Het grote 'PRF forumtabak' topic

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken...
Plaats reactie
Winslow Collector

Het grote 'PRF forumtabak' topic

Bericht door Winslow Collector »


Mod edit:

In overleg met Arno zijn alle forumtabak-topics samengevoegd !

Hier zijn, om de standen van het proces duidelijk te houden, meerdere topics voor aangemaakt in het verleden,.... nu al het werk achter de rug is (ik denk ik voor alle leden spreek als ik zeg, grote dank aan alle betrokkenen), hebben we er één groot 'het grote forum tabak topic' van gemaakt :wink:Er is al eens iets over geschreven, over een eigen tabak laten ontwikkelen, maar kon even niet vinden waar. Ik heb daar toen zelf nog gereageerd over de belemmeringen van zelf tabak invoeren. Als de beheerders het noodzakelijk achten één en ander samen te voegen: ga uw gang.

Waar gaat het nu om? Een goede bekende van de meesten van jullie, laten wij hem omwille van discretie even Rudi noemen :wink: , heeft binnenkort de mogelijkheid om tabak vanuit het buitenland te importeren. Zijn aanvraag voor een invoerlicentie is gehonoreerd. Nu is het wachten hoe snel :roll: de ambtenaren hun werk doen.

Ho ho, nu niet meteen staan juichen en de meest onmogelijke tabaksmerken en -types uit de hele wereld gaan bestellen bij hem, want zelfs met zo'n licentie zitten er nog wat haken en ogen aan. Het gaat namelijk om minimale bestelhoeveelheden van 25-50 kg en je moet dit, als licentiehouder, allemaal voorschieten. M.a.w. je betaalt de volledige banderolprijs als je banderollen aanvraagt. Een voorbeeldje: 50 kg tabak = 500 blikken van 100 gram. Stel dat de Nederlandse banderolprijs voor een tabak gemiddeld € 18,- per blik van 100 gram is, moet je als licentiehouder dus € 9.000,- voorschieten voor een bestelling van 50 kg. Wil je dan een voorraad inkopen van verschillende fabrikanten (elke fabrikant met een bestelminimum van 50 kg?) dan kunnen jullie je voorstellen hoeveel je moet voorfinancieren en hoe lang je erover doet om duizenden blikken en pakjes te verkopen. En geloof me (ik heb de prijzen gezien en meegerekend met Rudi's calculaties), dat de marges echt niet vet zijn. Dus je moet echt bijna je gehele voorfinanciering verkocht hebben, wil je in de positieve cijfers komen.

Waar Rudi en ik het afgelopen zaterdag over hebben gehad is, om eens te peilen of er interesse is in een serie PRF-tabakken, nu de mogelijkheden openliggen om tabak te importeren. Een aanzet/voorzet is de volgende:
Wat zouden jullie ervan vinden om een serie van bijvoorbeeld 5 tabakken, met een logo van PRF, uit te brengen? 5 tabakken is bijvoorbeeld 5 x 10 kg, dus 5 verschillende series van 200 pakjes of 100 blikken per type tabak.

De voorzet is tevens, om bijvoorbeeld een vanille-tabak, een Virginia-gebaseerde tabak, een Black Cavendish, eentje met een vruchtje erin en een Latakia blend. We kunnen natuurlijk niet ieders wensen vervullen, dus we moeten ergens een mix selecteren. Zien jullie zoiets zitten?
Verder blijft dit Rudi's aangelegenheid, daar hij ook de risico's draagt en überhaupt de mogelijkheid faciliteert. Het enige wat het forum hierin kan betekenen is:
1. Het hebben van "eigen" lijn van bijvoorbeeld 5 verschillende forumtabakken.
2. Mogelijkheid om zelf de logo's te ontwerpen, binnen een bepaalde PRF-stijl (Arno, interesse?).
3. Tot op zekere hoogte een behoorlijke inbreng in de keuze van tabakken, al zal dit mede gestuurd worden door de marktkennis die aanwezig is bij Rudi en de fabrikant.

Dit is een eerste aanzet. We hebben een inschatting van hoe dit zou kunnen verlopen, maar gaandeweg zullen we nog best wat hobbeltjes moeten overwinnen. En er zal misschien een enkeling de handen uit de mouwen moeten steken. Ik wil hier zelf zeker wat in betekenen, temeer omdat we (Rudi, 2 andere vrienden en ik) begin maart een weekje rondtoeren met daarin gepland bezoeken aan Mac Baren, DTM en Planta. DTM en Planta zijn 2 belangrijke potentiële fabrikanten voor Rudi om zaken mee te doen.

