Het grote 'latakia' topic
- Joey Peters
- Berichten: 1347
- Lid geworden op: 20 mar 2009 17:46
- Locatie: Heerlerheide
Over het algemeen heb ik de indruk dat latakia droger rookt...
http://marktplaats.puffaway.nl/ - goedkope occasion pijpen voor ieder wat wils
-
- Berichten: 133
- Lid geworden op: 23 sep 2010 04:49
- Locatie: Belgié--Maldegem
De tabak rookte relatief droog.Al moet ik zeggen dat de pijp niet perfect gestopt was!ik Heb de tabak gerookt uit een licht gebogen stanwell b1.70 mm h 40mm l14 cm.Ik kreeg de pijp niet helemaal leeg gerookt als dit aan de latakia lag of aan het niet perfect stoppen wie zal het zeggen?of aan het te vlug roken?who knows?
- Joey Peters
- Berichten: 1347
- Lid geworden op: 20 mar 2009 17:46
- Locatie: Heerlerheide
De vocht van de tabak zelf gaat in de ketel zitten. Gewoon minder erin stoppen. Normaal word het zo'n nat balletje tabak wat je eruit krabt als je klaar bent met roken... Iig als je veel gram erin hebt gedaan
http://marktplaats.puffaway.nl/ - goedkope occasion pijpen voor ieder wat wils
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Ik herken het niet helemaal leegroken van tabakken met latakia. Bij mij blijven er bij de meeste Latakia tabakken naast gewone as ook altijd een soort van harde zwarte korrels over, tabak die zo te zien succesvol de overstap naar houtskool heeft gemaakt of zo..
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
-
- Berichten: 12670
- Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
- Locatie: 's-Gravenhage
Veel pijprokers waarderen pijptabak met latakia.
Vind het eigenlijk het lekkerst dat er is om te roken en verrassend zoet en zacht bovendien! Bijkomend voordeel is dat mijn vrouw het liefst heeft dat ik iets met latakia rook.
Belangrijkste verschil ten opzichte van vroeger is dat ik het nu voornamenlijk in de herfst, winter en vroege voorjaar rook en dan alleen 's avonds.
Ik heb geleerd variatie aan te brengen in je leven, dan blijft het een feest.
(heeft niet alles te maken met het hebben van veel of weinig geld)
Vind het eigenlijk het lekkerst dat er is om te roken en verrassend zoet en zacht bovendien! Bijkomend voordeel is dat mijn vrouw het liefst heeft dat ik iets met latakia rook.
Belangrijkste verschil ten opzichte van vroeger is dat ik het nu voornamenlijk in de herfst, winter en vroege voorjaar rook en dan alleen 's avonds.
Ik heb geleerd variatie aan te brengen in je leven, dan blijft het een feest.
(heeft niet alles te maken met het hebben van veel of weinig geld)
-
- Berichten: 1891
- Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12
Dat is een zeldzaamheid. Rookt ze zelf toevallig ook? Mijn ervaring is dat (sigaretten dan wel sigarenrokers) de geur van latakia wel aardig kunnen waarderen, omdat ze nou eenmaal van tabakslucht houden en latakia daar wel het summum van is, en dat niet rokers het liefst iets ruiken met veel aroma dat de tabaksgeur maskeert.robvoorburg schreef:Bijkomend voordeel is dat mijn vrouw het liefst heeft dat ik iets met latakia rook.
- boyenne
- Berichten: 423
- Lid geworden op: 26 okt 2009 16:55
Nu we het toch over Latakia hebben...
Ik zou graag begin deze herfst een Latakia-tabak willen proberen, gezien de positieve berichten omtrent Latakia-tabakken op dit gezellige forum, alsook op bekende sites.
Maar wat is nu een goede Latakia-tabak voor de kennismaker? Voor diegene die Latakia wilt ervaren, zonder ermee overdonderd te worden? Is het Squadron Leader of toch een Peterson Blend, zoals Old Dublin....
Ik zou graag begin deze herfst een Latakia-tabak willen proberen, gezien de positieve berichten omtrent Latakia-tabakken op dit gezellige forum, alsook op bekende sites.
