krijg je het er met een natte vinger makkelijk af geveegd ? Schimmel laat zich niet makkelijk wegvegen... de kristallen die we juist op onze gerijpte tabak willen daarentegen wel. Heb je al met een vergrootglas gekeken ?
Je woont niet naast de deur...anders kwam ik even kijken...
Arno schreef:
Heb trouwens de vraag maar eens gesteld aan GL Pease: hoe weten we nu precies of we te maken hebben met suikerkristallen of schimmel? Nu maar hopen dat hij antwoordt
Een microscoop. Je kan een beetje naar mij opsturen, dan kan ik het bekijken.
Je ziet ook een soort strijkjespatroon in dat witte spul zitten. Alsof het er met een kwastje is opgesmeerd. Ik zal morgen is kijken hoe ze er bij mij bij liggen.
Huidige rotatie:SG Best Brown Flake (?), Ashton Type 3 (<2012), Mullingar Kenmare ('80's)
Je ziet ook een soort strijkjespatroon in dat witte spul zitten. Alsof het er met een kwastje is opgesmeerd. Ik zal morgen is kijken hoe ze er bij mij bij liggen.
Volgens mij zijn dat de sporen van de messnede. Het lijkt erop of het gesneden is met een draaimes, gelijk hoe een slager plakjes worst of ham snijdt.
De flake is zeg maar op de dunne kant doorgesneden, althans zo zie ik het
An item at rest cannot be stopped.
Float like a butterfly, sting like a ninja.
Mmm zou het schimmel wezen is het niet zo gezond om het alsnog te roken buiten dat het mischien vreemd smaakt .
Al lijkt dit niet op een echte schimmel . Ik heb er wel eens last van gehad bij de opslag van los tabaksblad maar dat was toch duidelijk anders als je foto ( meer haartjes groei onder de loep ) al ben ik geen deskundige en weet ik niet hoeveel soorten schimmels er bestaan
Ik ben niet deskundig dus mijn inbreng moet men zelf maar toetsen.
Schimmel heeft een groeipunt waaruit alles door woekert.
Vergelijkt het met een stukje brood of kaas, men kan zien dat de schimmel in cirkelvorm groter groeit.
Op de foto zie ik hiervan niet terug enkel een aanwas van wittigheden die lijken met een kwast aangebracht te zijn.
Het lijkt mij dan ook eerder kristalvorming omdat kristal aanbouwt en niet woekert.
Weer een vergelijking met medewerking van een stuk kaas.
Als men een stuk oude kaas bekijkt die enkele dagen in de koelkast heeft gelegen kan men zoutkristalvorming ontdekken.
Het zout in de kaas kristalliseer en men ziet witte puntjes die los van elkaar op de kaas zit.
Als de kaas niet gegeten wordt zal men na enkele dagen meer witte puntjes ontdekken die tegen de andere puntjes staan maar niet uit de kaas komen, dat is een fase verder.
De kaas ruikt overigens gewoon naar kaas en zal zouter smaken, maar ruikt niet muf.
Nekker als ik jouw was zal ik met een droog stuk keukenpapier een flake "afstoffen" en daarna het papier voor een kleine poos dicht vouwen.
Belangrijk is het papier droog te houden en voor die tijd ook op een droge plek te leggen.
Kijk na b.v. uurtje of je een vochtige plek ontdekt op het papier.
Is dit niet het geval, vouw het papier open en probeer te ruiken of het muf is.
Zo niet dan is de kans groot dat je met kristallen van doen heb.
Mooi, eerst dacht ik dat de bijeenkomst op 2 juni bij Schimmel te Zutphen niet zou doorgaan..
De casus nu kennende is mijn advies om zoveel mogelijk schimmel, etend hetzij rokend, binnen te krijgen. Immers hoe meer rotzooi, in casu hopelijk schimmel, men tot zich neemt des te meer weerstand bouwt men op!
Ik denk daarbij altijd aan de kippen. Een plofkip in een plofkippenfabriek overlijdt al direct aan een longontsteking als de buitendeur op een kier wordt gezet. En een buiten in de natuur loslopende kip die gewend is letterlijk alles te vreten is altijd de gezondheid zelve.
♫ spuit elf des forums ♫ doctorate of pipe smoking - Pipe Smoking University ♫ zwembadpas specialist ♫
►correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI◄ wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen
From Arno:Recently a friend of mine opened up a 6-year old tin of Samuel Gawith’s Navy Flake. The flakes were speckled with white spots. First we thought, yummie, sugar crystals! But we really could not see any flickering of light from the crystals when we held the flakes in the sunlight.. So how do we know the difference between sugar crystals and mould?
A:First, it’s not clear those shiny jewels sometimes found on tobaccos are "sugar crystals," though they’re often referred to as such. Several times when I’ve discovered these glistening indicators of potential yumminess, I’ve done some rudimentary playing with them, though no full-scale analysis, and found them not sweet, not very soluble, and not very likely to be sugar. More likely, they are organic acids that have precipitated as a result of pH or other changes in the leaf’s chemistry as it ages. Nevertheless, the presence of these crystals usually indicates something good has happened to the tobacco that hosts them, and we’re generally rightfully excited to see them.
Mold, on the other hand, is rather different. How can you tell if it’s there? Your nose will offer the first clue. Moldy tobacco stinks in a way that is difficult to describe, but once you’ve smelled it, you’ll never forget it, and, most people wouldn’t even be tempted to smoke the stuff. Imagine the aroma of mildew combined with the ammoniac scent of soft, ripe cheeses well past their prime. If it was mold, I’m pretty sure you’d know it by nose alone.