Afijn, denk er eens over, laat jullie meningen weten maar spring Rudi en mij niet meteen in onze nek. Rudi is nog in afwachting van de juiste documenten van de douane/fiscus en is voor zijn eigen bedrijf druk doende met selecteren en calculeren van mogelijke tabakken. En ik ben momenteel niet meer dan het buffer voor Rudi om de communicatie een beetje bij elkaar te brengen. Voor specifieke vragen kunnen jullie natuurlijk altijd bij Rudi terecht via zijn website. Maar laten we proberen dit onderwerp een beetje slim aan te pakken en alle vragen/opmerkingen e.d. centraal te brengen in dit topic of aan mij gericht. Dan kan ik periodiek met Rudi om de tafel en hoeft Rudi niet 20 man te woord te staan (in de praktijk dan vaak 5 x hetzelfde moeten antwoorden, het is handiger dat ik die dubbele vragen en reacties dan maar 1 keer aan Rudi voorleg).

Groet,
Paul.

Whitesnake

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Whitesnake »

Why not!!??!!
Briljant idee!!!

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7503
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Arno »

Goed idee!!! Enne, ik zou echt erg graag als het mogelijk is wat van die tabakjes willen maken/ontwerpen :) En dan ook natuurlijk de wikkels ;) Aromatische tabakken zoals bv. Winslow nr. 1 kan ik niet maken of "ontwerpen" (nou ja, heb wel wat ideetjes..). Maar pure tabakken wel. Ik zou zeggen, hou het bij 1 aromatische tabak (fruitig), 1 aromatische tabak (vanille-achtig), 1 pure Virginia tabak, 1 Virginia tabak (eventueel met wat perique en/of oriëntaalse tabakken en/of burley) en 1 Engelse/Balkan blend.
Afbeelding

witte rasta
Berichten: 646
Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
Locatie: Moos-Herk

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door witte rasta »

voor mij alvast een doos van ieder....
rasta live up!!
beat down babylon!!
Clan-smoker

Afbeelding

Gebruikersavatar
Kapitein Haddock
Berichten: 522
Lid geworden op: 02 mei 2010 11:08
Locatie: Verenigd Koninkrijk

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Kapitein Haddock »

Is het de bedoeling dat zo'n PRF-tabaklijn goedkoper zal zijn dan de gangbare merken of zullen de prijzen vergelijkbaar zijn?

Gebruikersavatar
culann
Berichten: 1065
Lid geworden op: 09 apr 2011 13:36
Locatie: Eindhoven

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door culann »

Klinkt als een heel mooi plan! :D

Gebruikersavatar
Upper Ten
Berichten: 465
Lid geworden op: 10 jul 2010 20:05
Locatie: Sliedrecht

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Upper Ten »

Lijkt mij een prima idee. Ik ben dan wel voor de Balkan blend als Arno deze zou kunnen samenstellen.
En er dan ook een mooi ontwerp voor maakt zoals zijn Duke of Alba voor op het blik.
Favorieten; Upper Ten tabakken, Charles Fairmorn Lancer' s slices, C & D Pirate Kake, C & D Star of the East, S.G. Cigar Leaf,, John Patton Latakia Junction. Captain Earle' s Stimulus Package en Ten Russians, S.G. Brown no. 4. G & H Brown Irish Twist, G & H Dark Bird 's Eye G & H Brown Bogie

Winslow Collector

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Winslow Collector »

Arno schreef:Goed idee!!! Enne, ik zou echt erg graag als het mogelijk is wat van die tabakjes willen maken/ontwerpen :) En dan ook natuurlijk de wikkels ;) Aromatische tabakken zoals bv. Winslow nr. 1 kan ik niet maken of "ontwerpen" (nou ja, heb wel wat ideetjes..). Maar pure tabakken wel. Ik zou zeggen, hou het bij 1 aromatische tabak (fruitig), 1 aromatische tabak (vanille-achtig), 1 pure Virginia tabak, 1 Virginia tabak (eventueel met wat perique en/of oriëntaalse tabakken en/of burley) en 1 Engelse/Balkan blend.
Voor de wikkels/stickers zou ik zo 1-2-3 geen andere gegadigde weten. Dus volgens mij zit dat wel goed, Arno.

Voor wat betreft de blends, zouden we op termijn het beste eens met Rudi kunnen afspreken. Enerzijds zou het mooi zijn om een echte PRF-blend te maken, maar hoe fabrikanten daar tegenover staan weet ik niet. Na de eerste week van maart als we bij diverse fabrikanten zijn geweest, weten we hopelijk wat meer daarover. Ik neem jouw reactie natuurlijk mee naar Rudi.

Overigens kan er ook gekozen worden voor bestaande recepturen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Je moest eens weten hoeveel recepturen van tabak er dubbel verkocht worden, maar onder verschillende namen...

