uit mijn pijp, het zit te vast". Ik geef antwoord en verder kan de persoon daar mee doen wat hij wil. De een probeerde het en het lukte, de ander durft het niet aan. Prima!!!

Een erg relaxte levenshouding, kan ik je vertellen, ook al gaan we nu helemaal off-topic. Zorg voor jezelf en je naasten/geliefden. Daar maak ik me druk om, daar vecht ik voor de beste adviezen en uitkomsten. Het leed van de rest van de wereld kan ik me niet aantrekken. Ik denk daar namelijk erg ongelukkig van te worden en dan heeft er wéér iemand hulp nodig (ik dan dus). Die levenshouding heeft veel te maken met vrijheid, zelfbeschikking, vrijwilligheid, non-agressie-principe (geen dwang uitoefenen, bijvoorbeeld), bewust zijn "wat" van "wie" is, verantwoordelijkheid, moraal en ratio. Maar daarvoor hebben we Zware Kost, hier op het forum.

Daarbij ben ik het levende bewijs van jouw vermeende (en onterechte) vanzelfsprekendheid, specifiek op het roken met of zonder filter. Ik heb beide ervaringen en kies toch voor "met filter". En of ik dat beginnende pijprokers aanraad? Ik raad aan: probeer beide en vindt jouw voorkeur. Oftewel: onderzoek en vorm je eigen oordeel over dat filter, wauwel geen anderen na, dat doet al bijna 99% van de bevolking.

Conclusie: wat jij een vanzelfsprekend antwoord vindt en een politiek correct antwoord, kan voor mij heel anders zijn. Politieke correctheid interesseert mij namelijk niet. Ik verafschuw het feitelijk.



En op je laatste vraag: ja Dirk, heel veel mensen zijn geconditioneerd. Door (Zware Kost onderwerpen) als staatsonderwijs, religie, familie, vermeende status, "wat zullen de buren ervan zeggen", doe-maar-normaal, "het is gewoon zo", enz, enz.

En laten we dit onderwerp nu maar afsluiten in dit topic. Voor vragen over whisky mag je me bij wijze van spreken 's nachts wakker maken :wink: en er is hier een topic (whisky/whiskey/bourbon, ergens bij "andere Heerlijkheden", dacht ik) voor.
Voor de andere onderwerpen hebben we Zware Kost.

Gebruikersavatar
Dirk Bauwens
Berichten: 134
Lid geworden op: 03 jan 2011 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Bericht door Dirk Bauwens »

Winslow Collector schreef:...ik zou hem zeer waarschijnlijk niet MIJN whisky laten filteren...

Oh ja, voor de sigaren hetzelfde... over actieve kool roken? "I couldn't care less", zolang het MIJN sigaren maar niet zijn. :wink:
Tsja, dat zegt wel iets...

Winslow Collector

Bericht door Winslow Collector »

Dirk Bauwens schreef:
Winslow Collector schreef:...ik zou hem zeer waarschijnlijk niet MIJN whisky laten filteren...

Oh ja, voor de sigaren hetzelfde... over actieve kool roken? "I couldn't care less", zolang het MIJN sigaren maar niet zijn. :wink:
Tsja, dat zegt wel iets...
??? Uit een hele context uitleg die 2 zinnetjes halen???

Winslow Collector

Bericht door Winslow Collector »

Voor degenen die de adaptertjes zoeken: Rudi heeft er nog zat. Kosten € 1,50 per stuk als je ze los koopt (bij een pijp zul je er wel eentje gratis kunnen vragen, denk ik). Dus als je de verzendkosten voor enkele adaptertjes te hoog vindt, kun je er misschien aan denken als je de volgende keer eens wat bestelt bij www.tobaccoshop.nl
Het is maar een vrijblijvende tip, meer niet. :wink:

Gebruikersavatar
derkbait
Berichten: 154
Lid geworden op: 22 apr 2010 18:44
Locatie: 150
Contacteer:

