Overzicht tabakssoorten

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken...
sim
Berichten: 151
Lid geworden op: 17 jun 2015 11:30
Locatie: Leuven

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door sim » 19 mei 2017 13:30

Teneinde wat ervaring op te doen met opmaak in html en css, heb ik een tekst online gezet die ik ooit eens heb geschreven voor een Amerikaanse vriend die pas begon pijp te roken. Hij gaat over pijptabak en staat hier.
Je mag natuurlijk commentaar geven op de html of de layout.
Love makes men sail from shore to shore, so doth tobacco.
'Tis fond love often makes men poor, so doth tobacco.

Gebruikersavatar
Kiske
Berichten: 378
Lid geworden op: 06 mei 2017 16:11
Locatie: Veldhoven.

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door Kiske » 24 mei 2017 21:59

Mooi en uitgebreid beschreven.

Nu is het voor de "oudgedienden" op dit forum welliswaar bijna regel om voor dit soort info de posts van Arno erop na te slaan. Maar een bijdrage vanuit een andere hoek kan zaken enkel vervolledigen en ervoor zorgen dat Arno scherp blijft!

Thx!
Do no harm, but take no shit.

Gebruikersavatar
NoneNicer
Berichten: 984
Lid geworden op: 23 jan 2016 22:46
Locatie: Lisse

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door NoneNicer » 19 jul 2018 22:56

Omdat bij de soorten ook belangrijk is om te weten hoe deze reageren op de factor tijd tijdens bewaren, is hier een link naar een geweldig artikel van Chuck Stanion over hoe tabak rijpt:
https://www.smokingpipes.com/smokingpip ... bacco-ages

Gebruikersavatar
Ribbon
Berichten: 3564
Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
Locatie: Goeree-Overflake

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door Ribbon » 19 jul 2018 23:23

Leuk stuk, bedankt voor het delen.

Toch zou ik graag een lans willen breken voor Burley. Vaak wordt, net als in dit stuk, het succesvol rijpen van tabak afgemeten aan het suikergehalte. Logischerwijs zijn Virginia's een goede investering als je ze langer op de plank houdt. Toch blinken Burley's (ondanks hun lage suikergehalte) in mijn ogen uit in het lang smaakvast blijven. Virginia's veranderen qua smaak in positieve zin terwijl latakia na ong. 10 jaar bewaren vaak toch wel aan kracht inboeten. Burley blijft daarentegen qua smaak vrijwel gelijk. Dit zorgt in mijn ogen af en toe voor verrassende smaakbelevingen.
Ooit had ik het genoegen een blikje Erinmore Flake uit de Murray's periode te roken. Door de jaren heen was fruitige topping/casing vervaagd tot een flauw achtergrondsmaakje. Hierdoor kwamen de smaken van de gebruikte tabakken des te meer naar voren. Vooral de chocolade/nootachtige Burley was 'de ster van de show' terwijl de Virginia's zorgden een heerlijke zoetige mellow bijrol. Het was een van de lekkerste blends die ik ooit heb gerookt.

Daarom vind ik niet alleen de ontwikkeling van smaak als gevolg van het suikergehalte, maar ook zeker het vast kunnen houden van smaak door de jaren heen vermeldenswaardig.
Huidige rotatie:GL Pease Chelsea Morning (2010), GL Pease Barbary Coast (2010), SG Balkan Flake (2014), Niemeyer Anchor Smoking Mixture, C&D Old Joe Krantz (2010)

Robbie-san
Berichten: 1494
Lid geworden op: 20 jan 2013 21:41
Locatie: Schaijk

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door Robbie-san » 20 jul 2018 19:37

Ik lees weinig terug over Lakeland tabakken. Vallen deze smaken onder buitencategorie tabakken? En dan bedoel ik niet in de buitencategorie van ga maar buiten roken,............ :twisted: :mrgreen:
Ad impossibile nemo tenetur

Gebruikersavatar
Meester W
Berichten: 1282
Lid geworden op: 28 jan 2014 15:39

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door Meester W » 20 jul 2018 22:40

Neen vriend Robbie,die vallen onder “zeep” :D

Gr
W

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 463
Lid geworden op: 19 feb 2015 21:30
Locatie: Tilburg

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door Chris » 21 jul 2018 00:27

Dank voor het delen! Met veel plezier gelezen.

Mbt burley: Aged Burley flake van Solani is daarom ook zo goed/populair, het bevat een hoger suikergehalte dan de gemiddelde burley. Dit is dan ook de enige die als zodanig te roken is, anders is ie toch wel te straf... Voor mij zelf vind ik ook burley tabak nootachtige en chocolade achtige elementen toevoegen aan de smaak van de tabak. Zo'n aged burley flake is op zichzelf goed te roken maar al met al toch best straf. Als toevoeging in een blend is het vaak een aanwinst.. Zie erinmore.

Het artikel in de link bevat wel wat fouten (als ik dit zo bescheiden mogelijk mag brengen). Ikzelf ben ruim 15 jaar organisch chemicus en ook Maillard chemie is mij niet vreemd. Ik pretendeer geenszins de waarheid te bezitten maar toch hier onder een quote met correcties.