Winslow Collector

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Winslow Collector »

Kapitein Haddock schreef:Is het de bedoeling dat zo'n PRF-tabaklijn goedkoper zal zijn dan de gangbare merken of zullen de prijzen vergelijkbaar zijn?
Ik heb de prijzen per kg tabak gezien, Kapt. Haddock, dus zonder alle accijns en BTW. En je kunt daar heel goed uit afleiden dat de ingrediënten de prijs bepalen. Een Latakiahoudende blend is dan bijvoorbeeld opeens 10-20% duurder. Dat resulteert in een uiteindelijk verschil in verkoopprijs van enkele dubbeltjes tot maximaal een euro (accijns en BTW zijn een flink deel van de consumentenprijs, de tabak zelf + verpakking is VEEEEEL minder dan de helft van de consumentenprijs). Of Rudi die lijn echt goedkoper in de markt kan zetten weet ik niet. De marges zijn schandalig laag. Rudi is momenteel druk aan het selecteren en calculeren wat interessant is voor zijn eigen internetwinkel (dus even buiten die PRF-lijn om) en ik weet niet of hier al uitspraken over gedaan worden.


Even @ allen tot dusver:
Al jullie reacties, hier en via PB, verzamel ik en neem ik steeds mee als ik Rudi spreek. Dus stel jullie vragen maar, en vul aan waar jullie denken dat er aanvulling nodig is. Let wel even op mijn topicstart: er is veel mogelijk, maar ook heel veel is commercieel niet interessant.
Dat blijkt wel uit het feit dat er maar een paar importeurs tabak importeren. Kleinschalig, zoals Rudi van plan is, om eventuele interessante gaten in het Nederlandse tabaksassortiment op te vullen die niet verantwoord zijn voor de "grote jongens", is niet meteen commercieel interessant of aanvaardbaar. Let wel: voor ons is roken een hobby/passie. Voor Rudi ook maar hij heeft nog wél een commercieel belang te vertegenwoordigen met zijn eigen bedrijf. Dus echte niches in de markt zullen niet gauw ingevuld gaan worden. Is gewoon té duur of gezien de aantallen die besteld moeten worden hebben dan geen omzetsnelheid, dus te lang in voorraad.

Als je een tabak hebt waar maar 10% winst op te behalen is, moet je dus 90% van de voorraad van die tabak verkopen, voordat je ook maar 1 cent winst maakt. Om dan 100 of 500 blikken van merk "Nauwelijks Bekend" en type "Alleen voor de extreme liefhebber" moet inslaan en voorfinancieren, om dan vervolgens met 10-20 blikken per jaar aan verkoop te zitten van dat type tabak, is niet echt prettig.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7503
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Arno »

Winslow Collector schreef:
Arno schreef:Goed idee!!! Enne, ik zou echt erg graag als het mogelijk is wat van die tabakjes willen maken/ontwerpen :) En dan ook natuurlijk de wikkels ;) Aromatische tabakken zoals bv. Winslow nr. 1 kan ik niet maken of "ontwerpen" (nou ja, heb wel wat ideetjes..). Maar pure tabakken wel. Ik zou zeggen, hou het bij 1 aromatische tabak (fruitig), 1 aromatische tabak (vanille-achtig), 1 pure Virginia tabak, 1 Virginia tabak (eventueel met wat perique en/of oriëntaalse tabakken en/of burley) en 1 Engelse/Balkan blend.
Voor de wikkels/stickers zou ik zo 1-2-3 geen andere gegadigde weten. Dus volgens mij zit dat wel goed, Arno.

Voor wat betreft de blends, zouden we op termijn het beste eens met Rudi kunnen afspreken. Enerzijds zou het mooi zijn om een echte PRF-blend te maken, maar hoe fabrikanten daar tegenover staan weet ik niet. Na de eerste week van maart als we bij diverse fabrikanten zijn geweest, weten we hopelijk wat meer daarover. Ik neem jouw reactie natuurlijk mee naar Rudi.