Maar wat is nu een goede Latakia-tabak voor de kennismaker? Voor diegene die Latakia wilt ervaren, zonder ermee overdonderd te worden? Is het Squadron Leader of toch een Peterson Blend, zoals Old Dublin....
-
- Berichten: 1891
- Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12
- boyenne
- Berichten: 423
- Lid geworden op: 26 okt 2009 16:55
- annie69
- Berichten: 1716
- Lid geworden op: 30 dec 2009 20:11
- Locatie: maasgouw
- Contacteer:
- Paasei
- Berichten: 5400
- Lid geworden op: 18 jan 2010 18:31
- Locatie: Wuustwezel
Bij squadron leader proef je de latakia ook, hoor...
verschil met Old Dublin is dat er bij de SL geen cavendish in zit.
Voor een eerste kennigmaking zou ik eerder naar de SL gaan, die komt net wat lichter uit in mijn gevoel. Skiff Mixture, ook van Samuel Gawith kan mss ook, is vergelijkbaar met SL maar nog wat milder op de Latakia.
verschil met Old Dublin is dat er bij de SL geen cavendish in zit.
Voor een eerste kennigmaking zou ik eerder naar de SL gaan, die komt net wat lichter uit in mijn gevoel. Skiff Mixture, ook van Samuel Gawith kan mss ook, is vergelijkbaar met SL maar nog wat milder op de Latakia.
Koninklijke Eikel Des Forums.
- dr. Watson
- Berichten: 987
- Lid geworden op: 20 feb 2009 12:46
- Locatie: Meppel
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Cavendish is eigenlijk vooral een soort van productiemethode (een soort van her-fermentatie onder druk, als ik goed herinner)
In feite is bijvoorbeeld elke flake een cavendish (die maar gedeeltelijk gesneden is). De cavendish methode wordt vooral vaak gebruikt om smaken aan tabak toe te voegen. Daarom kom je de term cavendish dus heel vaak tegen bij tabakssoorten waar bij termen als 'truffel', 'druif' of 'chocolade' en dergelijke in de beschrijving voorkomen (de 'gesausde of aromatische tabakken).
Maar in feite wordt de cavendish methode ook gebruikt als je twee serieus verschillende tabakssoorten mengt (Latakia met Virinia bijvoorbeeld).
In feite is bijvoorbeeld elke flake een cavendish (die maar gedeeltelijk gesneden is). De cavendish methode wordt vooral vaak gebruikt om smaken aan tabak toe te voegen. Daarom kom je de term cavendish dus heel vaak tegen bij tabakssoorten waar bij termen als 'truffel', 'druif' of 'chocolade' en dergelijke in de beschrijving voorkomen (de 'gesausde of aromatische tabakken).
Maar in feite wordt de cavendish methode ook gebruikt als je twee serieus verschillende tabakssoorten mengt (Latakia met Virinia bijvoorbeeld).
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
Met het risico off-topic te gaan: Cavendish is inderdaad een productieproces. De naam komt, volgens de legende, van een Britse militaire zeeman (kapitein Britse marine of zo ergens in de 17e-18e eeuw) met dezelfde naam, die zijn droge tabak aan boord wat bevochtigde met rum om hem weer rookbaar te krijgen. Dit "zoeten" van de tabak maakte de tabak meteen donkerder..janneman schreef:Cavendish is eigenlijk vooral een soort van productiemethode (een soort van her-fermentatie onder druk, als ik goed herinner)
In feite is bijvoorbeeld elke flake een cavendish (die maar gedeeltelijk gesneden is). De cavendish methode wordt vooral vaak gebruikt om smaken aan tabak toe te voegen. Daarom kom je de term cavendish dus heel vaak tegen bij tabakssoorten waar bij termen als 'truffel', 'druif' of 'chocolade' en dergelijke in de beschrijving voorkomen (de 'gesausde of aromatische tabakken).
Maar in feite wordt de cavendish methode ook gebruikt als je twee serieus verschillende tabakssoorten mengt (Latakia met Virinia bijvoorbeeld).
