Overzicht tabakssoorten
-
- Berichten: 160
- Lid geworden op: 17 jun 2015 11:30
- Locatie: Leuven
Re: Overzicht tabakssoorten
Teneinde wat ervaring op te doen met opmaak in html en css, heb ik een tekst online gezet die ik ooit eens heb geschreven voor een Amerikaanse vriend die pas begon pijp te roken. Hij gaat over pijptabak en staat hier.
Je mag natuurlijk commentaar geven op de html of de layout.
Je mag natuurlijk commentaar geven op de html of de layout.
Love makes men sail from shore to shore, so doth tobacco.
'Tis fond love often makes men poor, so doth tobacco.
'Tis fond love often makes men poor, so doth tobacco.
Re: Overzicht tabakssoorten
Mooi en uitgebreid beschreven.
Nu is het voor de "oudgedienden" op dit forum welliswaar bijna regel om voor dit soort info de posts van Arno erop na te slaan. Maar een bijdrage vanuit een andere hoek kan zaken enkel vervolledigen en ervoor zorgen dat Arno scherp blijft!
Thx!
Nu is het voor de "oudgedienden" op dit forum welliswaar bijna regel om voor dit soort info de posts van Arno erop na te slaan. Maar een bijdrage vanuit een andere hoek kan zaken enkel vervolledigen en ervoor zorgen dat Arno scherp blijft!
Thx!
- NoneNicer
- Berichten: 1324
- Lid geworden op: 23 jan 2016 22:46
- Locatie: Lisse
Re: Overzicht tabakssoorten
Omdat bij de soorten ook belangrijk is om te weten hoe deze reageren op de factor tijd tijdens bewaren, is hier een link naar een geweldig artikel van Chuck Stanion over hoe tabak rijpt:
https://www.smokingpipes.com/smokingpip ... bacco-ages
https://www.smokingpipes.com/smokingpip ... bacco-ages
- Ribbon
- Berichten: 4275
- Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
- Locatie: Goeree-Overflake
Re: Overzicht tabakssoorten
Leuk stuk, bedankt voor het delen.
Toch zou ik graag een lans willen breken voor Burley. Vaak wordt, net als in dit stuk, het succesvol rijpen van tabak afgemeten aan het suikergehalte. Logischerwijs zijn Virginia's een goede investering als je ze langer op de plank houdt. Toch blinken Burley's (ondanks hun lage suikergehalte) in mijn ogen uit in het lang smaakvast blijven. Virginia's veranderen qua smaak in positieve zin terwijl latakia na ong. 10 jaar bewaren vaak toch wel aan kracht inboeten. Burley blijft daarentegen qua smaak vrijwel gelijk. Dit zorgt in mijn ogen af en toe voor verrassende smaakbelevingen.
Ooit had ik het genoegen een blikje Erinmore Flake uit de Murray's periode te roken. Door de jaren heen was fruitige topping/casing vervaagd tot een flauw achtergrondsmaakje. Hierdoor kwamen de smaken van de gebruikte tabakken des te meer naar voren. Vooral de chocolade/nootachtige Burley was 'de ster van de show' terwijl de Virginia's zorgden een heerlijke zoetige mellow bijrol. Het was een van de lekkerste blends die ik ooit heb gerookt.
Daarom vind ik niet alleen de ontwikkeling van smaak als gevolg van het suikergehalte, maar ook zeker het vast kunnen houden van smaak door de jaren heen vermeldenswaardig.
Toch zou ik graag een lans willen breken voor Burley. Vaak wordt, net als in dit stuk, het succesvol rijpen van tabak afgemeten aan het suikergehalte. Logischerwijs zijn Virginia's een goede investering als je ze langer op de plank houdt. Toch blinken Burley's (ondanks hun lage suikergehalte) in mijn ogen uit in het lang smaakvast blijven. Virginia's veranderen qua smaak in positieve zin terwijl latakia na ong. 10 jaar bewaren vaak toch wel aan kracht inboeten. Burley blijft daarentegen qua smaak vrijwel gelijk. Dit zorgt in mijn ogen af en toe voor verrassende smaakbelevingen.