Overigens kan er ook gekozen worden voor bestaande recepturen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Je moest eens weten hoeveel recepturen van tabak er dubbel verkocht worden, maar onder verschillende namen...
Ik weet van Cornell & Diehl in de VS dat hun een tabaksmixture-recept krijgen van GL Pease en vervolgens die dan maken. Als we kiezen voor een fabrikant zou het fijn zijn als ik wat samples van hun mengtabakken kan krijgen en vervolgens daarmee aan de slag ga. Of misschien dat ze op mijn aanwijzen een sample mengen die ik dan vervolgens ter beoordeling krijg. Maar ik denk dat fabrikanten hiervoor wel een soort beleid/richtlijn hebben.
Afbeelding

witte rasta
Berichten: 646
Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
Locatie: Moos-Herk

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door witte rasta »

wat mij betreft mag Rudi gerust wat verdienen deraan
iedereen moet leven..
rasta live up!!
beat down babylon!!
Clan-smoker

Afbeelding

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5932
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Jos »

Leuk, interessant, maar voor mij pas relevant, als flake roker, bij een goede PRF flake. Dan plaats ik een mega order :wink:
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
AlbertE
Berichten: 425
Lid geworden op: 02 sep 2009 20:16

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door AlbertE »

Winslow Collector schreef:[Let wel: voor ons is roken een hobby/passie. Voor Rudi ook maar hij heeft nog wél een commercieel belang te vertegenwoordigen met zijn eigen bedrijf. Dus echte niches in de markt zullen niet gauw ingevuld gaan worden. Is gewoon té duur of gezien de aantallen die besteld moeten worden hebben dan geen omzetsnelheid, dus te lang in voorraad.
Dit verhaal maakt het voor mij wat lastig. Ik heb er geen probleem mee om een blikje te kopen om het forum en Rudi (weet nog steeds niet precies wie dat is, die naam valt wel vaker) te steunen. Echter om de voorraad van 5x500 blikken kwijt te raken moet er een goede reden voor zijn om zo'n blik te kopen anders dan een forumlogo, een mooi stukje Arno artwork of het steunen van een sympathiek initiatief. Op welk vlak gaan deze tabakken zich onderscheiden? Goedkoper dan de concurrentie gaan ze niet worden. Ze gaan ook geen niches invullen, dus krijgen ze een algemene smaak en moeten ze op gaan boksen tegen alle andere tabakken die er op de markt zijn. Hoeveel beter gaat het worden dan pakweg de bestaande vanille-tabakken die er genoeg op de markt zijn en die ik goedkoper op de hoek kan kopen (en mogelijk ook uit dezelfde fabriek komen)? Is het niet een risico om er gelijk 5 te laten maken? Meestal krijg je dan zoiets dat één het heel goed doet, drie redelijk en ééntje niet aan de straatstenen is kwijt te raken.

Ik wil niemand ontmoedigen of doemdenken of zo. Ik zou het vreselijk leuk vinden als er een forumtabak kwam, maar als het ook commercieel een succes moet worden (in de zin dat er meer gedaan moet worden dan alleen uit de kosten komen) dan moet het product zich ook wel kunnen onderscheiden van wat er al op de markt is.

Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5055
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Nekker »

Er moet allemaal nog eens flink over nagedacht worden achter de schermen. Maar indien we hiermee verder gaan stel ik voor dat ik een soort van webshop opstart. Ik wil dan gerust instaan voor de distributie. Daar kunnenn dan nog eventueel in de toekomst merchandise aan toegevoegd worden. En ook zou het zo makkelijk zijn om voor mij de jaarpijp jaarlijks goed te organiseren. Daar wil ik mee zeggen dat men dan gewoon naar de webshop van het forum moet surfen en daar de forumpijp kan kopen. Zo kan ik het allemaal beter bijhouden en hoeft niet alles via het forum te gaan.

Ik ga al eens research doen voor een webwinkel.
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

Winslow Collector

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Winslow Collector »

@ AlbertE en Nekker:

Nog niet te hard van stapel lopen, heren.

Een puntje dat ik snel kan beantwoorden is wat betreft de distributie. Die loopt dan gewoon via Rudi's webwinkel. Want Rudi zal ook de voorraad aanhouden. Het enige is, dat er PRF tabakken te koop zouden kunnen zijn, wat Rudi een leuk idee leek voor de bekendheid van het forum.

De PRF tabakken (we praten al, alsof ze op de plank liggen :lol: ) hoeven zeker niet voorbehouden te blijven aan het forum. Stel dat Rudi ze ook aan niet-PRF-leden verkoopt en dat ze zelfs in winkels komen te liggen, pak een Willem Schimmel in Zutphen waar we vorg jaar geweest zijn. Het is alleen extra reclame voor het forum, lijkt me. Betaalde visitiekaartjes, om het zo te noemen.
Dus het is zeker geen noodzaak, of niet eens de bedoeling, dat alle tabak binnen het forum verkocht zou moeten worden. Lijkt me een moeilijke taak, gezien de bestelhoeveelheden voor import en het aantal vaste reageerders die interesse zouden hebben. Je kunt zoiets niet doen voor pakweg 100 PRF-klanten.

