Een pijp roken...

Door Jan Kusters

Moderator: janneman

Gesloten
Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6311
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Een pijp roken...

Bericht door janneman »

Een pijp roken.

Wat hier volgt is een algemene beschrijving in hoe een pijp te roken. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, en nog veel meer manier om een pijp te roken, maar het onderstaande verhaal werkt in elk geval.

1 Pijp controleren.
Is de kop leeg en schoon, trekt de pijp goed? Haal een pijprager door de pijp, liefst zonder de pijp uit elkaar te halen (voorzichtig wriemelen wil nog wel eens lukken, en dan lukt het nog het beste bij redelijk rechte pijpen).

2 Stoppen
Tabak goed losmaken en heel licht in de kop stoppen totdat de pijp vol is. Voorzichtig wat aandrukken zodat de pijp tot ongeveer tweederde gevuld is, en weer voorzichtig tabak bijvullen totdat de pijp weer vol is. Even aandrukken en proeftrekken; de pijp is goed gestopt als er net een merkbare weerstand is (zonder dat er echt hard getrokken moet worden). Telkens weer vullen en voorzichtig aandrukken totdat dit bereikt is. Een te los gestopte pijp rook nat, scherp en gaat vaak uit. Een te vast gestopte pijp trekt te zwaar en gaat ook uit.

3 Aansteken
Met lucifer of gasaansteker de pijp aansteken en voorzichtig trekken totdat het hele oppervlak gloeit. Dit kost minstens één lange lucifer en soms zelfs twee of drie lucifers. Het hele oppervlak moet echt goed gloeien zodat de tabak opkrult en zich wat losmaakt. Dan blijven trekken en met de stopper de tabak weer aandrukken totdat de pijp iets zwaarder trekt dan bij het stoppen. Meestal moet er daarna opnieuw aangestoken worden. Neem weer de tijd om het vuur goed in de tabak te trekken; hou de vlam aan de voorkant van de pijp, de rest komt vanzelf.

4 Roken
Rustig en gelijkmatig trekken nemen, en ook regelmatig de tabak wat aandrukken. Tijdens het roken blijft regelmatig aandrukken nodig; als de tabak te los komt gaat de pijp nat en heet roken, als de tabak te vast wordt aangedrukt wordt het zwaar trekken, en in beide gevallen gaat de pijp sneller uit. Neem steeds een trek terwijl de tabak aangedrukt wordt, zo voelt U wat U doet, er moet niet te vast aangedrukt worden. Mocht dat te vast aandrukken toch gebeuren, probeer dan met een pijpenrager via het mondstuk tot in de ketel door te stoten. Als dit niet lukt moet met de wroeter de hele tabak in de kop losgemaakt worden. In dat laatste geval is het vaak beter om de pijp leeg te maken en weg te leggen, herstoppen lukt maar zelden echt goed omdat de tabak ondertussen veel natter is geworden (bij verbranding komt water vrij).

5 Laatste ronde
Het is normaal dat een pijp zo rond tweederde van de rookduur nog eens uitgaat. Normaalgesproken kan de as gewoon in de kop blijven, die zorgt er nu voor dat de pijp toch regelmatig blijft trekken en branden. Simpelweg nog eens aansteken volstaat doorgaans voor het laatste en meest aangename stuk roken van de pijp. Als de pijp tenslotte definitief de geest geeft, is het feest afgelopen.

6 Leegmaken en opruimen
Na het roken kan even heel voorzichtig in het mondstuk geblazen worden, om condensatievocht naar de kop en de asresten toe te drijven. Voorzicht is hier het kernwoord; het doel is geen vulkaanuitbarsting van as aan de andere kant van de pijp! Laat de pijp een paar minuten liggen, zodat het meeste vocht rustig in de asresten kan trekken. Hou dan de pijp ondersteboven boven een asbak, en met het schepje van ons driepotertje worden tabaksresten en as losgemaakt. Uitkloppen is voor barbaren en kost zowel asbakken en pijpen. Als het bij deze pijp kan, steek dan weer even via het mondstuk een pijpenrager tot in de kop om ook weer meteen zoveel mogelijk vocht op te zuigen. Let op: de pijp NIET uit elkaar halen, dat mag alleen bij een pijp die goed afgekoeld is. Tenslotte eens even stevig in het mondstuk blazen, om alle vocht zoveel mogelijk naar de nog warme kop te brengen en dan wordt de pijp met de kop als laagste punt weggelegd of gezet. Een pijp heeft in feite daarna minstens een dag rust nodig alvorens ze weer gerookt wordt. Een pijp moet namelijk goed afkoelen en drogen voordat ze weer gerookt wordt. Zonder deze rust gaat een pijp steeds natter roken (pruttel-slurp-pruttel) en steeds scherper smaken.

belangrijke waarschuwingen:
- haal een pijp NOOIT uit elkaar tijdens of direct na het roken, een pijp moet volledig afgekoeld zijn voordat hij uit elkaar wordt gehaald, anders gaat op den duur het mondstuk loszitten.
- laat een leeggerookte pijp geen dag liggen met as en tabaksresten in de kop, de pijp gaat op den duur bitter smaken.
- Steek lucifers liever niet in de kop omlaag, hou ze erboven en zuig de vlam omlaag. Er komt bij de verbranding van lucifers wat paraffine vrij en dat kan langzaam de smaak van een pijp bederven.

Gesloten