Ooit had ik het genoegen een blikje Erinmore Flake uit de Murray's periode te roken. Door de jaren heen was fruitige topping/casing vervaagd tot een flauw achtergrondsmaakje. Hierdoor kwamen de smaken van de gebruikte tabakken des te meer naar voren. Vooral de chocolade/nootachtige Burley was 'de ster van de show' terwijl de Virginia's zorgden een heerlijke zoetige mellow bijrol. Het was een van de lekkerste blends die ik ooit heb gerookt.
Daarom vind ik niet alleen de ontwikkeling van smaak als gevolg van het suikergehalte, maar ook zeker het vast kunnen houden van smaak door de jaren heen vermeldenswaardig.
Huidige rotatie:HU Indaba (2014), Ashton Type 3 (<2012), Peter Stokkebye Luxury Bullseye Flake (2019)
-
- Berichten: 2134
- Lid geworden op: 20 jan 2013 21:41
Re: Overzicht tabakssoorten
Ik lees weinig terug over Lakeland tabakken. Vallen deze smaken onder buitencategorie tabakken? En dan bedoel ik niet in de buitencategorie van ga maar buiten roken,............
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Ad impossibile nemo tenetur
- Meester W
- Berichten: 1792
- Lid geworden op: 28 jan 2014 15:39
Re: Overzicht tabakssoorten
Neen vriend Robbie,die vallen onder “zeep”
Gr
W
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Gr
W
I wasn’t born to follow..
- Chris
- Berichten: 1169
- Lid geworden op: 19 feb 2015 21:30
- Locatie: Tilburg
Re: Overzicht tabakssoorten
Dank voor het delen! Met veel plezier gelezen.
Mbt burley: Aged Burley flake van Solani is daarom ook zo goed/populair, het bevat een hoger suikergehalte dan de gemiddelde burley. Dit is dan ook de enige die als zodanig te roken is, anders is ie toch wel te straf... Voor mij zelf vind ik ook burley tabak nootachtige en chocolade achtige elementen toevoegen aan de smaak van de tabak. Zo'n aged burley flake is op zichzelf goed te roken maar al met al toch best straf. Als toevoeging in een blend is het vaak een aanwinst.. Zie erinmore.
Het artikel in de link bevat wel wat fouten (als ik dit zo bescheiden mogelijk mag brengen). Ikzelf ben ruim 15 jaar organisch chemicus en ook Maillard chemie is mij niet vreemd. Ik pretendeer geenszins de waarheid te bezitten maar toch hier onder een quote met correcties.
When proteins, such as amino acids (fout, een aminozuur is geen proteïne, maar 1 schakel daarvan. Stel jezelf een opgerolde ketting voor als proteïne, 1 schakel is een aminozuur break down, they leave short-chained fatty acids fout, een aminozuur wordt geen vetzuur, dat zijn verschillende typen verbindingen. Een fiets wordt niet zomaar een auto, zogezegd, which are significant flavor compounds. Those fatty acids produce ketone compounds that interact further and produce the Maillard reaction typisch voor een Maillard reactie is de reactie tussen suikers en aminozuren. Het is een reactie die bij bak en braad condities optreedt. Het is de reactie die je al die prachtige smaken geeft tijdens het bakken vaneen biefstuk of frituren van friet. De ketone compounds waar over wordt gesproken zijn afkomstig van suikerafbraak. The Maillard reaction is so important that I'm surprised no one has named a pipe shape after it yet. It's a chemical reaction that produces an amodoric compound amadori compounds komen van suikerafbraakthat is found in food and enhances flavor. It also produces pyrazine, which is associated with aromas such as popcorn. pyrazines zijn verbindingen die een chocolade smaak geven. Popcornsmaak komt niet van pyrazines Pyrazine is what human beings are physiologically sensitized to in order to perceive odor and flavor, and it takes only minute amounts to have a profound affect.