Wat betreft de soorten tabakken, is de eerste gedachte om het assortiment in Nederland wat op te frissen, met zaken die anderen niet meepakken. Ik noem nu gewoon even wat voorbeelden, ongeacht of het goede of lekkere tabak is:
Een goede kandidaat zou DTM's Vanilla Honeydew kunnen zijn voor het vanille segment.
En Blue Note, bijvoorbeeld. Een Planta serie van 6 tabakken die in Duitsland onder de naam McLintock verkocht worden. Een Balkan Bland (of zo: oranje blikje) van DTM en dat soort zaken. Rudi en ik kwamen zaterdag al heel snel aan een twintigtal tabakken die in Nederland best aan zouden kunnen slaan. Ook voor winkeliers, want Rudi heeft een groothandel waarmee hij natuurlijk ook winkeliers wil bevoorraden.

Nu mogen die tabakken niet verkocht worden in Nederland, omdat ze voorzien zijn van Duitse banderollen en Duitstalige waarschuwingsstickers. Rudi wil deze dus netjes en legaal op de NL-markt kunnen zetten. Dat is 1 deel van Rudi's werk aan die licentie.

Toen kwam het tweede deel/idee: je zou een lijn met verschillende, in Duitsland bestaande maar hier niet verkochte, tabakken kunnen voorzien van een PRF logo en een andere naam. Ik noem maar weer een voorbeeldje: de Vanilla Honeydew van DTM hier als "PRF vanilla blend" op de markt brengen. Dus gewoon voor iedereen, consumenten en winkeliers. Dat leek ons een leuk idee. Het gehele concept blijft in handen van Rudi's groothandel alleen zou het dan een PRF-lijn worden, in plaats van een Mac Baren lijn, een Borkum Riff lijn of een andere bekende fabrikantennaam.

Hieruit komt nu een idee van Arno, om te zien of er echt een eigen blend ontworpen kan worden. Prima idee en zeker de moeite om te onderzoeken. Alleen daar moet ook weer goed naar gekeken worden:
a. Welke afname moet je bestellen, als je een echt nieuwe blend laat maken? 50 kg? 100 kg? 500 kg per jaar? Ik weet dat Pergamon van de NL markt werd gehaald, omdat Pronk in Diemen er maar 40 kg per jaar van bestelde. Pergamon bestaat nog, maar NL is te klein voor het merk/type.
b. Hoe lang duurt het, voordat je een nieuwe blend kunt lanceren? Hoe lang moet de blend fermenteren/huwen? 3 maanden? 6 maanden?
c. Hoe nieuw ben je met een zelf verzonnen blend, gezien het grote aantal blends dat al bestaat?

Dit zijn zo al enkele punten die mij te binnen vallen. Ik moet dit echt met Rudi aankaarten,omdat hij de fabrikanten goed kent en weet wat de eisen en voorwaarden zijn. Een fabrikant gaat geen hobby-blend ontwikkelen met dure ingrediënten voor enkele tientallen kilogrammen per jaar, denk ik zo.

Bij het "omkatten" van (nieuwe naam geven aan) bestaande tabakken is dit allemaal sneller en eenvoudiger opgelost. Maar niet getreurd, er is nog niets geregeld en alle opties staan open.

Dan wat betreft de prijzen, zoals AlbertE vroeg:
We hebben wat voorbeelden zitten calculeren. Zoals de 3 soorten Bellini in Duitsland (Toscana, Venezia en Torino). Die kosten in Duitsland € 6,70 (2 stuks) en € 7,- (de Venezia) per pakje van 50 gram. Daar is dat niet voor in Nederland te verkopen, gezien onze fijne accijnzen en BTW. Je moet die tabakken dan alle drie zeker boven de € 7,- gaan verkopen, zodat je als importeur met de mix van de 3 tabakken met diezelfde prijs een marge overhoudt. Want ook de winkeliers (Rudi's klanten) willen nog wat verdienen.
Is dat dan verdedigbaar om die tabakken hier nét boven de Duitse prijzen te verkopen? Jawel. Want voor een paar dubbeltjes per pakje of een eurootje op een blik van 100 gram, gaan mensen niet direct via internet in buitenland bestellen. Met het risico op problemen, want het mag simpelweg niet volgens de wet. En je moet wel heel veel tabak kopen, wil je er een rit van enkele reis van 50km of meer aan terugverdienen (want dan mag het opeens wél).

Dus dit soort zaken zijn prima haalbaar en verdedigbaar om zo het Nederlandse assortiment tabakken te vergroten. En dit zal moeten groeien. Je begint niet meteen met 200 soorten, dat is niet te betalen. Maar gefaseerd steeds wat groeien is goed mogelijk.

Hopelijk verduidelijkt dit een paar van de vragen/opmerkingen hierboven.

