Roomnote / geur voor de omgeving

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken...
User avatar
jarnogab
Posts: 2694
Joined: 20 Feb 2011 16:21

Re: Room note

Post by jarnogab »

Interessant topic. Wat bijgeleerd Paul. Ook al wist intussen een en ander, het verband met het verbrandingsproces was nieuw voor mij. Of althans nooit eerder bewust over nagedacht.

Wat betreft de opmerking van BBN en robvoorburg: correct, in die zin dat je moet verder
gaan dan enkel een aroma uit het blik. Niet verrast zijn dat tabak anders kan smaken (bv minder uitgesproken) dan wat je ruikt.
Of het omgekeerde: een eerder scherp ruikende of minder aangenaam ruikende tabak kan een heerlijke smaak hebben.
Tot zover volg ik jullie.
Maar (en misschien bedoelen jullie het wel zo): ook het aroma uit blik maakt voor mij integraal deel uit van het pijproken, al is
die dan niet zo uitgesproken terug te vinden in het roken. Dus soms kan een wat andere smaak dan aroma mij goed meevallen, soms ook totaal niet. En even vaak heb ik graag dat smaak en aroma zeer uitgesproken op mekaar lijken.

Winslow Collector

Re: Room note

Post by Winslow Collector »

robvoorburg wrote:Voor wat latakia betreft ligt het nog complexer, velen vinden deze
tabak niet lekker ruiken in het blikje, maar ervaren de rook ervan
eveneens als minder aangenaam, terwijl degene die het rookt
stilletjes zit te genieten.
Dat heb ik nu ook, Rob. Ik vind Latakia niet lekker ruiken, noch in het blik, noch de roomnote. Maar de enkele Latakia-blends die ik gerookt heb, smaakten heerlijk en rookten gemakkelijk en zacht.

Ik heb nu dus een blik bij Peter Heinrichs gekocht, met tabak waar wel Latakia in zit, maar die niet de geur zou hebben. Het blik is nog dicht, dus kan je nog geen ervaringen vertellen.

@Rob, BBN en Jarnogab:
Je verwacht inderdaad een stukje productkennis van een winkelier/verkoper. Al zullen de meeste winkeliers zeker niet alles zelf gerookt hebben (zij hebben ook hun voorkeuren) of ze roken inmiddels zelf al helemaal geen pijp meer.

Ik heb destijds (toen Rudi zijn winkel nog had) weleens soortgelijke gesprekken tussen Rudi en een klant aangehoord, maar je maakt het de klant dan niet echt gemakkelijk. Als je ziet hoe een beginner reageert op opmerkingen als "zelf ruik je er veel minder van tijdens het roken, maar jouw omgeving waardeert het aroma van deze tabak wel" en de nieuwe roker zit nog met zijn neus in een blik sterk ruikende tabak, wordt de keuze toch vaak bepaald op basis van het aroma in het blik.
Een ervaren roker weet inmiddels wel dat hij zelf vaak veel minder ruikt, tijdens het roken. En de vraag hoe dat nu komt wordt niet door iedereen onderzocht. Is trouwens ook niet eenvoudig te vinden.

Heb zelf ook nooit geweten dat de temperatuur van smeulende tabak zó hoog is (die 500 °C) en zelfs kortstondig tot 700 °C kan oplopen bij een trekje nemen aan de pijp, om dan meteen weer tot die 500 °C te dalen. Totdat ik vorig jaar een lang gesprek had met Michael Apitz (DTM, o.a. tabaksblender). Hij heeft een goede klant die in dat soort onderzoeken zit of in een laboratorium werkt. Apitz wilde de temperatuur laten onderzoeken, omdat hij daar zelf niets van terug kon vinden, maar zulke onderzoeken zijn duur. Echter, in ruil voor een nieuwe Winsløw pijp wilde de onderzoeker dat wel doen. Ik wil Apitz nog eens vragen naar iets van een rapport van dat onderzoekje.

Maar toen ik dat hoorde van die temperaturen, en dat naast mijn nerd-achtig gedrag m.b.t. whisky-aroma's (waar komt dat aroma vandaan en hoe komt dat in de whisky?) legde, werd voor mij veel duidelijk. Zeker toen ik voor dat artikeltje in WhiskyPassion (over tabak met whisky-aroma) nog enkele fabrikanten had gesproken/geschreven.

