Pagina 1 van 1

Binnenvorm van de ketel

Geplaatst: 11 apr 2014 12:12
door Enrique
Beste mede pijprokers,

Ik zou hier graag een informatie uitwisseling opstarten over verschillende ketelvormen en de
bijbehorende gevolgen voor het roken en alles wat daarbij hoort. Zelf heb ik pijpen met
verschillende (binnen) vormen van ketels. Aangezien ik nu voor het eerst echt kan genieten
van mijn Comoy met conische ketel nu ik er blijkbaar de juiste tabak en stoptechniek voor heb
gebruikt.

Variabelen in ketelvormen zijn de volgens mij de hoogte, de breedte en de tapsheid van de
binnenwanden. Nou kan ik het mis hebben, maar volgens mij lopen de wanden bij heel veel
pijpen een paar graden taps toe richting de bodem. Maar er zijn ook pijpen (ik heb er 2) die
significant taps toelopen. Zelf geef ik de voorkeur aan wat smallere (18 a 19mm) en niet te
hoge kop met (nagenoeg) paralelle wanden van maximaal 4 cm hoogte. Een redelijk gangbare
maatvoering volgens mij.

- Hebben jullie een voorkeur voor ketelvormen?
- Wat kunnen jullie zeggen over verschillen van stoptechniek die worden bepaald door de ketelvorm?
- Welke tabakssoorten gebruik je bij welke ketelvorm het liefst?
- En over de effecten van ketelvorm op smaakontwikkeling en dergelijke?

Ik ben benieuwd ;)

Oja, dit vond ik nog ergens op het forum... http://pijprokersforum.nl/viewtopic.php ... vorm+ketel
Martin Romijn schreef:Mooi omschreven Janneman ! Het enige wat ik er nog aan toe kan voegen is dat ook de vorm van de ketel van invloed is van de smaakontwikkeling tijdens het roken. Een tabak die je al een tijdje kent kan je doen verbazen wanneer je hem eens in een heel ander type pijp rookt.

Re: Binnenvorm van de ketel

Geplaatst: 11 apr 2014 12:31
door Godfrey59
Voor mij rookt een konische ketel het fijnste . Na gelang het vuur zijn weg naar onderen vind en wat minder mooi egaal is werkt dit voor mij het beste . Het oppervlakte van de brand kegel blijft dan beter in overeenstemming met hoe dieper hij in de bowl zakt .

Godfrey

Re: Binnenvorm van de ketel

Geplaatst: 11 apr 2014 13:11
door Enrique
Je vind het dus aangenaam dat naarmate de brandhaard bij een kegelvormige bowl steeds lager zakt er minder tabak tegelijk brand Godfrey? Maar er kan ook minder lucht langs naar binnen getrokken worden. Persoonlijk merk ik dat bij sterk conische ketels de rook/smaak wat sterker geconcentreerd word naar het einde toe, zeker bij de nauwere varianten. Hanteer jij bij dergelijke ketels een andere stoptechniek als bij 'parallelle' ketels?

Re: Binnenvorm van de ketel

Geplaatst: 11 apr 2014 15:28
door Godfrey59
Ik stop al mijn pijpen op dezelfde manier in een keer . pluk tabak tussen drie vingers ongeveer genoeg voor de hele bowl beetje draaien en hop in de pijp . lichtjes bovenzijde met de duim aandrukken en langs de rand de overtollige tabak weg halen , klaar .

Een andere manier werkt bij mij niet .

Godfrey

Re: Binnenvorm van de ketel

Geplaatst: 11 apr 2014 20:10
door meindert
Ik stop alle ook al mijn pijpen op dezelfde manier , voorkeur voor een ketelform heb ik niet echt,
alleen bij flake een brede ketel ( 22mm ) en niet te diep rookt dan het aangenaamst vind ik!
Ik gebruik ook verschillende boren voor verschillende ketelvormen in mijn pijpmakerij!

Re: Binnenvorm van de ketel

Geplaatst: 12 apr 2014 00:40
door Enrique
Ha! Een brede ketel voor flake? Dat hoor je niet vaak, ga ik beslist eens proberen!