Suikers in tabak.

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken...
robvoorburg
Posts: 12670
Joined: 18 Sep 2010 12:54

Suikers in tabak.

Post by robvoorburg »

In tabak zit van nature suiker. De hoeveelheid hangt af van de soort en de wijze waarop de
tabak is gedroogd en kan oplopen tot 20% van het totale gewicht.
Soms voegen fabrikanten suiker toe, daardoor wordt tabak als lekkerder ervaren.
(de scherpe smaak van de rook wordt gemaskeerd)

Het bovenstaande zal een belangrijke reden zijn waarom jonge pijprokers vaak
voorkeur hebben voor mixtures. (hetzelfde geldt voor zoete alcoholische drankjes)

Wanneer je het volle genot van je tabak wil ervaren, dan is het essentieel dat je
vanaf aansteken tot finish de tabak r u s t i g laat smeulen.

De tabak aansteken en opjagen kan, maar dan verbranden de suikers hetgeen
een bittere smaak tot gevolg heeft.

User avatar
Fossiel
Posts: 277
Joined: 18 Jul 2011 17:37

Re: Suikers in tabak.

Post by Fossiel »

robvoorburg wrote:Wanneer je het volle genot van je tabak wil ervaren, dan is het essentieel dat je
vanaf aansteken tot finish de tabak r u s t i g laat smeulen.

De tabak aansteken en opjagen kan, maar dan verbranden de suikers hetgeen
een bittere smaak tot gevolg heeft.
De eerste tien minuten rook ik, vooral bij gesausde tabakken, meestal vrij snel, omdat die anders uitgaan. Daarna doe ik het rustiger aan.

metaltommy
Posts: 2035
Joined: 20 Sep 2010 04:39

Re: Suikers in tabak.

Post by metaltommy »

daar word ik steeds beter in de tabak laten smeulen en dus ook rustiger roken " laat maar gaan dat smeult wel door" is vaak mijn gedachte erbij.

User avatar
lestat
Posts: 2492
Joined: 25 May 2012 06:29

Re: Suikers in tabak.

Post by lestat »

moet bekennen dat ik het daar nog wel moeilijk mee heb. In het begin dan rookte ik zelfs rustiger, maar toen ging de pijp echt veel uit. Nu rook ik meestal sneller en wil ik een goede rookwalm zien als ik uit blaas. Maar dat wordt dan meestal te snel. Zal de balans ooit wel eens vinden. Het is net die uitdaging die ik ook zo boeiend vind bij het pijp roken

Winslow Collector

Re: Suikers in tabak.

Post by Winslow Collector »

Kleine aanvulling/correctie, Rob:

Sommige Virginia's bevatten van nature zelfs tot 30% suikers.

En niet "soms" voegen de fabrikanten suikers toe, maar zo goed als elke tabaksfabrikant (een enkele uitzondering daargelaten) voorziet zijn ruwe tabak in 99% van de gevallen van een casing. En daar zitten ook weer suikers in. Een casing bestaat meestal uit (een combinatie van): laurier, munt, esdoornsiroop, vet + eiwit in de vorm van witte chocolade.
Die casing zit in het begin van het proces van de tabaksfabrikant.

Indien de fabrikant verderop in het proces geen "zoetmakende" processen meer gebruikt, heb je een "neutrale" tabak. Dus eentje die gewoon naar tabak ruikt, zoals wij de tabaksgeur kennen.

"Zoetmakende" processen in een later stadium zijn het persen onder hoge druk, maar dan mét toevoeging van warmte. Die warmte doet laat de suikers (natuurlijke PLUS casing) karameliseren en geeft een donkere en zoetere tabak, die we kennen onder de naam Cavendish. Cavendish is dus geen soort tabak, maar een resultaat van een bewerking.

En dan is er natuurlijk de "topping", waarbij de fabrikant zijn specifieke aroma's toevoegt voor alle gesausde blends: de kersentabakken, de whisky-tabakken, alle vruchten en fruittabakken en noem maar op.


