Pagina 2 van 3

Re: Room note

Geplaatst: 01 mar 2013 08:17
door jarnogab
Interessant topic. Wat bijgeleerd Paul. Ook al wist intussen een en ander, het verband met het verbrandingsproces was nieuw voor mij. Of althans nooit eerder bewust over nagedacht.

Wat betreft de opmerking van BBN en robvoorburg: correct, in die zin dat je moet verder
gaan dan enkel een aroma uit het blik. Niet verrast zijn dat tabak anders kan smaken (bv minder uitgesproken) dan wat je ruikt.
Of het omgekeerde: een eerder scherp ruikende of minder aangenaam ruikende tabak kan een heerlijke smaak hebben.
Tot zover volg ik jullie.
Maar (en misschien bedoelen jullie het wel zo): ook het aroma uit blik maakt voor mij integraal deel uit van het pijproken, al is
die dan niet zo uitgesproken terug te vinden in het roken. Dus soms kan een wat andere smaak dan aroma mij goed meevallen, soms ook totaal niet. En even vaak heb ik graag dat smaak en aroma zeer uitgesproken op mekaar lijken.

Re: Room note

Geplaatst: 01 mar 2013 10:03
door Winslow Collector
robvoorburg schreef:Voor wat latakia betreft ligt het nog complexer, velen vinden deze
tabak niet lekker ruiken in het blikje, maar ervaren de rook ervan
eveneens als minder aangenaam, terwijl degene die het rookt
stilletjes zit te genieten.
Dat heb ik nu ook, Rob. Ik vind Latakia niet lekker ruiken, noch in het blik, noch de roomnote. Maar de enkele Latakia-blends die ik gerookt heb, smaakten heerlijk en rookten gemakkelijk en zacht.

Ik heb nu dus een blik bij Peter Heinrichs gekocht, met tabak waar wel Latakia in zit, maar die niet de geur zou hebben. Het blik is nog dicht, dus kan je nog geen ervaringen vertellen.

@Rob, BBN en Jarnogab:
Je verwacht inderdaad een stukje productkennis van een winkelier/verkoper. Al zullen de meeste winkeliers zeker niet alles zelf gerookt hebben (zij hebben ook hun voorkeuren) of ze roken inmiddels zelf al helemaal geen pijp meer.

Ik heb destijds (toen Rudi zijn winkel nog had) weleens soortgelijke gesprekken tussen Rudi en een klant aangehoord, maar je maakt het de klant dan niet echt gemakkelijk. Als je ziet hoe een beginner reageert op opmerkingen als "zelf ruik je er veel minder van tijdens het roken, maar jouw omgeving waardeert het aroma van deze tabak wel" en de nieuwe roker zit nog met zijn neus in een blik sterk ruikende tabak, wordt de keuze toch vaak bepaald op basis van het aroma in het blik.
Een ervaren roker weet inmiddels wel dat hij zelf vaak veel minder ruikt, tijdens het roken. En de vraag hoe dat nu komt wordt niet door iedereen onderzocht. Is trouwens ook niet eenvoudig te vinden.

Heb zelf ook nooit geweten dat de temperatuur van smeulende tabak zó hoog is (die 500 °C) en zelfs kortstondig tot 700 °C kan oplopen bij een trekje nemen aan de pijp, om dan meteen weer tot die 500 °C te dalen. Totdat ik vorig jaar een lang gesprek had met Michael Apitz (DTM, o.a. tabaksblender). Hij heeft een goede klant die in dat soort onderzoeken zit of in een laboratorium werkt. Apitz wilde de temperatuur laten onderzoeken, omdat hij daar zelf niets van terug kon vinden, maar zulke onderzoeken zijn duur. Echter, in ruil voor een nieuwe Winsløw pijp wilde de onderzoeker dat wel doen. Ik wil Apitz nog eens vragen naar iets van een rapport van dat onderzoekje.

