Tabak proeven, smaak beschrijven; Richtlijnen

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken...
Kynikos
Berichten: 1891
Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12

Bericht door Kynikos »

Ik zelf vind het overigens helemaal niet erg om af en toe een trekje deels m'n longen in te jagen voordat het m'n neus uit gaat, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ook sigaretten rook. Sterker nog, soms vind ik een trekje inhaleren een goede manier om er gelijk achter te komen hoe zwaar een bepaalde tabak is. Dat laat je keel je wel weten.

Gebruikersavatar
dr. Watson
Berichten: 987
Lid geworden op: 20 feb 2009 12:46
Locatie: Meppel

Bericht door dr. Watson »

robvoorburg schreef:Eigenlijk ben je nu bezig te kijken of pijproken je bevalt, of het bij je persoon past, gaandeweg kom je daarachter.
Ik heb in mijn directe omgeving veel mensen meegemaakt die pijp wilde roken, waaronder mijn vader en twee broers.
Tot op zekere hoogte lukte dat technisch wel, echter het waren geen pijprokers, dus zijn ze gestopt.
Je moet dus zelf die ontdekking doen.

Ik durf de stelling aan dat je als mens met een of meerdere talenten geboren wordt, alleen, omdat er bij geboorte geen gebruiksaanwijzing meegeleverd wordt moet je daar zelf proefondervindelijk achterkomen.

Echt je bent schrijver, componist, schilder, of vul maar in wat, dus eventueel ook pijproker.
Would-be pijprokers heb ik in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw veel gezien. Bernard verdenk ik daarvan, Simenon weer niet.

Hoop van harte dat je tot onze groep behoort, want het is een uiterst aangename, rustgevende bezigheid.
Eigenlijk heel interessant om te weten van een ervaren pijproker wat een pijproker een echte pijproker maakt en niet een would-be. Waaraan kon je dat overigens zien bij Bernard? Zelf rook ik nog maar 1,5 jaar pijp en vind mijzelf nog niet een volleerd pijproker.

Gebruikersavatar
Vandaahl
Berichten: 1165
Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
Contacteer:

Bericht door Vandaahl »

drfretboard schreef:Zo ben ik me bijvoorbeeld nog helemaal niet bewust van het merkbare verschil tussen burley en viriginia.
Kan ik me heel goed voorstellen. Tip: Leg eens ongesausde burley en een ongesausde virginia naast elkaar dan ruik je het meteen! Ik kan de geur niet omschrijven, maar je herkent het daarna prima in andere vooral ongesausde tabakken.
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)

Gebruikersavatar
Ronnie de Ponnie
Berichten: 222
Lid geworden op: 28 jul 2010 13:05
Locatie: Zwolle

Bericht door Ronnie de Ponnie »

Kynikos schreef:Ik zelf vind het overigens helemaal niet erg om af en toe een trekje deels m'n longen in te jagen voordat het m'n neus uit gaat, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ook sigaretten rook. Sterker nog, soms vind ik een trekje inhaleren een goede manier om er gelijk achter te komen hoe zwaar een bepaalde tabak is. Dat laat je keel je wel weten.
Precies. Doe ik ook. Af en toe een beetje inhaleren. Geen grote happen natuurlijk, dat laat je wel.
Maar zo krijg je een betere indruk van hoe een tabak in mekaar steekt.
I'm thinking, Lewis...

Gebruikersavatar
Bart Iron
Moderator
Berichten: 3789
Lid geworden op: 07 sep 2010 06:49
Locatie: Leusden

Bericht door Bart Iron »

drfretboard schreef:...............

Overigens is dé manier van proeven de rook langzaam door de neus uit te blazen.
Door de neus uitblazen is mij nog niet gelukt.
Ik vind het het meest aangenaam als ik een aantal zeer kleine zachte pufjes neem achter elkaar (met zeer lage onderdruk, zeg maar).
De rook die ik dan tussen elk pufje laat ontsnappen blijft dan dicht bij en als ik die dan opsnuif geeft mij dat wel de extra beleving van de tabak. Niet alleen de roomnote, maar ook de versterking van de tabakssmaak zelf.
Ik weet niet of dit hetzelfde effect geeft?

