Uit eten gaan.

Naast het pijproken natuurlijk ...
Plaats reactie
robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 04 okt 2019 13:12

Uit eten gaan is mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders deden
dat graag en zij lieten de rest van de familie hierin graag delen.
Vaak op zondag en dan in combinatie met een wandeling, een
bezoek aan Burgers dierenpark of het naastgelegen Open lucht
Museum.
De laatste vind ik nog steeds een van de aardigste om naar-
toe te gaan.
Wat ook wel voorkwam was eerst een bezoek aan Royaal,
of Warnsborn. Daar dronken mijn ouders een glas, soms
kwamen er bitterballen op tafel, of zoutjes en dergelijke.
Zo jong als we waren wisten wij ons blijkbaar goed te gedragen,
ik herinner mij niet dat bijsturen noodzakelijk was, wij genoten
er net zoveel van als de volwassenen.

Uit eten gaan gebeurde in die tijd (jaren 50) meestal bij Selier
in Arnhem, of op speciaal verzoek van ons bij de Planken-
wambuis om een andere favoriet te eten: pannenkoeken!

Met enige regelmaat brachten wij een bezoek aan oma in Lochem.
We gingen graag mee, want wanneer mijn ouders in een goede
bui waren, dan stopten we op de terugweg bij Bakker in Vorden.
Hier aten we steevast kip met patat en appelmoes.
Wanneer je jarig was mocht je bepalen wat er thuis gegeten werd
en dat was altijd voornoemde combinatie.

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 04 okt 2019 16:24

Ik realiseer mij nu ten volle het geluk gehad te hebben op te groeien
in een gezin waar uit eten gaan tot de mogelijkheden behoorde.
In de jaren 50 en begin jaren 60 was dit lang nog geen gemeengoed.

Uit eten gaan blijft leuk, feestelijk, gezellig en spannend wanneer je
het met mate doet, mijn ouders wisten dat blijkbaar, want het was
lang niet iedere keer raak.
Toch ging er iets niet helemaal goed en dat hield verband met de
carrière van mijn vader, deze verliep in een steeds maar opgaande
lijn.
Rond 1962 werd hij gevraagd toe te treden tot de directie van een
levensverzekeringsmaatschappij. Dat bracht de nodige veranderingen
voor hem en ons als gezin met zich mee, zowel in negatieve- als in
positieve zin.
Twee zaken wil ik noemen, omdat ik daar veel aan gehad heb in mijn
latere leven.
Uit eten gaan met relaties was een van die zaken. Soms én de lunch
alsmede het diner en dat dan met een kleinere interval dan in ons gezin
te doen gebruikelijk was.
Het gevolg hiervan was dat wanneer mijn vader thuis kwam hij 1 ding trachtte
te vermijden en dat was uit eten gaan, wat intern voor de nodige wrijving
zorgde. Het at het liefst thuis en gewoon Hollandse pot.
Het tweede punt was voor mij een eye opener, ik zag thuis, achter de
schermen, een afgepeigerde man, die teveel uren maakte, niet eens zin
of tijd had zijn geld uit te geven, want het werk slokte hem volledig op.
Ik leerde ervan later op te letten aan de ene kant niet jan met de pet
te blijven en aan de andere kant ervoor zorg te dragen wat carrière
betreft de voet steeds bij het rempedaal te hebben om op die wijze
niet hoger dan ergens halverwege de heuvel naar de top te
geraken, want daar is het prettig toeven.
Je kan zo je dat wilt eens naar de top wandelen en er rondkijken,
om vervolgens, want je hebt die heerlijke vrijheid én luxe, af
te dalen naar ergens het midden of iets erboven.

