Wel of niet openmaken...?!?
Re: Wel of niet openmaken...?!?
De wallenstein Titan
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Martin Romijn
- Berichten: 4244
- Lid geworden op: 23 sep 2009 14:19
- Locatie: Leerdam
- Contacteer:
Re: Wel of niet openmaken...?!?
Moet toch wel een koper voor te vinden zijn.... maar dit onderwerp misschien beter voortzetten in een ander topic om afdwalen te voorkomen.
- Maarten
- Berichten: 175
- Lid geworden op: 16 jul 2012 14:01
- Locatie: Velp
Re: Wel of niet openmaken...?!?
Geldt eigenlijk min of meer voor álle tabak dat een rijping de smaak ten goede komt? Of met name voor Latakia en Virginia?
Twee rotkoppen met een steel ertussen!
- Dukdalf
- Berichten: 2587
- Lid geworden op: 18 okt 2011 08:08
- Locatie: Gouda
Re: Wel of niet openmaken...?!?
Met name voor de Virginia
.

Re: Wel of niet openmaken...?!?
Mijn Troost slices en Peterson Plug gaan er duidelijk op vooruit. Ofschoon ik gehoord heb dat het beter is een tabak niet te vacumeren (nee niet injectereen...) maar te bewaren in een goed goed sluitend blik of pot. Ik heb 3 blokken tabak op virginia op Va basis die overheerlijk smaken. Weet alleen niet meer hoe ze smaakten toen ik ze kocht....maar nu: nog nooit zo'n volle tabakssmaak gehad (minstens 3 jaar oud, niet gevacumeerd)
- Ribbon
- Berichten: 4306
- Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
- Locatie: Goeree-Overflake
Re: Wel of niet openmaken...?!?
Wat Dukdalf zegt; met name Virginia rijpt goed. Volgens mij kan je Virginia zeker 15 jaar of langer laten rijpen om een mooie 'mellow' smaak te krijgen. Voor blends met latakia staat 5 tot 10 jaar. Correct me if i'm wrong heren.Maarten schreef:Geldt eigenlijk min of meer voor álle tabak dat een rijping de smaak ten goede komt? Of met name voor Latakia en Virginia?

