Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
- Nekker
- Erelid
- Berichten: 5097
- Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
- Locatie: Duffel
Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Nadat ik me sedert 3 jaar stevig heb bezig gehouden met Semois, ben ik tot de volgende conclusies gekomen:
Het aansteken - stoppen van de pijp met Semois
Een semois wordt zeer droog geleverd in de verpakking. Ik heb me weleens laten wijs maken dat men dit doet om de verpakkingskosten te drukken. Dit kan wel kloppen, want ondanks dat hij door velen als een Rolls Royce onder de tabakken wordt beschouwd, is zijn prijs daar zeker niet naar. Een pakje van 100g, kost gemiddeld 8 euro. (Indicatie Tabaksprijzen: 2012 - 2013)
Wat doet dit met het aansteken? Aangezien velen leren roken met de meer Deense varianten, zijn we gewend om onze tabak in 2 tot 3 keer aan te steken, vanwege de vochtigheid. Ik heb deze methode lang doorgezet bij dé Semois. Echter is dat de grootste fout die je kan maken. Ik heb wel eens van Robvoorburg gelezen, dat hij de tabak aansteekt en rustig zijn gang laat gaan. Het hele oppervlak hoeft niet in lichterlaaie te staan. Sommige pijprokers wil ik wel eens een draai rond de oren verkopen, als ik hen een pijp zie aansteken. Soms heb ik de neiging om hen in plaats van een lucifer of aansteker, een keukenbrander in de handen te duwen. Het is net alsof ze een Crème brûlée zijn aan het branden.
Heren, bij een tabak als Semois dient u meer dan ooit rekening te houden met uw ingelepelde neiging tot snel vooruitgang te willen maken. Er is geen tabak die u daar harder voor straft dan de Semois. Wat is dan volgens mij wel de correcte manier tot stoppen en aansteken?
- Stop uw pijp 3-kwart vol met Semois. Druk hem extra goed aan. Terwijl je dit doet even goed blijven voelen of er iets of wat weerstand komt door het mondstuk. Vanaf het moment dat je een lichte weerstand voelt, stop met aandrukken. Zorg dat uw pijp 3-kwart gevuld is, AANGEDRUKT! Dit is zeer belangrijk, door zijn droogheid zet Semois meer uit dan andere tabakken, waardoor uw pijp 3-kwart gevuld, gewoon een volledig gevulde pijp wordt na het aansteken.
- Zuig de vlam richting uw pijp, zorg ervoor dat u vluchtig over het oppervlak gaat, maar zeker niet te lang. Probeer hem zo snel mogelijk, in zo'n kort mogelijke tijdspanne aan te steken. *3 seconden is meer dan voldoende.*
- Wanneer u uw eerste deftige rookwolk kan uitblazen, de tabak meteen goed aanstampen met je tamper en hou de pijp goed gaande. Als je het goed hebt gedaan is je pijp meteen goed aan.
Waarom is het belangrijk het op deze manier te doen? Wanneer u als een gek te werk gaat met uw lucifer of aansteker, zal u het hele aroma van deze tabak vern**ken. Vanwege zijn droogheid, krijgt u een vele snellere verbranding. De bedoeling is dat je jouw pijp dus zo koel mogelijk probeert te roken. Het is continu balanceren op een slappe koord. Ik beschouw deze tabak dan ook als echt een tabak voor gevorderden, waarvan ik niet durf te beweren dat ik de techniek al reeds onder de knie heb. Sterker nog, ik zal ze waarschijnlijk nooit volledig onder de knie krijgen.
Doet u alles juist, dan gaat er een nieuwe wereld van aroma's open.
Het aansteken - stoppen van de pijp met Semois
Een semois wordt zeer droog geleverd in de verpakking. Ik heb me weleens laten wijs maken dat men dit doet om de verpakkingskosten te drukken. Dit kan wel kloppen, want ondanks dat hij door velen als een Rolls Royce onder de tabakken wordt beschouwd, is zijn prijs daar zeker niet naar. Een pakje van 100g, kost gemiddeld 8 euro. (Indicatie Tabaksprijzen: 2012 - 2013)
Wat doet dit met het aansteken? Aangezien velen leren roken met de meer Deense varianten, zijn we gewend om onze tabak in 2 tot 3 keer aan te steken, vanwege de vochtigheid. Ik heb deze methode lang doorgezet bij dé Semois. Echter is dat de grootste fout die je kan maken. Ik heb wel eens van Robvoorburg gelezen, dat hij de tabak aansteekt en rustig zijn gang laat gaan. Het hele oppervlak hoeft niet in lichterlaaie te staan. Sommige pijprokers wil ik wel eens een draai rond de oren verkopen, als ik hen een pijp zie aansteken. Soms heb ik de neiging om hen in plaats van een lucifer of aansteker, een keukenbrander in de handen te duwen. Het is net alsof ze een Crème brûlée zijn aan het branden.
