Pagina 1 van 4

Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 11 mei 2011 00:26
door Arno
Afbeelding

07.30 uur op een doordeweekse dag. *bliepbliepbliep* Ik schrik wakker, zet de wekker uit en smak een paar keer met mijn mond. Jeeemig, wat een smaak, wat heb ik gisteren gedaan?? Mijn slaperige hersens zetten zich aan het werk. Wat heb ik gegeten.. Noodles met kip. Nee dat is het niet. Wat heb ik gedronken? Water uit de kraan, dat is het ook niet. Heb ik bepaalde orale handelingen bij mijn vriendin verricht? Nope, die is er doordeweeks niet. Oh wacht! Ik weet het weer, ik heb gisteravond Esoterica Tobacciana's Penzance gerookt! De tabak waar je extra lang van geniet ongeacht wat je hebt gegeten en hoe goed je je tanden hebt gepoetst.

Verpakking
De door J.F. Germain en zoon op de Engelse Kanaaleilanden gemaakte Penzance komt in 2 verpakkingen. 1. Een ienimini goudkleurig blikje van 2 oz. (56,7 gr.) met een label wat zo uit een standaard huis, tuin en keukenprinter kan komen. 2. Een luchtdichte zak waar de tabak los inzit van 8 oz. (226.8 gr.) Ikzelf heb een blikje.

Samenstelling
"Finest English mottled flake"staat er op het blikje. En die bestaat uit een complex geheim recept van de beste Virginia, Turkse en oriëntaalse tabakken en Cyperse latakia die allemaal handmatig gemixt, samengeperst en gesneden zijn. De Engelsen noemen dit ook wel Krumble Kake en dat is een terechte naam. De plakjes tabak verkruimelen al als je er te hard "Clan is de beste tabak ooit" tegen roept.

Geur vanuit het blikje
Wow, ehm.. Heftig! Doordringend, leerachtig, aarde-achtig. Als je de geur kent van een vers omgeploegde akker waar het net regent weet je wat ik bedoel. Doorgewinterde pijprokers die dit niet mogen roken in de nabijheid van hun vriendin/vrouw hoeven er alleen maar aan te ruiken om er een kick van te krijgen. Volgens mij zou een half open blikje neergezet op de grond ook prima als mierenverdelger kunnen dienen.

Roomnote
Jammer dat het blikje zo klein is. Anders hadden ze er nog kunnen bijzetten: Deze tabak verjaagt ongedierte als muggen, vogels, ratten, zeurende echtgenotes en deur-aan-deur verkopers.

Smaak
De eerste maal dat ik het opstak had ik iets van: Whoa! Heftig! Vettige rook en smaak! Latakia! Je kan zeggen, waar andere tabakken koffie zijn is dit espresso. Ik proefde ook een nasmaak die ik niet thuis kon brengen tot een aantal pijpen later: zoute drop! Niet dat dit overheerst of smerig is trouwens, het hoort eigenlijk wel bij het geheel. De tabak blijft de gehele pijp ongeveer hetzelfde smaken maar opmerkelijk genoeg gaat dit niet vervelen. Klasse van de makers!
Nadeel, of ja, nadeel, ligt eraan hoe je het bekijkt, is dat de smaak laaaaang in je mond blijft hangen. Zoals hierboven beschreven heb je er de volgende ochtend en zelfs middag nog plezier van. Vermijdt dus intieme handelingen en gesprekken met echtgenotes en collega's.

Brandbaarheid
De flakes zijn erg vochtig/vettig. Ze even laten liggen voordat je gaat roken is aan te raden anders blijf je aan het bijvlammen. Uit de grote 8 oz. zak schijnen de flakes zelfs nog vochtiger/vetter te zijn. Eenmaal aangestoken in de pijp gaan ze laaaang mee. Ik heb een pijp aangestoken aan het begin van De Wereld Draait door. Daarna die een half uur laten liggen en tijdens Barcelona - Real Madrid weer aangestoken. Aan het einde van de wedstrijd was ik er nog niet doorheen :)

