Code: Selecteer alles
Met dank aan robvoorburg
Italie en Japan produceren eveneens veel virginia tabak.
Zoals bij alle planten wordt de kwaliteit ervan bepaald door de grond waarop deze groeide, vanzelfssprekend zal het ene jaar de oogst rijker zijn dan in een ander jaar.
Bij deze tabak wordt niet de gehele plant, maar alleen de bladeren gebruikt. Het wordt met de hand geplukt. Fermentatie geschiedt volgens de Flue-cured (hete Lucht) methode. De kleur van het tabaksblad is van goudgeel naar donkerbruin en bevat veel sukers en vluchtige olien.
De smaak is natuurlijk zoet en aromatisch, maar ook wat scherp.
De lichte virginia wordt voornamenlijk gebruikt voor sigaret- en pijptabak, terwijl de donkere bladeren, die sterker van smaak zijn, veelal voor snuif- en twisttabak aangewend worden.
Alle virginia tabak laat men in beginsel twee tot drie jaar rijpen, voordat men tot verwerking ervan overgaat.
Op zich kan deze tabak als pijptabak naturel gerookt worden. Gebruikelijker echter is het met burley als basis, samen met geroosterde en ongeroosterde orientaalse tabak, latakia of perique te mengen tot een evenwichtige samenstelling.
Bronnen:
Pijpenbrevier----------G.A.Brongers
All about tobacco---M.M.Sherman