Gebruikersavatar
AlbertE
Berichten: 425
Lid geworden op: 02 sep 2009 20:16

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door AlbertE »

Winslow Collector schreef:@ AlbertE en Nekker:

Dan wat betreft de prijzen, zoals AlbertE vroeg:
We hebben wat voorbeelden zitten calculeren. Zoals de 3 soorten Bellini in Duitsland (Toscana, Venezia en Torino). Die kosten in Duitsland € 6,70 (2 stuks) en € 7,- (de Venezia) per pakje van 50 gram. Daar is dat niet voor in Nederland te verkopen, gezien onze fijne accijnzen en BTW. Je moet die tabakken dan alle drie zeker boven de € 7,- gaan verkopen, zodat je als importeur met de mix van de 3 tabakken met diezelfde prijs een marge overhoudt. Want ook de winkeliers (Rudi's klanten) willen nog wat verdienen.
Is dat dan verdedigbaar om die tabakken hier nét boven de Duitse prijzen te verkopen? Jawel. Want voor een paar dubbeltjes per pakje of een eurootje op een blik van 100 gram, gaan mensen niet direct via internet in buitenland bestellen. Met het risico op problemen, want het mag simpelweg niet volgens de wet. En je moet wel heel veel tabak kopen, wil je er een rit van enkele reis van 50km of meer aan terugverdienen (want dan mag het opeens wél).
Dank je wel voor het uitgebreide antwoord. De eer over de vraag naar de prijs komt overigens Kapitein Haddock toe. Ik hoop wel dat Bellini alleen een rekenvoorbeeld is want ik heb ze alledrie geproefd (kreeg ooit mooie goudkleurige samplezakjes bij een bestelling uit Duitsland) en dat is echt het smerigste wat ik ooit geproefd heb. Zelf met forumlogo, forumnaam en Arno-art wil ik die niet hebben :)

DTM heeft wel een aantal hele lekkere tabakken....die "omkatten" voor de Nederlandse markt lijkt me zeker een geslaagd idee.

Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5055
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Nekker »

Ik heb je topic inderdaad verkeerd opgevat. Ik dacht dat het de bedoeling was om de tabak te verspreiden via het forum. Op zich is wat jij voorstelt inderdaad een pak makkelijker. Aangezien het proces me enorm interesseert en deels ook omdat ik samen met Massis het forum beheer zou ik wel graag op de hoogte gehouden worden van de voortgang en alles wat er inzake die lijn tabakken wordt beslist. Ik vind het een erg mooi initiatief en zou er graag mee aan werken, als er iets in gang gezet word.
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

Winslow Collector

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Winslow Collector »

AlbertE schreef:Dank je wel voor het uitgebreide antwoord. De eer over de vraag naar de prijs komt overigens Kapitein Haddock toe. Ik hoop wel dat Bellini alleen een rekenvoorbeeld is want ik heb ze alledrie geproefd (kreeg ooit mooie goudkleurige samplezakjes bij een bestelling uit Duitsland) en dat is echt het smerigste wat ik ooit geproefd heb. Zelf met forumlogo, forumnaam en Arno-art wil ik die niet hebben :)

DTM heeft wel een aantal hele lekkere tabakken....die "omkatten" voor de Nederlandse markt lijkt me zeker een geslaagd idee.
Zie je, hoe moeilijk het is om iedereen tevreden te stellen met smaakjes en aroma's? :lol:
De reden om meerdere typen tabak op te nemen is te proberen voor elk wat wils te voorzien. Als het even kan misschien ook een flake (latakia?) voor de liefhebbers.

diego
Berichten: 278
Lid geworden op: 23 feb 2011 22:59
Locatie: BE

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door diego »

ik vindt dat Rudi gewoon zijn commercieel deel zelf moet doen
het initiatief is super
samenstelling met enkele is ook super
ontwikkeling met Arno is ook super
enz.enz.
financieel zou ik niet te veel vermelden en winstmarges zeker niet
iemand die zoiets wil doen kunnen we alleen maar toejuichen en die man moet er aan verdienen
anders blijft het gewoon niet duren
want iemand zijn verdienste blootgeven ,is voor sommigen een aansporing om iemand zijn rekening te maken
savinelli,winslow,bigben,dirk claessen
greetz diego

Winslow Collector

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Winslow Collector »

