janneman schreef:Burley zegt meestal niet zoveel, ik weet wel dat mensen het over de chocoladesmaak van Burley hebben, maar in de meeste gevallen is Burley gewoon 'vulling' in een blend. De Kentuky moet iets van zwaarte en rokerigheid aan de smaak geven, maar veel minder dan bijvoorbeeld een Latakia zou doen.
Ben ik het niet helemaal mee eens, Janneman. Burley is juist een onmisbare tabak in veel blends, omdat Burley bij uitstek dé tabak is om smaken en aroma's op te nemen, zelf van de andere tabakken in de blend, zoals Virginia's.
Maar vooral de drager van de toppings bij gesausde tabakken. En dus (in dit geval) waarschijnlijk de "spons" die juist de whisky-aroma's heeft opgenomen in de blend.
Niet persoonlijk bedoeld, Janneman (want ik waardeer jouw mening daar teveel voor), maar ik denk dat er soms mensen zijn die de Virginia's en andere tabakken overwaarderen en dat de Burley ondergewaardeerd wordt. Alsof de Burley er maar een beetje bij hangt in een blend.
Terwijl er lyrisch geschreven wordt over zeer straffe smaken als Perique en Latakia, maar die hebben wel een "drager" nodig.
Maar goed, we zullen zien wat er uit een ander topic op dit forum komt (Forumtabak) wanneer we de kans hebben om "from scratch" een blend op te bouwen. En vooral de mensen die thuis tabak kweken en daar wat rookbaars van willen maken.
Overigens, zachtheid/mildheid van een tabak zit ook o.a. in de natuurlijke suikergehalten van de gebruikte ruwe tabakken.