Maar toen ik dat hoorde van die temperaturen, en dat naast mijn nerd-achtig gedrag m.b.t. whisky-aroma's (waar komt dat aroma vandaan en hoe komt dat in de whisky?) legde, werd voor mij veel duidelijk. Zeker toen ik voor dat artikeltje in WhiskyPassion (over tabak met whisky-aroma) nog enkele fabrikanten had gesproken/geschreven.

Re: Room note

Geplaatst: 01 mar 2013 11:00
door Wowbagger
Winslow Collector schreef:
robvoorburg schreef:Voor wat latakia betreft ligt het nog complexer, velen vinden deze
tabak niet lekker ruiken in het blikje, maar ervaren de rook ervan
eveneens als minder aangenaam, terwijl degene die het rookt
stilletjes zit te genieten.
Dat heb ik nu ook, Rob. Ik vind Latakia niet lekker ruiken, noch in het blik, noch de roomnote. Maar de enkele Latakia-blends die ik gerookt heb, smaakten heerlijk en rookten gemakkelijk en zacht.

Ik heb nu dus een blik bij Peter Heinrichs gekocht, met tabak waar wel Latakia in zit, maar die niet de geur zou hebben. Het blik is nog dicht, dus kan je nog geen ervaringen vertellen.

@Rob, BBN en Jarnogab:
Je verwacht inderdaad een stukje productkennis van een winkelier/verkoper. Al zullen de meeste winkeliers zeker niet alles zelf gerookt hebben (zij hebben ook hun voorkeuren) of ze roken inmiddels zelf al helemaal geen pijp meer.

Ik heb destijds (toen Rudi zijn winkel nog had) weleens soortgelijke gesprekken tussen Rudi en een klant aangehoord, maar je maakt het de klant dan niet echt gemakkelijk. Als je ziet hoe een beginner reageert op opmerkingen als "zelf ruik je er veel minder van tijdens het roken, maar jouw omgeving waardeert het aroma van deze tabak wel" en de nieuwe roker zit nog met zijn neus in een blik sterk ruikende tabak, wordt de keuze toch vaak bepaald op basis van het aroma in het blik.
Een ervaren roker weet inmiddels wel dat hij zelf vaak veel minder ruikt, tijdens het roken. En de vraag hoe dat nu komt wordt niet door iedereen onderzocht. Is trouwens ook niet eenvoudig te vinden.

Heb zelf ook nooit geweten dat de temperatuur van smeulende tabak zó hoog is (die 500 °C) en zelfs kortstondig tot 700 °C kan oplopen bij een trekje nemen aan de pijp, om dan meteen weer tot die 500 °C te dalen. Totdat ik vorig jaar een lang gesprek had met Michael Apitz (DTM, o.a. tabaksblender). Hij heeft een goede klant die in dat soort onderzoeken zit of in een laboratorium werkt. Apitz wilde de temperatuur laten onderzoeken, omdat hij daar zelf niets van terug kon vinden, maar zulke onderzoeken zijn duur. Echter, in ruil voor een nieuwe Winsløw pijp wilde de onderzoeker dat wel doen. Ik wil Apitz nog eens vragen naar iets van een rapport van dat onderzoekje.

Maar toen ik dat hoorde van die temperaturen, en dat naast mijn nerd-achtig gedrag m.b.t. whisky-aroma's (waar komt dat aroma vandaan en hoe komt dat in de whisky?) legde, werd voor mij veel duidelijk. Zeker toen ik voor dat artikeltje in WhiskyPassion (over tabak met whisky-aroma) nog enkele fabrikanten had gesproken/geschreven.
Ik heb toevallig in Wuustwezel een zak Stonehenge tabak van Rudi gekregen bij wat andere aankopen.
Volgens mij is het deze: http://www.tobaccoreviews.com/blend_det ... S&TID=2880
En het eerste dat mij opviel was dat het geheel geen geur in de verpakking heeft die mij aan latakia doet denken. Heb er nu 2 pijpen van op, dus kan er nog niet al teveel over zeggen maar hij smaakt in ieder geval prima met de eigenschappen die bij een engelse blend horen. Roomnote kan ik ook geen oordeel over vellen omdat beide keren buiten werd gerookt.

