Hoe kun je van natuurproducten, die onderhevig zijn aan klimaatveranderingen, jaarlijkse verschillen in weer en onweer, kwaliteitsveranderingen en samenstelling van regenwater, andere manieren van transport en opslag en bewerking van de laatste tientallen jaren verwachten dat er consistentie is in smaak, aroma, karakter? Plantenrassen blijven in ontwikkeling om ziekten te verminderen, bemesting te reduceren en productie te verhogen, waarbij bestrijdingsmiddelen en meststoffen zich ook aardig ontwikkeld hebben in enkele decennia en die dus meer, of juist minder, of geheel andere stoffen aan de planten geven dan 50 jaar geleden. Als we kijken wat er zich in 5 jaar evolueert, wat is er dan veranderd in 50 jaar???
En die productiezijde (grondstof, productieprocessen) is maar 1 kant van het verhaal. De andere kant zijn wij zelf.
Smaak, aroma, iets wel of niet lekker vinden, is niet meetbaar. Dat is subjectieve info in onze herinnering. Als je 30 jaar geleden tabak "x" gewéldig vond tussen het gamma van de jou toen 20, 30 of 50 bekende tabakken, kan het nu een hooguit middelmatige ervaring zijn tussen de misschien wel 100 verschillende tabakken die je in die 30 jaren gerookt hebt, waarbij jouw eigen "smaak- en aromadatabank" in de hersenen uitgebreid is met meer verschillende ervaringen in die 30 jaren. Bovendien: biologisch gezien degenereren onze zintuigen met het stijgen der jaren, dus ruiken wij na 30 jaren nog diezelfde nuances als toen we jong waren? Je bent dus niet, zoals sommige mensen beweren, BETER geworden in het waarnemen..., nee integendeel het vermogen wordt (bij de gemiddelde mens) juist minder in de tweede helft van het leven. Het enige voordeel dat je hebt is, dat je in de loop der jaren meer ervaringen hebt vastgelegd, de databank is dus groter geworden en je hebt meer referenties om een nieuwe waarneming tegen af te "meten".
Ik denk dat we off-topic dreigen te gaan, maar nu wordt het interessant/leuk. Smaak/proeven/onderzoek daaromtrent, fascinerend gewoon. Wat betreft de productie van (voedings) en aanverwante grondstoffen kan ik kort zijn, is al veel onderzoek naar gedaan.
http://www.natuurlijkvoedsel.nl/Artikel ... ndbouw.php met schokkende conclusies.
Smaakbeleving/samenstelling/totstandkoming wordt door het CSO (centrum voor smaakonderzoek) in de volgende link
http://www.smaakonderzoek.nl/over-smaak/ mooi uitgelegd en sluit prima aan bij jouw stelling, maar dan is er door genoemd centrum wel onderzoek naar gedaan.
On topic: Persoonlijk vind ik deze tabak niet meer lekker, om welke reden dan ook en dat vind ik bijzonder jammer, al was het maar omdat mijn vader mij met deze tabak het pijproken heeft bijgebracht. Het is heel normaal dat smaken veranderen naarmate mensen ouder worden een breder referentiekader aanleggen en dus meer subjectieviteit naar boven komt drijven. Het blijft vooralsnog leuk om op deze manier bij het roken van een pijp/tabak stil te staan.