Pagina 1 van 1
vraagje over as
Geplaatst: 07 apr 2011 06:17
door belgianpipesmoker
hallo,
even een vraagje over het as tijdens het roken.
ik merk op dat als ik halfweg ben er redelijk wat as in het keteltje ligt.
als op dit punt de pijp uitgaat, dan smaakt hij vrij bitter, onaangenaam als ik hem weer aansteek.
alles smaakt dan zo een beetje naar as.
tegenwoordig blaas ik de as weg of tik hem zelfs uit de ketel.
als ik dan opnieuw vuur dan heb ik een aangename smaak.+ hij is weer makkelijker in gang te houden.
hoe doen jullie dit?
mvg
koen
Geplaatst: 07 apr 2011 06:26
door Mus
Da's vreemd, want ik laat alle as gewoon zitten tot het eind en ik heb nooit last van een bittere smaak bij het opnieuw aansteken.
Misschien wordt het eens tijd om je pijp een grote schoonmaakbeurt te geven (koollaag bijwerken, mondstuk en tige eens uitgebreid schoonmaken met ragers of wattenstaafjes en 96% alcohol). Een vieze smaak kan ook veroorzaakt worden door een vervuilde pijp.
Geplaatst: 07 apr 2011 06:33
door belgianpipesmoker
Mus schreef:Da's vreemd, want ik laat alle as gewoon zitten tot het eind en ik heb nooit last van een bittere smaak bij het opnieuw aansteken.
Misschien wordt het eens tijd om je pijp een grote schoonmaakbeurt te geven (koollaag bijwerken, mondstuk en tige eens uitgebreid schoonmaken met ragers of wattenstaafjes en 96% alcohol). Een vieze smaak kan ook veroorzaakt worden door een vervuilde pijp.
jep maar heb het in al mijn pijpen hoor

Geplaatst: 07 apr 2011 08:33
door teunis
Die bittere smaak heb ik soms op het einde van de pijp, met name als ik zoiets heb van: nou, effe doorstomen, dan kunnen we voort.
Bij te snel het laatste restje oproken, dus.
Geplaatst: 07 apr 2011 08:51
door Eliminator
Zelf ervaar ik dat niet zo eerlijk gezegd, maar als jouw rookervaring er op vooruit gaat door de as er uit te kloppen, zou ik zeggen 'gewoon doen' !

Geplaatst: 07 apr 2011 09:41
door jarnogab
Ik heb het soms ook wel eens, tenzij ik de pijp al een tijdje geleden heb laten uitgaan. Sinds een tiental dagen of zo durf ik halfweg de pijp te laten doven, om die dan een uur of twee-drie aan de kant te leggen. Als ik dan opnieuw aanvuur, dan heb ik die bittere smaak niet.
Geplaatst: 07 apr 2011 10:07
door Rob
Over as gesproken: Het Dordts Pijpgilde viert op As-woensdag het feest van Sint Nicotinus. Blijbaar sparen ze al hun as van het hele jaar op, en op aswoensdag wordt alles uitgestrooid!
http://home.planet.nl/~omegaone/DreamHC/Pagina4.html
Geplaatst: 07 apr 2011 10:22
door St Patrick
Ik rook meestel de pijp in twee gedeeltes. Bij de tweede keer aanvlammen veeg/ tik (met de tamper) ik de as van de eerste keer uit de ketel. Op deze manier hoef ik niet door de aslaag heen te vlammen, en heb ik nooit last van een rare smaak. Als ik echt helemaal tot op de bodem rook dan krijg ik wel de smaak van de welbekende natte prop. Dus voor die tijd stop ik gewoon met roken... No problemo...