Nekker schreef:Ik heb je topic inderdaad verkeerd opgevat. Ik dacht dat het de bedoeling was om de tabak te verspreiden via het forum. Op zich is wat jij voorstelt inderdaad een pak makkelijker. Aangezien het proces me enorm interesseert en deels ook omdat ik samen met Massis het forum beheer zou ik wel graag op de hoogte gehouden worden van de voortgang en alles wat er inzake die lijn tabakken wordt beslist. Ik vind het een erg mooi initiatief en zou er graag mee aan werken, als er iets in gang gezet word.
De regie en distributie zal bij Rudi blijven, vanwege het faciliteren van überhaupt de mogelijkheid dit te kunnen doen en gezien de investeringen die Rudi zal doen. Ik weet dat Rudi ook een handelsregisternummer in België heeft, dus misschien heeft dat weer mogelijkheden voor België. Al zitten we dan weer wél met de banderollen en waarschuwingsstickers die uitsluitend Nederlandstalig zullen zijn. Maar hiermee loop ik ver op de zaken vooruit.

Maar over hetgeen waar PRF eventueel haar naam aan verbindt wordt natuurlijk met een kerngroepje overlegd en waar mogelijk samengewerkt. Daar vallen, naast bijvoorbeeld Arno die zeker een rol kan vervullen als hij wil, de beheerders zeker ook onder. Hoe precies (werkgroepje of gewoon communiceren via dit topic of per PB) moeten we nog eens nadenken als er wat meer stappen gezet zijn. Voornaamste is de licentie binnen krijgen en de voorwaarden en mogelijkheden bij verschillende fabrikanten. Het zijn geen zaken die op 5 minuten in kannen en kruiken zijn.

De optie voor PRF tabakken is gewoon een idee. Indien haalbaar en tot tevredenheid van de betrokken aprtijen het onderzoeken waard. Rudi vroeg me een topic aan te maken om eens wat reacties te peilen. Nou, dat loopt al prima. :P

Maar inderdaad: wel een heel interessant proces. Altijd leerzaam en omdat het met onze hobby te maken heeft altijd leuk.

Winslow Collector

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Winslow Collector »

diego schreef:financieel zou ik niet te veel vermelden en winstmarges zeker niet
iemand die zoiets wil doen kunnen we alleen maar toejuichen en die man moet er aan verdienen
anders blijft het gewoon niet duren
want iemand zijn verdienste blootgeven ,is voor sommigen een aansporing om iemand zijn rekening te maken
100% waar, Diego. Daarom laat ik ook de inkoopprijzen niet los. Al zijn BTW en accijnzen gewoon openbaar bekend, o.a. bij het ministerie op internet en belastingdienst.

Alleen dat de aantallen en hogere omzetsnelheid het interessant kunnen maken. Maar 1 ding kan ik jullie verzekeren: met dit soort initiatieven wordt je nooit miljonair, hoor. Dan moet je echt wel een jackpot aanboren en gigantisch succes boeken. Maar in deze, met regelgeving belemmerde en kleiner wordende, rook-markt? Zie het als een betaalde hobby. Verkoop van pijpen en acccessoires is veel interessanter dan tabak. Marges op tabak zijn gewoon klein.

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4420
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54
Locatie: Ermelo e.o.

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door St Patrick »

Ik zie hier mogelijkheden... Erg mooi initiatief, maar ik heb dan nog een vraag. Hoe zit het met eventuele banden of naamsbekendheid betreffende het forum??? Dit is een publiek domein wat nu gekoppeld gaat worden aan een product. Stel dat het product flopt of slechte recenties krijg, hoe zit het dan met de connectie naar dit Forum. Is er iets van een aansprakelijkheids protocol met betrekking tot de tenaamstelling van dit forum op de tabakken??? Ik ga er vanuit dat alles goed is doorgedacht, maar het is misschien het nakijken waard.
:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7503
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Arno »

Ik zou het jammer vinden als de forumtabakken tabakken worden volgens een al in het buitenland bekend recept. Als we de kans hebben om zelf dingen samen te stellen, graag. Qua gearomatiseerde dingen kan ik denk ik niets beters maken als dat hier in NL verkrijgbaar is. Qua pure virginia's misschien ook niet. Maar qua virginiamixtures en latakiablends wil ik de uitdaging graag aan gaan om iets beters te maken als nu hier te koop is. Wat ik alleen maar wil zeggen is: geef me een kans :)
Afbeelding

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4420
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54
Locatie: Ermelo e.o.

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door St Patrick »

Mijn zegen heb je Arno... Een mooie latakia blend zie ik wel zitten...:) En anders begin je gewoon voor jezelf: Vangore's Tobacco Industries made in Olst... Ik ben dan alvast klant...:)
:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
multiballs
Berichten: 1218
Lid geworden op: 05 apr 2010 22:18

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door multiballs »

iets vd latakia lijkt me wel wat,

echter de andere soorten blijf ik liever gewoon roken,die ik nu erg veel rook,
zoals de winslow NR1 en de harlekin,
ik zie het altijd zo:als ik die blikken nu blijf gebruiken/aanschaffen,
blijft de markt voor Poul Winslow bestaan,
en de moeite waard om ze te blijven produceren...
WINSLOW Waarom niet ?