Varia
De tabak verkruimeld snel dus het vullen van de pijp is zelfs voor mensen die geen flakes gewend zijn erg makkelijk. Als de pijp gevuld is moet je de tabak zachtjes behandelen en tijdens het roken niet te hard aanstampen. Ben je te hardhandig dan krijg je een natte klomp onderin de kop. Over kop gesproken, ik heb gemerkt dat deze tabak het beste smaakt in een wat ruimere, redelijk ondiepe kop. In een Peterson 317 smaakte de tabak bijvoorbeeld best heftig, in een iets grotere Peterson 303 werd het allemaal al iets meer mellow. Volgens sommigen is het beste een pijpmodel als een Prince. Vandaar dus dat ik graag zo'n model wilde hebben :wink:
Qua nicotine vind ik deze tabak precies goed. Het maakt me lekker relaxt maar zonder verdere bijwerkingen.

Prijs
Penzance is maar heel moeilijk verkrijgbaar en dat al jarenlang. Af en toe komt er een kleine lading binnen bij een tabakszaak maar zogauw de grote schare Penzance-liefhebbers daar achterkomt (en dat is snel!) is het met wat geluk binnen 2 dagen alweer uitverkocht. Mocht je de mazzel hebben er op tijd bij te zijn (Rich van 4 noggins mailt je netjes als hij een lading binnenkrijgt) dan betaal je voor een blikje $10.29 (± €7,14) en voor een zak $28.95 (± €20,09). Ben je er niet op tijd bij dan betaal je op ebay voor een blikje ongeveer $30.00 (± €20,82) en voor een zak $120.00 (± €83,29). Naarmate er nergens een lading binnenkomt wordt deze prijs alleenmaar hoger.

Conclusie
Vanwege de schaarste van deze tabak beginnen mensen vergelijkingen te maken met Balkan Sobranie en Bengal Slices. Er heerst grote angst dat Penzance ook verdwijnt. Zover is het echter niet en daar zijn ook geen aanwijzingen voor. Er zijn alleen zoveel liefhebbers dat ze bij J.F. Germain en zoon de productie niet kunnen bijhouden. Maar de vergelijkingen en grote fanschare wijzen wel op 1 ding: dit is een uitstekende tabak! De eerste malen in een te smalle, krappe kop bevielen me matig. In een wat ruimere, redelijk ondiepe kop was ik echter in dezelfde hemel als met de Balkan Sobranie. Dit is lekker spul van uitstekende kwaliteit! Niet voor dagelijks gebruik, maar als je een avond in je uppie bent zonder verder dingen te hoeven doen is Penzance je beste kameraad.

Geplaatst: 11 mei 2011 00:48
door metaltommy
:shock: zow die hakt erin.. fijne fijne review of in de woorden van joey in het topic macbaren burley london blend . "hebbe hebbe hebbe" :D

Geplaatst: 11 mei 2011 08:56
door Eliminator
"hebbe, hebbe, hebbe" gaat voor ondergetekende niet op, dat heb ik al wel gelezen, maar namens mij wel zeker een bedankje voor deze review, ook al was het alleen maar voor het feit dat ik 's morgens vroeg al met een smile op m'n kop zit :D de mooiste 'roomnote'-omschrijving so far ! :wink:

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 11 mei 2011 09:01
door jarnogab
Heerlijke review, met veel humor geschreven én bovendien uiterst informatief. Niemand die kan zeggen dat deze review ontoereikend zou zijn.

Van mij mag je er zo nog schrijven; ik zit hier namelijk net als Eliminator met een grote glimlach achter de laptop.

O ja,
Arno schreef:Nope, die is er doordeweeks niet.
:lol: :lol:

Geplaatst: 11 mei 2011 09:20
door Martin Romijn
wederom een mooie review Arno !! Ik vind de Penzance erg lekker maar deze tabaksblender brengt ook Stonehaven op de markt...en die vind ik net even lekkerder. Net als de Penzance flakes zijn deze flakes ook vrij vochtig. Ik laat ze zeker een uurtje, liefst 2 uurtjes drogen voordat ik ze in de pijp stop.