Gebruikersavatar
Rob
Berichten: 1400
Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
Locatie: Voorhout

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Rob » 04 okt 2019 22:13

robvoorburg schreef:
04 okt 2019 16:24
Ik leerde ervan later op te letten aan de ene kant niet jan met de pet
te blijven en aan de andere kant ervoor zorg te dragen wat carrière
betreft de voet steeds bij het rempedaal te hebben om op die wijze
niet hoger dan ergens halverwege de heuvel naar de top te
geraken, want daar is het prettig toeven.
Je kan zo je dat wilt eens naar de top wandelen en er rondkijken,
om vervolgens, want je hebt die heerlijke vrijheid én luxe, af
te dalen naar ergens het midden of iets erboven.
Wat een wijze woorden!
Inderdaad: wat is de zin er van om je uit te putten en dan niet te kunnen genieten van je zuurverdiende centen?
Ik ben eventjes manager geweest. De status was leuk, maar ik had het snel gezien: niets voor mij. En toen merkte ik dat het een hele strijd was om te vechten tegen wat de maatschappij dan vindt: heb je een stap teruggezet? Ben je geen manager meer? Mensen snapten dat soms niet. Zelfs niet als ik zei: ik wordt gelukkig van lesgeven, niet van managen.
Vanmiddag liep ik met m'n manager in het Scheveningse Bos en wat hij zei kwam op het volgende neer: 'je zit goed. Hoog in een schaal en dan lekker bezig met lesgeven.

Dus ik ben het met Rob eens: soms even rondkijken op de top is leuk, daarna is het luze weer even af te dalen naar de luwte.

Inspirerende woorden vond ik bij de 40e president van Uruguay, José Mujica: https://www.youtube.com/watch?v=4GX6a2WEA1Q
En als je bij 2:49 bent, let dan extra goed op wat hij daar te vertellen heeft. Ik probeer daarnaar te leven sinds ik dit gehoord heb.

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 05 okt 2019 16:34

In 1964 verhuisden we naar Den Haag. In deze stad struikel je over de
Indonesische restaurants, aangezien mijn ouders hier geen belang-
stelling voor hadden werden deze niet bezocht.

De frequentie van uit eten gaan liep dus terug, maar het gebeurde nog
wel. Chalet Suisse en later de Bistroquet aan de Lange Voorhout, of
Saur, er tegenover.
Het Scheveningse visrestaurant De Weduwe van der Toorn werd zo
nu en dan bezocht. Nergens zo lekker vis gegeten. Nergens ooit zo'n
ongezellige zaak meegemaakt.
Niets aan het toeval overgelaten dat te bereiken. Zo bestond de
verlichting uit tl-buizen. Ongezellig betegelde vloer, vreselijk
souvenirs in de ramen.
De bediening was in handen van afgekeurde vissers, (zoiets dan)
vriendelijk, voorkomend, goed bedoeld, maar uiterst onhandig.
Maar je kwam voor de vis, dus werden deze ongemakken voor
lief genomen.
Maakte niet uit wanneer je kwam, de tent zat steeds vol.

Rond 1973 ging ik meer met vrienden en vriendinnen uit eten. Zo
leerde ik de Indonesische keuken kennen en tot op de dag van vandaag
eet ik dat met graagte.
Charcoal op de Denneweg was ook favoriet, hier at ik (jaren 70) voor
het eerst spare ribs en t-bone steak, alsmede zalige zelfgemaakte saté.

Nog weer later kwam ik erachter een redelijke hand van koken te
hebben en kookte ik wel eens voor wat vrienden inmiddels met aanhang.
Dat waren steeds gezellige avonden, die vrijwel steevast uitliepen tot
in de kleine uren.

In de jaren 80 was het een kleine traditie geworden in oktober af te
zakken naar Zierikzee om meneer Du Boeuff te bezoeken. Zijn zaak
stond op de markt aldaar.
Na een stevige herfst wandeling stapten we er met het bevriende
stel binnen. Soberheid troef hier, maar aan de verlichting was zorg
besteed. Eenvoudige stoelen en tafels, rechts een grote bar waar
de lokale hun glas dronken.
De kaart, ook weer eenvoudig met zaken als gebakken kalfslever
met spek en uien, erwtensoep enzovoort.
Maar alles met liefde bereid en dat proef je. Wat een aardige,
prettige, voorkomende mensen overigens.
Wij aten er meestal mosselen mét Belgische frites.