Bericht door derkbait »

Ik heb inmiddels een 3-tal adapters... Maar kan niet zeggen dat ik tevreden ben.... Eerste keer roken met de kromme stanwell resulteerde in een verstopping :shock: Dingen zitten ook los in het rookkanaal en fluiten bij het trekken... De tweede maal roken ook weer zwaar trekken.. frunniken met de pijpragger maakte het weer wat te doen en twee trekken later hetzelfde...Met een kwaaie kop de pijp uit elkaar gedraaid adapter eruit en de pijp (zelfde richting) weer in elkaar gezet en gelukkig geen geluid en makkelijk trekkende pijp er voor terug.... Heb de andere pijpen er maar niet mee uitgerust... Inmiddels krijg ik op mijn verjaardag en filterloze Stanwell...

Gebruikersavatar
Binjie
Berichten: 187
Lid geworden op: 03 apr 2011 20:34
Locatie: Winschoten

Bericht door Binjie »

momenteel rook ik zonder filter maar ik wil wel weer filters halen om droger en iets koeler te roken.

Gebruikersavatar
Pitoe [*RIP*]
Berichten: 396
Lid geworden op: 22 feb 2011 12:08
Locatie: België

Bericht door Pitoe [*RIP*] »

Ik heb nu een paar keer geprobeerd met filter en ik vind het een meerwaarde hebben voor bepaalde gearomatiseerde tabakken. het haalt bepaalde smaken naar beneden en anderen naar boven. Stanwell vanilla en Macbaren Vanilla cream bvb smaken me beter met filter. ongesausde tabakken rook ik graag zonder, anders wordt me het palet te vlak.

Gebruikersavatar
maitre_Cremer
Berichten: 36
Lid geworden op: 09 aug 2010 15:17
Locatie: Almere

Re: Wie rookt hier met of zonder filter?

Bericht door maitre_Cremer »

superpelic schreef:Hey,
Wilde gewoon even weten of jullie een bepaalde voorkeur hebben.
Mijn voorkeur gaat uit naar 9mm filter pijpen...hoe zit het bij jullie?
tijdje weggeweest, maar om er weer een beetje in te komen:

Ik rook met en zonder filter, korte stelen doen het aardig met filter, maar als je echt de tijd neemt en niet te snel rookt en de tabak is goed op vocht dan maakt het niet veel uit.

Overigens ben ik er achter dat Duitsland massal aan de 9mm filters is. Ik heb zelfs twee Peterson's die voor Duitsland gemaakt zijn met de mogelijkheid tot filter.

Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5097
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Bericht door Nekker »

Ik rook nog steeds zonder filter, dit heeft verschillende redenen voor mij.

1. Ik rook voornamelijk Engelse mixtures en naturel tabakken. Bij deze heb je minder last van vocht en bittere bij-smaakjes. Maar zelfs al rook ik een aromatische tabak (zeer zeldzaam) dan rook ik hem steeds zonder filter, en eigenlijk heb ik daar meestal spijt van. Misschien dat daar een beetje mijn tegenstand van aromatische tabakken van voort komt.

2. Ik merk als ik een filter plaats dat ik veel meer tegenstand heb bij het trekken. En dat stoort me geweldig want zonder filter roken geeft je het voordeel je rooksessie compleet in eigen handen te hebben. Trek je te hard = dan rook je te heet,... Ik bemerk dat zonder filter roken je meer kan doen leren over de technieken van het pijproken.

3. Ik ben op bepaalde vlakken een beetje een luie mens van aard. Ik hou niet van schoonmaken, soms liggen mijn pijpen een week voor ik ze schoonmaak. Naar mijn idee is een pijp waar een week een filter heeft in liggen te stinken moeilijker proper te maken. Nu dat is eigenlijk eerder een veronderstelling dan een feit natuurlijk.
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

Gebruikersavatar
Pitoe [*RIP*]
Berichten: 396
Lid geworden op: 22 feb 2011 12:08
Locatie: België

Bericht door Pitoe [*RIP*] »

Ik ervaar enorm verschil tussen bepaalde merken.
Als ik BC filters steek dan is dit een garantie tot pruttelen.
Bij Big Ben heb ik dit nooit!
Zelfs filterloos heb ik dit zelden en als hem dit voordoet is dit met een rager opgelost.

