Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Voor al uw vragen, antwoorden en opmerkingen over het roken van de pijp...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
dArtagnan
Berichten: 163
Lid geworden op: 10 aug 2013 23:35
Locatie: Haarlem

Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door dArtagnan »

Deze post ontstond bij een zoektocht naar hout. Niet een letterlijke zoektocht. Maar ik wilde graag meer weten van een relatief onbeduidende plant die na het leven voor veel mensen nog honderden jaren genietmomenten kan bezorgen. Bruyèrehout is het klassieke materiaal voor de houten pijp. De pijp wordt gemaakt uit de knolvormige verdikking van de wortel. Bruyère (boomheide of Erica Arborea) is een stuikachtige heide-soort die kan uitgroeien tot bomeske hoogten (1-7 meter hoog). De struik groeit alleen in het wild en behoeft een warm, droog klimaat. Hij gedijt vooral goed op de rotsachtige bodems in mediterrane gebieden zoals Corsica, Sardinië, Sicilië, Griekenland, Marokko en Algerije.

Bruyèrehout krijgt zijn fraaie nervatuur door de barre omstandigheden waarin de struik leeft. Door de druk van de wortels wringt de struik zich tussen de stenen en rotsen. In dit gevecht om ruimte ontwikkelt zich de mooie 'grain' oftewel nervatuur. Als de wortel zo'n 40 jaar oud is, is hij volwassen en geschikt voor de pijpenfabricage. De meest exclusieve exemplaren bruyèrepijpen hebben van de bodem tot aan de rand toe evenwijdig aan elkaar lopende, regelmatige nerven, de zogenaamde 'straight grain' of 'flammée'. Ook de 'bird's eyes', die zich kenmerken door een regelmatige verdeling van rond-ovale ringetjes met puntjes, zijn vrij zeldzaam. Uiteraard zijn er tal van bruyèrepijpen van hoge kwaliteit die een andere nervatuur hebben. Het mooie van hout is immers dat geen twee pijpen gelijk zijn.

Bruyèrehout is zeer hard en bijzonder hittebestendig dankzij een hoog gehalte aan kiezelzuur. Het is licht van gewicht, ademt, en is voor een pijp mooi 'levend' materiaal. Hout is niet geheel neutraal van smaak, maar voegt in relatie tot andere houtsoorten juist een zeer beperkte 'eigen' smaak aan de tabak toe. Alhoewel hier zijn de meningen sterk over verdeeld. Want het hout kenmerkt zich juist door de beperktheid van de toevoeging. Volgens sommigen dan ook: geen.

Hoe karakteriseren we dat hout? Dit is iets om bij weg te dromen. Ben je daar te ongeduldig voor: sla gerust over naar de volgende paragraaf. Je mist geen essentialia. Voor de liefhebbers: het hout komt naar onze maatstaven niet optimaal tot stand maar na veel zwoegen en ploeteren in een vrij kale en steenachtige grond. Deze moeilijke omstandigheden van het leven van deze plant zorgen er juist voor dat het hout langzaam groeit (door weinig water) en mede daardoor een ongekende hardheid verkrijgt. Bijzonder niet? Als we er 40 jaar met een gietertje hadden bijgestaan zou de struik veel sneller accelereren en nooit dezelfde dichtheid verkrijgen. Barre omstandigheden kunnen blijkbaar een veel mooier resultaat geven dan een boom-luilekkenland. Je zou de lijn bijna doortrekken naar de mens. Bomen met een buts en een deuk zijn wellicht geen hoogvliegers maar uiteindelijk zorgt het er voor dat ze rotsen kunnen splijten en je het na de dood nog jaren lang in je vitrine zet. Dat zal een Populier niet snel gebeuren, die verheffen hoogstens een enkele stoeptegel in de lucht. En als we het zat zijn om te herstraten worden ze alleen nog opgestookt. Misschien dat ik daarom beter met mensen overweg kan die gezonde tegenslag hebben gehad. Het is wellicht niet prettig, maar er komt iets moois uit. Terug naar het hout: 'troostrijk hout' dus. Misschien daarom dat zoveel liefhebbers hun pijp kunnen beschrijven als een trouwe vriend. Er zit de uitkomst van strijd en moeite in.