Door deze techniek wordt de tabak ook niet oververhit. Nadeel is wel dat ie dan vaker tegen het uitgaan aanzit en dat ik alsnog af en toe iets steviger eraan moet trekken. Al dan niet met de vingers over de ketel. Of opnieuw moet aansteken.
Met dit wankele evenwicht ben ik nog aan het worstelen.

drfretboard

Bericht door drfretboard »

Nee, dat heeft niet hetzelfde effect; dan adem je rook eerder in, omdat 'inademen' echt een long-activiteit is, waarbij de lucht (inclusief rookdeeltjes) de longen ingezogen wordt.

Doe de oefening die ik eerder opgaf! Het zal vast lukken.

robvoorburg
Berichten: 12673
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Bericht door robvoorburg »

Misschien heb je er geen neus voor.

Sorry, even serieus (dan kunnen we lachen)
Laat wat je wil bereiken los. Het moet uit de losse pols gaan.
Wanneer je rustig genietend je pijpjes rookt zal je het waarschijnlijk per ongeluk gaan overkomen.
Zo is het mij vergaan.

Succes.

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 6057
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Bericht door Jos »

Door de neus uitblazen, inhaleren is mij vreemd, heb ik eigenlijk nooit gedaan. Maar het gaat nu, even geprobeerd, als vanzelf.

Door het oor uitblazen kan ook. Ik had vroeger een sigaretten rokende tante die dat kon en het graag op feestjes aan neven en nichtjes liet zien.
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Bericht door teunis »

Feest!
Het truukje om zonder te inhaleren door de neus uit te blazen lukt mij ook.
De Larsen Mellow & Tasty is dan opeens niet zo heel Mellow meer, het prikkelt niet erg aangenaam in de neus. En dat wil wat zeggen bij een doorgewinterde shagroker. Inhaleren is dan nog te prevaleren boven de neustruuk.
De rook tot op het zachte gehemelte laten komen geeft bij mij meer resultaat, ik "proef" dan verschil tussen de Larsen en bijv. Troost. Wát ik dan proef weet ik niet, ik weet het niet te benoemen.
Voorlopig ga ik voor leren roken (de techniek), tabakken met een duidelijke uitgesproken "smaak", het aroma en vooral gewoon proberen te genieten.
Subtiele smaakervaringen komen wellicht vanzelf of niet, maar me er druk om maken zal niets bijdragen.
Ieder hartelijk dank voor jullie adviezen.
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

metaltommy
Berichten: 2035
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Bericht door metaltommy »

ik kan je verzekeren die komen vanzelf echt wel.. bij mij meestal als ik een tabak wat langer rook zeg je bent een half pakje ofzo opweg, dat ik dan omdat ik hem al vaker gerookt heb meer body of smaak of verandering van smaak ga merken. en wat vele ook zeggen, na een halve ketel gerookt te hebben komt de tabak meer "opgang" laat maar zeggen. klinkt raar vond ik eerst maar is echt zo.

Winslow Collector

Bericht door Winslow Collector »

teunis schreef:Feest!
Het truukje om zonder te inhaleren door de neus uit te blazen lukt mij ook.
De Larsen Mellow & Tasty is dan opeens niet zo heel Mellow meer, het prikkelt niet erg aangenaam in de neus. En dat wil wat zeggen bij een doorgewinterde shagroker. Inhaleren is dan nog te prevaleren boven de neustruuk.
De rook tot op het zachte gehemelte laten komen geeft bij mij meer resultaat, ik "proef" dan verschil tussen de Larsen en bijv. Troost. Wát ik dan proef weet ik niet, ik weet het niet te benoemen.
Voorlopig ga ik voor leren roken (de techniek), tabakken met een duidelijke uitgesproken "smaak", het aroma en vooral gewoon proberen te genieten.
Subtiele smaakervaringen komen wellicht vanzelf of niet, maar me er druk om maken zal niets bijdragen.
Ieder hartelijk dank voor jullie adviezen.
Gefeliciteerd. En goed dat je nu ook meer aroma's herkent. De mond kent maar 4 smaken (tot meer zijn wij, mensen, simpelweg niet in staat): zoet, zuur, zout, bitter. En dan nog wat sensaties (geen smaken!) zoals: prikkelend, olie-achtig, vluchtig, fris/koel, verwarmend.
Maar alle aroma's zoals vruchten, fruit, bloemen, noten, enz, enz kunnen uitsluitend en alleen door de neus herkend worden.
In de neus zit tienduizend keer het aantal receptoren van de mond.