Geplaatst: 11 mei 2011 10:08
door Upper Ten
Chapeau Arno, je overtreft jezelf weer met deze recensie.
Ik zou bijna willen voorstellen dat iedereen je een sample van zijn favoriete tabak zal toesturen en dat jij je dan kunt uitleven op de tabak en een recensie.
Ik heb een sample van je Penzance gekregen en al een paar pijpen gerookt. Als ik er door heen ben zal ik ook een bijdrage leveren.

Groet,
Upper Ten

Geplaatst: 11 mei 2011 11:36
door dr. Watson
Het water loopt mij in de mond bij jouw recensie.

Geplaatst: 11 mei 2011 13:02
door Vandaahl
Mooi verhaal Arno!

... en Stonehaven ... :roll:

Geplaatst: 11 mei 2011 13:04
door Arno
Dank allen! :D
En @ Martin en Vandaahl, ik zou graag Stonehaven uitproberen (staat nog op mijn wenslijstje) maar helaas is hier ook moeilijk aan te komen :?

Geplaatst: 11 mei 2011 13:12
door Vandaahl
Arno schreef:Dank allen! :D
En @ Martin en Vandaahl, ik zou graag Stonehaven uitproberen (staat nog op mijn wenslijstje) maar helaas is hier ook moeilijk aan te komen :?
Inderdaad. Mijn voorraad is helemaal op...

Ik kijk al meer dan een jaar iedere dag bij diverse sites, maar ben steeds te laat als het uiteindelijk weer binnen is. :cry:

Geplaatst: 11 mei 2011 13:17
door Arno
Zogauw ik iets zie zal ik het melden en vice versa?

Geplaatst: 11 mei 2011 13:26
door Vandaahl
Arno schreef:Zogauw ik iets zie zal ik het melden en vice versa?
Graag!

Geplaatst: 11 mei 2011 13:27
door Eliminator
Als het werkelijk zo snel weg is telkens is hier melden wellicht niet genoeg, als mensen eens in de paar dagen hier komen bestaat de kans dat ze te laat zijn tegen de tijd dat ze het lezen.
Op voorhand voor elkaar inslaan lijkt me ook geen optie, zul je zien dat drie man dat tegelijk doen en je veel te veel aanschaft (of dat moet geen probleem zijn natuurlijk :wink: )

Misschien wat gsm nummers uitwisselen om wat kortere communicatielijnen te krijgen ??

Misschien een tip ?!

Geplaatst: 11 mei 2011 13:42
door Martin Romijn
Hopen dat er snel wat online staat want mijn potje met (2 jaar oude) Stonehaven is half leeg...of half vol :roll: gaat best hard.... :cry:

Geplaatst: 11 mei 2011 15:20
door Vandaahl
Eliminator schreef:Als het werkelijk zo snel weg is telkens is hier melden wellicht niet genoeg, als mensen eens in de paar dagen hier komen bestaat de kans dat ze te laat zijn tegen de tijd dat ze het lezen.
Op voorhand voor elkaar inslaan lijkt me ook geen optie, zul je zien dat drie man dat tegelijk doen en je veel te veel aanschaft (of dat moet geen probleem zijn natuurlijk :wink: )

Misschien wat gsm nummers uitwisselen om wat kortere communicatielijnen te krijgen ??

Misschien een tip ?!
Bij een aantal sites zit er een maximum op wat je mag bestellen, om hamsteren te voorkomen. Meestal maar 1 à 2 blikjes en of pouches...

Geplaatst: 11 mei 2011 17:40
door robertas
Dit klinkt als mijn tabak.

Mooie recensie!

Maar... hoe kom ik eraan?

Geplaatst: 11 mei 2011 19:24
door janneman
Een smakelijk verslag Arno! Heb je ooit wel eens Balkan Flake van SG gehad? Op de een of andere manier doet je verhaal me daar wel wat aan denken...

Geplaatst: 11 mei 2011 20:57
door robvoorburg
Je hebt zomaar het talent dat een tabaksfabrikant nodig heeft om een stukje relevantie op zijn blikjes te krijgen waardoor het verkoopt, daarnaast heb je aandacht voor een overzichtelijke indeling van je verhaal en dat vergroot de leesbaarheid.

