Blaren op de tong.

Door Jan Kusters

Moderator: janneman

Gesloten
Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6311
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Blaren op de tong.

Bericht door janneman »

Blaren op de tong.

Velen zijn geroepen, maar slechts weinigen zijn uitverkoren. Toen ik opgroeide in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was pijproken in de mode. Dat wil niet zeggen dat iedereen pijp rookte; het betekende vooral dat in elk huishouden wel minstens één pijp te vinden was. En doorgaans niet veel meer dan die ene; alweer een goede man die het geprobeerd had, zonder uiteindelijk als volbloed pijproker te eindigen. En de reden voor die vele pogingen zonder succes? Blaren op de tong…
Zoals ik in de paragraaf “De pijp gaat uit” al schreef is pijproken een balanceeract tussen te langzaam roken en te snel roken. Van te langzaam roken gaat de pijp uit, en van te snel roken krijg je een pijnlijke tong. En die pijnlijke tong is vermoedelijk de meest voorkomende reden waarom aspirant pijprokers hun pijpen in de wilgen hangen.
Allereerst moet ik misschien maar even ingaan op de oplossingen voor deze pijnlijke kwestie. Om kort te zijn: er is geen oplossing. Oei, auw, betekent dit dus dat elke pijproker met een permanent verkoolde tong in zijn mond door het leven gaat? Wees gerust, zo erg is het niet. Maar elke pijproker, hoe ervaren ook, zal wel eens geteisterd worden door een ietwat gevoelige tong. Oorzaak en oplossingen:

1: Te snel roken. Oplossing: rook langzamer (dit is grotendeels een kwestie van ervaring).
2: Tabak te droog. Oplossing: de tabak zelf een beetje vochtiger maken door een paar druppels water op een stuk koffiefilter te doen, en dat stukje filterpapier een paar dagen bij de tabak bewaren. De tabak komt doorgaans met de juiste vochtigheid uit de fabriek, het is na het openen zaak om de tabak telkens zorgvuldig te sluiten. Tabak hoort in elk geval nooit kurkdroog te zijn.
3: Tabak te vochtig, er moet te snel gerookt worden om de pijp überhaupt aan de gang te houden. Dit komt vooral voor als tabak door de roker zelf vochtiger wordt gemaakt. Oplossing: de tabak wat laten drogen.
4: Teveel pijpen op één dag gerookt. Oplossing: minder pijpen op één dag roken.
5: Een tabak die niet bij je past. Oplossing: kies een andere tabak.
En dan het goede nieuws; je kweekt in de loop der jaren ook wel wat gewenning, zo erg als de eerste maanden zal het doorgaans nooit meer worden. Drinken tijdens het roken helpt ook wel, al is het een buitengewoon persoonlijke zaak wat er dan gedronken moet worden. Cola en andere koolzuurhoudende dranken hebben op een gevoelige tong niet bepaald een heilzame werking; met wat pech heb je letterlijk de tranen in de ogen staan. Maar thee, koffie of zelfs gewoon water worden door de meeste mensen wel als verlichting ervaren. En gek genoeg kunnen soms zelfs een volgende pijp en andere tabak als geneesmiddel dienen, vooral als het probleem dus niet door teveel pijproken veroorzaakt wordt.

Wat is nu precies de oorzaak van die pijnlijke tong? Over het algemeen spreken mensen wel van ‘te heet roken’ en ‘die tabak brandt op de tong’, maar de rook die via een pijp onze mond binnen komt is doorgaans heel wat minder heet dan bijvoorbeeld een kop koffie. Bij een simpel experimentje van mezelf kwam van rook uit het mondstuk 40 tot 50 graden Celsius als maximum. Van brandblaren is dus geen sprake.
De pijnlijke tong is vooral een chemische reactie, ongeveer op de manier waarop peper of hete paprika op de tong brandt (2). Tabaksrook is meer of minder alkalisch. Hoe heter de temperatuur waarbij de tabak verbrandt, hoe alkalischer de rook wordt. En die alkalische rook laat een brandend gevoel op de tong achter. Het is dus zaak om de tabak zo ‘koud’ mogelijk te verbranden. En dat gebeurt via zo langzaam mogelijk roken; zo voorkomen we dat de rook te sterk alkalisch wordt.
Daarnaast leveren niet alle tabakken in gelijke mate alkalische rook op. Tabakken waar meer natuurlijke suikers in zitten zoals Virginia zijn doorgaans minder scherp op de tong, de tabakken met minder natuurlijke suikers zoals Burley en Maryland hebben eerder last van branden op de tong. Dit komt doordat suikers onder verhitting onder andere zuur produceren dat het alkalisch karakter van de rook vermindert.
De gevoeligheid van mensen voor alkalische stof op de tong verschilt enorm, je ziet dit bijvoorbeeld ook bij scherp eten; voor sommigen is een spoor van sambal in de nasi al een vuurvreters ervaring, anderen mengen een half potje erdoor en knorren tevreden dat je zo tenminste iets proeft. Met pijptabak is het al niet anders; wat de een als scherpe tabak ervaart wordt door de ander als aangenaam pittig ervaren. Vandaar ook dat het zo moeilijk is om adviezen over tabak te geven.

Gesloten