User avatar
Wowbagger
Posts: 6453
Joined: 14 Jun 2012 10:31

Re: Room note

Post by Wowbagger »

Winslow Collector wrote:
robvoorburg wrote:Voor wat latakia betreft ligt het nog complexer, velen vinden deze
tabak niet lekker ruiken in het blikje, maar ervaren de rook ervan
eveneens als minder aangenaam, terwijl degene die het rookt
stilletjes zit te genieten.
Dat heb ik nu ook, Rob. Ik vind Latakia niet lekker ruiken, noch in het blik, noch de roomnote. Maar de enkele Latakia-blends die ik gerookt heb, smaakten heerlijk en rookten gemakkelijk en zacht.

Ik heb nu dus een blik bij Peter Heinrichs gekocht, met tabak waar wel Latakia in zit, maar die niet de geur zou hebben. Het blik is nog dicht, dus kan je nog geen ervaringen vertellen.

@Rob, BBN en Jarnogab:
Je verwacht inderdaad een stukje productkennis van een winkelier/verkoper. Al zullen de meeste winkeliers zeker niet alles zelf gerookt hebben (zij hebben ook hun voorkeuren) of ze roken inmiddels zelf al helemaal geen pijp meer.

Ik heb destijds (toen Rudi zijn winkel nog had) weleens soortgelijke gesprekken tussen Rudi en een klant aangehoord, maar je maakt het de klant dan niet echt gemakkelijk. Als je ziet hoe een beginner reageert op opmerkingen als "zelf ruik je er veel minder van tijdens het roken, maar jouw omgeving waardeert het aroma van deze tabak wel" en de nieuwe roker zit nog met zijn neus in een blik sterk ruikende tabak, wordt de keuze toch vaak bepaald op basis van het aroma in het blik.
Een ervaren roker weet inmiddels wel dat hij zelf vaak veel minder ruikt, tijdens het roken. En de vraag hoe dat nu komt wordt niet door iedereen onderzocht. Is trouwens ook niet eenvoudig te vinden.

Heb zelf ook nooit geweten dat de temperatuur van smeulende tabak zó hoog is (die 500 °C) en zelfs kortstondig tot 700 °C kan oplopen bij een trekje nemen aan de pijp, om dan meteen weer tot die 500 °C te dalen. Totdat ik vorig jaar een lang gesprek had met Michael Apitz (DTM, o.a. tabaksblender). Hij heeft een goede klant die in dat soort onderzoeken zit of in een laboratorium werkt. Apitz wilde de temperatuur laten onderzoeken, omdat hij daar zelf niets van terug kon vinden, maar zulke onderzoeken zijn duur. Echter, in ruil voor een nieuwe Winsløw pijp wilde de onderzoeker dat wel doen. Ik wil Apitz nog eens vragen naar iets van een rapport van dat onderzoekje.

Maar toen ik dat hoorde van die temperaturen, en dat naast mijn nerd-achtig gedrag m.b.t. whisky-aroma's (waar komt dat aroma vandaan en hoe komt dat in de whisky?) legde, werd voor mij veel duidelijk. Zeker toen ik voor dat artikeltje in WhiskyPassion (over tabak met whisky-aroma) nog enkele fabrikanten had gesproken/geschreven.
Ik heb toevallig in Wuustwezel een zak Stonehenge tabak van Rudi gekregen bij wat andere aankopen.
Volgens mij is het deze: http://www.tobaccoreviews.com/blend_det ... S&TID=2880
En het eerste dat mij opviel was dat het geheel geen geur in de verpakking heeft die mij aan latakia doet denken. Heb er nu 2 pijpen van op, dus kan er nog niet al teveel over zeggen maar hij smaakt in ieder geval prima met de eigenschappen die bij een engelse blend horen. Roomnote kan ik ook geen oordeel over vellen omdat beide keren buiten werd gerookt.

