Op aanvraag wat info over de kiseru
kiseru?
De Kiseru is een Japanse pijp gemaakt om fijn gesneden tabak, genaamd kizami, te roken.
De kiseru werd in het begin van het Edo tijdperk (1603 tot 1868) vaak gebruikt bij de thee ceremonie, militaire vergaderingen, of alvorens met een prostituee naar bed te gaan. Later werd de pijp overal mee naartoe genomen in een doran en was er geen vaste reden meer om hem op te steken. Had men bezoek dan was het de beleefdheid om tabak aan te beiden aan de gast.
De kiseru bestaat uit een metalen suikuchi, een houten rau en een metalen ganbuki(gooseneck) ze zijn tussen de 10 en 40cm lang.
Een langere pijp is meer bedoeld voor vrouwen.
De suikuchi is het mondstuk en de ganbuki het uiteinde met de kom. Deze twee stukken zijn meestal uit messing, maar sommige mensen van adel hadden natuurlijk veel duurdere en voor Japan exclusieve metaallegeringen ter beschikking. Vaak vindt men ook elegante tekeningen terug op deze stukken.
De rau is de steel die meestal uit hout is vervaardigd. Traditioneel is dit uit bamboo, maar kan ook uit andere houtsoorten zoals het in Japan geliefde rose wood.
Er bestaan ook kiseru die volledig vervaardigd zijn uit metaal.
Met de komst van de sigarette is de kiseru veel minder in gebruik. Van de vele kizami tabak fabrikanten is er nog maar 1 die deze speciale tabak produceerd.
![Afbeelding](http://www.georgekidner.co.uk/auctionImages/11409/large/151.jpg)
kiseru's
Kizami tabak?
Kizami staat voor fijn gesneden, en dat is nu exact wat deze tabak is.
De tabak wordt op een uniek procedure gemaakt en versneden tot 0.1mm dunne haartjes
De smaak is moeilijk te omschrijven. enkele sleutelwoorden zijn: sterk, diep, rijkelijk, delicaat.
Traditioneel omschrijft men de smaak daar in beelden.
Koiki is het enigste merk dat nog bestaat van deze tabak.
![Afbeelding](http://www.dokhatobacco.com/images/b-cart/1163.jpg)
koiki tabak
filmpje over het maken van kizami tabak
Hoe rook je een kiseru?
Kiseru rook je als volgt.
- Je neemt wat kizami en rolt dit in een balletje.
- Dit balletje stop je in de kom
- Je steekt hem voorzichtig aan
- Je neemt heel beheerste en rustige trekjes
- balletje opgerookt? Je klopt je kiseru op je hand met daaronder een asbak
Waar berg je hem in op?
Meestal berg je je kizami tabak en kiseru op in een doran
Een doran is een bijeen passende kiseru-zutsu(zak/doos voor kiseru) en een tabako-ire(zak/doos voor tabak) samengebonden met een netsuke(gordel knoop) om hem achter je riem te hangen.
![Afbeelding](http://www.samourais-et-ikebana.com/images/art/netsuke/sagemono.jpg)
Antiek exemplaar van iemand van zeer hoge stand.
Als men de kiseru niet mee op zak heeft wordt deze vaak opgeborgen in een tabako-bon
Tabako-bon
Een tabako-bon is asbak die gebruikt wordt bij het roken van een Kiseru.
In de grote metalen pot zitten gloeiende kolen. Hiermee wordt de kiseru opgestoken.
In de kleine metalen pot doen ze de assen en in de schuifjes ligt de tabak.
![Afbeelding](http://www.jti.co.jp/Culture/museum/tabako/edo/images/kurokara_39.jpg)
Traditionele tabako-bon
Complete hedendaagse setup
![Afbeelding](http://www.sarudama.com/images/kiseru04.jpg)
de setup