Laat ik me er eens dunnetjes aan wagen. Meerdere visies zijn nooit weg.
Indigo schreef:*Hoor je pijp niet over de longen te roken of is dat een fabel?
Het is zeker geen fabel. De essentie van pijproken is de smaak van de tabak beleven. Daarnaast is de concentratie van nicotine in pijptabaksrook dusdanig hoog dat een nicotinevergiftiging (met als gevolg duizeligheid, misselijkheid en potentieel diarree) een reëel risico is bij het inhaleren. Echter, mocht je zo verzot zijn op nicotine, en het effect daarvan sterk gewend, is er zeker niets op tegen om toch te inhaleren. Het is en blijft immers een persoonlijke keuze: doe wat je het lekkerst vindt.
Indigo schreef:*Mijn pijp heb ik nu aardig ingerookt,.. ben begonnen met weinig tabak en naar 5 x steeds iets meer erin gestopt, en ook steeds iets meer aangedrukt.
Nu is mijn vraag hoe stevig moet de tabak erin gedrukt worden,.. moet het zo stevig zijn dat als je je de pijp omdraait de tabak erin blijft zitten?
Ik heb totaal geen dee.
Er zijn honderd methodes om de pijp te stoppen. Persoonlijk geef ik weinig om de methode, maar veel om het resultaat: er moet trek ontstaan op je pijp. Een lichte luchtweerstand is erg belangrijk. Is deze er niet, dan zal de pijp maar lastig blijven branden tot op het punt dat deze feitelijk onrookbaar wordt.
Indigo schreef:*Ik moet echt na elke keer dat ik rook mijn pijp opnieuw aansteken,.. is dat normaal?
Nou, elke keer dat ik rook moet ik mijn pijp ook opnieuw aansteken... Is dat wat je bedoelt? Streef ernaar om je pijp zo lang mogelijk aan te houden. Het is geen probleem als deze een keer uit gaat, maar de pijp een flink aantal minuten aanhouden zonder bij te hoeven vlammen is toch wel een minimumvereiste. Dat dit niet lukt betekent meestal één van twee dingen: de pijp is niet strak genoeg gestopt, of je rookt te langzaam.
Indigo schreef:*Ik heb twee doosjes tabak gekocht. Orginal black vanilla en Davidoff blue mixture, menthol. Ruiken en roken lekker, hoewel de smaak van mij nog wel wat sterker had mogen zijn.
Bestaan er meerdere smaken zoals fruitsmaken? Aarbei en banaan lijken mij ook heel lekker, of chocolade, mocca, koffie?
Pijptabak bestaat werkelijk in honderden smaken. Ik ken geen pijptabakken die naar aardbei of banaan smaken - allicht dat ze bestaan - maar chocolade, mokka en koffie zijn zeker voorkomende smaken. Echter, de tabakken die hun smaak halen uit zaken die geen tabak zijn zijn zeker niet de enige soort tabakken. Men heeft het hier over de zogenaamde aromatische tabakken. Heel veel pijptabakken hebben geen of nauwelijks toegevoegde smaakstoffen, en hebben van zichzelf en de speciale manier waarop ze geprepareerd zijn een zeer complexe smaak, die zeker niet onder hoeft te doen voor de aromatische tabak. Experimenteer ook met deze tabakken, en zoek uit wat je het lekkerst vindt. Ik begon ook met aromatische tabakken, maar rook deze nu nauwelijks meer.
Indigo schreef:*Als ik rook dan wordt de tabak as, wat begrijpelijk is natuurlijk, maar moet ik nu dat as eruit kloppen voordat ik hem weer aansteek of gewoon laten zitten en aansteken?
Tamp de as even plat. Je vlam door een dikke laag as heen trekken als je bijvlamt is erg moeilijk. Door een dunnere laag, hoe dicht deze nu ook wordt, is veel gemakkelijker. Of je kunt hem er gewoon uitgooien. Is wel fijn als je af en toe ook een beetje in je pijp blaast (kan soms helpen om je pijp aan de praat te houden of als er veel vocht in je mondstuk komt): dan vliegt de as niet alle kanten op.
Indigo schreef:Hoe vaak moet ik mijn stampertje gebruiken of gebruik je die alleen in het begin?
Tamp wanneer het nodig is! Als je aslaag dunner moet om bij te vlammen, maar ook als door het verbranden van de tabak de hoeveelheid trek op je pijp minder wordt, waardoor deze lastig aan te houden blijft. Zet je tabak dan wat strakker aan, wordt het weer net zo gemakkelijk als daarvoor. Daarbij is het raadzaam om als je de pijp (opnieuw) aansteekt de bovenkant van je tabakslading vlak te maken. Zo weet je zeker dat de tabak gelijkmatig zal opbranden van boven naar beneden, en niet van halverwege je pijp alle kanten op oid.
Indigo schreef:Er zit ook een krabbertje op om de te dik geworden roet eruit te krabben tot 1 mm heb ik gelezen.
Niet roet, maar de koollaag. Te dik is overigens een relatieve term. Gebruik de krabber eerder om ervoor te zorgen dat de wand gelijkmatig van structuur blijft. Dat de koollaag te dik wordt duur meestal wel een tijdje.
Indigo schreef:Er zit ook een soort pikkie aan,.. waarmee ik de tabak kan los wroeten denk ik, wanneer gebruik je die?
Om te prikken! Een truc die sommige pijprokers gebruiken is een gaatje in de tabak prikken naar beneden toe, zodat je vlam veel oppervlakte heeft om aan te steken. Doe ik meestal niet, een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar een dun prikding is voor heel veel zaken handig bij een pijp: vaak zijn er zaken die even een zetje moeten krijgen bij je tabak waar je niet altijd bij kan met je vingers (of als je geen vieze vingers wilt), kan handig zijn. Rookkanaal in de pijp raakt soms ook verstopt met teer of prut. Dat is met een rager lastig eruit te krijgen, een priem werkt dan iets beter.
Veel succes, veel plezier, en blijf vragen stellen.