As tobacco ages and carbohydrates are converted to sugar, other reactions are also taking place that generate further Maillard reactions. Nicotine, amino acids and organic polymers called lignin react with sugars and other compounds for additional Maillard reactions, further enhancing flavor.nicotine heeft geen reactieve centra
Mbt burley: Aged Burley flake van Solani is daarom ook zo goed/populair, het bevat een hoger suikergehalte dan de gemiddelde burley. Dit is dan ook de enige die als zodanig te roken is, anders is ie toch wel te straf... Voor mij zelf vind ik ook burley tabak nootachtige en chocolade achtige elementen toevoegen aan de smaak van de tabak. Zo'n aged burley flake is op zichzelf goed te roken maar al met al toch best straf. Als toevoeging in een blend is het vaak een aanwinst.. Zie erinmore.
Het artikel in de link bevat wel wat fouten (als ik dit zo bescheiden mogelijk mag brengen). Ikzelf ben ruim 15 jaar organisch chemicus en ook Maillard chemie is mij niet vreemd. Ik pretendeer geenszins de waarheid te bezitten maar toch hier onder een quote met correcties.
When proteins, such as amino acids (fout, een aminozuur is geen proteïne, maar 1 schakel daarvan. Stel jezelf een opgerolde ketting voor als proteïne, 1 schakel is een aminozuur break down, they leave short-chained fatty acids fout, een aminozuur wordt geen vetzuur, dat zijn verschillende typen verbindingen. Een fiets wordt niet zomaar een auto, zogezegd, which are significant flavor compounds. Those fatty acids produce ketone compounds that interact further and produce the Maillard reaction typisch voor een Maillard reactie is de reactie tussen suikers en aminozuren. Het is een reactie die bij bak en braad condities optreedt. Het is de reactie die je al die prachtige smaken geeft tijdens het bakken vaneen biefstuk of frituren van friet. De ketone compounds waar over wordt gesproken zijn afkomstig van suikerafbraak. The Maillard reaction is so important that I'm surprised no one has named a pipe shape after it yet. It's a chemical reaction that produces an amodoric compound amadori compounds komen van suikerafbraakthat is found in food and enhances flavor. It also produces pyrazine, which is associated with aromas such as popcorn. pyrazines zijn verbindingen die een chocolade smaak geven. Popcornsmaak komt niet van pyrazines Pyrazine is what human beings are physiologically sensitized to in order to perceive odor and flavor, and it takes only minute amounts to have a profound affect.
As tobacco ages and carbohydrates are converted to sugar, other reactions are also taking place that generate further Maillard reactions. Nicotine, amino acids and organic polymers called lignin react with sugars and other compounds for additional Maillard reactions, further enhancing flavor.nicotine heeft geen reactieve centra
- Ribbon
- Berichten: 4275
- Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
- Locatie: Goeree-Overflake
Re: Overzicht tabakssoorten
Ik vermoed dat deze onder 'aromatics' worden geschaard. Alle succes m.b.t. het goed rijpen van tabak valt of staat met de kwaliteit van de gebruikte tabaksoorten. Bosun Cut Plug bijv. is een Virginia met 'Lakeland' toevoegingen. Ik denk dat die heerlijk zal rijpen, al vraag ik me af of die geraniumsmaak zich door de jaren heen goed staande weet te houden.Robbie-san schreef: ↑20 jul 2018 19:37 Ik lees weinig terug over Lakeland tabakken. Vallen deze smaken onder buitencategorie tabakken? En dan bedoel ik niet in de buitencategorie van ga maar buiten roken,............![]()
![]()
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Onder andere Singleton en Fraser Flake zijn/waren ook voorbeelden van pure Burley's die door de jaren heen hun smaak prima weten/wisten te behouden. Dat straffe herken ik niet echt en heeft misschien meer met persoonlijke voorkeur te maken. Ik weet niet hoe het zit met het suikergehalte, maar de meeste andere 'Burley-forward' blends bevatten minimaal Virginia om tot een meer uitgebalanceerde smaak te komen. De oude Erinmore Flake was hier imo een mooi voorbeeld van. ABF is een degelijke blend, maar ik vind 'm zeker niet de enige, laat staan de beste in z'n categorie.Chris schreef: ↑21 jul 2018 00:27 Mbt burley: Aged Burley flake van Solani is daarom ook zo goed/populair, het bevat een hoger suikergehalte dan de gemiddelde burley. Dit is dan ook de enige die als zodanig te roken is, anders is ie toch wel te straf... Voor mij zelf vind ik ook burley tabak nootachtige en chocolade achtige elementen toevoegen aan de smaak van de tabak. Zo'n aged burley flake is op zichzelf goed te roken maar al met al toch best straf. Als toevoeging in een blend is het vaak een aanwinst.. Zie erinmore.