Het relatieve gebrek aan grondstoffen zorgt nog voor een andere karaktereigenschap van het hout. Droog, weinig sap en smaak, en veel kiezelzuur (silicium). Kiezelzuur is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde; smeltpunt: 1410 °C, kookpunt: 2355 °C. De plant Heermoes (equisetum arvense) behoort tot een van de plantensoorten die zeer rijk is aan kiezelzuur. Ook brandnetel heeft een hoog siliciumgehalte. Van de granen zijn gierst en haver het meest kiezelzuurrijk. Er bestaan ongeveer 90.000 siliciumverbindingen zoals zand, rots, kwarts en kristal. Katten en honden hebben met elkaar gemeen dat ze soms de neiging vertonen zand te eten. Dit kan duiden op een mineralen en/of spoorelementen tekort, in het bijzonder: kiezelzuur. Onze boomheide heeft weinig anders te eten, dus deze spoorelementen stapelen zich op in het hout en zorgt er voor dat er een gezonde weerstand ontstaat tegen een ander element: vuur! Naarmate dat het silicium gehalte hoger is neemt de hittebestendigheid toe.

Er zijn mensen die zweren bij struiken uit bepaalde landen. Maar maakt dit nu werkelijk het verschil? Ja en nee.

Voordat ik een verder antwoord overweeg: niemand weet precies waar hun Bruyère vandaan komt. Serieus. Bruyère-firma's kopen wortels van 'all over the place', verschillende landen, verschillende leveranciers, en ze zijn het allemaal door elkaar aan het snijden en drogen. De pijpmaker kan zijn hout kopen in Italië, maar dat is geen garantie dat hun Bruyère Italiaans is. Tenslotte wordt er ook met een degelijke administratie nog Argentijns paardenvlees in Nederland verkocht. Het hout zou overal vandaan kunnen komen. Dus wanneer iemand zegt dat hun Bruyère definitief van deze of gene oorsprong is: neem het met een korreltje zout.

Voorbij dit punt zijn er twee belangrijke argumenten voor het antwoord 'nee'. Bruyère varieert merkbaar van bron tot bron. Dat hangt van de individuele leefomstandigheden af. Wat natuurlijk de vraag op roept: hoe weet ik dat het verschil tussen de Griekse Bruyère blok en het Algerijnse blok te danken is aan het land of gewoon aan de natuurlijke variatie tussen twee willekeurige blokken van Bruyère? Niet alle Griekse Bruyère rookt hetzelfde, noch alle Italiaanse. Men moet het veeleer gewoon uit de natuur nemen en er het beste van maken. Als er al argumenten zijn lijken ze zeer: subtiel. Algerijnse Bruyère lijkt een donkerder, rijker, zwaardere smaak bieden. Griekse lijkt zeer neutraal, waardoor de tabak zelf op de voorgrond treed. Italiaanse en Corsicaanse lijken "helder", en geven een prononceerde smaakbeleving. Althans, zo zegt men. Maar vaak zijn geen van deze dingen waar. Het is net als in de natuur.

En een tweede argument, we moeten eerst bekijken wat "goed" betekent in Bruyère. Elke Bruyère kan in potentie een prachtig patroon en uitstekend te roken hout te produceren ... toch er zijn verschillen. Als je een blok aan treft dat kale plekken of scheuren vertoond is dat waarschijnlijk meer te wijten aan de bewerking en minder aan het land van herkomst van het hout.