Nu je het truukje doorhebt, kun je dus echt de aroma's herkennen in de tabak tijdens het roken.

Het benoemen is weer iets heel anders. Heeft ten eerste veel te maken of jouw drempel om geuren te herkennen hoog is (weinig herkenning of alleen bepaalde groepen, zoals bijvoorbeeld bloemen) of heel laag (veel herkenning in een of meerdere aroma-groepen).

Ook telt mee hoe goed jouw aroma-geheugen is en of indrukken van eerdere aroma's goed bijblijven in jouw hersenen. Ik pak voor mijn whiskyproeverijen vaak de volgende vergelijking, die ook opgaat voor tabak (en parfums, en eten, en andere dranken, enz):
Stel dat wij allebei iets romigs ruiken, een beetje zoals in een bakkerij, lekker zoet. Jij zou dan kunnen roepen: "DE KOEKJES VAN MIJN OMA", terwijl ik misschien aan butterscotch denk. Want ik ken die koekjes niet van jouw oma en die koekjes hebben schijnbaar zo'n duidelijke indruk achtergelaten in jouw geheugen, dat je ze na 20 jaar nog herkent. En ik denk aan butterscotch, omdat ik misschien een week eerder misselijk ben geworden van een grote zak van die snoepjes. :wink:

Je kunt dit trouwens best aardig trainen en jouw aroma-drempel verlagen. Door veel aroma's te ruiken die geïsoleerd zijn. Ongetraind ruik jij misschien "noten", terwijl je, als je een beetje training hebt gevolgd in de separate geuren van diverse noten, jij echt onderscheid kunt maken tussen walnoten, macadamia-noten, enz. Als je dit met geïsoleerde aroma's kunt, ga je ze ook gemakkelijker herkennen in een "mix van aroma's", zoals o.a. in voedsel, dranken en tabakken aanwezig is.

Sorry voor dit uitgebreide antwoord, maar ik vind dit zelf erg interessant (vanwege mijn whisky-hobby) en ik hoop dat het je een beetje helpt om mettertijd nog meer van een goede tabak te genieten.

Enne... wordt niet wanhopig. Een goede "neus", dus iemand die in de parfum- of whisky-wereld verantwoordelijk is voor de samenstelling van melanges, heeft ongeveer 10 jaar intensieve training achter de rug om uit de 400 aanwezige aroma's (wederom: in whisky en in parfums) er ongeveer 200 te kunnen benoemen. En geloof me, dat is heel erg knap en er zijn maar weinig mensen die dit niveau halen, vandaar de zeldzaamheid van dit soort mensen.
Dus rustig aan, probeer er eerst maar eens 10 te leren herkennen en benoemen, dan op naar de 20 en bepaal dan maar eens wat een haalbare doelstelling zou kunnen zijn. 50, 75, 100? Dat is al erg knap. Zeker in drank of tabak. In eten is het iets gemakkelijker.

metaltommy
Berichten: 2035
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Bericht door metaltommy »

mooie uitleg, duidelijk !

robvoorburg
Berichten: 12673
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Bericht door robvoorburg »

Dr. Watson, van Bernard weet ik dat via via, hij had, snob als hij was, uitsluitend Dunhills.
Vroeger gebruikten velen de pijp als verlengstuk van hun persoonlijkheid, of wat zij daaraan tekort kwamen.

Ergens op dit Forum staat een foto van Simenon, de pijp maakt als het ware deel uit van zijn gezicht, de manier waarop hij de pijp tussen zijn tanden houdt en die kleine oogjes die het genot uitstralen waarmee hij rookt, daar herken je een pijproker aan.
De meeste foto's overigens van de bekende pijprokers op dit Forum kloppen wel.

