
Ik heb het vlug vertaald voor jullie :
“De kunst van het pijproken volgens Butz.Choquin
1. Behandel je pijp voor je ze gaat inroken nooit met alcohol; alcohol brengt schade toe aan je pijp of doet de ketel doorbranden: alcohol verkort het leven van je pijp.
2. Vul de eerste tien keren de pijp tot de helft met beetjes licht aangedrukte tabak; vermeerder de hoeveelheid tabak nadien tot de ketel helemaal van een koollaagje voorzien is.
3. Als je je pijp aansteekt, zorg er dan voor dat het hele tabaksoppervlak brandt. Een echte pijproker steekt zijn pijp nooit opnieuw aan.
4. Rook traag en duw van tijd tot tijd de tabak aan met een tamper: je krijgt zo een regelmatige verbranding. Bovendien, door langzaam te trekken, voorkom je de ontmoedigende ervaring van een pijp die nat rookt.
5. Rook de tabak tot het laatste restje op. De kwaliteit van de bruyère zal er nog door verbeterd worden.
6. Gebruik je pijp niet opnieuw als ze nog warm is, maar laat ze rusten. Ze zal dan al haar aroma behouden.
7. Omdat bruyère en het materiaal waarvan de steel gemaakt is een andere uitzettingsfactor hebben, mag je de pijp pas uit mekaar halen als ze koud is.
8. Verwijder de steel uit de pijp met een draaiende beweging alsof hij in de kop gevezen zit. Plaats de steel op dezelfde manier terug.
9. Klop de pijp zorgvuldig leeg met een tik tegen de palm van je hand of maak ze leeg met behulp van het pijpenbestek; maak ze nooit leeg door met de kop tegen een hard voorwerp te slaan: daarmee beschadig je de afwerking van de pijp.
10. Schraap de ketel nooit schoon omdat die daardoor beschadigd kan geraken. Het koollaagje in de ketel is het merkteken van de goed roker.
11. Reinig je pijp dikwijls (tige, steel en systeem) met behulp van speciaal voor dat doel gemaakte pijpenragers. Alle teer wordt op die manier verwijderd.
Butz.Choquin
Om het aroma van je tabak te verrijken
Meester pijpenmaker in Saint-Claude”
 
							

 gelukkig kunnen we onszelf nog troosten met een pijpje ...
 gelukkig kunnen we onszelf nog troosten met een pijpje ... 










