Pagina 1 van 2

Guildhall London

Geplaatst: 12 dec 2013 22:31
door Jeffrey
Kan iemand me vertellen over deze pijp

http://pipes-estate.com/galerie/galerie ... d3cd0809f4

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 00:40
door magicmarcello
Niet specifiek over die pijp maar wel over Guildhall/Comoy in z'n algemeen.
Heb zelf een Guildhall pot, een werkelijk sublieme roker voor het zwarte blad, en deze pijpen komen uit de Comoy stal, een typisch klassiek Brits tophuis.
Kijk ook maar eens op www.pipephil.eu onder Comoy's voor nadere info.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 07:08
door Ribbon
Wauw. Ben zelf meestal niet zo kapot van zo'n zilveren ketelrand, maar ik vind dit toch wel een knappert.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 09:02
door magicmarcello
Dit is mijn Guildhall, ook zonder heavy metal een fraaie pijp... :wink:

Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 09:03
door MfOx
Zeer mooie pijp MagicMarcello, ook goede rookeigenschappen?

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 09:14
door magicmarcello
Absolute topper voor het zwarte blad; in deze pijp wordt uitsluitend Beck's Ol' Limey Bastard gerookt!
Het is een ietwat kleinere pijp (12,7 cm) en ik rook deze vaak als laatste van de dag, het snoepje voor het slapen gaan...
Vermoedelijk hebben dit soort Britse knollen van goede komaf net even wat fijnere rookeigenschappen voor latakia's omdat de ebouchons in olie gekookt worden, Arno zal daar het fijne wel van weten :wink:

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 09:28
door Arno
magicmarcello schreef:Absolute topper voor het zwarte blad; in deze pijp wordt uitsluitend Beck's Ol' Limey Bastard gerookt!
Het is een ietwat kleinere pijp (12,7 cm) en ik rook deze vaak als laatste van de dag, het snoepje voor het slapen gaan...
Vermoedelijk hebben dit soort Britse knollen van goede komaf net even wat fijnere rookeigenschappen voor latakia's omdat de ebouchons in olie gekookt worden, Arno zal daar het fijne wel van weten :wink:
Werden Comoy bowls in olie gekookt? Naar mijn weten alleen Dunhill.. Maar zal eens gaan researchen. Trouwens, de kwaliteit van Barling is legendarisch geworden omdat ze hele oude ebouchons gebruikten. Die werden ge-air-cured en niet in de olie gedipt.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 09:58
door magicmarcello
Arno schreef:...Maar zal eens gaan researchen...
Daarom gaf ik ook het voorzetje :wink:
Toen ik mijn eerste Parker aanschafte ergens in begin 80-er jaren bij het Pijpenhuis in Breda heb ik even staan kletsen met een oudere en ogenschijnlijk zeer veel wetende pijproker die mij vertelde dat Dunhill, Parker en Comoy hun ebouchons in olie kookten.
Ben benieuwd wat je hierover aan info kunt vinden...

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 11:12
door Ribbon
Ben stiekem alvast een beetje gaan googelen Arno. :wink:

Afgaande op de site van R.D. Field was Dunhill de eerste maar niet de enige die aan oil curing deed.
Oil curing- originally invented by Alfred Dunhill as a way to short-cut the time needed for air curing but not the quality of an air cured block. I quote from the patent application filed with the United States Patent Office on October 14, 1918 by Alfred Dunhill:

"In the manufacture of tobacco pipes, from brier (sic) and other woods it is often advisable to employ oil in the preparation and finishing of the pipe, but such employment of oil is open to the objection that when such pipes are first used the heat of the burning tobacco causes such oil to exude, and not only impart an unpleasant flavor in the mouth of the smoker, but also destroy the finished glossy appearance of the exterior surface of the pipe. In order to overcome this objection, more especially in pipes of high quality, they are frequently stored for a considerable period, such as twelve months or longer, to insure the perfect incorporation of the oil with the fibers of the wood and to thoroughly season the pipe. But it will be obvious that such storage of manufactured or partly manufactured articles represents capital lying idle, and the object of the present invention is to prepare and season such pipes, as to render them ready for sale and use in a comparatively short space of time.(my italics)"

Dunhill led the way in developing a whole new curing system- a system that many people from around the world swear was and is the best in the world.
Hier het complete artikel: http://www.rdfield.com/Articles/curing.htm

Die Guildhall van jou is trouwens ook erg mooi MM. :)

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 11:41
door magicmarcello
Robb schreef:...Die Guildhall van jou is trouwens ook erg mooi MM. :)
Thanx Robb, vind ik zelf ook wel, ben er zeer content mee! :D

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 16:40
door Luys
@MM: inderdaad fraaie pijp, mooi donker! Qua vormgeving lijkt 'ie veel op een BB van me; en ook die is ideaal voor 'het donkere blad' met een L :)