Re: Room note

Geplaatst: 01 mar 2013 11:43
door Elvandar
Mooi stuk, veel bijgeleerd. Dank u

Room note

Geplaatst: 07 jan 2014 23:16
door Denis Mac Kie
Op vele websites en evenveel tabaksrecensies spreekt men van de "room note" (omgevings- en waarnemingsgeur). Bv. Stanwell Vanilla heeft een room note 4.
Maar hoe worden die cijfers toegekend en wat betekenen ze? Wie doet dat ? Zijn die gestandaardiseerd of eigen aan elk merk? Kijk uit naar de geurende antwoorden. ;p

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 07 jan 2014 23:50
door Eliminator
Denis Mac Kie, heb je vraag even samengevoegd met dit topic !

Re: Room note

Geplaatst: 08 jan 2014 07:19
door Ribbon
Denis Mac Kie schreef:Op vele websites en evenveel tabaksrecensies spreekt men van de "room note" (omgevings- en waarnemingsgeur). Bv. Stanwell Vanilla heeft een room note 4.
Maar hoe worden die cijfers toegekend en wat betekenen ze? Wie doet dat ? Zijn die gestandaardiseerd of eigen aan elk merk? Kijk uit naar de geurende antwoorden. ;p
Het enige wat ik ervan weet is dat die gradaties in roomnote, samen met 'body' en 'strength' (geloof ik) voornamelijk door Mac Baren en Skandinavian Tobacco Group worden gehanteerd. Bij mijn weten bestaan er geen gestandaardiseerd gradatiesysteem, alleen binnen MB en STG zelf. Wellicht zijn er meer merken/producenten die weer hun eigen systeem gebruiken. Van sommige producenten weet ik dat ze een soort testpanel hebben om tabakken op smaak etc. te testen. Ik neem aan dat daar dan ook wordt bepaald welke gradatie de roomnote van nieuwe blend X krijgt.

Er zijn leden hier die bezoeken hebben gebracht aan sommige producenten. Wellicht kunnen zij je meer vertellen.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 08 jan 2014 08:57
door Denis Mac Kie
Is inderdaad een deeltje van een antwoord maar blijf nog even op mijn honger zitten. Heel interessant het stukje over de topics die in "rook" opgaan boven de 500° maar hoe komt het dan dat bv. de vanillegeur wel 2 huizen verder "gesnoven" wordt ?
Als single malt-liefhebber (andere passie) is dit inderdaad ook een item die daar wel eens toepasbaar is. Merciekes

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 08 jan 2014 09:30
door Winslow Collector
Denis Mac Kie schreef:Is inderdaad een deeltje van een antwoord maar blijf nog even op mijn honger zitten. Heel interessant het stukje over de topics die in "rook" opgaan boven de 500° maar hoe komt het dan dat bv. de vanillegeur wel 2 huizen verder "gesnoven" wordt ?
Als single malt-liefhebber (andere passie) is dit inderdaad ook een item die daar wel eens toepasbaar is. Merciekes
Hallo, mede single malt liefhebber. Als je in dit topic even naar boven scrollt, zie je een stukje uitleg van mij (28 februari 2013) waarmee je misschien mee verder kunt. Ik heb hier al vaker dit soort "verhandelingen" geschreven, maar weet nu even niet meer precies waar.

