Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht plaatsen:
[merk] - [type]
Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5751
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door Jos » 08 mar 2011 17:16

Brand: Samuel Gawith
Blender: Samuel Gawith
Tin Description: Full strength, mellow tobacco comprising a blend of dark-fired Tanzanian leaf. Made in England.
Country of Origin: UK
Curing Group: Fire Cured
Contents: Virginia
Flavoring: Tonquin Bean
Cut: Flake
Packaging: 50g Tin
Blend Notes: This is a full strength, mellow tobacco comprising a blend of dark fired Tanzanian leaf. It is Gawith's best-selling premium grade flake. It starts as 7 lbs. of hand stripped leaf and goes through a steaming process prior to being pressed. The cake, having been prepared, is wrapped in a select leaf and packed by hand into a 12 inch square. This cake is pressed and left for a minimum of two hours. Then, the pressed cake is placed into a steam press where it is baked at full heat for two to three hours. The baked cake has then taken on 1792's characteristic rich, dark color. It's hardening occurs during cooling. Once the process of cutting the flake and adding a tonquin flavor is carried out, hand wrapping and packing finalizes 1792, making it ready for rubbing into your pipe. Also sold as Cob Flake in Europe.

1792.jpg
Een heel donkere bijna zwarte flake. Van alle goede Gawith flakes die ik ken, en voor mijn smaak vaak een fractie of iets meer te zoet zijn, bevalt deze mij verreweg het best.
Redelijk zwaar en nicotine rijk, men gaat bij het aansteken nog net niet kuchen, voortreffelijk brandend, met een volle iets tegen het bittere aan smaak.
Volgens
http://www.tobaccoreviews.com/blend_det ... 1&TID=1004
met tonquin flavor.
Hmm, nog nooit van gehoord. Babylon zegt:

De tonkaboon is de vrucht van Dipteryx odorata, een boom uit de Fabaceae-familie die in het noorden van Zuid-Amerika voorkomt. Het zaad van deze vlinderbloemige is zwart en gerimpeld aan de buitenkant en bruin binnenin. De geur heeft iets weg van vanille, amandel, kaneel en kruidnagel. Ze vindt dan ook haar toepassing in parfum en tabakmengsels.

Leve de tonkaboon!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Jos op 18 jul 2017 12:15, 1 keer totaal gewijzigd.
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

drfretboard

Bericht door drfretboard » 08 mar 2011 17:37

Grrrr verlanglijst.

Bedankt hè! :?

:D

Gebruikersavatar
metaltommy
Berichten: 2032
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Bericht door metaltommy » 08 mar 2011 17:51

dr komt geen eind aan die lijst he drfretboard.. hier trouwens nog 1 waar die lijst alleen maar van groeit. dus +1 voor mij ook.
Groet,
Tom

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4400
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54

Bericht door St Patrick » 08 mar 2011 21:39

+1, idem dito...
:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
magicmarcello
Berichten: 2001
Lid geworden op: 27 jan 2011 17:10
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Bericht door magicmarcello » 09 mar 2011 17:53

Schei uit over die waslijst van verlangen...
Ik wil een groter inkomen en ga een grote tupperwarebak aanschaffen (tja, lees maar onder parafernalia, brrr..., en dat uit mijn mond...)
Soms blijft het een crime om volledige vervulling van perfectie te bereiken!
GROM GROM BRUL BRUL
:-?
Magus des Forums

Ignis Mutatres

www.novart.nl

Henk de Jong
Berichten: 263
Lid geworden op: 13 apr 2009 17:57
Locatie: Leusden

Bericht door Henk de Jong » 09 mar 2011 19:59

Tokabonen zijn wel giftig...