User avatar
Elvandar
Posts: 51
Joined: 20 Feb 2013 19:21

Re: Room note

Post by Elvandar »

Mooi stuk, veel bijgeleerd. Dank u

User avatar
Denis Mac Kie
Posts: 38
Joined: 13 Dec 2013 19:09

Room note

Post by Denis Mac Kie »

Op vele websites en evenveel tabaksrecensies spreekt men van de "room note" (omgevings- en waarnemingsgeur). Bv. Stanwell Vanilla heeft een room note 4.
Maar hoe worden die cijfers toegekend en wat betekenen ze? Wie doet dat ? Zijn die gestandaardiseerd of eigen aan elk merk? Kijk uit naar de geurende antwoorden. ;p

User avatar
Eliminator
Moderator
Posts: 15221
Joined: 25 Oct 2010 09:34

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Eliminator »

Denis Mac Kie, heb je vraag even samengevoegd met dit topic !

User avatar
Ribbon
Posts: 4311
Joined: 29 Mar 2010 19:45

Re: Room note

Post by Ribbon »

Denis Mac Kie wrote:Op vele websites en evenveel tabaksrecensies spreekt men van de "room note" (omgevings- en waarnemingsgeur). Bv. Stanwell Vanilla heeft een room note 4.
Maar hoe worden die cijfers toegekend en wat betekenen ze? Wie doet dat ? Zijn die gestandaardiseerd of eigen aan elk merk? Kijk uit naar de geurende antwoorden. ;p
Het enige wat ik ervan weet is dat die gradaties in roomnote, samen met 'body' en 'strength' (geloof ik) voornamelijk door Mac Baren en Skandinavian Tobacco Group worden gehanteerd. Bij mijn weten bestaan er geen gestandaardiseerd gradatiesysteem, alleen binnen MB en STG zelf. Wellicht zijn er meer merken/producenten die weer hun eigen systeem gebruiken. Van sommige producenten weet ik dat ze een soort testpanel hebben om tabakken op smaak etc. te testen. Ik neem aan dat daar dan ook wordt bepaald welke gradatie de roomnote van nieuwe blend X krijgt.

Er zijn leden hier die bezoeken hebben gebracht aan sommige producenten. Wellicht kunnen zij je meer vertellen.

User avatar
Denis Mac Kie
Posts: 38
Joined: 13 Dec 2013 19:09

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Denis Mac Kie »

Is inderdaad een deeltje van een antwoord maar blijf nog even op mijn honger zitten. Heel interessant het stukje over de topics die in "rook" opgaan boven de 500° maar hoe komt het dan dat bv. de vanillegeur wel 2 huizen verder "gesnoven" wordt ?
Als single malt-liefhebber (andere passie) is dit inderdaad ook een item die daar wel eens toepasbaar is. Merciekes

Winslow Collector

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Winslow Collector »

Denis Mac Kie wrote:Is inderdaad een deeltje van een antwoord maar blijf nog even op mijn honger zitten. Heel interessant het stukje over de topics die in "rook" opgaan boven de 500° maar hoe komt het dan dat bv. de vanillegeur wel 2 huizen verder "gesnoven" wordt ?
Als single malt-liefhebber (andere passie) is dit inderdaad ook een item die daar wel eens toepasbaar is. Merciekes
Hallo, mede single malt liefhebber. Als je in dit topic even naar boven scrollt, zie je een stukje uitleg van mij (28 februari 2013) waarmee je misschien mee verder kunt. Ik heb hier al vaker dit soort "verhandelingen" geschreven, maar weet nu even niet meer precies waar.

Waar je misschien ook iets mee kunt zijn de 2 delen "Who is afraid of chemistry?" op Arno's blog. Ik zie, hier op mijn werk, nu even niet de linkjes naar Arno's blog. Je kunt even bladeren op onderstaande link. http://dutchpipesmoker.wordpress.com/category/tobacco/

En gezien jouw (en mijn) andere liefhebberij whisky: het is precies vanuit de hoek, waarom mijn interesse aangewakkerd is om te speuren naar de oorsprong van aroma's.

User avatar
Arno
Posts: 8003
Joined: 24 Aug 2010 14:14

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Arno »

Winslow Collector wrote:
Denis Mac Kie wrote:Is inderdaad een deeltje van een antwoord maar blijf nog even op mijn honger zitten. Heel interessant het stukje over de topics die in "rook" opgaan boven de 500° maar hoe komt het dan dat bv. de vanillegeur wel 2 huizen verder "gesnoven" wordt ?
Als single malt-liefhebber (andere passie) is dit inderdaad ook een item die daar wel eens toepasbaar is. Merciekes
Hallo, mede single malt liefhebber. Als je in dit topic even naar boven scrollt, zie je een stukje uitleg van mij (28 februari 2013) waarmee je misschien mee verder kunt. Ik heb hier al vaker dit soort "verhandelingen" geschreven, maar weet nu even niet meer precies waar.