Geplaatst: 07 apr 2011 11:11
door janneman
Om te beginnen: vooral doen wat je smaakt!
Ik behoor tot de as-houders; ik heb nu net de indruk dat die as -en zorgvuldig aandrukken, niet te hard, niet te zacht- me in staat stelt om dat laatste stuk pijp met de meest aangename smaak te roken. Voor mij is het het laatste kwart of derde deel van een pijp nu net het meest aangenaam.
Geplaatst: 07 apr 2011 11:37
door willemvb
Raar maar waar, wat Koen en Janneman zeggen overkomt me vaak. Tegenstrijdig? Zeker.
Je hebt zo van die dagen, je stopt een pijp die heerlijk wegrookt. Je doet dapper voort en een volgende pijp smaakt je even voortreffelijk. En dat gaat zo maar door. Als je niet oplet ben je ervan overtuigd dat je de meest kundige, onderlegde pijproker van het universum bent en daar gaat je bescheidenheid.
De dag erop stop je met dezelfde kundigheid, denk je, een pijp en ben je halfweg maar smaakt het langs geen kanten. Bitter! Te zoet! Te veel dit, te veel dat. Wanhoop slaat bijna toe. De dag erna ... weer een bovenstebeste smaakvolle pijp(en)...
Wanneer een pijp me bitter begint te smaken, zoals Koen hier aanhaalt, leg ik ze gewoon te rusten. Ik heb dit dus ook soms. Voor dat plukje tabak laat ik de eerdere geneugten niet bederven. Gelukkig overkomt het me ook vaak zoals Janneman zegt dat een pijp tot op de bodem wordt leeg gerookt en nog beter smaakt dan alles wat daar voor kwam. Zalig moment!
En zo zie je maar, dat pijproken geen exacte wetenschap is. Gelukkig maar. Wanneer mijn relatie met pijp en tabak wat slabakt, wringt, scheef zit op de één of ander manier... Laat ik ze rusten, net zoals het met (om Heer Bommel te parafraseren) Mevrouw Willem niet 100% klikt vandaag laat ik ze wat met rust en alles komt wat later weer goed. Zeker weten!
Met vriendelijke groet
Willem
Geplaatst: 07 apr 2011 16:44
door Dirk Bauwens
Het is mijn ervaring dat pijptabakken met veel additieven (dus met in verhouding minder tabak) tegen het eind van een rookbeurt aan, vrij smerig kunnen beginnen smaken.
Het aroma heeft dan wat weg van een smeulende composthoop. Omdat ik tegenwoordig zonder filter rook is dat onaangenaam aroma dan duidelijk merkbaar.
Een assmaak is onder andere ook mogelijk wanneer een gedeelte van de as zich voortijdig een weg kan banen tot onderaan de ketel.
Ideaal is wanneer de as zich steeds netjes bovenaan zou bevinden, maar in de praktijk is dat soms anders, zeker bij het gebruik van flake tabak.
Wat ik daartegen doe is zorgvuldiger mijn pijp stoppen en zorgvuldiger tamperen, maar ook, vaker dan nodig, mijn pijp tussendoor bijvuren.
Dan ben ik er zeker van dat het gloeibed zich bovenaan blijft bevinden, en dat het zich niet voortijdig een weg naar beneden kan banen. Ook dat komt een goede smaak en minder as op de bodem van de ketel ten goede.
Verder heb ik gelezen dat sommige tabakken (vooral Burley) uit zichzelf een smaak kunnen produceren die als “ashy” en “bitter” bestempeld wordt.
Geplaatst: 07 apr 2011 18:08
door jarnogab
Dirk Bauwens schreef:Het is mijn ervaring dat pijptabakken met veel additieven (dus met in verhouding minder tabak) tegen het eind van een rookbeurt aan, vrij smerig kunnen beginnen smaken.
Het aroma heeft dan wat weg van een smeulende composthoop. Omdat ik tegenwoordig zonder filter rook is dat onaangenaam aroma dan duidelijk merkbaar.
Dat durf ik inderdaad ook al eens voorzichtig waarnemen.
Dirk Bauwens schreef:Een assmaak is onder andere ook mogelijk wanneer een gedeelte van de as zich voortijdig een weg kan banen tot onderaan de ketel.
Ideaal is wanneer de as zich steeds netjes bovenaan zou bevinden, maar in de praktijk is dat soms anders, zeker bij het gebruik van flake tabak.
Wat ik daartegen doe is zorgvuldiger mijn pijp stoppen en zorgvuldiger tamperen, maar ook, vaker dan nodig, mijn pijp tussendoor bijvuren.
Probleem is dat ik vaak bij het aantampen vaststel dat de pijp uitga. Alsof ik te hard tamp. En ik zit daar echt niet op te rammen hoor. Ik ga zondag toch eens mijn ogen goed de kost geven voor een goede tamptechniek
Ik stel ook vast dat, door het tampen, ik alles net ietsje vaster stop waardoor er zich gedurende het uur pijproken een prop onderin vormt.
Geplaatst: 07 apr 2011 20:27
door Dirk Bauwens
jarnogab schreef:Probleem is dat ik vaak bij het aantampen vaststel dat de pijp uitga. Alsof ik te hard tamp. En ik zit daar echt niet op te rammen hoor. Ik ga zondag toch eens mijn ogen goed de kost geven voor een goede tamptechniek
Ik stel ook vast dat, door het tampen, ik alles net ietsje vaster stop waardoor er zich gedurende het uur pijproken een prop onderin vormt.
Onderaan wordt een pijp veel lichter gestopt dan bovenaan.
Tijdens het aantampen maak ik het bovenoppervlak van de as/tabak voorzichtig effen, druk nauwelijks aan en ik zuig terzelfdertijd aan de pijp.
Mede dankzij zo langzaam mogelijk roken heb ik geen last meer van zo'n prop onderin.
Geplaatst: 07 apr 2011 20:44
door janneman
Die laatste van Dirk is echt belangrijk; gevoelig tampen doe je door tegelijk aan je pijp te trekken en te voelen hoe de weerstand verandert...
Overigens zou er ook wel wat in de eerdere opmerking van Dirk kunnen zitten; misschien hangt het wel heel erg af van de tabakken die je rookt. Neptune is mijn uitzondering, de meeste andere tabakken die ik graag rook zijn redelijk 'tabakkerig' van smaak, dus geen honing, dropjes, toffee of blauwe-bessen-smaak voor janneman. Misschien dat daar ook mijn andere ervaring van dit probleem mee samenhangt.
Geplaatst: 07 apr 2011 21:05
door jarnogab
Dirk Bauwens schreef:Onderaan wordt een pijp veel lichter gestopt dan bovenaan.
Dat deed ik gelukkig wél
Dirk Bauwens schreef:en ik zuig terzelfdertijd aan de pijp.
janneman schreef:Die laatste van Dirk is echt belangrijk; gevoelig tampen doe je door tegelijk aan je pijp te trekken en te voelen hoe de weerstand verandert...
Dàt deed ik dan weer niét; ik begon lichtjes aan te drukken maar zonder te trekken aan de pijp. Hierdoor was ik waarschijnlijk toch te hard aan het tampen, ofschoon ik dacht dat ik licht tampte.
Dank heren voor de tips; zo leer ik elke dag bij wat het genot alleen maar kan verhogen!