Huidige rotatie:HU Indaba (2014), Ashton Type 3 (<2012), Peter Stokkebye Luxury Bullseye Flake (2019)
- Chris
- Berichten: 1169
- Lid geworden op: 19 feb 2015 21:30
- Locatie: Tilburg
Re: Overzicht tabakssoorten
ABF vind ik een echte volle smaak geven, aan de bitter-zure kant toch wel. Zonder de zoetige elementen zou ik hem minder vinden. De andere merken die je noemde ken ik niet... Daar is dus nog wel wat te ontdekken voor mij.Ribbon schreef: ↑21 jul 2018 09:48
Onder andere Singleton en Fraser Flake zijn/waren ook voorbeelden van pure Burley's die door de jaren heen hun smaak prima weten/wisten te behouden. Dat straffe herken ik niet echt en heeft misschien meer met persoonlijke voorkeur te maken. Ik weet niet hoe het zit met het suikergehalte, maar de meeste andere 'Burley-forward' blends bevatten minimaal Virginia om tot een meer uitgebalanceerde smaak te komen. De oude Erinmore Flake was hier imo een mooi voorbeeld van. ABF is een degelijke blend, maar ik vind 'm zeker niet de enige, laat staan de beste in z'n categorie.
Straks maar weer eens een blikje erinmore gaan halen, krijg er zin in
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
- NoneNicer
- Berichten: 1324
- Lid geworden op: 23 jan 2016 22:46
- Locatie: Lisse
Re: Overzicht tabakssoorten
Vandaag weer wat nieuws binnen gekregen van Motzek. Een nieuw experiment van Thomas Darasz met, houd je vast, gedroogde bloemen. De blaadjes herken ik van de potpourri.
![Afbeelding](https://i.postimg.cc/zVfd1ZnW/IMG-20190419-125112995.jpg)
De originele beschrijving er bij en de vertaling.
Zoals u begrijpt, dit moest geprobeerd worden. Een Van/Bur/Per met smaakje in een strang![😁](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f601.svg)
Edit: was ik toch glad vergeten te melden dat het gaat om de "Aged" VB Twist van Motzek.
![Afbeelding](https://i.postimg.cc/zVfd1ZnW/IMG-20190419-125112995.jpg)
De originele beschrijving er bij en de vertaling.
Enkel de beste pure tabakken mogen rustig tussen de drie en vijf jaar rijpen. Dan worden ze in een bad gedompeld met een selectie kruiden en bijzondere specerijen opgeslagen. Daarna wordt er een tabakrol (twist) gemaakt die zes maanden mogen rijpen, met een melange van 70% Virginia, 20% Burley en 10% Perique. Een Twist met volle, weldadige zoetigheid l, pikant en bloemig, fris fruitig en toch mild. Een product dat bevalt en een delicaat resultaat is.Nur feinste Rohtabake dürfen drei-fünf Jahre in Ruhe zur vollen Reife gelangen. Dann werden sie in einem Bad mit ausgesuchten Kräutern und besonderen Gewürzen eingelagert. Aus 70% Virginia, 20% Burley und 10% Perique entstehen dann die Tabakrollen, die weitere sechs Monate ruhen dürfen. Ein Twist voller, satter Süße, blumig-pikant, spritzig fruchtig, aber von hoher Milde und Bekömmlichkeit ist das delikate Ergebnis.
Zoals u begrijpt, dit moest geprobeerd worden. Een Van/Bur/Per met smaakje in een strang
Edit: was ik toch glad vergeten te melden dat het gaat om de "Aged" VB Twist van Motzek.
Laatst gewijzigd door NoneNicer op 19 apr 2019 15:54, 1 keer totaal gewijzigd.
- Janno
- Berichten: 2339
- Lid geworden op: 29 aug 2014 00:14
- Locatie: Dieren
- Contacteer:
Re: Overzicht tabakssoorten
En, hoe bevalt het?