Dan heb je de beginner en de would be. Beiden stralen onervarenheid uit. Hebben meestal een vrij nieuwe pijp. (een ervaren pijproker neemt er meestal eentje mee die zijn sporen verdient heeft)
Zij moeten de pijp regelmatig weer van vuur voorzien.
Roken alsof ze een sigaret tussen de lippen hebben.
De would-be zal op gegeven moment de pijp verveeld wegleggen, uitkloppen gaat vaak hardhandig tegen een asbak of zo. Aan de combinatie van bovenstaande punten kan je meestal de conclusie trekken.

Tegenwoordig, nu roken uit de mode dreigt te raken, zie je de would-be pijproker helaas nauwelijks meer, ik keek er graag naar.

De deelnemers aan dit Forum niet te vergeten natuurlijk, een aantal zijn beginners en de toekomst zal uitwijzen of het blijvers zijn. De overige zijn echte pijprokers.
Ze hebben interesse in alles wat verband houdt met pijproken, wisselen kennis en ervaring uit.

Er staat nergens hoe lang het duurt om pijproken onder de knie te krijgen.
Een jaar anderhalf jaar kan heel goed zijn, anderen leren het nooit.
In je aard ben je al pijproker, je hoeft je alleen de techniek nog maar eigen te maken.

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Bericht door teunis »

Auwww

Robvanvoorburg, als schoonzoon van een oud-marinier en een beginnend pijproker heb je nu toch echt op een paar van mijn eksterogen gestaan....

Er is nauwelijks een (oud)militair en zeker geen (oud)marinier te vinden die Prins Bernhard niet erg hoog in het vaandel heeft staan; heeft met de oorlog te maken. Natuurlijk geven ze toe dat hij bij tijd en wijle een schavuit is geweest, maar dat zijn ze zelf ook wel eens geweest. Prins Bernhard is bij de oudere garde nog steeds hun boegbeeld. Daarbij hoort een bepaald decorum, ik zou dat niet snobistisch willen noemen, maar eerder een voldoen aan een gewenst beeld.

Als beginnend pijproker klop ook ik mijn NIEUWE pijpen met enige kracht op de asbak... op dit forum leer je pas dat niet te doen. De pijp is inderdaad nieuw, wij hebben immers nog bij lange na niet genoeg kennis om een oude op te knappen of voldoende gerookt om een pijp OUD te laten zijn/worden. Na 3 kwartier, met veelvuldig aansteken en als de pijp leeg is, leg ik soms die pijp (na reiniging enz) "verveeld" weg; droge tong, licht pijnlijke tong, te veel gesabbeld waardoor bittere smaak in de mond.... ik heb er wel even genoeg van!
Gelukkig maak ik alle fouten als beginner die er maar mogelijk zijn, maar, concentrerend op de techniek en veel lezend op dit forum, verwacht ik de kunst best wel eens onder de knie te krijgen. Gelukkig krijgen newbies veel steun van de forumleden.

Om mij, en andere beginners, nu op één hoop te schuiven met mensen die maar doen alsof en te stellen dat de nieuwelingen zich maar eerst eens moeten bewijzen en we pas over x tijd weten of het blijvertjes zijn....

Gezien de zeer prettige sfeer op dit forum ga ik ervan uit dat ik óf je post niet goed heb begrepen, óf dat jij het niet hebt bedoeld zoals het er staat.

Wil je mij het plezier doen om je standpunt te verduidelijken?
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

robvoorburg
Berichten: 12673
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Bericht door robvoorburg »

Ha Teunis, ik heb je stukje gelezen, hier mijn reaktie.
Het is geenszins mijn bedoeling, niet nu en ook niet later, mensen te schofferen.
Het pijprokersforum is een plek waar mensen, beginners en gevorderden hun kennis en ervaring uitwisselen.
Het is ook voor mij belangrijk/leuk te weten dat het aantal mensen dat hieraan deelneemt groeiende is.
Stilletjes hoop ik dat deze ontwikkeling doorzet en wordt opgemerkt door de tabaks- en pijpenhandel, waardoor de keuze in een winkel groter wordt in Nederland en nog mooier er nieuwe tabakszaken bijkomen, in plaats van de jammelijke teloorgang ervan.