Gebruikersavatar
Bart Iron
Moderator
Berichten: 3775
Lid geworden op: 07 sep 2010 06:49
Locatie: Leusden

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Bart Iron »

Ik heb nog zoveel liggen (Dat krijg ik in één jaar niet op), maar als Arno een Latakiablend bereidt dan is dat wel heel verleidelijk.

Gebruikersavatar
Massis
Administrator
Berichten: 4736
Lid geworden op: 11 mei 2010 15:07
Locatie: Bilzen - Belgie
Contacteer:

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Massis »

Winslow Collector schreef: Maar over hetgeen waar PRF eventueel haar naam aan verbindt wordt natuurlijk met een kerngroepje overlegd en waar mogelijk samengewerkt. Daar vallen, naast bijvoorbeeld Arno die zeker een rol kan vervullen als hij wil, de beheerders zeker ook onder. Hoe precies (werkgroepje of gewoon communiceren via dit topic of per PB) moeten we nog eens nadenken als er wat meer stappen gezet zijn. Voornaamste is de licentie binnen krijgen en de voorwaarden en mogelijkheden bij verschillende fabrikanten. Het zijn geen zaken die op 5 minuten in kannen en kruiken zijn.
Graag, ik post tegenwoordig wat minder omdat ik het zo enorm druk heb, maar ik lees wel elke dag mee :-) Meestal deel ik de mening van de meerderheid, en men heeft me altijd geleerd te zwijgen als ik niets toe te voegen heb (ook al lap ik dat meestal aan m'n laars :-D )

Indien nodig -nu of op termijn - open ik wel even een klein subforum hiervoor waar enkel de kerngroep (= beheerders & moderators, rudi, jij en wie door jou & rudi nog tot kerngroep genomen worden) de details kan uitwerken. Dan heb je een iets makkelijkere manier van communiceren dan alleen maar pb's.

Ik vind het in elk geval een schitterend initiatief, maar de bedenking van St Patrick ivm slechte recensies is inderdaad iets dat we misschien wel in het achterhoofd moeten houden... Als men over ons forum gaat denken zoals de meesten hier over Clan denken, zitten we met een probleem he.
Website: massispipes.com
Instagram:@MassisPipes
Facebook: MassisPipes

Gebruikersavatar
Vandaahl
Berichten: 1156
Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
Contacteer:

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Vandaahl »

Ik vind het een erg leuk idee! En zou sowieso van alle PRF tabakken er twee aanschaffen! Eén om direct op te roken de ander om te bewaren. Daarna zou ik tabakken die me goed bevallen vaker bestellen. En natuurlijk vanwege de mooie doosjes die het ongetwijfeld zullen worden!
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)

Gebruikersavatar
belphegor
Berichten: 327
Lid geworden op: 10 jan 2012 12:43
Locatie: Brunssum

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door belphegor »

Ik ben ook wel benieuwd naar de eventuele PRF tabakken.
Zal ze dan zeker uitproberen.
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+
In the presence of greatness the humble can only bow
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

Gebruikersavatar
Kapitein Haddock
Berichten: 522
Lid geworden op: 02 mei 2010 11:08
Locatie: Verenigd Koninkrijk

Re: Mogelijkheden PRF forumtabak(ken)

Bericht door Kapitein Haddock »

St Patrick schreef:Ik zie hier mogelijkheden... Erg mooi initiatief, maar ik heb dan nog een vraag. Hoe zit het met eventuele banden of naamsbekendheid betreffende het forum??? Dit is een publiek domein wat nu gekoppeld gaat worden aan een product. Stel dat het product flopt of slechte recenties krijg, hoe zit het dan met de connectie naar dit Forum. Is er iets van een aansprakelijkheids protocol met betrekking tot de tenaamstelling van dit forum op de tabakken??? Ik ga er vanuit dat alles goed is doorgedacht, maar het is misschien het nakijken waard.
:B
Ik vind het toch ook maar vreemd om de naam van ons forum te verbinden aan een commercieel project. Dit is toch iets heel anders dan een pet met het logo die onder leden verkocht wordt. Als ik het goed begrijp, geven we als het ware de naam van ons forum weg aan iemand die er geld aan wil verdienen. :?

Ik hoop niet dat ik iemand beledig. Ik ken Rudi niet en ik ben er zeker van dat WC het goed meent, maar ik voel me toch wat ongemakkelijk bij deze constructie.

Plaats reactie