Waar je misschien ook iets mee kunt zijn de 2 delen "Who is afraid of chemistry?" op Arno's blog. Ik zie, hier op mijn werk, nu even niet de linkjes naar Arno's blog. Je kunt even bladeren op onderstaande link. http://dutchpipesmoker.wordpress.com/category/tobacco/

En gezien jouw (en mijn) andere liefhebberij whisky: het is precies vanuit de hoek, waarom mijn interesse aangewakkerd is om te speuren naar de oorsprong van aroma's.
http://dutchpipesmoker.wordpress.com/20 ... ul-part-1/ :wink:

Winslow Collector

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Winslow Collector »


User avatar
Denis Mac Kie
Posts: 38
Joined: 13 Dec 2013 19:09

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Denis Mac Kie »

Dat is hét antwoord waar ik op wachtte! Dankuwelmerci daarvoor. Mijn technische bagage (en mijn verleden als aromatherapeut gespecialiseerd in essentiële oliën voor ... paarden) doen mij altijd zoeken naar het "waarom" der dingen. Ik rook graag met kennis van zaken. :wink:

Winslow Collector

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Winslow Collector »

Denis Mac Kie wrote:Dat is hét antwoord waar ik op wachtte! Dankuwelmerci daarvoor. Mijn technische bagage (en mijn verleden als aromatherapeut gespecialiseerd in essentiële oliën voor ... paarden) doen mij altijd zoeken naar het "waarom" der dingen. Ik rook graag met kennis van zaken. :wink:
Juist, dat is o.a. mijn fascinatie met whisky (behalve dat ik het spulletje simpelweg erg lekker vind :wink: ): waar komen die aroma's vandaan, welk deel van het proces zorgt voor welke aroma's en hoe kan een drank van gerst, gist en water een sinaasappel-, noten- of vanillearoma (enzovoorts) hebben? Ik zou er een boek over kunnen schrijven en dat ben ik dus ook aan het doen. :mrgreen:

Veel van die "kennis" geldt ook voor aroma's in tabakken, zij het dat we met pijptabak met het fenomeen "sterke verhitting" zitten. Maar goed, dat kun je deels uit de artikeltjes op Arno's blog lezen.

User avatar
Victor Baarn
Posts: 1077
Joined: 03 Feb 2009 13:06

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Victor Baarn »

Momenteel maar twee tabakken op voorraad. Krijg nooit opmerkingen dat het lekker ruikt. :( (Mac Baren Golden blend ready rubbed + Sail)

Welke goed verkrijgbare tabak is lekker om te roken en heeft ook een goede room note waarbij mensen zeggen: "o heerlijk; pijp"?

User avatar
Liebaart
Posts: 250
Joined: 24 Aug 2019 19:08

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Liebaart »

Hier in Vlaanderen is dat zonder twijfel Oud-Brugge. Smaakt heerlijk vanille-caramel in de mond en verspreidt een gelijkaardige geur voor de omstaanders.

User avatar
oehoe
Posts: 3903
Joined: 05 May 2016 22:02

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by oehoe »

Mooie tip maar zie Oud Brugge maar 'ns te verkrijgen in Olland. Ik wil best de grens over naar Belgisch Limburg overigens. :)

User avatar
Beginneling
Posts: 673
Joined: 25 Nov 2020 17:40

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Beginneling »

Bij Troost slices, MB scottish mixture en Neptune krijg ik wel eens een heel voorzichtig complimentje. Bij MB Navy flake, MB golden blend of Solani gold niet....
Conclusie: het moet een beetje zoetig zijn denk ik....

User avatar
Victor Baarn
Posts: 1077
Joined: 03 Feb 2009 13:06

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Victor Baarn »

Dank voor de tips. Meer tips welkom! Op Tobacco Review selecteer ik hoogste rating en hoogste waardering voor room note. Krijg dan een lijst met tabakken maar meeste merken zijn mij onbekend (waarschijnlijk Amerikaans). Wanneer ik bekende merken zie zoals WO Larsen en Peterson betreft het vaak special/limited editions.
Last edited by Victor Baarn on 15 Jun 2021 13:48, edited 2 times in total.