Ten aanzien van would-be pijprokers (die je tegenwoordig zelden meer ziet) neem ik niets terug. Hun aangewezen plek pijp te roken was de openbaarheid.
Starters beginnen meestal thuis om de techniek eerst wat te beheersen voordat zij zich in het openbaar vertonen.
Toen ik als vijftienjarige jongen mijn eerste pijpje rookte was ik daar goed ziek van, daarnaast had ik een tong als een leren lap en mijn doosje lucifers was leeg.
Een pijp ergens tegen aan kloppen uit teleurstelling of kwaadheid heb ik nooit gedaan. Ook niet met die pijp van fl. 15,--
Pijproken viel mij vies tegen (net als schaatsen, ik wilde gelijk hard weg kunnen rijden en het stukje ervaring opdoen overslaan)
Die eerste tijd wist ik dus niet zo goed of ik een blijvertje zou zijn, de tijd heeft geleerd van wel.

Starters schuif ik dus niet op 1 hoop met would-be pijprokers, sterker ik probeer waar ik dat kan hen juist aan te moedigen of van welgemeend advies te voorzien.

Ik hoop dat de intentie van mijn eerste verhaal hierbij wat duidelijker geformuleerd is.

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Bericht door teunis »

Robvanvoorburg, het is mij absoluut duidelijker!

Waarschijnlijk heb ik jouw verhaal gelezen door een gekleurde bril, immers, ook ik wil al direct volleerd pijproker zijn!
En over Prins Bernhard, iedereen mag vinden wat hij wil van deze man, ik heb alleen maar een ander aspect van de man belicht.

No hard feelings!
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6358
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Bericht door janneman »

Ik denk dat ik Robvoorburg's verhaal beter kan plaatsen dan veel mensen die de jaren '70 niet zo bewust hebben meegemaakt. Ik heb ook een zekere argwaan voor 'would be' pijprokers, maar ik denk dat die nu wel een hoop zeldzamer zijn dan in de jaren '60 en '70.

Toen ik opgroeide kon je bij bijna iedereen in huis wel een paar pijpen vinden; bijna elke man had wel eens pijproken geprobeerd, maar voor de meeste mensen was het feit dat je zoiets moet leren een te grote hobbel; versleten tong en een eindeloos lucifer-verbruik waren voor velen een reden om het af en toe eens te proberen zonder ooit echt pijproker te worden. Pijproken moet nu eenmaal geleerd worden, en dat is in deze tijd zelfs nog moeilijker dan het toen was (ik kreeg nog tips van pa, twee broers en een opa...

En daarnaast had je inderdaad een ferme groep 'would be' pijprokers. Mensen die hun pijp voornamelijk in de openbaarheid rookten om een bepaalde indruk mee te maken.
Het lijkt wat op mensen die je nu ziet, bijvoorbeeld in de politiek, die nu net proberen te verbergen dat ze roken (cigaretten of wat dan ook). In het openbaar niet roken en nietrokersbeleid steunen, maar thuis wel roken. Er zit iets van oneerlijkheid in, van bedrog.
In de jaren '60 en '70 hing aan pijproken en pijprokers een sfeer van bedachtzaam, betrouwbaar, intelligent. En dus zag je bijvoorbeeld een hoop politici in het openbaar met een pijp zwaaien tijdens hun optreden, terwijl diezelfde mensen thuis vermoedelijk niet rookten of cigaretten rookten. Het was puur een imago-kwestie. En daar kreeg je als 'echte' pijproker best wel de pest over in... Vergelijk het met Ab Klink, de minister van het horica rookverbod, die 'af en toe' en vooral buiten beeld wel eens een cigaar opstak...
Groet, Janneman

youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 15117
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Pijnacker

Bericht door Eliminator »

janneman schreef:ik kreeg nog tips van pa, twee broers en een opa...
En daar leren wij vandaag de dag allemaal nog steeds van ! :D
Afbeelding

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Bericht door teunis »

