Een goed mes...
- tesch80
- Berichten: 74
- Lid geworden op: 21 jan 2012 20:47
- Locatie: Ter apel
Re: Een goed mes...
Daar ben ik afgelopen vakantie langs gereden, maar je kon er niet naar binnen. Jammer genoeg.
Ik heb wel in het vvv daar ook een bijl gekocht
Ik heb wel in het vvv daar ook een bijl gekocht
- Rob
- Berichten: 1841
- Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
- Locatie: Voorhout
Re: Een goed mes...
Kleine update: heb mezelf deze Kerst verwend met een Opinel 10, ligt net wat lekkerder in de hand. Tijdens de bestelling zag dat ze nu ook een Languiole-achtige versie hebben. Weliswaar in maatje 12, maar toch. Ik was te nieuwsgierig en heb 'm ook besteld. Hieronder de foto met een Languiole en Opinel 8:Rob schreef: ↑10 mei 2022 18:04
Van links naar rechts heb ik een 4, een 6, een 8 en een 12. Ben eigenlijk nog wel nieuwsgierig naar een 10, maar dit setje is eigenlijk genoeg. De 8 gebruik ik het meest: ligt lekker in de hand, best scherp. De 6 gebruik ik voor fruit.
Maar het meest gebruik ik eigenlijk nog een Laguiole. Chinese versie, maar toch een heerlijk mes. Ooit van SKE gekregen, ben hem er nog dankbaar voor! Hieronder samen met een Opinel 8 om indruk van de maat te krijgen.
![]()

-
- Berichten: 226
- Lid geworden op: 10 okt 2023 16:43
Re: Een goed mes...
Heb zelf ook een paar van de Opinel's maar met een carbon blad. Het stalen blad heeft mij iets te veel onderhoud nodig.Rob schreef: ↑25 dec 2023 21:25Kleine update: heb mezelf deze Kerst verwend met een Opinel 10, ligt net wat lekkerder in de hand. Tijdens de bestelling zag dat ze nu ook een Languiole-achtige versie hebben. Weliswaar in maatje 12, maar toch. Ik was te nieuwsgierig en heb 'm ook besteld. Hieronder de foto met een Languiole en Opinel 8:Rob schreef: ↑10 mei 2022 18:04
Van links naar rechts heb ik een 4, een 6, een 8 en een 12. Ben eigenlijk nog wel nieuwsgierig naar een 10, maar dit setje is eigenlijk genoeg. De 8 gebruik ik het meest: ligt lekker in de hand, best scherp. De 6 gebruik ik voor fruit.
Maar het meest gebruik ik eigenlijk nog een Laguiole. Chinese versie, maar toch een heerlijk mes. Ooit van SKE gekregen, ben hem er nog dankbaar voor! Hieronder samen met een Opinel 8 om indruk van de maat te krijgen.
![]()
Toch wel een maatje te groot voor in de broekzak, maar vanaf nu m'n standaard eetmes!
Als ik toen al wist wat ik nu weet was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen.
- oehoe
- Berichten: 3413
- Lid geworden op: 05 mei 2016 22:02
- Locatie: Meijel
Re: Een goed mes...
Opinel roestvrij staal met olijfhout hier ook. De 8.
Weet je, zo'n Opinel is en blijft 'n icoon. Klassiek en veel design voor weinig geld.
Weet je, zo'n Opinel is en blijft 'n icoon. Klassiek en veel design voor weinig geld.
Good decisions come from experience. Experience comes from making bad decisions.
Mark Twain
Mark Twain
- Rob
- Berichten: 1841
- Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
- Locatie: Voorhout
- Rob
- Berichten: 1841
- Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
- Locatie: Voorhout
- cipke
- Berichten: 1164
- Lid geworden op: 25 sep 2014 15:12
- Locatie: Beerse
Re: Een goed mes...
Op de wintermarkt in Durbuy stond een messenmaker met een kraam vol aardige messen. Deze kon ik echt niet laten liggen voor 2 tientjes.




Nicotine isn’t a drug … it’s a vitamin
-
- Berichten: 790
- Lid geworden op: 10 apr 2022 21:37
- Locatie: Dessel
Re: Een goed mes...
Uniek mes Cipke. Lijkt me handig in gebruik.
Wie het kleine niet eert is het grote niet weert.
- roocker
- Berichten: 961
- Lid geworden op: 01 nov 2016 19:31
- Locatie: Geertruidenberg
Re: Een goed mes...
@Cipke : Het rituele besnijden kan gaan plaats vinden .... 