Gebruikersavatar
Bart Iron
Moderator
Berichten: 3785
Lid geworden op: 07 sep 2010 06:49
Locatie: Leusden

Bericht door Bart Iron » 09 mar 2011 20:24

Natuurlijk zijn er meer dingen giftig als je het in ruime mate tot je neemt, maar dit klinkt wel ernstig:
wikipedia schreef:De boon bevat echter tot wel 10% coumarine dat in grote hoeveelheden een bloedstollingsremmende gifstof is. Daarom worden de bonen voor gebruik in alcohol geweekt. Desondanks is de toch al geringe consumptie van tonkabonen verder afgenomen vanwege het vermoeden dat coumarine niet alleen giftig is, maar ook kankerverwekkende eigenschappen heeft.
Maar goed. Het is vast niet in zulke hoeveelheden als bijvoorbeeld in culinaire recepten of de boter waar wiki over schrijft.

Gebruikersavatar
metaltommy
Berichten: 2032
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Bericht door metaltommy » 09 mar 2011 20:25

hebben ze die boon niet vervangen voor een chemishe variant, staat me iets van bij.
Groet,
Tom

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5751
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Bericht door Jos » 11 mar 2011 18:35

De room note, hoe dit nu te vertalen laten wij het op kamer geur houden, is echt bij de bonen af!

Na het blikje opgerookt te hebben, nogmaals een zeer goede flake, heb ik mij na elke rooksessie verbaasd hoe men deze tabak na afloop in de kamers nog blijft ruiken.

Eigenlijk de eerste tabak waarbij mij dit echt is opgevallen. Misschien het iets bittere waarvoor mijn neus extra gevoelig is? Maar ik blijf hem nog heel lang grondig ruiken..
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

joe
Berichten: 133
Lid geworden op: 23 sep 2010 04:49
Locatie: Belgié--Maldegem

Bericht door joe » 18 mar 2011 08:46

Ik heb enkele weken geleden voor de eerste keer 1792 flake gekocht.
Bij het openmaken zeer vochtige flakes maar dat zijn we gewend van gawith.En ik moet bekennen bij de geur die mij tegemoet kwam had ik gemengde gevoelens bij.Maar eens de pijp gestopt was bleek deze flake heel goed mee te vallen.Wel zware toebak zoals ze hier zeggen.Goed maar persoonlijk vind ik 1792 een flake om zo een keer of 2 per maand te roken.Geen slechte ervaring maar denk niet dat ik ooit nog een 2de blik zal kopen.

Groet,
Joe
"May my last breath be drawn through a pipe, and exhaled in a jest."

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14643
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Bericht door Eliminator » 27 mar 2011 12:10

Eerste post aangevuld
Afbeelding

niels tacoma
Berichten: 46
Lid geworden op: 01 nov 2009 23:59

Bericht door niels tacoma » 31 mar 2011 21:57

Een tabak “buiten gewoon”

Vandaag kreeg ik een blikje 1792 binnen, geruild met onze eigen Joe. Toen ik het blik open trok was ik voorberijd op een shock. Maar alsnog was ik verast door wat ik aantrof. Een geur die om zich heen slaat, en heftiger is dan ik tot nu toe op mijn lijst heb staan. Goed, het is dan een eerste ervaring met de tabaken van dhr Samuel Gawith, maar zelfs dan. Ter indicatie. Toen ik een eind verderop in de middag in de auto zat besefte ik me dat de geur van de tabak nog steeds in mijn neus dreef. De verwachting, maar ook de vrees voor deze tabak was groot.

Wel, gewaarschuwd door Joe, en de bovenstaande berichten heb ik mijn voorberijding getroffen. Een boek gepakt. Me tot comfort geïnstalleerd, en de pijp gestopt. Een volledige flake laat zich volgens de vouw-methode comprimeren tot een zeer klein pakketje. Ik heb het gevoel dat de flakes dunner zijn, en dichter zijn geperst dan bijvoorbeeld een navy flake van Mac Baren. Als pijp heb ik ’n kleine Big Ben gekozen, die voor dit tabakje, zo vreesde ik van te voren al, hopeloos te groot blijkt. Een volledige flake is slechts een vierde van de ketel.