Ik ben geboren in 1959, dus de jaren '60 en '70 heb ik redelijk bewust meegemaakt. Vooral op de PABO (pedagogische academie) waren er destijds veel pijprokers; machtig interessant! wilde ik ook. Dat heeft niet lang geduurd, maar de mandjespijpen van toen bezit ik nog steeds, lekker roken doen ze niet echt. Ik zou dus toen een "would be" zijn geweest....
Of ik het nu nog ben weet ik niet, maar de intentie van toen is nu heel anders. Niet het decorum, niet het jezelf willen onderscheiden, maar het "verlangen" is nu belangrijk. Ik wil pijproken leren voor mijzelf, niet voor anderen. Beter kan ik het op dit moment niet omschrijven.
Ergens, in een klein hoekje van mijn geest, heb ik zelfs zo iets van "het is niet van belang wat anderen doen of vinden, als ik maar gelukkig ben" en (mis)bruik ik het forum voor eigen doelen, aan de andere kant fungeren jullie als de opa of oudere pijprokende broer, waar ik heel blij mee ben.
Ik hoop op termijn op het forum voor anderen deze functie te kunnen hebben.
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Bert van Hell
Berichten: 693
Lid geworden op: 04 jan 2010 22:33
Locatie: Houten

Smaak beschrijven van tabak

Bericht door Bert van Hell »

En wat mij opvalt is dat die jongere pijprokers soms pijprokerstaal gebruiken alsof ze al een halve eeuw pijproken.
Voor mij is het pijproken altijd persoonlijk genieten geweest, maar sinds het forum bestaat ga ik me meer verdiepen in de materie en kom ik tot mooie ontdekkingen.
Ik heb bewondering voor de mensen die de smaak van een tabak zo tot in detail kunnen beschrijven. Ik vind dat altijd moeilijk.

Gebruikersavatar
annie69
Berichten: 1716
Lid geworden op: 30 dec 2009 20:11
Locatie: maasgouw
Contacteer:

Bericht door annie69 »

Bert van Hell schreef:En wat mij opvalt is dat die jongere pijprokers soms pijprokerstaal gebruiken alsof ze al een halve eeuw pijproken.
Voor mij is het pijproken altijd persoonlijk genieten geweest, maar sinds het forum bestaat ga ik me meer verdiepen in de materie en kom ik tot mooie ontdekkingen.
Ik heb bewondering voor de mensen die de smaak van een tabak zo tot in detail kunnen beschrijven. Ik vind dat altijd moeilijk.
Men probeerd mee te praten ,dat doe ik ook ,want aan de pijp ben ik pas 15 maanden.
En ja over de smaak van tabak hou ik me erg afzijdig, want die ben ik nog aan het ontwikkelen.
Merk wel dat ik erg van zoete tabak hou en van een mooie virginia tabak.

Bert van Hell
Berichten: 693
Lid geworden op: 04 jan 2010 22:33
Locatie: Houten

Bericht door Bert van Hell »

Ik ben sinds 1977 pijproker, maar zoals mensen de smaak van tabak tot in detail kunnen beschrijven, ik kan dat niet. Neem nu vanavond. Ik rookte Rattray's black mallory. Een wat los verpakte tabak met latakia. Die latakia overheerst niet zo. Heerlijk vind ik die tabak. Maar om nu precies te omschrijven hoe de tabak smaakt? Moeilijk vind ik dat.
Daarna de Peterson's perfect plug gerookt. Een heerlijke zachte tabak. Maar om nu een smaakomschrijving te geven, nee dat lukt me niet. Ik schrijf wel eens positief over een bepaalde tabak en dan krijg ik de vraag of ik de smaak kan omschrijven. Lastig.