Huidige rotatie:SG Best Brown Flake (?), Ashton Type 3 (<2012), Mullingar Kenmare ('80's)
Re: Wel of niet openmaken...?!?
Heb hier nog een blikje W.Ø.Larsen Millennium Lim.Ed liggen (EDIT: het zijn flakes), destijds (in het jaar 2000) als speciale versie gekocht, mede vanwege het mooie houten kistje eromheen. Dus nu 13 jaar bewaard en vanwege dit topic ga ik dat maar eens openen.
Martin, als je dit nog leest: zullen we die morgen eens samen gaan roken?
Verder heb ik vanaf eind jaren 90 altijd blikken van de W.Ø.Larsen en/of Stanwell gekocht. Zoete tabakken (gezien mijn afwijking/voorliefde hiervoor) en af en toe gaat er weer eens zo'n blik open. Veel zoete tabakken hebben een hoog gehalte Virginia's, dus dat rijpt ook lekker door, ondanks de topping. En ik moet zeggen: prima hoor!
Echter (en dat is met whisky ook zo) twijfel ik weleens aan mezelf of het nu per se die lange rijping is die hem beter doet smaken dan de herinnering van destijds de verse tabak, of gewoon het idee dat je eigenlijk iets speciaals rookt, iets dat door die jaren rijping met extra voorbereiding en "egards" behandeld wordt. Ik weet het niet, maar een oude of bijzondere versie van een whisky geeft ook altijd een speciale "emotie", naast het genieten van smaak en aroma.
Wat betreft het vacumeren ben ik nog niet zo zeker van de twijfels, Laafke. Vele blikken gaan bij de mensen ongeopend de bewaarkast in en die blikken zijn af fabriek ook gevacumeerd. Zelf koop ik tegenwoordig veel navulzakken en vacumeer ik deze zelf in nieuwe blikjes die ik dan ook koop (DTM). Ik doe dit nu een jaar en ik moet zeggen, dat de kwaliteit zéker niet minder wordt, het aroma evenmin. Maar zoals gezegd, nog maar een jaar. Dus of ik deze mening over een jaar of 6-7 ook nog heb, zal ik pas dan kunnen vertellen. Ik spreek hierdan over mijn normale zoete assortiment, tot aan heftig zoete jongens als BiBo en Mediterraneo.
Dus op het onderwerp vacumeren heb ik (nog) geen hard bewijs hoe het zich ontwikkelt na vele jaren. Maar als ik mijn simpele logica volg: tabak die niet gevacumeerd is, laat ook wat aroma's na aan de omgevingslucht. Met vacumeren zuig je een heel klein beetje van die lucht inderdaad uit het blikje, maar daarna gebeurt er dus ook niets meer, dat het aroma weg kan nemen. Alles blijft dan in dat kleine micro-omgevinkje binnen het gevacumeerde blikje.
Ik vind het wel een interessante twijfel/kritiek op het vacumeren, daar ik inmiddels tientallen kilo's zo heb opgeslagen. Ben dus zeer benieuwd en hopelijk kan ik dit topic over een jaar of 6 nog eens met mijn bevindingen vervuilen.
Mocht je wetenschappelijk bewijs hebben (een linkje naar iets, of zo) over dat vacumeren slecht zou zijn voor tabak, ben ik zeker geïnteresseerd. Niet direct naar de meningen van anderen, die zijn me te subjectief (heb het al moeilijk genoeg met mijn eigen subjectieve meningen over "lekker" en "niet lekker").
Martin, als je dit nog leest: zullen we die morgen eens samen gaan roken?
Verder heb ik vanaf eind jaren 90 altijd blikken van de W.Ø.Larsen en/of Stanwell gekocht. Zoete tabakken (gezien mijn afwijking/voorliefde hiervoor) en af en toe gaat er weer eens zo'n blik open. Veel zoete tabakken hebben een hoog gehalte Virginia's, dus dat rijpt ook lekker door, ondanks de topping. En ik moet zeggen: prima hoor!
Echter (en dat is met whisky ook zo) twijfel ik weleens aan mezelf of het nu per se die lange rijping is die hem beter doet smaken dan de herinnering van destijds de verse tabak, of gewoon het idee dat je eigenlijk iets speciaals rookt, iets dat door die jaren rijping met extra voorbereiding en "egards" behandeld wordt. Ik weet het niet, maar een oude of bijzondere versie van een whisky geeft ook altijd een speciale "emotie", naast het genieten van smaak en aroma.
Wat betreft het vacumeren ben ik nog niet zo zeker van de twijfels, Laafke. Vele blikken gaan bij de mensen ongeopend de bewaarkast in en die blikken zijn af fabriek ook gevacumeerd. Zelf koop ik tegenwoordig veel navulzakken en vacumeer ik deze zelf in nieuwe blikjes die ik dan ook koop (DTM). Ik doe dit nu een jaar en ik moet zeggen, dat de kwaliteit zéker niet minder wordt, het aroma evenmin. Maar zoals gezegd, nog maar een jaar. Dus of ik deze mening over een jaar of 6-7 ook nog heb, zal ik pas dan kunnen vertellen. Ik spreek hierdan over mijn normale zoete assortiment, tot aan heftig zoete jongens als BiBo en Mediterraneo.
Dus op het onderwerp vacumeren heb ik (nog) geen hard bewijs hoe het zich ontwikkelt na vele jaren. Maar als ik mijn simpele logica volg: tabak die niet gevacumeerd is, laat ook wat aroma's na aan de omgevingslucht. Met vacumeren zuig je een heel klein beetje van die lucht inderdaad uit het blikje, maar daarna gebeurt er dus ook niets meer, dat het aroma weg kan nemen. Alles blijft dan in dat kleine micro-omgevinkje binnen het gevacumeerde blikje.
Ik vind het wel een interessante twijfel/kritiek op het vacumeren, daar ik inmiddels tientallen kilo's zo heb opgeslagen. Ben dus zeer benieuwd en hopelijk kan ik dit topic over een jaar of 6 nog eens met mijn bevindingen vervuilen.

Mocht je wetenschappelijk bewijs hebben (een linkje naar iets, of zo) over dat vacumeren slecht zou zijn voor tabak, ben ik zeker geïnteresseerd. Niet direct naar de meningen van anderen, die zijn me te subjectief (heb het al moeilijk genoeg met mijn eigen subjectieve meningen over "lekker" en "niet lekker").