Tijdens mijn werkzame leven ben ik enige malen mee uit eten
gevraagd. Meestal niet de minste zaken. In de Rustwat in Kralingen,
of de Parkheuvel, toen nog van Cees Helder.
Een klasse zaak herken je aan het ontbreken van het potje peper
en zout op tafel. Het personeel zal je bij het uitserveren geen
smakelijk eten wensen, of bij de volgende gang smakelijke
voortzetting toevoegen, want ze weten hoe het hoort.
In deze Parkheuvel ben ik twee keer geweest. Wat een feest om
te weten hoe super het smaakt. De explosie waar je smaak-
papillen mee worden gestreeld is weergaloos.
Het geeft je een goede referentie om het niveau van andere
zaken mee te vergelijken.
Wanneer je op dit niveau uit eten gaat, dan besteed je aandacht
aan je kleding.

Tot slot ook eens wat negatiefs. Het betreft de firma Van der Valk.
Zij hebben vestigingen door geheel Nederland en erbuiten.
Ik zal mij in alle bochten wringen hier niet te belanden.

Op slimme wijze is onderzocht wat de gemiddelde Nederlander wil.
Deze gemiddelde wil weten waar hij aan toe is. Het moet luxe
uitstraling hebben. Veel voor weinig.
Het maakt niet uit voor welke vestiging je kiest, je vind overal
dezelfde sfeer, de confectie, hoe slim, want wanneer je je elders
bevindt is de keuze eenvoudig naar Van der Valk, want dat kennen
we. (wat de boer niet kent...)
Ik moet ze nageven dat het werkt, wanneer ik langs zo'n zaak rijd,
dan zit de tent vol, of zo goed als vol.
Vroeger was het redelijk goedkoop, tegenwoordig zijn de prijzen een
stuk opgeschroefd. Elders eet je voor hetzelfde geld gezelliger en
beter.

Bij ieder restaurant bevindt zich de mogelijkheid te overnachten, want
als je in de klauwen van Van der Valk valt, dan kan je er ontbijten,
lunchen, dineren en overnachten, dan word je niet meer losgelaten.


Het zal meer dan dertig jaar geleden geweest zijn na een dagje vissen
op zee met een groep vrienden dat twee mensen in die groep hun zin
doordreven en we bij Van der Valk belandden.
Ik eet er met lange tanden, ik wist van eerder bezoek dat ik vooral iets
wilde zonder saus, want dat lag er zo dood bij dat ik proeven achterwege
liet.

Deze week ontkwam ik er wederom niet aan. We lopen de bedachte luxe
binnen (op mij komt het kitscherig over)
Veel restaurants ruiken bij binnenkomst hoogst uitnodigend naar allerlei
verse zaken waar de keukenbrigade mee aan de slag is, zo niet bij deze
fabriek.
Er hangt een etenslucht, die mij wee overkomt, mijn maag draait ervan om.
Het valt mij op dat de clientèle vroeg eet, wij komen om 17.30 binnen
en de nodige waren al aan het nagerecht bezig.
Kunnen ze thuis gezellig op tijd naar de treurbuis Paul de Leeuw, of
Linda de Mol zien. :mrgreen:
Na bestellen komt het eten verrassend snel, alsof het alleen nog even
in de hetelucht oven moest.
Lang geleden deed een vriend van mij er vakantiewerk en hij zei dat
de appelmoes die overbleef terug in de keuken in de recycling ging,
met schrik zie ik de appelmoes op tafel verschijnen (die ellendige
kers in het midden)

Tja, want vond ik van de kwaliteit van het voedsel? Daar kan ik
kort over zijn, gemiddelde fantasieloze hap.