Gebruikersavatar
annie69
Berichten: 1716
Lid geworden op: 30 dec 2009 20:11
Locatie: maasgouw
Contacteer:

Bericht door annie69 »

Bert van Hell schreef:Ik ben sinds 1977 pijproker, maar zoals mensen de smaak van tabak tot in detail kunnen beschrijven, ik kan dat niet. Neem nu vanavond. Ik rookte Rattray's black mallory. Een wat los verpakte tabak met latakia. Die latakia overheerst niet zo. Heerlijk vind ik die tabak. Maar om nu precies te omschrijven hoe de tabak smaakt? Moeilijk vind ik dat.
Daarna de Peterson's perfect plug gerookt. Een heerlijke zachte tabak. Maar om nu een smaakomschrijving te geven, nee dat lukt me niet. Ik schrijf wel eens positief over een bepaalde tabak en dan krijg ik de vraag of ik de smaak kan omschrijven. Lastig.
Die perfect plug vond ik niet te pruimen te zwaar ,en kijk daar hebben we het verschil, te zwaar en jij lekker licht, raar niet.
Latakia brrrrrrrrrrr

We zijn wel erg ontopic :lol:

Bert van Hell
Berichten: 693
Lid geworden op: 04 jan 2010 22:33
Locatie: Houten

Bericht door Bert van Hell »

Wat kunnen smaken dan verschillen. Dat maakt het alleen maar boeiender. Als je van zoet houdt, zou je de Solani blend 369 eens moeten proberen. Ik ben zelf niet zo voor die zoete tabakken, maar deze vind ik echt top.

Gebruikersavatar
tweetakt [*RIP*]
Berichten: 313
Lid geworden op: 03 jan 2011 23:31
Locatie: Beegden

Bericht door tweetakt [*RIP*] »

drfretboard schreef:Klopt, een boel gebruikers die weinig tot niets gepost hebben én al heeeeeeeeeel lang niet meer geweest zijn, heb ik weggemaaid. Ze kunnen -als ze serieus gebruiker zijn- altijd opnieuw aanmelden.

Verder heb ik de onpersoonlijke, informatieve delen van het forum openbaar gemaakt. De meer persoonlijke onderdelen zijn alleen met titel zichtbaar maar onleesbaar voor niet-leden.
Good work cheffe
R.I.P. 08/04/2013

- Aangepast door Nekker

Gebruikersavatar
annie69
Berichten: 1716
Lid geworden op: 30 dec 2009 20:11
Locatie: maasgouw
Contacteer:

Bericht door annie69 »

Ik heb het genoteerd ,zal eens kijken waar ik hem kan krijgen ,denk in weert.
Maar heb erg veel in voorraad op moment.

drfretboard

Tabak proeven, smaak beschrijven; Richtlijnen

Bericht door drfretboard »

Aroma

...refers to the fragrance of the tobacco, in the can and as it is being smoked. Unless the smoker has considerable experience with all types of tobacco and is able to judge what type of leaf has been used, the aroma when the can is opened is, in most cases, no more than a gentle advertisement which sometimes proves to be false. A smoker cannot adequately judge the aroma of a tobacco as he smokes-it can only be measured by the comments he receives.

Flavor

...refers to the basic taste of the tobacco. This can be measured in three ways: First, the type or nature of the flavor, such as "fruity," "nutlike," "spicey," "natural," or "Oriental." Second, the intensity of flavor or richness can be measured by using the terms "mild" (which refers to tobacco that is light in flavor), "medium," and "full" (referring to a tobacco with a great deal of flavor). Third, the flavor of tobacco can be analyzed with regard to its sweetness. "Naturally sweet" refers to a tobacco with the rather subtle sweetness one gets from some natural leaf to which flavoring has not been added. Then there are "lightly sweet," "sweet," and "very sweet." These graduated measurements apply to the flavored or aromatic tobaccos.

Body

refers to the feeling one gets from the tobacco as it is smoked. The fact that a tobacco has an intense flavor does not necessarily mean it will be full-budied -that is, have a more aggressive effect on the palate- than some full-flavored types ofleaf. Body, then, is directly related to the strength or depth of the character of tobacco rather than to its taste.

Light-bodied tobaccos are gentle; medium-bodied are robust but not strong; full-bodied are hearty. "Strong" tobaccos can be classified as "gutsy"; there is no delicacy in tobaccos labelled "strong."

Smoothness

is the result of a fine balance between the flavor and the body of a tobacco. When a mixture tastes good, is not overpowering, and is not harsh in any way, it is smooth. Smoothness is so subject to individual taste it cannot be classified by degrees.