Verder een algemene opmerking voor alle geïnteresseerden die info van internet als gegeven beschouwen: pas op met wat je links en rechts op internet vindt aan informatie. Ik las laatst op Pipedia dingen die (ik dacht) van G.L.Pease afkomstig waren. Hij is ófwel verkeerd geciteerd, ófwel sommige informatie geldt bijvoorbeeld wél in Amerika maar is verboden in Europa. Als voorbeeld stelde hij dat er ook whiskey of rum als casing gebruikt wordt. Dit is in Europa absoluut verboden, louter en alleen omwille van accijnswetgeving. Heeft dus niets met gezondheid of iets dergelijks te maken, maar je mag in Europa een accijnsproduct zoals tabak, NIET verrijken met een accijnsproduct zoals sterke drank.

Over hoe dat dan zit met allerlei Europees geproduceerde tabakken mét drank (en die zijn er nogal wat) zal ik te zijner tijd weleens een artikeltje/topic over schrijven. Voorlopig stel ik dit zelf even onder "embargo" tot ná een mogelijke verschijning over een soortgelijk onderwerp in een tijdschrift.


En wat het rustig roken betreft: dit is altijd aan te raden. Al zijn sommige tabaksmelanges iets vergevingsgezinder dan andere.

User avatar
Fossiel
Posts: 277
Joined: 18 Jul 2011 17:37

Re: Suikers in tabak.

Post by Fossiel »

lestat wrote:In het begin dan rookte ik zelfs rustiger, maar toen ging de pijp echt veel uit. Nu rook ik meestal sneller en wil ik een goede rookwalm zien als ik uit blaas.
Het lukt me tegenwoordig vrij goed de pijp aan te houden en toch heel rustig te roken. Toch zuig ik bij momenten nog vrij heftig, als ik niet af en toe een stevige rookwolk kan uitblazen, is er weinig genieten aan het pijproken.

User avatar
Bommel
Posts: 15001
Joined: 11 Oct 2009 16:32

Re: Suikers in tabak.

Post by Bommel »

Vroeger produceerdemik opklinken donderwolken uit de pijp metalen eerste reden de pijp aandeel gang te kunnen houden en als tweede de rook inde lucht te zien geblazen worden.
Echter al geruime tijd, met dank aan dit forum en Rob Voorburg in het bijzonder, ben ik stukken rustiger gaan roken.
Met als gevolg dat ik veel meer geniet van de tabak en de smaak.
Dat hieraan en klein nadeel kleeft van iets vaker bijvlammen neem ik op de koop toe. :-?

User avatar
dewitte
Posts: 1012
Joined: 16 Apr 2012 19:57

Re: Suikers in tabak.

Post by dewitte »

Bommel wrote:Vroeger produceerdemik opklinken donderwolken uit de pijp metalen eerste reden de pijp aandeel gang te kunnen houden en als tweede de rook inde lucht te zien geblazen worden.
Echter al geruime tijd, met dank aan dit forum en Rob Voorburg in het bijzonder, ben ik stukken rustiger gaan roken.
Met als gevolg dat ik veel meer geniet van de tabak en de smaak.
Dat hieraan en klein nadeel kleeft van iets vaker bijvlammen neem ik op de koop toe. :-?

Hallo? Mijnheer Bommel heeft u gezopen? :D

Winslow Collector

Re: Suikers in tabak.

Post by Winslow Collector »

Ach, ik denk dat meneer Bommel de autocorrectie aan heeft staan.

Veel mensen ergeren zich aan de autocorrectie. Zelf heb ik er geen problemen Meer van Tiberias.
:wink:

User avatar
Bart Iron
Moderator
Posts: 3789
Joined: 07 Sep 2010 06:49

Re: Suikers in tabak.

Post by Bart Iron »

:lol:

Inderdaad wil ik wel graag een rookwolkje zien.
Dat zal het verschil zijn tussen de echte proevers en de mensen die het van de geuren moeten hebben. (denk ik)

Het lukt mij ook wel steeds beter om daar niet aan toe te geven.

User avatar
dr. Watson
Posts: 987
Joined: 20 Feb 2009 12:46

Re: Suikers in tabak.

Post by dr. Watson »

Ik heb alles met interesse gelezen. Wederom een interessant onderwerp Rob!