Daarnaast zijn er nog zoveel factoren van invloed op de smaak van de rook dat de vergelijking tussen landen direct de prullenmand in kan. Weleens verschillende roeren op een zelfde pijp geprobeerd en u weet wat ik bedoel. Rook dezelfde pijp met een pararubber en een acryl steel, een lang of kort roer een je zult versteld staan verschillen in smaak. Dus iemand die denkt te zweren bij Algerijnse Bruyère omdat ze denken dat een merk dat daar graag gebruik maakt, kan in feite net zo goed reageren op het roer of het ontwerp dat dit merk gebruikt. Of het luchtgat, de indeling en de grootte. Maar al te vaak zijn grote generaliserende conclusies getrokken over de kwaliteit van Bruyère uit verschillende landen, vaak op heel wankele bewijzen. Of zoals Harry Mulisch het verwoorde, (het stuk staat in de bundel Onsterfelijk leven):

‘Ik rook zelf alleen Dunhill en die is toevallig heel duur. Ze hebben er dan ook onnoemelijk hard hout voor gebruikt namelijk de wortel van een bepaalde struik die alleen aan de Rivièra groeit. Maar die heeft eerst twintig jaar in de Theems gelegen, toen tien jaar onder het bed van Churchill en toen nog vijf jaar in de keuken van Buckingham Palace.’ Er hoort een mengsel in van MacBaren en Balkan Sobranie. Altijd met de kop naar beneden bewaren...

Maar is er geen verschil? Toch wel. Roken we dezelfde tabak in identieke pijpen gemaakt van twee verschillende Bruyère bronnen dan kunnen we -naar verluidt- soms en na zorgvuldig speuren een zeer klein smaak verschil detecteren. Om dit verschil te merken, moet eigenlijk de tabak in beide pijpen tegelijk roken: want doe je het na elkaar is het verschil te klein om op te merken. Probeer maar!

Dan de vorm

De twee belangrijkste vormen voor verwerking van Bruyère blokken zijn ebauchon en plateau. Ebauchon blokken grotendeels rechthoekig, worden gesneden van de grotere verdikkingen. Het aantal blokken dat kan worden gemaakt, wordt gemaximaliseerd aan de hand van de grootte van het blok. Met als gevolg: meestal tamelijk willekeurige korrelpatronen. Het merendeel van de pijpen die ooit zijn gemaakt van Bruyère zijn gemaakt van ebauchon blokken. Ze zijn meestal erg zuinig, kost veel minder dan plateau blokken, en ze zijn makkelijk om mee te werken en gemakkelijk te klemmen in een bankschroef.

Het hout van de wortel groeit van binnen naar buiten toe. Het binnenste deel van de verdikking heeft een weinig gestructureerde opbouw (warrig). De plateaublokken bevinden zich aan de buitenzijde en zijn harder en hebben een veel mooiere houtstructuur. Plateau blokken worden gesneden van het buitenste gedeelte van het hout met vaak nog schors op de buitenrand. Ze lijken op een kwart van een cirkel en zijn meestal een stuk groter dan ebauchon. Plateau is gesneden om de houtstructuur maximaliseren. Hierom zijn ze ook duurder dan ebauchon. Pijpen met opvallende rechte nerf zijn bijna altijd gemaakt van plateau.

En tot besluit. De gevonden informatie deed mij Bruyère voortaan met een hoofdletter schrijven.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Laatst gewijzigd door dArtagnan op 30 apr 2014 11:47, 1 keer totaal gewijzigd.
"Een pijp roken is meer dan wat gedroogde bladeren in een uitgeboord stuk hout proppen en daar de brand in jagen."

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 6134
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door Jos »

Een prachtig en instructief verhaal =D>
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 8003
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door Arno »

(T)
Afbeelding

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6356
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door janneman »

Goed verhaal dArtagnan! Het kan geen kwaad om eens af en toe naar je pijp te kijken en je te realiseren hoeveel moeite plant en mensen hebben moeten doen om tot je rookhout te komen...
Groet, Janneman

youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822

Gebruikersavatar
JoskeB
Berichten: 1329
Lid geworden op: 17 feb 2013 17:11
Locatie: Oss

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door JoskeB »

Een heel interessant verhaal dArtagnan en ik heb dit dan ook met genoegen zitten lezen. =D>
in vermaak of in verdriet vergeet uw pijpken niet
smaakt de pijp tabak u goed zijt ge tevreden van gemoed

Godfrey59

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door Godfrey59 »

Mooi verhaal en voor de beginnende pijproker een fijne informatie.