Smoothness is greatly dependent on processing. Smokers often shy away from one blend or another because it contains a mixture of tobaccos similar to brands they have tried without satisfaction. Because one manufacturer's mixture was not smooth, they are afraid to try others of the same type. This is faulty reasoning -another brand may prove to be very satisfaying.
Laatst gewijzigd door drfretboard op 13 mar 2011 10:41, 1 keer totaal gewijzigd.

drfretboard

Bericht door drfretboard »

Ik heb maar es wat paragrafen overgetypt uit het boek van Carl Ehwa:

Eigenlijk moeten we dit systematisch gaan toepassen.

David Peterson van de Virtual Smoking Lounge heeft een PDF voor het classificeren van de tabak met dergelijke terminologie.

Iemand zin om daar een NL versie van te maken voor op het forum!??!

Gebruikersavatar
annie69
Berichten: 1716
Lid geworden op: 30 dec 2009 20:11
Locatie: maasgouw
Contacteer:

Bericht door annie69 »

drfretboard schreef:Ik heb maar es wat paragrafen overgetypt uit het boek van Carl Ehwa:


Eigenlijk moeten we dit systematisch gaan toepassen.

David Peterson van de Virtual Smoking Lounge heeft een PDF voor het classificeren van de tabak met dergelijke terminologie.

Iemand zin om daar een NL versie van te maken voor op het forum!??!
Dan kan ik het ook lezen :wink:

Gebruikersavatar
Bart Iron
Moderator
Berichten: 3789
Lid geworden op: 07 sep 2010 06:49
Locatie: Leusden

Bericht door Bart Iron »

Ik heb een poging gewaagd er een vertaling van te maken. Voor de enkele woorden waar ik zo gauw geen vertaling van wist, heb ik het maar zo gelaten.

Aroma

Verwijst naar de geur van de tabak in het geopende blik én terwijl het wordt gerookt. Tenzij de roker aanzienlijke ervaring heeft met alle soorten tabak en in staat is te beoordelen welke tabaksbladeren zijn gebruikt, zal de geur uit het blik veelal niet meer zijn dan een valse belofte.
Een roker kan het aroma van een tabak welke gerookt wordt alleen waarderen aan de hand van de commentaren van anderen.

Smaak

Verwijst naar de originele smaak van de tabak. Dit kan in drie waarden worden samengevat. Als eerste is het natuurlijke oorsprong van de smaak, zoals:”fruitig”, “nootachtig”, “gekruid”, “naturel” of “Oriëntaals”.
Als tweede kan de intensiteit van de smaak worden aangeduid met “mild” (voor lichte smaken) of “medium”tot “vol” (voor tabakken met een meer aanwezige smaak).
Als derde kan de tabak worden geklasseerd met betrekking tot de zoetheid ervan. “Natuurlijk zoet” verwijst naar de subtiele zoetheid van zuiver tabakblad zonder toevoeging. Dan zijn er nog “licht zoet”, “zoet” en “erg zoet”.
Deze maatgeving wordt gebruikt bij de gesausde (aromatische) tabakken.

Body-Stevigheid

Beschrijft het gevoel wat de roker heeft tijdens het roken. Het feit dat een tabak een intense smaak heeft wil niet zeggen dat het een volle body heeft. Het is niet sterker dan sterkere typen tabakken, maar in dit geval zegt het meer over de diepte van het karakter van de tabak dan over de smaak.
Een licht body is zachtaardig; een medium body is robuust, maar niet sterk; Stevige tabakken worden aangeduid met “gutsy” (rondbuikig?? vol?). De term “sterk” wordt niet gebruikt.

Zachtheid

Is het resultaat van een goed evenwicht tussen de smaak en de body van een tabak. Als een mix goed smaakt, niet overweldigend en opdringerig is in elk opzicht wordt het "zacht" genoemd.
Zachtheid is zo persoonlijk dat het niet geclassificeerd kan worden.
De zachtheid is heel erg afhankelijk van het productieproces.
Veel rokers deinzen terug voor een tabak omdat zij ooit een slechte ervaring hebben gehad met een soortgelijke mixture van een ander of zelfs hetzelfde merk.
Laatst gewijzigd door Bart Iron op 26 feb 2011 22:56, 5 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie