Raadgevingen/Tips bij het roken van een Semois-tabak
Geplaatst: 26 aug 2013 20:11
Nadat ik me sedert 3 jaar stevig heb bezig gehouden met Semois, ben ik tot de volgende conclusies gekomen:
Het aansteken - stoppen van de pijp met Semois
Een semois wordt zeer droog geleverd in de verpakking. Ik heb me weleens laten wijs maken dat men dit doet om de verpakkingskosten te drukken. Dit kan wel kloppen, want ondanks dat hij door velen als een Rolls Royce onder de tabakken wordt beschouwd, is zijn prijs daar zeker niet naar. Een pakje van 100g, kost gemiddeld 8 euro. (Indicatie Tabaksprijzen: 2012 - 2013)
Wat doet dit met het aansteken? Aangezien velen leren roken met de meer Deense varianten, zijn we gewend om onze tabak in 2 tot 3 keer aan te steken, vanwege de vochtigheid. Ik heb deze methode lang doorgezet bij dé Semois. Echter is dat de grootste fout die je kan maken. Ik heb wel eens van Robvoorburg gelezen, dat hij de tabak aansteekt en rustig zijn gang laat gaan. Het hele oppervlak hoeft niet in lichterlaaie te staan. Sommige pijprokers wil ik wel eens een draai rond de oren verkopen, als ik hen een pijp zie aansteken. Soms heb ik de neiging om hen in plaats van een lucifer of aansteker, een keukenbrander in de handen te duwen. Het is net alsof ze een Crème brûlée zijn aan het branden.
Heren, bij een tabak als Semois dient u meer dan ooit rekening te houden met uw ingelepelde neiging tot snel vooruitgang te willen maken. Er is geen tabak die u daar harder voor straft dan de Semois. Wat is dan volgens mij wel de correcte manier tot stoppen en aansteken?
- Stop uw pijp 3-kwart vol met Semois. Druk hem extra goed aan. Terwijl je dit doet even goed blijven voelen of er iets of wat weerstand komt door het mondstuk. Vanaf het moment dat je een lichte weerstand voelt, stop met aandrukken. Zorg dat uw pijp 3-kwart gevuld is, AANGEDRUKT! Dit is zeer belangrijk, door zijn droogheid zet Semois meer uit dan andere tabakken, waardoor uw pijp 3-kwart gevuld, gewoon een volledig gevulde pijp wordt na het aansteken.
- Zuig de vlam richting uw pijp, zorg ervoor dat u vluchtig over het oppervlak gaat, maar zeker niet te lang. Probeer hem zo snel mogelijk, in zo'n kort mogelijke tijdspanne aan te steken. *3 seconden is meer dan voldoende.*
- Wanneer u uw eerste deftige rookwolk kan uitblazen, de tabak meteen goed aanstampen met je tamper en hou de pijp goed gaande. Als je het goed hebt gedaan is je pijp meteen goed aan.
Waarom is het belangrijk het op deze manier te doen? Wanneer u als een gek te werk gaat met uw lucifer of aansteker, zal u het hele aroma van deze tabak vern**ken. Vanwege zijn droogheid, krijgt u een vele snellere verbranding. De bedoeling is dat je jouw pijp dus zo koel mogelijk probeert te roken. Het is continu balanceren op een slappe koord. Ik beschouw deze tabak dan ook als echt een tabak voor gevorderden, waarvan ik niet durf te beweren dat ik de techniek al reeds onder de knie heb. Sterker nog, ik zal ze waarschijnlijk nooit volledig onder de knie krijgen.
Doet u alles juist, dan gaat er een nieuwe wereld van aroma's open.
Het aansteken - stoppen van de pijp met Semois
Een semois wordt zeer droog geleverd in de verpakking. Ik heb me weleens laten wijs maken dat men dit doet om de verpakkingskosten te drukken. Dit kan wel kloppen, want ondanks dat hij door velen als een Rolls Royce onder de tabakken wordt beschouwd, is zijn prijs daar zeker niet naar. Een pakje van 100g, kost gemiddeld 8 euro. (Indicatie Tabaksprijzen: 2012 - 2013)
Wat doet dit met het aansteken? Aangezien velen leren roken met de meer Deense varianten, zijn we gewend om onze tabak in 2 tot 3 keer aan te steken, vanwege de vochtigheid. Ik heb deze methode lang doorgezet bij dé Semois. Echter is dat de grootste fout die je kan maken. Ik heb wel eens van Robvoorburg gelezen, dat hij de tabak aansteekt en rustig zijn gang laat gaan. Het hele oppervlak hoeft niet in lichterlaaie te staan. Sommige pijprokers wil ik wel eens een draai rond de oren verkopen, als ik hen een pijp zie aansteken. Soms heb ik de neiging om hen in plaats van een lucifer of aansteker, een keukenbrander in de handen te duwen. Het is net alsof ze een Crème brûlée zijn aan het branden.
Heren, bij een tabak als Semois dient u meer dan ooit rekening te houden met uw ingelepelde neiging tot snel vooruitgang te willen maken. Er is geen tabak die u daar harder voor straft dan de Semois. Wat is dan volgens mij wel de correcte manier tot stoppen en aansteken?
- Stop uw pijp 3-kwart vol met Semois. Druk hem extra goed aan. Terwijl je dit doet even goed blijven voelen of er iets of wat weerstand komt door het mondstuk. Vanaf het moment dat je een lichte weerstand voelt, stop met aandrukken. Zorg dat uw pijp 3-kwart gevuld is, AANGEDRUKT! Dit is zeer belangrijk, door zijn droogheid zet Semois meer uit dan andere tabakken, waardoor uw pijp 3-kwart gevuld, gewoon een volledig gevulde pijp wordt na het aansteken.
- Zuig de vlam richting uw pijp, zorg ervoor dat u vluchtig over het oppervlak gaat, maar zeker niet te lang. Probeer hem zo snel mogelijk, in zo'n kort mogelijke tijdspanne aan te steken. *3 seconden is meer dan voldoende.*
- Wanneer u uw eerste deftige rookwolk kan uitblazen, de tabak meteen goed aanstampen met je tamper en hou de pijp goed gaande. Als je het goed hebt gedaan is je pijp meteen goed aan.
Waarom is het belangrijk het op deze manier te doen? Wanneer u als een gek te werk gaat met uw lucifer of aansteker, zal u het hele aroma van deze tabak vern**ken. Vanwege zijn droogheid, krijgt u een vele snellere verbranding. De bedoeling is dat je jouw pijp dus zo koel mogelijk probeert te roken. Het is continu balanceren op een slappe koord. Ik beschouw deze tabak dan ook als echt een tabak voor gevorderden, waarvan ik niet durf te beweren dat ik de techniek al reeds onder de knie heb. Sterker nog, ik zal ze waarschijnlijk nooit volledig onder de knie krijgen.
Doet u alles juist, dan gaat er een nieuwe wereld van aroma's open.