-
- Berichten: 290
- Lid geworden op: 21 jul 2023 01:08
- Massis
- Administrator
- Berichten: 5227
- Lid geworden op: 11 mei 2010 15:07
- Locatie: Bilzen - Belgie
- Contacteer:
Re: Een goed mes...
Ik ben al een tijdje erg tevreden van mijn bushcraft mes, een Joker Nordico:

Naast olijfhout is Curly Birch toch echt een van mijn favoriete houtsoorten. Dus toen ik dit schattige EDC'tje in Lapland zag liggen vorige week, moest ik hem toch toevoegen aan mijn uitrusting. De gratis naamgravure nam ik er uiteraard graag bij:


Naast olijfhout is Curly Birch toch echt een van mijn favoriete houtsoorten. Dus toen ik dit schattige EDC'tje in Lapland zag liggen vorige week, moest ik hem toch toevoegen aan mijn uitrusting. De gratis naamgravure nam ik er uiteraard graag bij:

-
OnlineWowbagger
- Berichten: 6419
- Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31
Re: Een goed mes...
Een hele mooie!
- Rob
- Berichten: 1841
- Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
- Locatie: Voorhout
Re: Een goed mes...
Prachtig! Ben jaloers.
- oehoe
- Berichten: 3413
- Lid geworden op: 05 mei 2016 22:02
- Locatie: Meijel
Re: Een goed mes...
Schitterende mesjes inderdaad, vooral die Joker. Vandaag nog 'n Opinel verworven. Maatje 7 deze keer. Ligt toch wat mekkelijker in de tes dan de 8.
Good decisions come from experience. Experience comes from making bad decisions.
Mark Twain
Mark Twain
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 15 nov 2023 16:08
Re: Een goed mes...
Laatst gewijzigd door Funky Bunky op 14 jan 2025 12:56, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 790
- Lid geworden op: 10 apr 2022 21:37
- Locatie: Dessel
-
- Berichten: 226
- Lid geworden op: 10 okt 2023 16:43
Re: Een goed mes...
Denk wanneer je cutter zandstraalt dat je een plaatje te voorschijn tovert. Leuk ding!!
Als ik toen al wist wat ik nu weet was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen.
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 15 nov 2023 16:08
- oehoe
- Berichten: 3413
- Lid geworden op: 05 mei 2016 22:02
- Locatie: Meijel
Re: Een goed mes...
Toch nog 'n fraaie Opinel no 8 olijfhout gekocht................ kan 't niet laten.
Good decisions come from experience. Experience comes from making bad decisions.
Mark Twain
Mark Twain
- Rob
- Berichten: 1841
- Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
- Locatie: Voorhout
Re: Een goed mes...
En gelijk heb je!
Had laatst een 9 in m'n handen, van een student. Lag nog lekkerder in de hand dan een 8. 10 is te groot, dus deze jongen gaat in de nabije toekomst nog een 9 aanschaffen.
Had laatst een 9 in m'n handen, van een student. Lag nog lekkerder in de hand dan een 8. 10 is te groot, dus deze jongen gaat in de nabije toekomst nog een 9 aanschaffen.
- oehoe
- Berichten: 3413
- Lid geworden op: 05 mei 2016 22:02
- Locatie: Meijel
Re: Een goed mes...
Ik kon het toch weer niet laten. 'n Opinel 9 RVS met het "gewone" hout. Hij ligt inderdaad wat beter in de hand dan de 8 met zijn dikkere en iets langere handvat. Lemmet is slechts 'n halve centimeter langer maar ook breder. In de broekzakdraagtest scoort de 9 ook nog vrij goed. Ik kijk voorlopig niet meer op websites waar ze verkocht worden omdat ik de Effilé's van Opinel inmiddels ook zeer mooi ben gaan vinden.
Good decisions come from experience. Experience comes from making bad decisions.
Mark Twain
Mark Twain
- The_Undertaker
- Administrator
- Berichten: 8835
- Lid geworden op: 22 nov 2012 17:37
Re: Een goed mes...
Dit mes-topic staat in het parafernalia subforum, maar er worden volgens mij genoeg niet-tabakgerelateerde messen besproken. Mocht dit topic naar 'andere hobbies' verplaatst moeten worden dan hoor ik het graag.
Want ja, ik heb nu dan een niet-tabaks maar wel mes-gerelateerde vraag aan de (hobby-)koks onder jullie over koksmessen, koksmessensets, etc. Voor mijn verjaardag heb ik recent van mijn vrouw een fraaie eikenhouten snijplank gekregen, omdat ik al eens aan had gegeven mijn keukengerei te willen upgraden. Ik sta immers steeds vaker voor een langere tijd in de keuken te koken (heerlijk ontspannen bezigheid en doorgaans ook een heerlijk resultaat). Omdat ik me nogal eens een weg door de winterpenen stond te hakken trok ik de conclusie dat mijn messen te bot zijn. Natuurlijk geslepen, en het prettige scherpe resultaat was van korte duur.
Omdat ik inmiddels denk ik wel genoeg geoefend heb is het tijd om een wat gevaarlijker koksmes aan te schaffen, eventueel met een kleinere 'petty knife' erbij. Harder staal, scherpere slijphoek, moet nog altijd onderhouden worden maar hopelijk blijft de scherpte wat langer.
Welnu, mijn vraag aan de (hobby-)koks onder ons: welke messen gebruik je, welke merken/types en hoe bevallen die?