Heren, bij een tabak als Semois dient u meer dan ooit rekening te houden met uw ingelepelde neiging tot snel vooruitgang te willen maken. Er is geen tabak die u daar harder voor straft dan de Semois. Wat is dan volgens mij wel de correcte manier tot stoppen en aansteken?
- Stop uw pijp 3-kwart vol met Semois. Druk hem extra goed aan. Terwijl je dit doet even goed blijven voelen of er iets of wat weerstand komt door het mondstuk. Vanaf het moment dat je een lichte weerstand voelt, stop met aandrukken. Zorg dat uw pijp 3-kwart gevuld is, AANGEDRUKT! Dit is zeer belangrijk, door zijn droogheid zet Semois meer uit dan andere tabakken, waardoor uw pijp 3-kwart gevuld, gewoon een volledig gevulde pijp wordt na het aansteken.
- Zuig de vlam richting uw pijp, zorg ervoor dat u vluchtig over het oppervlak gaat, maar zeker niet te lang. Probeer hem zo snel mogelijk, in zo'n kort mogelijke tijdspanne aan te steken. *3 seconden is meer dan voldoende.*
- Wanneer u uw eerste deftige rookwolk kan uitblazen, de tabak meteen goed aanstampen met je tamper en hou de pijp goed gaande. Als je het goed hebt gedaan is je pijp meteen goed aan.
Waarom is het belangrijk het op deze manier te doen? Wanneer u als een gek te werk gaat met uw lucifer of aansteker, zal u het hele aroma van deze tabak vern**ken. Vanwege zijn droogheid, krijgt u een vele snellere verbranding. De bedoeling is dat je jouw pijp dus zo koel mogelijk probeert te roken. Het is continu balanceren op een slappe koord. Ik beschouw deze tabak dan ook als echt een tabak voor gevorderden, waarvan ik niet durf te beweren dat ik de techniek al reeds onder de knie heb. Sterker nog, ik zal ze waarschijnlijk nooit volledig onder de knie krijgen.
Doet u alles juist, dan gaat er een nieuwe wereld van aroma's open.
Groet, Nekker
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
- Wallace
- Berichten: 1976
- Lid geworden op: 29 okt 2011 07:05
- Locatie: Berghem
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Ooit hoop ik Semois te mogen roken en weet ik of je verhaal klopt Nekker. Mooi verwoord overigens 

De definitie van "niets": een pijp zonder steel, waarvan de kop ontbreekt.
- Nekker
- Erelid
- Berichten: 5097
- Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
- Locatie: Duffel
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Geef via PB even je adres door, Wallace. Ik heb net een pak Semois open, een echte oude gouwe uit de Ardennen.
Groet, Nekker
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
- Wallace
- Berichten: 1976
- Lid geworden op: 29 okt 2011 07:05
- Locatie: Berghem
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Wow, dank je Nekker. Pb komt eraan 

De definitie van "niets": een pijp zonder steel, waarvan de kop ontbreekt.
- Arno
- Berichten: 8001
- Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
- Locatie: Olst
- Contacteer:
- Nekker
- Erelid
- Berichten: 5097
- Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
- Locatie: Duffel
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Eventueel wel een leuke aanvulling voor je volgende blog-bericht, Arno. Ik vind het de moeilijkste tabak om correct te roken. En indien je hem te vaak verkeerd rookt, kan je er echt wel een afknapper mee hebben.Arno schreef:Dank voor de tips!
Verder valt er nog veel te vertellen over de combinatie van Semois, in combinatie met de juiste drank. Want drinken bij Semois is echt wel aan te raden, vanwege het uitdrogingseffect. Een goede thee, koffie, bier,...
Ik zal regelmatig mijn eerste post updaten met nieuwe ondervindingen.