Laatst gewijzigd door Winslow Collector op 12 jul 2013 21:06, 1 keer totaal gewijzigd.
- Sidekickelvis
- Berichten: 5033
- Lid geworden op: 28 dec 2012 19:11
- Locatie: Pijnacker
Re: Wel of niet openmaken...?!?
In Wuustwezel hadden we(ik) 24 blikken oude Indian Summer die zeer gefermenteerd rook in vergelijking met een verse Indian Summer die Massis bij zich had. Ik weet niet of hij nog een test heeft gedaan tussen de twee tabakken? De Indian Summer was trouwens niet gevacumeerd maar wel luchtdicht verpakt in zakken in het blik. Banderol nog in florijnen dus minimaal 10 jaar gelagerd gelegen.
Executeur Testamentair des Forums! tegen wil en dank!
Re: Wel of niet openmaken...?!?
Hallo WC,
Het probleem met "lekker" is dat het van veel factoren afhankelijk is (moet jou als whisky-liefhebber dat nog uitleggen???) Ik sta 's morgens altijd vroeg op, gehoorapparaten nog niet in, doodse stilte, koffie erbij, computer aan en kranten lezen. Iedere keer begeleid door een pijpje Troost slices. Zalig (als er een hemel bestaat dan roken we daar onder die omstandigheden Troost) Dat genot duurt een uurtje, mn tabak smaakt perfekt en stoomt me klaar voor de wandeling met de hond naar de kust. Komt echter mijn lief voortijdig beneden dan is het gedaan met de rust, ik moet koffie zetten voor haar, we praten etc.....en mn tabak gaat gewoon achteruit in smaak.
Dat vacumeren/niet vacumeren verhaal komt van Jens Meyer. Het forum, heeft in samenwerking met Huber een tabak laten ontwikkelen. Dat is een Plug van 100 gr verpakt in een blik waar (naar ik meen) 200gr in kan, in ieder geval de plug heeft de ruimte. Volgens zijn uitleg heeft de tabak de lucht juist nodig om te kunnen rijpen. Ik ben het zelf aan het testen met een Peterson Plug in een 100g blik van My Own Blend....dus als jij over 6 jaar met je ervaringen komt dan kan ik mijn verhaal erbij doen. Wat ik wel weet is dat ik 3 potten met een plug erin (die de ruimte hebben) nu na 3 jaar rook. Ik heb nog nooit zo'n lekkere, volle virginia gerookt....absoluut geen scherpe kantjes, de smaak is rond, als je begrijpt wat ik bedoel.
Als je twijfelt aan het verhaal stuur je gewoon een mailtje naar Huber en vraag je Jens of hij het wil uitleggen, dan heb je het uit eerste hand.
Tot over 6 jaar...
Het probleem met "lekker" is dat het van veel factoren afhankelijk is (moet jou als whisky-liefhebber dat nog uitleggen???) Ik sta 's morgens altijd vroeg op, gehoorapparaten nog niet in, doodse stilte, koffie erbij, computer aan en kranten lezen. Iedere keer begeleid door een pijpje Troost slices. Zalig (als er een hemel bestaat dan roken we daar onder die omstandigheden Troost) Dat genot duurt een uurtje, mn tabak smaakt perfekt en stoomt me klaar voor de wandeling met de hond naar de kust. Komt echter mijn lief voortijdig beneden dan is het gedaan met de rust, ik moet koffie zetten voor haar, we praten etc.....en mn tabak gaat gewoon achteruit in smaak.
Dat vacumeren/niet vacumeren verhaal komt van Jens Meyer. Het forum, heeft in samenwerking met Huber een tabak laten ontwikkelen. Dat is een Plug van 100 gr verpakt in een blik waar (naar ik meen) 200gr in kan, in ieder geval de plug heeft de ruimte. Volgens zijn uitleg heeft de tabak de lucht juist nodig om te kunnen rijpen. Ik ben het zelf aan het testen met een Peterson Plug in een 100g blik van My Own Blend....dus als jij over 6 jaar met je ervaringen komt dan kan ik mijn verhaal erbij doen. Wat ik wel weet is dat ik 3 potten met een plug erin (die de ruimte hebben) nu na 3 jaar rook. Ik heb nog nooit zo'n lekkere, volle virginia gerookt....absoluut geen scherpe kantjes, de smaak is rond, als je begrijpt wat ik bedoel.
Als je twijfelt aan het verhaal stuur je gewoon een mailtje naar Huber en vraag je Jens of hij het wil uitleggen, dan heb je het uit eerste hand.
Tot over 6 jaar...

Re: Wel of niet openmaken...?!?
Ja, precies wat ik schreef: lekker is subjectief. Niet alleen per persoon, maar ook qua omstandigheid, wat heb je vooraf gegeten en gedronken, waar is de ene persoon gevoelig voor en de andere niet qua kunnen herkennen en benoemen van aroma's (smaken zijn er niet veel, maar 5, de rest zijn aroma's), enz.
En een plug is natuurlijk heel anders dan een loose cut tabak. Plug (en rope tabak) kan juist zonder vacuum heel lang bewaard blijven door de vreselijk dichtgeperste structuur. Het schijnt dat ze vroeger de rope tabakken zo meenamen aan boord van de zeilschepen. Wat je met die dichte structuur doet is de fermentatie van de verschillende tabakken continue door laten gaan. Iets dat bij vacumeren van loose cut ook voor een klein deel zal gebeuren.
Zal in september Jens wel even aanspreken als hij tijd heeft. Dan zie ik hem wel weer op de beurs in Dortmund.
En een plug is natuurlijk heel anders dan een loose cut tabak. Plug (en rope tabak) kan juist zonder vacuum heel lang bewaard blijven door de vreselijk dichtgeperste structuur. Het schijnt dat ze vroeger de rope tabakken zo meenamen aan boord van de zeilschepen. Wat je met die dichte structuur doet is de fermentatie van de verschillende tabakken continue door laten gaan. Iets dat bij vacumeren van loose cut ook voor een klein deel zal gebeuren.
Zal in september Jens wel even aanspreken als hij tijd heeft. Dan zie ik hem wel weer op de beurs in Dortmund.