Als je op dit soort informatie zoekt op het wereldwijde web dan verzand je in een overdaad aan informatie en daarnaast de nodige meningen van mensen die niet kunnen snijden of die compleet messenfanaat zijn en daarom met hele andere ogen naar een mes kijken dan de gemiddelde kok. Dus voordat ik op verkooppraat van een verkoper af ga dacht ik: laat ik het eens hier proberen, wetende dat er een aantal mensen met voldoende kookkunst aanwezig zijn
Want ja, ik heb nu dan een niet-tabaks maar wel mes-gerelateerde vraag aan de (hobby-)koks onder jullie over koksmessen, koksmessensets, etc. Voor mijn verjaardag heb ik recent van mijn vrouw een fraaie eikenhouten snijplank gekregen, omdat ik al eens aan had gegeven mijn keukengerei te willen upgraden. Ik sta immers steeds vaker voor een langere tijd in de keuken te koken (heerlijk ontspannen bezigheid en doorgaans ook een heerlijk resultaat). Omdat ik me nogal eens een weg door de winterpenen stond te hakken trok ik de conclusie dat mijn messen te bot zijn. Natuurlijk geslepen, en het prettige scherpe resultaat was van korte duur.
Omdat ik inmiddels denk ik wel genoeg geoefend heb is het tijd om een wat gevaarlijker koksmes aan te schaffen, eventueel met een kleinere 'petty knife' erbij. Harder staal, scherpere slijphoek, moet nog altijd onderhouden worden maar hopelijk blijft de scherpte wat langer.
Welnu, mijn vraag aan de (hobby-)koks onder ons: welke messen gebruik je, welke merken/types en hoe bevallen die?
Als je op dit soort informatie zoekt op het wereldwijde web dan verzand je in een overdaad aan informatie en daarnaast de nodige meningen van mensen die niet kunnen snijden of die compleet messenfanaat zijn en daarom met hele andere ogen naar een mes kijken dan de gemiddelde kok. Dus voordat ik op verkooppraat van een verkoper af ga dacht ik: laat ik het eens hier proberen, wetende dat er een aantal mensen met voldoende kookkunst aanwezig zijn
"The greatest difficulty is the mental resistance to things that arise, and the underlying assumption that they should not." - Eckhart Tolle
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 15 nov 2023 16:08
Re: Een goed mes...
Werk met het juiste soort mes ( vleesmes, groentemes, fileermes etc )The_Undertaker schreef: ↑12 jun 2024 10:24
Want ja, ik heb nu dan een niet-tabaks maar wel mes-gerelateerde vraag aan de (hobby-)koks onder jullie over koksmessen, koksmessensets, etc. Voor mijn verjaardag
Omdat ik inmiddels denk ik wel genoeg geoefend heb is het tijd om een wat gevaarlijker koksmes aan te schaffen, eventueel met een kleinere 'petty knife' erbij. Harder staal, scherpere slijphoek, moet nog altijd onderhouden worden maar hopelijk blijft de scherpte wat langer.
Welnu, mijn vraag aan de (hobby-)koks onder ons: welke messen gebruik je, welke merken/types en hoe bevallen die?
Als je op dit soort informatie zoekt op het wereldwijde web dan verzand je in een overdaad aan informatie en daarnaast de nodige meningen van mensen die niet kunnen snijden of die compleet messenfanaat zijn en daarom met hele andere ogen naar een mes kijken dan de gemiddelde kok. Dus voordat ik op verkooppraat van een verkoper af ga dacht ik: laat ik het eens hier proberen, wetende dat er een aantal mensen met voldoende kookkunst aanwezig zijn
Mijn favoriete mes merk: Sabatier, maar elk ander merk snijdt ook.
O en vergeet niet om ook een aanzetstaal aan te schaffen.
- Dukdalf
- Berichten: 2581
- Lid geworden op: 18 okt 2011 08:08
- Locatie: Gouda
-
OnlineWowbagger
- Berichten: 6419
- Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31
Re: Een goed mes...
Mijn persoonlijke mening: als het op prijs-kwaliteit verhouding aan komt kan er weinig tippen aan een Victorinox mes met een Fibrox handvat. Heb er inmiddels meerdere bij voor de specifiekere taken (een banketbakkersmes, een uitbeenmes etc.) die lang scherp blijven en daarna eenvoudig weer op scherpte te krijgen zijn.
Voor het meeste werk echter gebruik in een Chinees groentemes (chinese cleaver), mijne is van het merk CCK oftewel Chan Chi Kee. Is eigenlijk de chinese variant van ons westerse koksmes, zeer geschikt om verschillende taken uit te voeren. Ook zeer eenvoudig te slijpen en vooral als je in ogenschouw neemt dat dit werkpaarden zijn, en geen luxepaarden.
Voor het meeste werk echter gebruik in een Chinees groentemes (chinese cleaver), mijne is van het merk CCK oftewel Chan Chi Kee. Is eigenlijk de chinese variant van ons westerse koksmes, zeer geschikt om verschillende taken uit te voeren. Ook zeer eenvoudig te slijpen en vooral als je in ogenschouw neemt dat dit werkpaarden zijn, en geen luxepaarden.
- The_Undertaker
- Administrator
- Berichten: 8835
- Lid geworden op: 22 nov 2012 17:37
Re: Een goed mes...
Ja, ik ken mezelf, ik blijf te lang aankloten en die nieuwe komt vervolgens dus pas na lange ergernis