Geplaatst: 07 apr 2011 22:01
door Bommel
Kijk ook of je een totaal gloei bed in de ketel hebt.
Het kan zijn dat je onbewust een soort van Putjesrook techniek heb zo nu en dan.
Dat betekend dat je in het midden snel naar de bodem rookt terwijl aan de rand van de ketel nog ongebrand tabak zit die je dan weer naar beneden tampt.
Als je dan de pijp weer bijvlamt dan rook je ook as naast de tabak.
Geplaatst: 07 apr 2011 22:07
door robvoorburg
Denk dat je daar iets schrijft Bommel waar ik vroeger ook wel eens tegenaan gelopen ben.
Ik kreeg toen het advies de pijp goed (tot op het hout) schoon te maken en opnieuw in te roken, dit bleek inderdaad te helpen.
Ideaal is dat de tabak langzaam van boven naar onder in de kop gelijkmatig smeult. De as laat ik meestal zitten tijdens het aandrukken.
Geplaatst: 07 apr 2011 22:27
door jarnogab
Bommel schreef:Kijk ook of je een totaal gloei bed in de ketel hebt.
Het kan zijn dat je onbewust een soort van Putjesrook techniek heb zo nu en dan.
Dat betekend dat je in het midden snel naar de bodem rookt terwijl aan de rand van de ketel nog ongebrand tabak zit die je dan weer naar beneden tampt.
Als je dan de pijp weer bijvlamt dan rook je ook as naast de tabak.
Niet altijd, maar soms heb ik inderdaad al vastgesteld dat de zijkantjes niet even mooi mee smeulen. Bedankt voor de tip
Geplaatst: 07 apr 2011 22:54
door Bert van Hell
Ik heb bij het roken soms een ander probleem. Vanavond nog rookte ik Royal Navy Flake in m'n Chacom Cesar. M'n meest favoriete pijp voor deze tabak. En dan raakt de pijp opeens verstopt door tabak die in het rookkanaal schiet. Mijn oplossing is dan wachten tot de pijp wat is afgekoeld, het roer verwijderen en een pijpenrager erdoor, zodat de blokkade opgeheven wordt. Is dit probleem herkenbaar?
Geplaatst: 07 apr 2011 22:56
door metaltommy
zeker bert, en doe hetzelfde als jij, afkoelen uitelkaar rager erdoor
Geplaatst: 07 apr 2011 23:02
door robvoorburg
Je zou voordat je de pijp de volgende keer stopt een rager of oorwatje in kunnen steken en wel zover mogelijk de ketel in.
Je haalt deze er dan uit en steekt de pijp aan, ik denk dat je dan geen last meer hebt.
Geplaatst: 07 apr 2011 23:15
door Bert van Hell
Dat vind ik een beetje te ingewikkeld om telkens vooraf een rager erin te doen. Ik heb er maar sporadisch last van, maar vanavond dus weer wel. Maar het probleem is dus herkenbaar.
Geplaatst: 07 apr 2011 23:24
door Dirk Bauwens
Bert van Hell schreef:Ik heb bij het roken soms een ander probleem. Vanavond nog rookte ik Royal Navy Flake in m'n Chacom Cesar. M'n meest favoriete pijp voor deze tabak. En dan raakt de pijp opeens verstopt door tabak die in het rookkanaal schiet. Mijn oplossing is dan wachten tot de pijp wat is afgekoeld, het roer verwijderen en een pijpenrager erdoor, zodat de blokkade opgeheven wordt. Is dit probleem herkenbaar?
Vaak is het kanaal in de pijpekop gewoon te klein van diameter.
Er
handmatig doorheen gaan met een boortje van bijvoorbeeld 4 mm kan al heel wat oplossen.
Geplaatst: 08 apr 2011 10:01
door jarnogab
Ah ook ik heb soms last van tabak die het rookkanaal wat verstopt.Ik haalde toen ook de pijp uit elkaar om met een rager de boel vrij te maken.
Vooralsnog ben ik te weinig thuis in pijpen om zomaar te durven boren teneinde het rookkanaal ietsje groter te maken. Maar ik onthoud het wel voor de toekomst!
Geplaatst: 08 apr 2011 10:31
door jarnogab
jarnogab schreef:Dirk Bauwens schreef:Onderaan wordt een pijp veel lichter gestopt dan bovenaan.
Dat deed ik gelukkig wél
Dirk Bauwens schreef:en ik zuig terzelfdertijd aan de pijp.
janneman schreef:Die laatste van Dirk is echt belangrijk; gevoelig tampen doe je door tegelijk aan je pijp te trekken en te voelen hoe de weerstand verandert...
Dàt deed ik dan weer niét; ik begon lichtjes aan te drukken maar zonder te trekken aan de pijp. Hierdoor was ik waarschijnlijk toch te hard aan het tampen, ofschoon ik dacht dat ik licht tampte.
Dank heren voor de tips; zo leer ik elke dag bij wat het genot alleen maar kan verhogen!