Gebruikersavatar
Dukdalf
Berichten: 2295
Lid geworden op: 18 okt 2011 08:08

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Dukdalf » 05 okt 2019 17:35

Tien jaar heb ik in de horeca gewerkt, ik ging vroeger ook graag en vaak uit eten maar de laatste jaren mijd ik restaurants. Slecht personeel, slechte keuken, vaak vertrok ik met het gevoel opgelicht te zijn. Net als Rob werd ik onlangs meegesleurd naar een Van der Valk. Ook ik zat met angst en beven aan tafel bij het aperitief maar het menu zag er goed uit: veel regionale produkten, veel seizoensinvloeden en zelfs meerdere vegetarische opties. De rest van de avond was ook een aangename verrassing. Goed bereide gerechten, veel verse groenten, uitstekend vlees en perfecte vis. Geen sterrenkeuken, maar gewoon eerlijk en van prima kwaliteit. Dan mag je van mij ook de prijzen rekenen die tegenwoordig normaal heten: voorgerechten rond een tientje, hoofdgerechten rond de twintig euro. Geen appelmoes gezien, maar ik kom er graag nog eens terug.

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 05 okt 2019 19:15

Ooit zei mijn zwager half voor de grap: "Zullen we een gezellig zaakje
beginnen?"
Weet je wel wat je zegt? Hoezo? Nou wanneer er iets onderschat wordt
dan is het wel een horecazaak runnen.
Je maakt dagen vergelijkbaar met mensen die in de agrarische sector
werkzaam zijn.
Je bent 's avonds, de weekeinden én de feestdagen in de weer.
Vergeet de voorbereidende werkzaamheden niet, het opruimen en
schoonmaken van de boel nadat de klanten vertrokken zijn.
Dan heb je de boekhouding, mogelijk overheidsbemoeienis.

Hopen dat er voldoende loop komt en dat dat zo blijft, bij sommige
zaken is het na verloop van enige jaren plots over.
Je moet een neus hebben tijdig bij te sturen, anders krijgen
mensen er genoeg van, een hele kunst.

Het gedoe met de inkoop van de juiste spullen en hopen dat je het
op tijd weer weet te verkopen.

Een klein jaar heb ik in de horeca gewerkt (Dukdalf/Scheveningen)
Vrijdag, zaterdag en zondag 17.00 tot sluiten. Het verdiende goed,
maar ik was bij thuiskomst op.

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 05 okt 2019 19:40

Jaarlijks gingen we in de jaren 60 naar Spanje. De auto-route was er
nog niet, dus ging de reis via de route national in Frankrijk. Drie dagen
heen en drie dagen terug, want mijn ouders wilde onderweg van
allerlei bezienswaardigheden bekijken.
Dat Franco de macht daar toen bezat scheen mijn ouders niet te
deren realiseerde ik mij later.

4 Hotelovernachtingen en 4 diners, daar verheugde ik mij steeds
weer op. Forel heb ik toen veel gegeten. Mijn moeder bestelde ooit
kwartel. Deze komt met pootjes en kop op tafel, dit tot ontsteltenis
van mijn vader.

Eenmaal in Spanje gingen we met regelmaat het restaurant in.
Zarzuella aten we graag, vergelijkbaar met paella, zonder die
ellendige hoeveelheid rijst dan. We aten het met stokbrood
erbij, zalig.
Lamsvlees van de grill, of kip kwam ook vaak op tafel. De
groente betrof vaak sla met ui veel tomaat.
De Spaanse keuken is vrij eenvoudig en beperkt, maar wel
smakelijk.

Een andere keer dat we feestelijk uit eten gingen stond er
kreeft op de kaart. Mijn vader, zuinig van aard, had de kaart
bekeken en tegen mijn moeder gezegd: vooruit neem eens
een keer kreeft, want dat vind je zo lekker.
Mijn moeder, vaders aard kennende, keek beter op het menu
en stribbelde tegen.
De kreeft kwam er en mijn moeder genoot.