Godfrey

robvoorburg
Berichten: 12670
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door robvoorburg »

Dat heb ik graag gelezen!

Gebruikersavatar
bertus
Berichten: 835
Lid geworden op: 13 aug 2013 22:53

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door bertus »

Mooi dArtagnan!
Afbeelding

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4504
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54
Locatie: Ermelo e.o.

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door St Patrick »

Mooi en informatief stukje tekst.... Ik heb er van genoten.

:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
Geoff
Berichten: 1603
Lid geworden op: 03 feb 2012 17:08
Locatie: Turnhout, België

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door Geoff »

dArtagnan oprecht bedankt voor zoveel informatie in zo'n mooi stuk te gieten. Ik heb er van genoten om dit te lezen. =D>
“Nowhere in the world will such a brotherly feeling of confidence be experienced as amongst those who sit together smoking their pipes.”
- The Results and Merits of Tobacco, 1844, Doctor Barnstein -

Enrique
Berichten: 103
Lid geworden op: 08 okt 2009 17:01
Locatie: Amstelveen

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door Enrique »

Geweldige informatie, ik heb genoten van het lezen, complimenten voor je zoek en schrijfwerk!

Gebruikersavatar
MaartenS
Berichten: 1351
Lid geworden op: 24 feb 2014 19:03
Locatie: ASD - JO22KI

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door MaartenS »

Bedankt voor de info..Lekker gelezen , interessant stuk text.
The ultimate tyranny in a society is not control by martial law.
It is control by the psychological manipulation of consciousness,
through which reality is defined so that those who exist within it
do not even realize that they are in prison.
They do not even realize that there is something outside of where they exist.

Barbara Marciniak

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door teunis »

Mooi stukje proza. Zit best veel speurwerk in.

Ik wil niets afdoen aan dit speurwerk, maar het kriebelt te erg om geen aanvullende opmerkingen te maken:

Pas sinds de invoer van tabak (ergens in 16e eeuw) zijn we in Europa pijpen gaan maken en de eerste 200 jaar veelvuldig van klei (er zijn echter nog tot in de 20e eeuw kleipijpen gemaakt!); later ook van porselein en meerschuim. Pas toen de welgestelden vaker richting het zuiden gingen reizen (in de 18e eeuw), Italiie gingen verheerlijken en daar in contact kwamen met houtsnijders, zijn ook houten pijpen in zwang geraakt. Waarom voor hout en met name voor bruyere is gekozen is in nevelen gehuld, immers, wij weten dat olijf, morta en hout van fruitbomen ook voldoen; zeer goed zelfs! Er zijn ook pijpen van steen (o.a. meerschuim en het origineel, de indiaanse pijp) en van metaal (o.a. in India). Laten we in dit verband zeker de corncob niet vergeten! :D

Of het gehalte kiezelzuur en de dichtheid van het hout de norm is, is m.i. ook nog maar de vraag, immers, de andere genoemde houtsoorten hebben een lager kiezelzuurgehalte en een kleinere dichtheid, maar voldoen prima tegen doorbranden. Of dit soort pijpen ook een leven lang meegaan weten we nog niet. Bovendien is mijn ervaring dat de cake naar binnen groeit, dus wordt die vooral gevormd door tabaksresten en veel minder door verbrand hout. Daarnaast is vastgesteld dat de gloeiende kern weliswaar 600 graden celcius kan zijn, maar de milimeter tabak naast die kern beduidende lagere temperaturen heeft, en te laag is om hout "in de brand" te zetten. Het gevreesde doorbranden heeft naar mijn mening meer te maken met onontdekte holle ruimtes, mogelijk gevuld met vocht wat door de relatieve hitte uitzet, dan met de slechte weerstand tegen doorbranden van de gebruikte houtsoort.