Aansteken gaat hopeloos langzaam. Ik vrees dat ik ‘m sterker had uit moeten “rubben”, en ik denk dat hij best nog wat had kunnen drogen. Een tiental keren met aansteker bij moeten vuren voor ik een redelijk resultaat behaal. En dat stemt me tevreden. ’t Pijpske brand.

Van de geuren kan ik weinig zeggen. Van de latakia en de verginia haal ik nog het meest van die laatste terug, hoewel ook de latakia zich toont. Voornamelijk in het nicotine gehalte dat, zoals Joe al gewaarschuwd had, beduidend hoger is dan de gemiddelde tabak. Tot mijn verbazing word mijn herinnering getrokken naar de eendenborst paté die mijn vader bij tijd en wijlen weet te fabriceren. Een gigantische verbazing, daar ik die associatie nimmer in een tabak had durven dromen. Een geluk is dat ik verzot ben op paté… Keer op keer komt voor mijn gevoel specifiek die geur voorbijdrijven.
Het is een Stevige tabak, met een soort van oers karakter. Een eenvoud in smaak, een ruwe gewaarwording. Een vleugje van wat ik me voorstel bij truffel, maar wat misschien slecht ‘aarde’ of ‘chocolade-achtig’ zou kunnen worden genoemd. Een tabak waarbij je een landelijke setting in je verbeelding ziet opdoemen waarin het paard op het blikje geen onaardige rol vervuld.

Ik vrees voor mijn Big Ben, die ik misschien wel willens en wetens heb geofferd. Aan de ervaring, aan de uitdaging. Ik ben me er van bewust dat dit een tabak is die misschien wel een tree boven mijn niveau ligt, die ik over een aantal jaren anders zal waarderen. Of misschien… Misschien is dit het soort tabak wat je zag stijgen boven het bureau van Mark Twain, terwijl hij Huck Finn dit soort spul deed roken, simpel weg om hem zijn gedrag en gedachtegangen te excuseren… Ben ik dus nog net op tijd om hier mijn voordeel mee te doen, en hiermee op pad te gaan. Om bij een open houdvuurtje, nadat ik vis gevangen, geroosterd en genuttigd heb te roken op een goed bestede dag te roken.

Een eindoordeel laat ik dus aan mij voorbij gaan. Een rijke tabak, met een eigen genre als verdienste. Deze pijp blijft gereserveerd voor deze tabak, en ik blijf dromen van die expeditie op een vlot, over de Mississippi in een tijdperk waarvoor ik te laat in de wieg ben gelegd. Ik ben blij dat ik dit venster heb gevonden…

Taco, 31 Maar 2011
"het word hier een beetje bewolkt" hoorde ik laatst achter me op het terras waar we onze tabak genoten

robvoorburg
Berichten: 12435
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Bericht door robvoorburg » 31 mar 2011 22:44

Indrukwekkende beschrijving, bijna een rookavontuur Taco!

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14016
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Bericht door Bommel » 31 mar 2011 23:12

Een tabak voor Mr Robinson dus.
Afbeelding

Gebruikersavatar
AlbertE
Berichten: 425
Lid geworden op: 02 sep 2009 20:16

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door AlbertE » 20 jan 2012 21:48

Deze is vandaag samen met Balkan Flake binnengekomen. Eerst deze maar eens opengemaakt, want hier was ik toch wel heel benieuwd naar. Handig foldertje van Kohlhasse & Kop bovenop. Geen hele sterke geur. Donkere flake en zoals meestal met Gwawith, nogal nat. Even laten drogen en pijpje gestopt. Brandt niet heel makkelijk, maar een heel stel lucifers later heb ik de pijp aan de gang. Beetje zoetig en heel stevig. Flinke nicotinestoot. Bevalt goed na een eerste rookbeurt, het lichte aroma met de zware tabak is erg lekker. Sterk spul die 1792 flake :)