Groet, Nekker
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Semois tabak ligt mij altijd zwaar op de maag na het roken
dus ik ben er een paar jaar terug dan ook mee gestopt .
Groetjes
Godfrey

Groetjes
Godfrey
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Nekker, heb vele jaren Semois gerookt en nu nog met de regelmaat. Het is voor mij de "moeder-tabak" waarnaar ik steeds teruggrijp. Wat je hier probeert duidelijk te maken kan ik enkel maar beamen.
-
- Berichten: 12670
- Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
- Locatie: 's-Gravenhage
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
De spijker op de kop Nekker.
- lestat
- Berichten: 2492
- Lid geworden op: 25 mei 2012 06:29
- Locatie: antwerpen
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Zeer interessant. Alleen daar al voor dank. We gaan dat zo eens testen met een manil
Het is niet leuk als je pijp de pijp uit is
http://m.youtube.com/user/Doelie5457
https://www.youtube.com/user/Lestat2705
Het ongezondste in het leven is geboren worden. Uiteindelijk ga je eraan dood
http://m.youtube.com/user/Doelie5457
https://www.youtube.com/user/Lestat2705
Het ongezondste in het leven is geboren worden. Uiteindelijk ga je eraan dood
- Ribbon
- Berichten: 4306
- Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
- Locatie: Goeree-Overflake
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Precies, ik ben bang dat dit in mijn geval gebeurd is. Mijn eerste kennismaking met Semois was geen succes. Of dit puur door de smaak komt of mijn manier van roken (ik rookte net pijp) zou ik niet kunnen zeggen. Ik had me voorgenomen in Leuven wat te proberen, maar verder dan het snuffelen in een pakje van BBN ben ik niet gekomen. Ik vond de geur overigens niet heel aangenaam.Nekker schreef:En indien je hem te vaak verkeerd rookt, kan je er echt wel een afknapper mee hebben.Arno schreef:Dank voor de tips!
Op dit moment kan ik dus weinig positiefs over Semois zeggen. Maar toch weiger ik voorlopig om me hierbij neer te leggen. Gezien alle enthousiasmerende en goed onderbouwde reviews wil ik het toch nog een tweede kans geven. Bedankt Nekker, voor de extra raadgeving.

Huidige rotatie:SG Best Brown Flake (?), Ashton Type 3 (<2012), Mullingar Kenmare ('80's)
- lestat
- Berichten: 2492
- Lid geworden op: 25 mei 2012 06:29
- Locatie: antwerpen
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Mijn eerste tabak was een semois en vond het een zalige tabak. Tot nu toe is dat volgens mij ook de enige die zo puur en eerlijk is
Het is niet leuk als je pijp de pijp uit is
http://m.youtube.com/user/Doelie5457
https://www.youtube.com/user/Lestat2705
Het ongezondste in het leven is geboren worden. Uiteindelijk ga je eraan dood
http://m.youtube.com/user/Doelie5457
https://www.youtube.com/user/Lestat2705
Het ongezondste in het leven is geboren worden. Uiteindelijk ga je eraan dood
-
- Berichten: 18
- Lid geworden op: 07 aug 2011 15:33
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Wat ik doorgaans doe bij het stoppen is een keer langzaam door de pijp uitademen wanneer de kop goed gevuld is. Pas dan druk ik aan. Door het beetje vocht in je adem is de tabak plots heel wat veerkrachtiger geworden: ik heb de indruk dat ik zo de tabak-sliertjes niet verkruimel bij het aandrukken. In de natuurlijke kurkdroge toestand is de tabak immers erg fragiel. Ik heb de indruk dat ik dan ook wat langer over een pijp doe.
Ik sluit me aan bij Nekker: het is helemaal niet zo'n gemakkelijke tabak, vooral de tweede helft van de pijp dreigt onaangenaam bitter te worden wanneer je in het begin wat te hevig tekeer bent gegaan. Het is een echte puf-tabak. Semois heeft zoveel smaak dat kleine pufjes echt voldoende zijn. Een paar keer 'diep' trekken kan de smaak van de rest van de pijp verknoeien.
Ik sluit me aan bij Nekker: het is helemaal niet zo'n gemakkelijke tabak, vooral de tweede helft van de pijp dreigt onaangenaam bitter te worden wanneer je in het begin wat te hevig tekeer bent gegaan. Het is een echte puf-tabak. Semois heeft zoveel smaak dat kleine pufjes echt voldoende zijn. Een paar keer 'diep' trekken kan de smaak van de rest van de pijp verknoeien.
