Sebastian schreef:
Ik ben aardig grote stukken amber tegen gekomen. Volgens mij moet het goed kunnen hoor.
Laat ik het zo stellen: als het zo gemakkelijk mogelijk was, werd het vast vaker gedaan
Om een monstuk te maken heb je een stuk nodig van ruwweg (minimaal) 16x16mm en 10+cm lang, dat bovendien geen insluitingen heeft (luchtbelletjes, vuil, steentjes/insecten) want anders krijg je geen polijstbaar mondstuk, of heb je luchtlekken tussen buitenzijde en rookkanaal.
Amber mondstukken zijn zeldzaam, fragiel en duur, en daar is vast een goede reden voor.
Om een idee te geven, hier staat een kort artikeltje over een Peterson Amber spigot reeks pijpen die een tijd terug verkocht werden, met echte amber monstukken. Lang verhaal kort: die amber mondstukken komen uit 1939 (!!!) en volgens het artikel waren amber mondstukken toen al een zeldzaamheid...
https://www.smokingpipes.com/smokingpip ... pigot-line
Sebastian schreef:
Zijn er trouwens ook pijpfabrikanten die custom pijpen maken?
Wat noem je pijpfabrikanten? Fabrieken zoals Gubbels (Big Ben, Hilson, Bentley,...) , Savinelli, Peterson, ... maken zelden of nooit custom pijpen, zeker niet op bestelling van een "gewone sterveling".
Wel zijn er honderden artisanale pijpmakers, waarvan er ook heel wat op bestelling werken. Zelfs hier op ons forum hebben we enkele pijpmakers, waaronder ik (zie mijn handtekening), echter neem ik zelf geen bestellingen meer aan voorlopig, aangezien ik me wil toeleggen op mijn eigen ding.
Edit: uit interesse heb ik nog wat verder gezocht op informatie over amber. Daaruit kwamen een aantal zaken naar voor.
Ten eerste: de huidige prijs van kwaliteitsamber is gram per gram duurder dan goud, flink prijzig dus!
Ten tweede: er bestaat zoiets als "genuine amber" of "ambroid" of "pressed amber", wat eigenlijk een gerafineerde vorm is waarbij vele stukjes amber worden gesmolten en verwerkt tot een homogeen product, een beetje zoals blokmeerschuim versus geperst meerschuim. Deze worden kennelijk nog wel vrij vaak gebruikt om mondstukken van te maken
Ten derde: er bestaat ook nog "copal", een jongere vorm, eigenlijk amber dat nog niet oud genoeg (en gefossiliseerd) genoeg is om amber te heten, en daardoor ook zachter.