Geen beginnerstabak, het is nog even afwachten hoe de volgende rookbeurten bevallen, maar ik zie mezelf dit wel vaker roken. Zou wel eens een vaste plek in mijn collectie kunnen krijgen. Wat is tot nu toe gerookt heb van Gwawith is erg goed, jammer dat hij zo lastig te krijgen is in Nederland. Alleen met Firedance Flake kon ik geen vriendjes worden. Als deze zo lekker blijft dan zit er bij mijn volgende Duitse bestelling weer 1792 flake. En dan heb ik nog een blikje Balkan flake liggen. Ben ik ooit benieuwd naar, maar eerst maar weet wat andere tabak oproken. Heb ik nog wat om naar uit te kijken.

robvoorburg
Berichten: 12435
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door robvoorburg » 20 jan 2012 22:04

Ik ben gisteren even bij Huis Verloo langsgegaan
om de voorraad SG aan te vullen.
Eigenlijk wilde ik een aantal blikjes Skiff kopen, helaas
hadden ze er nog maar een. Het is in bestelling.

Verder Commonwealth, Scotch, Navy flake, Celtic talisman
en Balkan flake.
Ik vind dit merk de moeite waard om voor naar Belgie te rijden
bovendien is Antwerpen een hele aardige stad waar een dagje
vertoeven geen straf is.

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4400
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door St Patrick » 20 jan 2012 23:49

Misschien een hele brutale vraag maar ik ben razend benieuwd naar die Balkan Flake en de 1792 Flake. Is er iemand die van elke een of twee flakes durft op te sturen naar deze gek in het oosten van Nederland? PBen mag altijd... Ik ben benieuwd...:)
:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7377
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door Arno » 21 jan 2012 10:14

St Patrick schreef:Misschien een hele brutale vraag maar ik ben razend benieuwd naar die Balkan Flake en de 1792 Flake. Is er iemand die van elke een of twee flakes durft op te sturen naar deze gek in het oosten van Nederland? PBen mag altijd... Ik ben benieuwd...:)
:B
Ik heb ze allebei thuis liggen. Keertje mini-meeting? :wink:
Afbeelding

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4400
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door St Patrick » 21 jan 2012 16:36

Arno schreef:
St Patrick schreef:Misschien een hele brutale vraag maar ik ben razend benieuwd naar die Balkan Flake en de 1792 Flake. Is er iemand die van elke een of twee flakes durft op te sturen naar deze gek in het oosten van Nederland? PBen mag altijd... Ik ben benieuwd...:)
:B
Ik heb ze allebei thuis liggen. Keertje mini-meeting? :wink:
Jaaaaa... Lekkerrrrrrr misschien kunnen we dan meteen wat dozen inpakken voor de verhuizing...:)
:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7377
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door Arno » 21 jan 2012 17:35

St Patrick schreef:
Arno schreef:
St Patrick schreef:Misschien een hele brutale vraag maar ik ben razend benieuwd naar die Balkan Flake en de 1792 Flake. Is er iemand die van elke een of twee flakes durft op te sturen naar deze gek in het oosten van Nederland? PBen mag altijd... Ik ben benieuwd...:)
:B
Ik heb ze allebei thuis liggen. Keertje mini-meeting? :wink:
Jaaaaa... Lekkerrrrrrr misschien kunnen we dan meteen wat dozen inpakken voor de verhuizing...:)
:B
Ben ik al lichtjes mee begonnen :wink: Maar volgende week spreken we daaromtrent nog wel wat meer af. Komende dagen ga ik wat meer weten. Ik ga/kan nog niets zeggen behalve: duim voor me!
Afbeelding

Gebruikersavatar
pipealicious
Berichten: 281
Lid geworden op: 14 nov 2011 22:48
Locatie: Antwerpen

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door pipealicious » 21 jan 2012 19:28

Wat heb ik moeten kokhalzen van dit spul toen ik het voor het eerst rookte.
Ik heb een haat/lifede verhouding met Sam Gawith. Ik vind Full Virginia Flake en Chocolate Flake
fantastische tabakken, maar het duffe en ouderwetse aroma van 1792 en Grousemoor kunnen mij absoluut niet bekoren.