Waar je misschien ook iets mee kunt zijn de 2 delen "Who is afraid of chemistry?" op Arno's blog. Ik zie, hier op mijn werk, nu even niet de linkjes naar Arno's blog. Je kunt even bladeren op onderstaande link. http://dutchpipesmoker.wordpress.com/category/tobacco/

En gezien jouw (en mijn) andere liefhebberij whisky: het is precies vanuit de hoek, waarom mijn interesse aangewakkerd is om te speuren naar de oorsprong van aroma's.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 08 jan 2014 09:46
door Arno
Winslow Collector schreef:
Denis Mac Kie schreef:Is inderdaad een deeltje van een antwoord maar blijf nog even op mijn honger zitten. Heel interessant het stukje over de topics die in "rook" opgaan boven de 500° maar hoe komt het dan dat bv. de vanillegeur wel 2 huizen verder "gesnoven" wordt ?
Als single malt-liefhebber (andere passie) is dit inderdaad ook een item die daar wel eens toepasbaar is. Merciekes
Hallo, mede single malt liefhebber. Als je in dit topic even naar boven scrollt, zie je een stukje uitleg van mij (28 februari 2013) waarmee je misschien mee verder kunt. Ik heb hier al vaker dit soort "verhandelingen" geschreven, maar weet nu even niet meer precies waar.

Waar je misschien ook iets mee kunt zijn de 2 delen "Who is afraid of chemistry?" op Arno's blog. Ik zie, hier op mijn werk, nu even niet de linkjes naar Arno's blog. Je kunt even bladeren op onderstaande link. http://dutchpipesmoker.wordpress.com/category/tobacco/

En gezien jouw (en mijn) andere liefhebberij whisky: het is precies vanuit de hoek, waarom mijn interesse aangewakkerd is om te speuren naar de oorsprong van aroma's.
http://dutchpipesmoker.wordpress.com/20 ... ul-part-1/ :wink:

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 08 jan 2014 10:30
door Winslow Collector

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 08 jan 2014 22:03
door Denis Mac Kie
Dat is hét antwoord waar ik op wachtte! Dankuwelmerci daarvoor. Mijn technische bagage (en mijn verleden als aromatherapeut gespecialiseerd in essentiële oliën voor ... paarden) doen mij altijd zoeken naar het "waarom" der dingen. Ik rook graag met kennis van zaken. :wink:

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 09 jan 2014 01:01
door Winslow Collector
Denis Mac Kie schreef:Dat is hét antwoord waar ik op wachtte! Dankuwelmerci daarvoor. Mijn technische bagage (en mijn verleden als aromatherapeut gespecialiseerd in essentiële oliën voor ... paarden) doen mij altijd zoeken naar het "waarom" der dingen. Ik rook graag met kennis van zaken. :wink:
Juist, dat is o.a. mijn fascinatie met whisky (behalve dat ik het spulletje simpelweg erg lekker vind :wink: ): waar komen die aroma's vandaan, welk deel van het proces zorgt voor welke aroma's en hoe kan een drank van gerst, gist en water een sinaasappel-, noten- of vanillearoma (enzovoorts) hebben? Ik zou er een boek over kunnen schrijven en dat ben ik dus ook aan het doen. :mrgreen:

Veel van die "kennis" geldt ook voor aroma's in tabakken, zij het dat we met pijptabak met het fenomeen "sterke verhitting" zitten. Maar goed, dat kun je deels uit de artikeltjes op Arno's blog lezen.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 11 jun 2021 16:27
door Victor Baarn
Momenteel maar twee tabakken op voorraad. Krijg nooit opmerkingen dat het lekker ruikt. :( (Mac Baren Golden blend ready rubbed + Sail)

Welke goed verkrijgbare tabak is lekker om te roken en heeft ook een goede room note waarbij mensen zeggen: "o heerlijk; pijp"?