"The greatest difficulty is the mental resistance to things that arise, and the underlying assumption that they should not." - Eckhart Tolle
- Ribbon
- Berichten: 4283
- Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
- Locatie: Goeree-Overflake
Re: Een goed mes...
Ik snij al jaren met roestmessen van Robert Herder, ook wel bekend als 'molenmessen'. Voordeel: ze blijven erg lang scherp en de kleintjes zijn relatief goedkoop (voor het 'schillenmes' en het 'aardappelschilmodel' betaal je rond de 17 euro per mes). Ze zijn makkelijk scherp te houden met een klein slijpertje, al hoeft dat niet vaak. Nadeel: ze kunnen niet in de vaatwasser en je kunt ze niet te lang nat laten liggen (al valt dat in de praktijk reuze mee).
Ook ik kook de laatste jaren veel, dus ik gebruik ze sowieso bijna dagelijks.
De grote gebruik ik al meer dan 10 jaar en ik kom nu pas op een punt dat hij wellicht eens naar de slijper kan, al is hij eigenlijk gewoon nog scherp.

Ook ik kook de laatste jaren veel, dus ik gebruik ze sowieso bijna dagelijks.
De grote gebruik ik al meer dan 10 jaar en ik kom nu pas op een punt dat hij wellicht eens naar de slijper kan, al is hij eigenlijk gewoon nog scherp.

Huidige rotatie:HU Indaba (2014), Ashton Type 3 (<2012), Peter Stokkebye Luxury Bullseye Flake (2019)
- oehoe
- Berichten: 3413
- Lid geworden op: 05 mei 2016 22:02
- Locatie: Meijel
Re: Een goed mes...
Ik gebruik al jaren 'n kleine oranje en gekartelde Victorinox. Vlijmscherp en 't heeft me in totaal al de nodige liters bloed gekost met mijn onhandige motoriek. Collega's op Kliniek Ouderen C en B zagen me met afgrijzen plakken van hompen oude en overjarige kaas afsnijden teneinde het Vincent van Gogh brood (erg toepasselijk toen) van belegsel te voorzien. Drie of vier pleisters op de pootjes was geen uitzondering in die tijd.
Nog even naar de Hubo hier deze week om 'n reserve aan te schaffen overigens.
Nog even naar de Hubo hier deze week om 'n reserve aan te schaffen overigens.
Good decisions come from experience. Experience comes from making bad decisions.
Mark Twain
Mark Twain
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 15 nov 2023 16:08
Re: Een goed mes...
Ook een Oosters of Chinees koksmes zal een rijk bezit zijn. OK het zijn koolstof stalen snel oxiderende messen, maar wel bloedscherp en een vette lap zal helpen.
Ten overvloede nogmaals: koop ook een aanzet staal!
Ten overvloede nogmaals: koop ook een aanzet staal!
- gewoon ik
- Berichten: 1199
- Lid geworden op: 26 aug 2013 11:48
- Locatie: Flora
Re: Een goed mes...
Indertijd (jaar of 15 geleden al ondertussen) een mes van piet huysentruid (of iets in die trant) gekregen. Geen idee wie het gemaakt heeft, lijkt goed op een wustenhof mes.
Houdt zijn scherpte lang en ook eenvoudig te scherpen.
Molenmesje heb ik ook.
En messen van de ikea. Houden ook goed hun scherpte, volgens mij hebben de zweden die ergens in zweden laten maken.
Houdt zijn scherpte lang en ook eenvoudig te scherpen.
Molenmesje heb ik ook.
En messen van de ikea. Houden ook goed hun scherpte, volgens mij hebben de zweden die ergens in zweden laten maken.
Welderij mijn etsy store voor mijn unieke handgemaakte voorwerpen uit staal