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5751
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door Jos » 06 mar 2012 18:19

Van alle toch wel bijzondere SG flakes is de 1792 flake mij het best bevallen. Gelukkig heeft 4noggins hem weer in voorraad op bulk. De grootste bulk hoeveelheid is 16 oz ofwel 450 gr.
Meteen besteld dus vandaag. De enige teleurstelling was een maximum van één per klant!
Dus helaas slechts 450 gr. kunnen bestellen in plaats van de gewenste 5 of 10 kilo.. :(
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
jarnogab
Berichten: 2680
Lid geworden op: 20 feb 2011 16:21
Locatie: Nieuwpoort (Vlaanderen)

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door jarnogab » 06 mar 2012 18:25

Jos schreef: Dus helaas slechts 450 gr. kunnen bestellen in plaats van de gewenste 5 of 10 kilo.. :(
Slik. Jawadde. Jos, zelfs jij zou daar toch wel lang zoet mee zijn!
Groeten,
jarnogab

Gebruikersavatar
metaltommy
Berichten: 2032
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door metaltommy » 06 mar 2012 19:49

af fabriek bestellen jos, 10 kilo moet mogelijk zijn toch :P :twisted:
Groet,
Tom

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5751
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door Jos » 14 mar 2012 20:03

Vandaag binnen weer een kilo bulk flake. Als eerste natuurlijk uitgepakt de 1792 flake, van alle goede flakes van Samuel Gawith is deze mij het best bevallen. Oei, oei, wat ruikt dat weer lekker.
Weg met die armetierige 50 gr. blikjes, leve de bulk!!

Afbeelding
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
jarnogab
Berichten: 2680
Lid geworden op: 20 feb 2011 16:21
Locatie: Nieuwpoort (Vlaanderen)

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door jarnogab » 14 mar 2012 20:06

Vind je het niet jammer dat de tabak niet mooi verpakt zit in zo'n blikje? Voor mij heeft zo'n bulkverpakking minder charme.
Wat jij, Jos?
Maar als ik zou moeten gokken, zou ik zeggen dat je er al lege blikjes genoeg van hebt en dat je nu aan de grote verpakkingen toe bent om het iets langer uit te zingen.
Groeten,
jarnogab

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5751
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door Jos » 14 mar 2012 20:18

Men heeft wat op voorraad en, ik rook 200 gr. wekelijks, kan ik nu zeggen dat ik niet vier pakjes of blikjes per week rook maar minder dan een halve.. :wink: Daargelaten nog het prijsvoordeel waardoor men rokende rijk wordt :wink:
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

robvoorburg
Berichten: 12435
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door robvoorburg » 14 mar 2012 20:41

Nou Jos, door jouw oei, oei, oei werd ik wel gedwongen mijn blikje
open te maken. Ik begrijp wat je wilt zeggen. Tjonge, tjonge,
tjonge.
Morgen maar eens proberen!

Op de achtergrond zie ik een blikje Solani. Is dat niet de Silver Flake?
Eveneens een bijzonder prettige tabak, moet ik weer eens een blik
van kopen.

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5751
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door Jos » 14 mar 2012 20:51

Rob, zorg wel dat er geen huisgenoten zijn bij het roken van de 1792 flake. Want hoe lekker ook, de roomnote van deze tabak liegt er niet om :wink:
Op de achtergrond inderdaad blik Solani Silver flake, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat er nu bulk Lancer's slices, wat overgeheveld uit een echt grote doos, in zitten :wink:
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

robvoorburg
Berichten: 12435
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Samuel Gawith - 1792 flake

Bericht door robvoorburg » 14 mar 2012 21:41

Zal dat in mijn oren knopen Jos. Ik vergat nog te vermelden
dat iemand die start met pijproken deze tabak na geroken te
hebben terzijde schuift.

Later (althans ik) kom je erachter dat dit juist de lekkerste zijn.

Plaats reactie