Wat ik wil zeggen is dat een houten pijp nog niet eens zo vrezelijk lang in gebruik is ('pas' 2 a 300 jaar), en bruyere niet de enige 'juiste' houtsoort is. Bruyere voldoet, maar laten we het niet heilig verklaren! :lol:
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14994
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door Bommel »

Met uitgaande pijp heb ik genoten van dit stuk educatie voor de pijproker.
En nu de pijp weer is aangestoken werp ik een steelse blik door het venster op mijn niet al te riante voortuin en ontwaar tot mijn verbazing een hoge struik die jaren geleden is geplant door Mme.
Ik zie haar nog van het tuincentrum terug komen......." Kijk eens wat een mooie grote en hoge heide"!
Mme is net als ik hek op heide, zomer of wintersoorten.
En nu weet ik het zeker.......in ons voortuintje staat een BOOMHEIDE.
Dank d'Artagnan. =D>
Afbeelding

Gebruikersavatar
dArtagnan
Berichten: 163
Lid geworden op: 10 aug 2013 23:35
Locatie: Haarlem

Re: Pijprokerskennis: 'Hulde aan Erica Arborea'

Bericht door dArtagnan »

teunis schreef:
Ik wil niets afdoen aan dit speurwerk, maar het kriebelt te erg om geen aanvullende opmerkingen te maken:

Pas sinds de invoer van tabak (ergens in 16e eeuw) zijn we in Europa pijpen gaan maken en de eerste 200 jaar veelvuldig van klei (er zijn echter nog tot in de 20e eeuw kleipijpen gemaakt!); later ook van porselein en meerschuim. Pas toen de welgestelden vaker richting het zuiden gingen reizen (in de 18e eeuw), Italiie gingen verheerlijken en daar in contact kwamen met houtsnijders, zijn ook houten pijpen in zwang geraakt. Waarom voor hout en met name voor bruyere is gekozen is in nevelen gehuld, immers, wij weten dat olijf, morta en hout van fruitbomen ook voldoen; zeer goed zelfs! Er zijn ook pijpen van steen (o.a. meerschuim en het origineel, de indiaanse pijp) en van metaal (o.a. in India). Laten we in dit verband zeker de corncob niet vergeten! :D

(...)

Wat ik wil zeggen is dat een houten pijp nog niet eens zo vrezelijk lang in gebruik is ('pas' 2 a 300 jaar), en bruyere niet de enige 'juiste' houtsoort is. Bruyere voldoet, maar laten we het niet heilig verklaren! :lol:
Hoi Teunis,

Dank voor je opmerkingen! Wat de voorlopers betreft: klei, porselein, meerschuim enz. daar kan ik je goed in volgen. Die hebben al eeuwen gediend hiervoor als grondstof. Zeker ook in China die voor hun opiumpijpen al werkten met riet, bamboe, ivoor, schilpad, hoorn (met een voorliefde voor buffel), been, keramiek en metaal. In de later perioden werd voor de kop soms nog metaal maar vrijwel altijd keramiek gebruikt.

Als het gaat over houtsoorten valt mij op dat, uitgezonderd wat B/C-merken zoals PASSATORE, RICO CASTELLI, en nog een Maltees merk, de gerenommeerde merken zich zeer zelden in andere houtsoorten begeven. Ik heb zo'n idee dat ze dat niet doen omdat men Olijf of bv. Peer niet weet te waarderen maar de kwaliteit en houdbaarheid op de lange termijn toch achter blijft bij Bruyere.

Groet,

d' Artagnan.
"Een pijp roken is meer dan wat gedroogde bladeren in een uitgeboord stuk hout proppen en daar de brand in jagen."

Plaats reactie