Geplaatst: 11 mei 2011 21:54
door boyenne
Een smakelijk verslag Arno, chapeau.

Geplaatst: 11 mei 2011 22:00
door Arno
@ Robertas: Ehm, hou het forum in de gaten zou ik zeggen :wink:
@ Janneman: Nee nog nooit, komt op het wenslijstje! Ik knarsetand nu al want als ik bij Huis Verloo kom en ze hebben veel Samuel Gawith tabakken... *katsjing*
@ Rob: Ik denk niet dat een tabaksfabrikant qua relevantie op zijn blikken zit te wachten op "Deze tabak verjaagt ongedierte als muggen, vogels, ratten, zeurende echtgenotes en deur-aan-deur verkopers." :wink:

Geplaatst: 11 mei 2011 22:45
door robertas
Als iemand eraan kan komen hou ik me zeer aanbevolen!

Geplaatst: 12 mei 2011 19:22
door Upper Ten
Hiervan een sample van Arno gekregen. Twee keer heb ik die gerookt in een pijp met een wat lange bowl. En zoals Arno al schreef was dit niet de geheel ideale pijp. Het restant in een pijp met ronde bowl met niet zoveel diepgang.
Maar eerst het aroma zoals het uit het zakje komt. Dit is niet zo gepronunceerd als Latakia ruikt en komt wat muf over.
Echter bij het roken is het aroma niet muf maar komt een goed Latakia aroma uit de bowl.
De smaakbeleving van Arno heb ik niet omdat ik geen smaak bij het roken van tabak heb. Misschien komt dit omdat er al zoveel Latakia door mijn mond is gegaan.
Een kwaliteitstabak maar komt bij mij niet zo hemels over zoals Arno schrijft. Voor mij blijft Balkan Sobranie nummer 1 en ook Pirate Kake van Cornell en Diehl sla ik iets hoger aan.
Maar verder een genot om te roken. Iedere liefhebber van Latakia kan ik deze aanbevelen.

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 08:50
door Arno
PENZANCE IS NU VERKRIJGBAAR OP DE SITE VAN 4NOGGINS!!! WEES ER SNEL BIJ!!! http://www.4noggins.com/esotericapenzance8oz.aspx
Stonehaven was ook even verkrijgbaar maar ja, ik kreeg het mailtje van de eigenaar om 2 uur vannacht. Die is dus alweer uitverkocht.. :?

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 09:36
door St Patrick
Ik lees hem nu pas... Ik lig in een deuk betreffende die "orale handelingen bij je vriendin"... :mrgreen:
Erg leuk geschreven maar ik denk dat ik deze tabak maar over sla...
:B

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 09:47
door Arno
Haha, het is inderdaad niets voor jou. EN flake EN latakia :P

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 10:28
door Forza1961
St Patrick schreef:Ik lees hem nu pas... Ik lig in een deuk betreffende die "orale handelingen bij je vriendin"... :mrgreen:
Erg leuk geschreven maar ik denk dat ik deze tabak maar over sla...
:B
Ik moet me inhouden om niet door te gaan over de vriendin. Mijn vriendin ruikt namelijk erg lekker. Associeer het meer met Sunset Breeze. :)

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 10:51
door Jos
Ik lees nu pas deze schitterende recensie van Arno. Hopelijk worden zijn recensies nog eens gebundeld uitgegeven!

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 11:07
door multiballs
mischien iemand die een gezamelijke inkoop kan organiseren?

Arno schreef:PENZANCE IS NU VERKRIJGBAAR OP DE SITE VAN 4NOGGINS!!! WEES ER SNEL BIJ!!! http://www.4noggins.com/esotericapenzance8oz.aspx
Stonehaven was ook even verkrijgbaar maar ja, ik kreeg het mailtje van de eigenaar om 2 uur vannacht. Die is dus alweer uitverkocht.. :?

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 11:12
door Arno
Gaat niet, het is maar 1 zak per klant...

Re: Esoterica Tobacciana - Penzance

Geplaatst: 12 jul 2011 11:45
door multiballs
hmmm dat is dus balen :?