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 16:57
door Dukdalf
Robb schreef:Afgaande op de site van R.D. Field was Dunhill de eerste maar niet de enige die aan oil curing deed.
Een merk waarvan ik zeker weet dat ze in olie koken is Ashton.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 17:11
door magicmarcello
Dukdalf schreef:
Robb schreef:Afgaande op de site van R.D. Field was Dunhill de eerste maar niet de enige die aan oil curing deed.
Een merk waarvan ik zeker weet dat ze in olie koken is Ashton.
Voilá, het lijstje aan Britse oliekokers groeit... :wink:

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 17:15
door Ribbon
magicmarcello schreef:
Dukdalf schreef:
Robb schreef:Afgaande op de site van R.D. Field was Dunhill de eerste maar niet de enige die aan oil curing deed.
Een merk waarvan ik zeker weet dat ze in olie koken is Ashton.
Voilá, het lijstje aan Britse oliekokers groeit... :wink:
Volgens mij zijn er tegenwoordig ontelbare makers die aan 'oil-curing' doen. Waar ik meer benieuwd naar ben is wanneer Comoy's/Guildhall begon met de oliekokerij en welke makers Dunhill als eerste opvolgden hiermee.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 17:52
door Dukdalf
De meestal toch redelijk betrouwbare heren Liebaert en Maya zeggen helemaal niets over oil curing in hun boek. Frans chauvinisme, vermoed ik.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 18:09
door magicmarcello
Dukdalf schreef:De meestal toch redelijk betrouwbare heren Liebaert en Maya zeggen helemaal niets over oil curing in hun boek. Frans chauvinisme, vermoed ik.
...daar zou je weleens helemaal gelijk in kunnen hebben... :mrgreen:

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 19:09
door Arno
Robb schreef:
magicmarcello schreef:
Dukdalf schreef:
Robb schreef:Afgaande op de site van R.D. Field was Dunhill de eerste maar niet de enige die aan oil curing deed.
Een merk waarvan ik zeker weet dat ze in olie koken is Ashton.
Voilá, het lijstje aan Britse oliekokers groeit... :wink:
Volgens mij zijn er tegenwoordig ontelbare makers die aan 'oil-curing' doen. Waar ik meer benieuwd naar ben is wanneer Comoy's/Guildhall begon met de oliekokerij en welke makers Dunhill als eerste opvolgden hiermee.
Huh? In zoverre heb ik nog niets kunnen vinden waarin staat dat Comoy's aan oil-curing deed. Ben er inmiddels wel min of meer achter dat Dunhill aan oil-curing deed tot ±1968. Ook de tijd waarin veel bruyere-soorten bijna niet meer te krijgen waren (bv. Algerijns bruyere). Voor een echte zeker weten oil curing Dunhill moet je er eentje hebben uit de patent era, tot 1955. Trouwens, volgens Bill "Ashton" Taylor is het effect van oil curing (hij deed daar zelf idd ook aan) verdwenen na zo'n beetje 30 bowls roken. Dus als er zich wat cake gevormd heeft.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 19:14
door Dukdalf
Arno schreef:Trouwens, volgens Bill "Ashton" Taylor is het effect van oil curing (hij deed daar zelf idd ook aan) verdwenen na zo'n beetje 30 bowls roken. Dus als er zich wat cake gevormd heeft.
Niet onlogisch, toch? Zodra die cake er is staat de tabak niet meer in rechtstreeks contact met hout. Taylor stelde ook dat als hij dezelfde ketel zou draaien van een in water gekookte ebauchon en van een olie gekookte de laatste lichter zou zijn.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 20:56
door Ribbon
Arno schreef:
Robb schreef:
magicmarcello schreef:
Dukdalf schreef: Een merk waarvan ik zeker weet dat ze in olie koken is Ashton.
Voilá, het lijstje aan Britse oliekokers groeit... :wink:
Volgens mij zijn er tegenwoordig ontelbare makers die aan 'oil-curing' doen. Waar ik meer benieuwd naar ben is wanneer Comoy's/Guildhall begon met de oliekokerij en welke makers Dunhill als eerste opvolgden hiermee.
Huh? In zoverre heb ik nog niets kunnen vinden waarin staat dat Comoy's aan oil-curing deed.
Inderdaad, ik was misschien wat rap met het trekken van de conclusie. Maar ik krijg het idee dat het na Dunhill's introductie vrij snel is overgenomen door andere makers, en dus ook Comoy's. Heb je wel kunnen vinden dat ze het juist niet deden bij Comoy's, of wordt er niets over geschreven?