Tabak wordt gefermenteerd. Een normale (enkele) fermentatie zorgt voor een goede vermenging van smaken en aroma's door de gehele tabak. Temperatuur normale fermentatie ligt (als ik mij goed herinner) tussen de 35 en 40 °C.
Door tabak dubbel te fermenteren of door te fermenteren op hoge temperatuur (tot ergens in de 60 °C), komen er meer suikers uit de tabaksbladeren. Gevolg moge duidelijk zijn: zoetere tabak en donkerdere tabak.
Voorbeeld de Mac Baren 7 Seas Regular (witte pakje). Is alleen Virginia en Burley, maar de Burley is flink gefermenteerd. Omdat Burley van zichzelf al wat chocolade-aroma's heeft, komt dit met de sterke fermentatie nog beter naar voren. Resultaat is een zwarte mixture met duidelijk chocolade erin.
- Ronnie de Ponnie
- Berichten: 222
- Lid geworden op: 28 jul 2010 13:05
- Locatie: Zwolle
Latakia flake
Bestaat er überhaupt flake tabak waar latakia of perique in verwerkt is ?
Ik ben hem nog niet tegengekomen, maar misschien kijk niet goed.
Ik ben hem nog niet tegengekomen, maar misschien kijk niet goed.
I'm thinking, Lewis...
- Vandaahl
- Berichten: 1165
- Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
- Contacteer:
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
- Ronnie de Ponnie
- Berichten: 222
- Lid geworden op: 28 jul 2010 13:05
- Locatie: Zwolle
- Vandaahl
- Berichten: 1165
- Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
- Contacteer:
Sinds wanneer is het een flake?boyenne schreef:Peterson's Old Dublin
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
- Vandaahl
- Berichten: 1165
- Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
- Contacteer:
Samuel Gawith heeft ook een paar flakes.
Balkan Flake en Navy Flake zijn met Latakia.
St James Flake met Perique is erg lekker!
Balkan Flake en Navy Flake zijn met Latakia.
St James Flake met Perique is erg lekker!
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
-
- Berichten: 12670
- Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
- Locatie: 's-Gravenhage
- maitre_Cremer
- Berichten: 36
- Lid geworden op: 09 aug 2010 15:17
- Locatie: Almere
sir william
Heb bij hartman op de Leidse straat een blikje sir william old english mixture gehaald< bij de Oude Tijd in utrecht heb ik een zwart vierkant plat blik pure latakia gekocht. De restjespot smaakt nu ineens heerlijk. doe ongeveer 20 % erbij en mix.
Heerlijk. Het rode blikje van Sir William bevat een mix van virginia, burley en latakia en is ook erg lekker.
heb een nieuwe liefde ontdekt!
Heerlijk. Het rode blikje van Sir William bevat een mix van virginia, burley en latakia en is ook erg lekker.
heb een nieuwe liefde ontdekt!
- smoorder
- Dichter des Forum
- Berichten: 1252
- Lid geworden op: 23 apr 2009 12:43
- Locatie: Mechelen B
Wellauer Latakia
Paasei schreef:Kweetet, en ik zal me moeten inhouden.smoorder schreef:ei : vlg zaterdag 13 Peterson Lover Day bij Verloo ; 'k was er vanmiddag ... troef ! !
Wat heb je gescoord, trouwens?
Wellauer Latakia
Zoals van Latakia te verwachten valt is de kleur donkerbruin, maar de geur van de tabak is niet overweldigend. Losse tabak, 2,4 mm snede, en vrij droog, een beetje lastig om te stoppen.
Rookervaring : hevig ! De rook schuurt langs je keel en longpijp.
De smaak is is vergelijkbaar met een stevig gerookte Semois.
Ik heb hem in een Falcon gerookt, dan is de smaak het zuiverst.
't Is zoals steeds moelijk om snel een oordeel te vellen, maar het is geen tabak die ik zou aanraden, lees : nog eens kopen. Misschien smaakt hij anders in een andere pijp.
Maar, ondanks het feit dat dit puur Latakia is, komt de smaak niet tot zijn recht als je hem zuiver rookt. Eerder te gebruiken als peper-en-zout om een fletsere tabak bij te kruiden.
Balkanflake behoudt de leiderstrui als Latakia.
S