Aaruul
Posts: 7
Joined: 15 May 2021 23:08

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Aaruul »

Kentucky Bird is zo sterk gesausd dat je hem waarschijnlijk als geurkaars zou kunnen gebruiken, probeer die eens.

User avatar
Victor Baarn
Posts: 1077
Joined: 03 Feb 2009 13:06

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Victor Baarn »

:lol:

User avatar
Paasei
Posts: 5447
Joined: 18 Jan 2010 18:31

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Paasei »

K-Bird sterk gesausd?

Euhm, ooit al BiBo van Danpipe gerookt/geroken?

User avatar
Lonny
Posts: 1111
Joined: 07 Feb 2014 15:28

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Lonny »

Wat hier in huis altijd wel gewaardeerd wordt is Mac Baren Vanilla Cream. Nu genaamd 'Classic'

User avatar
Victor Baarn
Posts: 1077
Joined: 03 Feb 2009 13:06

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Victor Baarn »

Kijk eens wat ik vanochtend bij de Primera heb gehaald...

Image

User avatar
Lonny
Posts: 1111
Joined: 07 Feb 2014 15:28

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Lonny »

Image

User avatar
Victor Baarn
Posts: 1077
Joined: 03 Feb 2009 13:06

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Victor Baarn »

Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.

User avatar
roocker
Posts: 990
Joined: 01 Nov 2016 19:31

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by roocker »

Ik heb de vanilla cream flake nog liggen van MB , meng deze soms met andere pure Virginia . Dit omdat ik de geur TE vind . Op het chemische af zeg maar . Blikje is al jaren open , de lucht nog steeds sterk aanwezig . Ik zou graag eens een sample van de loose cut willen testen of de coins ervan . Zouden deze ook zo sterk zijn ? Ik rook niet vaak aromaten , maar zo af en toe kan een zoetje lekker zijn om de smaak papillen weer eens te resetten .

User avatar
Beginneling
Posts: 673
Joined: 25 Nov 2020 17:40

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Beginneling »

Victor Baarn wrote: 17 Jun 2021 15:03 Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.
misschien met dit weer wel mogelijk. smogvorming in de tuin. vanille-zomersmog. :D :D :D

User avatar
Chris
Posts: 1229
Joined: 19 Feb 2015 21:30

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Chris »

Victor Baarn wrote: 17 Jun 2021 15:03 Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.
Soms blijft er wel wat aroma in je haren hangen, of kleren, dan neem je het zo overal mee naar toe

User avatar
Chris
Posts: 1229
Joined: 19 Feb 2015 21:30

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Chris »

roocker wrote: 17 Jun 2021 16:01 Ik heb de vanilla cream flake nog liggen van MB , meng deze soms met andere pure Virginia . Dit omdat ik de geur TE vind . Op het chemische af zeg maar . Blikje is al jaren open , de lucht nog steeds sterk aanwezig . Ik zou graag eens een sample van de loose cut willen testen of de coins ervan . Zouden deze ook zo sterk zijn ? Ik rook niet vaak aromaten , maar zo af en toe kan een zoetje lekker zijn om de smaak papillen weer eens te resetten .
Vanilline, de stof die de geur geeft aan vanille heeft een erg hoog kookpunt dus dat zal niet snel 'verdampen' uit het blik. Dit kan voor fruitige aromaten anders zijn aangezien het hier esters betreft die vaak vluchtiger zijn.

User avatar
Sidekickelvis
Posts: 5040
Joined: 28 Dec 2012 19:11

Re: Roomnote / geur voor de omgeving

Post by Sidekickelvis »

Chris wrote: 18 Jun 2021 09:55
Victor Baarn wrote: 17 Jun 2021 15:03 Ik zat in de tuin te roken. Toen ik een tijd later vanuit huis de tuin inliep rook ik een vanille lucht. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zo blijft hangen.
Soms blijft er wel wat aroma in je haren hangen, of kleren, dan neem je het zo overal mee naar toe
Een snor helpt dan heel goed!