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 11 jun 2021 16:48
door Liebaart
Hier in Vlaanderen is dat zonder twijfel Oud-Brugge. Smaakt heerlijk vanille-caramel in de mond en verspreidt een gelijkaardige geur voor de omstaanders.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 11 jun 2021 18:26
door oehoe
Mooie tip maar zie Oud Brugge maar 'ns te verkrijgen in Olland. Ik wil best de grens over naar Belgisch Limburg overigens. :)

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 11 jun 2021 20:12
door Beginneling
Bij Troost slices, MB scottish mixture en Neptune krijg ik wel eens een heel voorzichtig complimentje. Bij MB Navy flake, MB golden blend of Solani gold niet....
Conclusie: het moet een beetje zoetig zijn denk ik....

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 15 jun 2021 13:34
door Victor Baarn
Dank voor de tips. Meer tips welkom! Op Tobacco Review selecteer ik hoogste rating en hoogste waardering voor room note. Krijg dan een lijst met tabakken maar meeste merken zijn mij onbekend (waarschijnlijk Amerikaans). Wanneer ik bekende merken zie zoals WO Larsen en Peterson betreft het vaak special/limited editions.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 15 jun 2021 13:37
door Aaruul
Kentucky Bird is zo sterk gesausd dat je hem waarschijnlijk als geurkaars zou kunnen gebruiken, probeer die eens.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 15 jun 2021 13:48
door Victor Baarn
:lol:

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 15 jun 2021 13:57
door Paasei
K-Bird sterk gesausd?

Euhm, ooit al BiBo van Danpipe gerookt/geroken?

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 15 jun 2021 14:56
door Lonny
Wat hier in huis altijd wel gewaardeerd wordt is Mac Baren Vanilla Cream. Nu genaamd 'Classic'

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 16 jun 2021 14:51
door Victor Baarn
Kijk eens wat ik vanochtend bij de Primera heb gehaald...

Afbeelding

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 16 jun 2021 18:02
door Lonny
Afbeelding

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 17 jun 2021 15:03
door Victor Baarn
Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 17 jun 2021 16:01
door roocker
Ik heb de vanilla cream flake nog liggen van MB , meng deze soms met andere pure Virginia . Dit omdat ik de geur TE vind . Op het chemische af zeg maar . Blikje is al jaren open , de lucht nog steeds sterk aanwezig . Ik zou graag eens een sample van de loose cut willen testen of de coins ervan . Zouden deze ook zo sterk zijn ? Ik rook niet vaak aromaten , maar zo af en toe kan een zoetje lekker zijn om de smaak papillen weer eens te resetten .

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 17 jun 2021 18:07
door Beginneling
Victor Baarn schreef: 17 jun 2021 15:03 Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.
misschien met dit weer wel mogelijk. smogvorming in de tuin. vanille-zomersmog. :D :D :D

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 18 jun 2021 09:55
door Chris
Victor Baarn schreef: 17 jun 2021 15:03 Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.
Soms blijft er wel wat aroma in je haren hangen, of kleren, dan neem je het zo overal mee naar toe

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 18 jun 2021 09:58
door Chris
roocker schreef: 17 jun 2021 16:01 Ik heb de vanilla cream flake nog liggen van MB , meng deze soms met andere pure Virginia . Dit omdat ik de geur TE vind . Op het chemische af zeg maar . Blikje is al jaren open , de lucht nog steeds sterk aanwezig . Ik zou graag eens een sample van de loose cut willen testen of de coins ervan . Zouden deze ook zo sterk zijn ? Ik rook niet vaak aromaten , maar zo af en toe kan een zoetje lekker zijn om de smaak papillen weer eens te resetten .
Vanilline, de stof die de geur geeft aan vanille heeft een erg hoog kookpunt dus dat zal niet snel 'verdampen' uit het blik. Dit kan voor fruitige aromaten anders zijn aangezien het hier esters betreft die vaak vluchtiger zijn.

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Geplaatst: 18 jun 2021 17:15
door Sidekickelvis
Chris schreef: 18 jun 2021 09:55
Victor Baarn schreef: 17 jun 2021 15:03 Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.
Soms blijft er wel wat aroma in je haren hangen, of kleren, dan neem je het zo overal mee naar toe
Een snor helpt dan heel goed!