Hi Godfrey,
Heb de SG Bothy Flake zelf nog niet gerookt/geroken, dus ik weet niets over de aanwezige aroma's. Wat ik wel weet, heb ik onderzocht d.m.v. contacten en e-mails voor destijds een artikel in Whisky Passion, waar pijptabak "met whisky" werd vergeleken met diezelfde, door de tabaksfabrikanten geclaimde, whisky's. Nekker en ik hebben aan dat artikel meegewerkt en ik heb voorafgaand enkele fabrikanten van pijptabak gecontacteerd met de vraag welke whisky's er gebruikt zijn.
Samuel Gawith was toen niet een van de te testen tabakken, dus ik heb daar geen contact mee gezocht.
De uitkomsten/antwoorden op "whisky in de tabak" waren verassend.
Reiner Will, van o.a. de Reiner en Solani tabakken, wist te vertellen, dat hun tabak vóór het persen enkele weken in gebruikte whiskyvaten ligt, maar wist niet te zeggen van welk merk/distilleerderij. Wél Schots, meende hij te weten.
Chieftain's gebruikte dezelfde methode, maar is daarmee gestopt. Omdat "het niet werkte" en het niet controleerbaar was. Het ene vat bracht meer en andere aroma's aan de tabak dan het andere vat en soms was het gewoon mislukt.
DTM en Planta gebruiken synthetische aroma's (gemaakt door gespecialiseerde bedrijven) die zij als topping op de tabak gebruiken. Deze aroma's worden met alcohol op de tabak gesproeid (in een draaiende trommel die desgewenst verwarmd kan worden), waarbij de alcohol alleen als aroma-drager gebruikt wordt en eigenlijk direct weer uit de tabak verdampt. Zo is Planta's "Sherry & Whiskey" voorzien van een topping die het aroma van een Glengoyne whisky moet benaderen. Inderdaad, Glengoyne is Schots en daarom hoort de "e" niet in de tabaksnaam, want Schotse whisky wordt zónder die "e" geschreven, dat heb ik ze al voorzichtig en beleefd verteld.
Kohlhase & Kopp en STG wilden/konden geen info geven voor het artikel, juist omdat het niet gebruiken van whisky blijkbaar gevoelig ligt, wat ik van DTM en Planta heb begrepen. Niet alle "claims" op verpakkingen zijn altijd waar, schijnt het.
Rest nog maar 1 ding: zelf proberen. Pak een neutrale tabak en vernevel daar wat whisky over. Bewaar het goed geperst en open na enkele weken de verpakking eens. Mijn ervaring: whisky in tabak geeft een zurig aroma. Het blijkt, ook volgens andere bronnen die ik ooit eens heb opgezocht, niet te werken. Rum en wijn werken blijkbaar prima in tabak, whisky niet. De reden dat de ene drank wel werkt en de andere niet, ligt volgens mij aan de toevoegingen die ze hebben; onder andere het gebruik van E150b, E150c en E150d (respectievelijk distilleerkaramel met sulfiet, ammonium en de derde is sulfiet én ammonium) in veel dranken en als je ziet wat er bijvoorbeeld in cognac gedaan mag worden, zelfs volgens de Franse wetgeving, dan besef je pas hoe zuiver (Schotse) whisky is. Het zou dus kunnen, dat de ene wijn wél werkt door haar chemische toevoegingen, maar een natuurlijke, organische wijn bijvoorbeeld ook niet werkt in tabak, net als whisky.
Daarnaast hebben sommige landen, zoals Duitsland, strenge regels welke alcoholsoorten er gebruikt mogen worden in tabak. Zoals die alcohol die als aromadrager voor de topping gebruikt mag worden, die moet gedenatureerd zijn. Dat betekent: ongeschikt maken voor consumptie, zoals ook met spiritus gedaan wordt. Heeft weer met accijns te maken, geloof ik.
Nou, dit hele verhaal helpt je niet bij de Bothy Flake, want ik weet niet wat SG doet en wat de wetgeving hierop is in Groot-Brittannië. Maar het geeft je in ieder geval een beeld dat er niet altijd waarheden op verpakkingen staan en dat enkele bedrijven vanwege "niet werken" of wetgeving in ieder geval geen whisky toevoegen aan hun tabakken.