Vanmorgen toegepast tijdens de ochtendwandeling met de hond. Corncobje met Hausmarke Cherry. Dit was al geen tabak waar ik zo'n problemen mee had, maar toch werd ik al gewaar dat het tampen een positiever effect had. Dank!

Geplaatst: 26 apr 2011 22:44
door jarnogab
Ondertussen kan ik wel zeggen dat al jullie tips mij enorm hebben geholpen! Het roken en gaande houden van de pijp lukt vrij tot enorm goed nu. Bedankt!
Geplaatst: 27 apr 2011 09:46
door belgianpipesmoker
jarnogab schreef:Ondertussen kan ik wel zeggen dat al jullie tips mij enorm hebben geholpen! Het roken en gaande houden van de pijp lukt vrij tot enorm goed nu. Bedankt!
ook hier is er een grote vooruitgang te zien dankzij deze tips.
vooral het voorzichtig tamperen deed veel.
bedankt

Geplaatst: 27 apr 2011 10:48
door Bart Iron
Bommel schreef:Kijk ook of je een totaal gloei bed in de ketel hebt.
Het kan zijn dat je onbewust een soort van Putjesrook techniek heb zo nu en dan.
Dat betekend dat je in het midden snel naar de bodem rookt terwijl aan de rand van de ketel nog ongebrand tabak zit die je dan weer naar beneden tampt.
Als je dan de pijp weer bijvlamt dan rook je ook as naast de tabak.
Dat heb ik vaak! Leuk zo'n 'Aha dus dat kan een oorzaak zijn'-moment

Ik denk dat dat ook komt door het aanvuren met een aansteker. Ik ga eens met lucifers proberen of ik goed het hele oppervlak kan aanvuren, met de aansteker sla ik toch stukjes over omdat je de aansteker toch moeilijker erover heen kan bewegen.
Bert van Hell schreef:Ik heb bij het roken soms een ander probleem. Vanavond nog rookte ik Royal Navy Flake in m'n Chacom Cesar. M'n meest favoriete pijp voor deze tabak. En dan raakt de pijp opeens verstopt door tabak die in het rookkanaal schiet. Mijn oplossing is dan wachten tot de pijp wat is afgekoeld, het roer verwijderen en een pijpenrager erdoor, zodat de blokkade opgeheven wordt. Is dit probleem herkenbaar?
Ik heb op YouTube wel eens een filmpje gezien van iemand die eerst een fijn zilveren schakelketting onderin oprolde met een uiteinde door het rookkanaal. Na het stoppen trok hij aan het uiteinde de ketting eruit en had zo een luchtkamer gecreëerd.
Geplaatst: 27 apr 2011 12:09
door Eliminator
Lijkt me niet echt bevordelijk voor het rookkanaal ?!

Geplaatst: 27 apr 2011 12:32
door St Patrick