When proteins, such as amino acids (fout, een aminozuur is geen proteïne, maar 1 schakel daarvan. Stel jezelf een opgerolde ketting voor als proteïne, 1 schakel is een aminozuur break down, they leave short-chained fatty acids fout, een aminozuur wordt geen vetzuur, dat zijn verschillende typen verbindingen. Een fiets wordt niet zomaar een auto, zogezegd, which are significant flavor compounds. Those fatty acids produce ketone compounds that interact further and produce the Maillard reaction typisch voor een Maillard reactie is de reactie tussen suikers en aminozuren. Het is een reactie die bij bak en braad condities optreedt. Het is de reactie die je al die prachtige smaken geeft tijdens het bakken vaneen biefstuk of frituren van friet. De ketone compounds waar over wordt gesproken zijn afkomstig van suikerafbraak. The Maillard reaction is so important that I'm surprised no one has named a pipe shape after it yet. It's a chemical reaction that produces an amodoric compound amadori compounds komen van suikerafbraakthat is found in food and enhances flavor. It also produces pyrazine, which is associated with aromas such as popcorn. pyrazines zijn verbindingen die een chocolade smaak geven. Popcornsmaak komt niet van pyrazines Pyrazine is what human beings are physiologically sensitized to in order to perceive odor and flavor, and it takes only minute amounts to have a profound affect.

As tobacco ages and carbohydrates are converted to sugar, other reactions are also taking place that generate further Maillard reactions. Nicotine, amino acids and organic polymers called lignin react with sugars and other compounds for additional Maillard reactions, further enhancing flavor.nicotine heeft geen reactieve centra

Gebruikersavatar
Ribbon
Berichten: 3564
Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
Locatie: Goeree-Overflake

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door Ribbon » 21 jul 2018 09:48

Robbie-san schreef:
20 jul 2018 19:37
Ik lees weinig terug over Lakeland tabakken. Vallen deze smaken onder buitencategorie tabakken? En dan bedoel ik niet in de buitencategorie van ga maar buiten roken,............ :twisted: :mrgreen:
Ik vermoed dat deze onder 'aromatics' worden geschaard. Alle succes m.b.t. het goed rijpen van tabak valt of staat met de kwaliteit van de gebruikte tabaksoorten. Bosun Cut Plug bijv. is een Virginia met 'Lakeland' toevoegingen. Ik denk dat die heerlijk zal rijpen, al vraag ik me af of die geraniumsmaak zich door de jaren heen goed staande weet te houden. :)
Chris schreef:
21 jul 2018 00:27
Mbt burley: Aged Burley flake van Solani is daarom ook zo goed/populair, het bevat een hoger suikergehalte dan de gemiddelde burley. Dit is dan ook de enige die als zodanig te roken is, anders is ie toch wel te straf... Voor mij zelf vind ik ook burley tabak nootachtige en chocolade achtige elementen toevoegen aan de smaak van de tabak. Zo'n aged burley flake is op zichzelf goed te roken maar al met al toch best straf. Als toevoeging in een blend is het vaak een aanwinst.. Zie erinmore.
Onder andere Singleton en Fraser Flake zijn/waren ook voorbeelden van pure Burley's die door de jaren heen hun smaak prima weten/wisten te behouden. Dat straffe herken ik niet echt en heeft misschien meer met persoonlijke voorkeur te maken. Ik weet niet hoe het zit met het suikergehalte, maar de meeste andere 'Burley-forward' blends bevatten minimaal Virginia om tot een meer uitgebalanceerde smaak te komen. De oude Erinmore Flake was hier imo een mooi voorbeeld van. ABF is een degelijke blend, maar ik vind 'm zeker niet de enige, laat staan de beste in z'n categorie.
Huidige rotatie:GL Pease Chelsea Morning (2010), GL Pease Barbary Coast (2010), SG Balkan Flake (2014), Niemeyer Anchor Smoking Mixture, C&D Old Joe Krantz (2010)

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 463
Lid geworden op: 19 feb 2015 21:30
Locatie: Tilburg

Re: Overzicht tabakssoorten

Bericht door Chris » 21 jul 2018 11:47

Ribbon schreef:
21 jul 2018 09:48

Onder andere Singleton en Fraser Flake zijn/waren ook voorbeelden van pure Burley's die door de jaren heen hun smaak prima weten/wisten te behouden. Dat straffe herken ik niet echt en heeft misschien meer met persoonlijke voorkeur te maken. Ik weet niet hoe het zit met het suikergehalte, maar de meeste andere 'Burley-forward' blends bevatten minimaal Virginia om tot een meer uitgebalanceerde smaak te komen. De oude Erinmore Flake was hier imo een mooi voorbeeld van. ABF is een degelijke blend, maar ik vind 'm zeker niet de enige, laat staan de beste in z'n categorie.
ABF vind ik een echte volle smaak geven, aan de bitter-zure kant toch wel. Zonder de zoetige elementen zou ik hem minder vinden. De andere merken die je noemde ken ik niet... Daar is dus nog wel wat te ontdekken voor mij.
Straks maar weer eens een blikje erinmore gaan halen, krijg er zin in :wink:

Plaats reactie