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 22:33
door Arno
Robb schreef:
Arno schreef:
Robb schreef:
magicmarcello schreef: Voilá, het lijstje aan Britse oliekokers groeit... :wink:
Volgens mij zijn er tegenwoordig ontelbare makers die aan 'oil-curing' doen. Waar ik meer benieuwd naar ben is wanneer Comoy's/Guildhall begon met de oliekokerij en welke makers Dunhill als eerste opvolgden hiermee.
Huh? In zoverre heb ik nog niets kunnen vinden waarin staat dat Comoy's aan oil-curing deed.
Inderdaad, ik was misschien wat rap met het trekken van de conclusie. Maar ik krijg het idee dat het na Dunhill's introductie vrij snel is overgenomen door andere makers, en dus ook Comoy's. Heb je wel kunnen vinden dat ze het juist niet deden bij Comoy's, of wordt er niets over geschreven?
Ik kan er nog niets over vinden.. Niets over Comoy's en air-curing (wat ik zelf denk) en Comoy's en oil-curing.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 22:36
door magicmarcello
...a blank void leaves us all guessing...

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 22:43
door Arno
Geef me wat tijd, ben nog niet echt diep aan het zoeken geweest, kom er wel achter :P

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 22:50
door magicmarcello
I know... :D

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 23:14
door Dukdalf
Bill Taylor of Ashton pipe fame has remarked that, during all the twenty-plus years that he worked for Dunhill, he never observed any oil applied to a Dunhill bowl. David Field told me on two occasions that he is convinced that oil curing stopped after 1968, and after that Dunhill pipes were quite different. Thus, Dunhills after the mid 1960s do not appear to have been oil cured at all and, on top of that, their bowls seem to have come from different suppliers.

Bron: http://www.naspc.org/Archives/brandmyth.htm

Dunhill nam in 1918 een patent op 'oil-curing' (zelfde bron) maar stopte er mee halverwege de jaren zestig of eerder. Toen Taylor in 1984 voor zichzelf begon zou hij dus toch wel eens de eerste in lange tijd geweest kunnen zijn, tenzij een andere fabrikant na 1955 (zoals Arno meldt) of 1968 (Field) en voor 1984 (Taylor kocht vanaf het begin 'oliekook') hetzelfde proces heeft gebruikt. Van patenten na 1984 op naam van Ashton heb ik nog niks gevonden. Leuk is het wel, dit soort spijkers op laag water zoeken.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 13 dec 2013 23:36
door dinck
En om nog verder off topic te gaan: toen Joel Sasieni, plant manager bij Dunhill, in 1919 voor zichzelf begon had hij zijn eigen methode waarvan hij dacht dat die beter was dan oil curing. De ebuchons werden in een oven verhit en regelmatig omgedraaid en schoon (droog) geveegd totdat ze klaar waren (temperatuur, interval van draaien en drogen, en duur van de behandeling zijn een goed bewaard geheim gebleven).

Sorry, ik ben hard aan het werk mijn imago als Sasieni-fan te vestigen. :mrgreen:

Re: Guildhall London

Geplaatst: 14 dec 2013 09:52
door MfOx
dinck schreef: Sorry, ik ben hard aan het werk mijn imago als Sasieni-fan te vestigen. :mrgreen:
Lukt vrij aardig :wink: :mrgreen: Als ik een vraag over een Sasieni heb, weet ik waar ik terecht kan (hopelijk) :D

Re: Guildhall London

Geplaatst: 14 dec 2013 12:17
door Arno
Nog geen definitief antwoord.. In deze folder staat dat de bowl bij het inroken een noot-achtige smaak heeft. Typisch iets voor oil-curing maar geen bevestiging daarvan.. Ik zoek verder..

Afbeelding

Re: Guildhall London

Geplaatst: 14 dec 2013 13:41
door Ribbon
Interessant mannen.

Eventjes afsplitsen?

:wink:

Re: Guildhall London

Geplaatst: 14 dec 2013 13:52
door Dukdalf
We zijn inderdaad ondertussen aardig ver van Guildhall gedwaald... Inmiddels heb ik ook het werk van Hacker doorgespit, zonder resultaat. Wel verwijzingen naar oil curing bij Dunhill en Ashton, niets bij Comoy of een ander merk.

Re: Guildhall London

Geplaatst: 16 dec 2013 16:37
door Arno
Ik heb het maar gevraagd aan Neil Roan Archer, de bekendste Comoy verzamelaar, dit zei hij:

I have no idea whether Comoy oil cured or not. I am skeptical, because I have found no reference anywhere implying that they did. But I could be wrong.

Oftewel, hij weet het ook niet.. Van wat andere mensen kreeg ik te horen dat air-curing de standaard was/is en bij gebrek aan bewijs ga ik er dus maar van uit dat de pijpen air-cured zijn.