Heb hier nog een blikje W.Ø.Larsen Millennium Lim.Ed liggen (EDIT: het zijn flakes), destijds (in het jaar 2000) als speciale versie gekocht, mede vanwege het mooie houten kistje eromheen. Dus nu 13 jaar bewaard en vanwege dit topic ga ik dat maar eens openen.
Martin, als je dit nog leest: zullen we die morgen eens samen gaan roken?
Verder heb ik vanaf eind jaren 90 altijd blikken van de W.Ø.Larsen en/of Stanwell gekocht. Zoete tabakken (gezien mijn afwijking/voorliefde hiervoor) en af en toe gaat er weer eens zo'n blik open. Veel zoete tabakken hebben een hoog gehalte Virginia's, dus dat rijpt ook lekker door, ondanks de topping. En ik moet zeggen: prima hoor!
Echter (en dat is met whisky ook zo) twijfel ik weleens aan mezelf of het nu per se die lange rijping is die hem beter doet smaken dan de herinnering van destijds de verse tabak, of gewoon het idee dat je eigenlijk iets speciaals rookt, iets dat door die jaren rijping met extra voorbereiding en "egards" behandeld wordt. Ik weet het niet, maar een oude of bijzondere versie van een whisky geeft ook altijd een speciale "emotie", naast het genieten van smaak en aroma.
Wat betreft het vacumeren ben ik nog niet zo zeker van de twijfels, Laafke. Vele blikken gaan bij de mensen ongeopend de bewaarkast in en die blikken zijn af fabriek ook gevacumeerd. Zelf koop ik tegenwoordig veel navulzakken en vacumeer ik deze zelf in nieuwe blikjes die ik dan ook koop (DTM). Ik doe dit nu een jaar en ik moet zeggen, dat de kwaliteit zéker niet minder wordt, het aroma evenmin. Maar zoals gezegd, nog maar een jaar. Dus of ik deze mening over een jaar of 6-7 ook nog heb, zal ik pas dan kunnen vertellen. Ik spreek hierdan over mijn normale zoete assortiment, tot aan heftig zoete jongens als BiBo en Mediterraneo.
Dus op het onderwerp vacumeren heb ik (nog) geen hard bewijs hoe het zich ontwikkelt na vele jaren. Maar als ik mijn simpele logica volg: tabak die niet gevacumeerd is, laat ook wat aroma's na aan de omgevingslucht. Met vacumeren zuig je een heel klein beetje van die lucht inderdaad uit het blikje, maar daarna gebeurt er dus ook niets meer, dat het aroma weg kan nemen. Alles blijft dan in dat kleine micro-omgevinkje binnen het gevacumeerde blikje.
Ik vind het wel een interessante twijfel/kritiek op het vacumeren, daar ik inmiddels tientallen kilo's zo heb opgeslagen. Ben dus zeer benieuwd en hopelijk kan ik dit topic over een jaar of 6 nog eens met mijn bevindingen vervuilen.
Mocht je wetenschappelijk bewijs hebben (een linkje naar iets, of zo) over dat vacumeren slecht zou zijn voor tabak, ben ik zeker geïnteresseerd. Niet direct naar de meningen van anderen, die zijn me te subjectief (heb het al moeilijk genoeg met mijn eigen subjectieve meningen over "lekker" en "niet lekker").