I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned
- Tobias Tobit
- Berichten: 1624
- Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23
Re: Overzicht tabakssoorten
Ik neem aan dat de bloemblaadjes voor de smaak zijn en het niet de bedoeling is deze op te roken?
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.
- Arno
- Berichten: 7996
- Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
- Locatie: Olst
- Contacteer:
- Asmodeus
- Berichten: 4159
- Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
- Locatie: Ooltgensplaat
Re: Overzicht tabakssoorten
De bloemblaadjes spreken me niet direct aan, het enthousiasme en de experimenteerdrift van Thomas Darasz wel
- Wowbagger
- Berichten: 6415
- Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31
Re: Overzicht tabakssoorten
In Kentucky Bird zitten toch ook rozenblaadjes?Tobias Tobit schreef: ↑19 apr 2019 17:48 Ik neem aan dat de bloemblaadjes voor de smaak zijn en het niet de bedoeling is deze op te roken?
- Tobias Tobit
- Berichten: 1624
- Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23
Re: Overzicht tabakssoorten
Heb ik nog nooit gerookt dus ik hoor dat nu voor het eerst. Ik zou het zo in de eerste instantie niet in mijn pijp durven stoppen. Als er blends zijn waar het al doorheen zit zal het wel kunnen, het klinkt echter nogsteeds niet aantrekkelijk.
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.
- Dukdalf
- Berichten: 2579
- Lid geworden op: 18 okt 2011 08:08
- Locatie: Gouda
- Loeks
- Berichten: 7
- Lid geworden op: 01 mar 2019 18:57
- Locatie: Mariahoop Limburg
Re: Overzicht tabakssoorten
Zo.....dit is handig.
Bedankt voor deze verzameling.
Bedankt voor deze verzameling.
- Beginneling
- Berichten: 541
- Lid geworden op: 25 nov 2020 17:40
Re: Overzicht tabakssoorten
Ik heb vroeger (onder meer) Capstan, Three Nuns en Flying Dutchman gerookt. Ik zie dat nergens meer. Bestaan ze nog? Is dat nog ergens verkrijgbaar?
Kan redelijk lezen, tellen en schrijven. Maar heb eigenlijk nergens verstand van. Beter zo dan andersom..
- capricorn
- Berichten: 300
- Lid geworden op: 30 aug 2013 09:42
- Locatie: Heerlen
Re: Overzicht tabakssoorten
Behalve Flying Dutchman is alles nog verkrijgbaar
- Beginneling
- Berichten: 541
- Lid geworden op: 25 nov 2020 17:40
Re: Overzicht tabakssoorten
Dank voor het snelle antwoord!
Kan redelijk lezen, tellen en schrijven. Maar heb eigenlijk nergens verstand van. Beter zo dan andersom..
- oehoe
- Berichten: 3365
- Lid geworden op: 05 mei 2016 22:02
- Locatie: Meijel
Re: Overzicht tabakssoorten
'n Verhandeling over aromatische tabakken. Over 't hoe, wat, welke en 't waarom wel dan niet.
De man snijdt (of is 't schnittst) hout wanneer hij over pijpen en tabak praat. Aanrader waar 't videos op pijprookgebied betreft. Ik stoor me enkel en alleen aan zijn prijskaartje dat nog aan zijn rechteroor lijkt te zitten.
De man snijdt (of is 't schnittst) hout wanneer hij over pijpen en tabak praat. Aanrader waar 't videos op pijprookgebied betreft. Ik stoor me enkel en alleen aan zijn prijskaartje dat nog aan zijn rechteroor lijkt te zitten.
Good decisions come from experience. Experience comes from making bad decisions.
Mark Twain
Mark Twain
- GR69
- Berichten: 1904
- Lid geworden op: 26 jul 2021 20:03
- Locatie: Drenthe
Re: Overzicht tabakssoorten
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Handig want inderdaad vergeet je soms hoe je het ervaren hebt. Ik schrijf er ook bjj in welke pijp.
Dit overzicht geeft mij extra houvast.
Bedankt mannen dit is waardevolle en zeer gewaardeerde informatie!
“In times of change, learners inherit the earth, while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists.”
Eric Hoffer
Eric Hoffer