Gebruikersavatar
Terpentijn
Berichten: 469
Lid geworden op: 02 jul 2010 21:17

denicool

Bericht door Terpentijn »

gebruikt iemand wel eens denicool? filgerkristallen voor een mildere rook? zag het onlangs ergens en kende het verder niet.
'Aan m'n zolen met die sigaretten!'

Gebruikersavatar
Vandaahl
Berichten: 1165
Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
Contacteer:

Re: denicool

Bericht door Vandaahl »

Werkt op zich prima. Helpt weer iets tegen nat roken. :wink: En als je er eentje voor je rookkanaal legt, raakt die ook niet snel verstopt als je bijvoorbeeld erg fijn gesneden tabak rookt, of als er veel gruis in je laatste beetje tabak zit. Maar gebruik het bijna nooit meer...
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)

Winslow Collector

Re: denicool

Bericht door Winslow Collector »

Een eeuw geleden weleens geprobeerd. Vond het niets, het omhulsel van die filters was toen van hard plastic.

Voor mij gaat er niets boven een koolfilter, met aan beide uiteinden een keramisch stukje en verder een omhulsel van papier. Maar meningen verschillen.

Gebruikersavatar
Vandaahl
Berichten: 1165
Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
Contacteer:

Re: denicool

Bericht door Vandaahl »

het zijn een soort kristallen...

Afbeelding
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)

Gebruikersavatar
Terpentijn
Berichten: 469
Lid geworden op: 02 jul 2010 21:17

Re: denicool

Bericht door Terpentijn »

één zo'n kristalsteentje is genoeg? lijkt zo klein! maar als je het gebruikt, is het dus eerder handig bij een gebogen model, die iets eerder nat worden? ik rook over het algemeen prima, soms wat nattig bij de gebogen modellen. zal het misschien dan eens proberen.
'Aan m'n zolen met die sigaretten!'

Winslow Collector

Re: denicool

Bericht door Winslow Collector »

Vandaahl schreef:het zijn een soort kristallen...

Afbeelding
Oh, die losse?
Nee, nooit gebruikt.

Vroeger zaten die ook in een 9 mm filtertje van plastic. Dacht dat jullie deze bedoelden. :oops:

Gebruikersavatar
Vandaahl
Berichten: 1165
Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
Contacteer:

Re: denicool

Bericht door Vandaahl »

Winslow Collector schreef:
Vandaahl schreef:het zijn een soort kristallen...

Afbeelding
Oh, die losse?
Nee, nooit gebruikt.

Vroeger zaten die ook in een 9 mm filtertje van plastic. Dacht dat jullie deze bedoelden. :oops:
en die ken ik dan weer niet! :lol:
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)

Bert van Hell
Berichten: 693
Lid geworden op: 04 jan 2010 22:33
Locatie: Houten

Re: denicool

Bericht door Bert van Hell »

Ik denk dat dit meer een hulpmiddel is voor de beginnende pijproker. Ik heb dit spul nooit gebruikt. Ik houd niet van belemmeringen in de pijp. Voor mij gaat het om het contact van de tabak met de pijp en dat geeft de ultieme smaakbeleving. Daarom ben ik ook wars van filters in de pijp. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Als je te nat rookt, kan het zijn dat je uit een niet geschikte pijp voor jou rookt. Daarom wordt voor beginners een pijp met recht roer aangeraden. Als de pijp begint te slurpen of pruttelen, gewoon een rager door de steel tot in de kop schuiven. Maar nooit bij een warme pijp het roer losmaken.

Plaats reactie