-
- Berichten: 42
- Lid geworden op: 08 jul 2012 21:48
- Locatie: Gent
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Let op: de ene semois is ook de andere niet.
Manil verwerkt z'n tabak totaal anders dan Martin in Bohan. Bij Manil is de tabak reeds kurkdroog bij het openen, terwijl Martin z'n tabak vochtig verpakt. Dit verklaart ook de sterke fermentatiegeur bij de pas geopende tabak van Martin. Manil zijn tabak bevat een klein gedeelte vreemde tabak om te zorgen dat het mengsel beter brandt, hetgeen bij Martin dan weer niet het geval is.
Wist je trouwens dat een semoistabak bestaat uit een mengeling van verschillende jaartallen en origines. Zo werd verteld (op de gegidste tabakswandeling van 20 juli in Bohan) dat de tabak gekweekt in Frahan evengoed in het mengsel van Martin terechtkomt. Anders dan ik zelf dacht, wordt semoistabak niet regionaal gescheiden voor verwerking.
Besluit is dat ook binnen de Semoiswereld veel diversiteit heerst en variërende rooktechnieken nodig zijn.
Manil verwerkt z'n tabak totaal anders dan Martin in Bohan. Bij Manil is de tabak reeds kurkdroog bij het openen, terwijl Martin z'n tabak vochtig verpakt. Dit verklaart ook de sterke fermentatiegeur bij de pas geopende tabak van Martin. Manil zijn tabak bevat een klein gedeelte vreemde tabak om te zorgen dat het mengsel beter brandt, hetgeen bij Martin dan weer niet het geval is.
Wist je trouwens dat een semoistabak bestaat uit een mengeling van verschillende jaartallen en origines. Zo werd verteld (op de gegidste tabakswandeling van 20 juli in Bohan) dat de tabak gekweekt in Frahan evengoed in het mengsel van Martin terechtkomt. Anders dan ik zelf dacht, wordt semoistabak niet regionaal gescheiden voor verwerking.
Besluit is dat ook binnen de Semoiswereld veel diversiteit heerst en variërende rooktechnieken nodig zijn.
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Nice to know Semois! Thanks!
-
- Berichten: 11
- Lid geworden op: 24 sep 2013 12:57
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Kan je deze tabak terugvinden in vlaanderen? Ik wil deze best wel eens proberen. Aangezien deze soort zo droog is neem ik aan dat hij ook heel lang zal bewaren?
- Massis
- Administrator
- Berichten: 5231
- Lid geworden op: 11 mei 2010 15:07
- Locatie: Bilzen - Belgie
- Contacteer:
Re: Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Mooi en helder Nekker!
Overigens misschien een kleine aanvulling: Vincent Manil vertelde me dat de tabak zo droog verpakt wordt, omdat hij nu eenmaal geen mogelijkheid heeft tot vacuum verpakken. Daardoor is de tabak veel gevoeliger voor schimmel en moet hij extra droog zijn.
Als hij hem vochtiger zou verpakken, zou je gegarandeerd na een paar weken schimmel hebben op je tabak.
Overigens mag je hem gerust wat bevochtigen voor je hem rookt, toen ik bij hem was kon ik mijn pijp vullen met superverse semois, die tabak was nog warm, enigszins vochtig en erg veerkrachtig. En dat was tot op de dag van vandaag mijn beste pijpje Semois! (Al zal de setting daar zeker voor iets tussen gezeten hebben)
Overigens misschien een kleine aanvulling: Vincent Manil vertelde me dat de tabak zo droog verpakt wordt, omdat hij nu eenmaal geen mogelijkheid heeft tot vacuum verpakken. Daardoor is de tabak veel gevoeliger voor schimmel en moet hij extra droog zijn.
Als hij hem vochtiger zou verpakken, zou je gegarandeerd na een paar weken schimmel hebben op je tabak.
Overigens mag je hem gerust wat bevochtigen voor je hem rookt, toen ik bij hem was kon ik mijn pijp vullen met superverse semois, die tabak was nog warm, enigszins vochtig en erg veerkrachtig. En dat was tot op de dag van vandaag mijn beste pijpje Semois! (Al zal de setting daar zeker voor iets tussen gezeten hebben)