Wat er gebeurde toen mijn vader de rekening kreeg zal ik jullie
besparen. De prijs van kreeft was per 100 gr. en dat had pa
over het hoofd gezien.

Wanneer we na drie dagen terugreis weer in Nederland aankwamen
dan werd er in de namiddag, volgens traditie, gestopt bij een
aardig uitziend restaurant en kwam er 4x biefstuk van de haas op
tafel. Bewaar daar goede herinneringen aan.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14133
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Bommel » 05 okt 2019 21:02

Rond ons buitenverblijf in dorpjes en Havenzaten hadden we onze vaste restauranten waar we met gepaste regelmaat kwamen.
Ze waren bekent om hun locale producten die per seizoen op tafel kwamen en geleverd door locale leveranciers.
In de zomer, als wij vertoeven op ons buiten, gezeteld op een van de terrassen zagen we de slager, poelier groentenleverancier en zelfs de kok met boodschappen aan de keuken leveren, alles vers.
Veel van die uitbaters zijn overgenomen of hebben het roer om financiële redenen omgegooit.
Nu komen er vrachtauto's aangereden van groothandelaren diepgevroren spul afleveren.
Soms moet het nog voorbereid worden maar helaas vaak is het opwarmen en opmaken voor dat het ter tafel verschijnt.
Deze magnetronrestaurants vereren wij niet meer met ons bezoek.
Die enkeling waar het oude in ere gehouden wordt krijgt onze aandacht en daar eten we met smaak.
Jammer genoeg is en wordt de keuze kleiner.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Rob
Berichten: 1400
Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
Locatie: Voorhout

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Rob » 05 okt 2019 21:26

Dukdalf schreef:
05 okt 2019 17:35
[...] Geen sterrenkeuken, maar gewoon eerlijk en van prima kwaliteit. [...] Geen appelmoes gezien, maar ik kom er graag nog eens terug.
Klopt, er zit een nieuwe generatie in de Van der Valks. De appelmoes-met-kers en de zogenaamde 'nostalgische kaart' zijn in de afgelopen tien helemaal uitgefaseerd. Maar degenen die nu de zaken runnen, kunnen nog smakelijk vertellen over de goede oude tijd, waarin de bedrijfsvoering toch wel héél anders was :mrgreen:

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 08 okt 2019 19:44

Geen idee of deze tent nog bestaat, maar tijdens mijn werkzame
leven ben ik met enige regelmaat terechtgekomen in De Pijp,
Gaffelstraat, Rotterdam.

Meestal voor de lunch, een enkele keer voor het avondeten.
Het is een van de meest eigenzinnige zaken waar ik ooit was.

Bij binnenkomst een grote open ruimte, het geheel doet wat
sleets aan. Gewassen grindtegels op de vloer, open keuken
en lange tafels, waar je geacht wordt aan te schuiven.
Volle asbakken worden keurig op de vloer geleegd.

Het eten was redelijk en betaalbaar, je zou denken zo'n zaak
geen bestaansrecht heeft, toch steeds vol, of zo goed als.
Indertijd zat het oude hoofdkantoor van Unilever nog op
loopafstand en dat zou een deel van het succes verklaren.

Ik herinner me een keer dat ik met wat bevriende collega's
van andere kantoren er 's avonds had afgesproken.
Bij binnenkomst zat er nog wat volk dat was blijven hangen
na de lunch en inmiddels vol tot aan aan kijkglas aanwezig
was.
Het kon er allemaal.

Gebruikersavatar
Janno
Berichten: 2419
Lid geworden op: 29 aug 2014 00:14
Locatie: Dieren
Contacteer:

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Janno » 08 okt 2019 23:59

robvoorburg schreef:
08 okt 2019 19:44
Geen idee of deze tent nog bestaat, maar tijdens mijn werkzame
leven ben ik met enige regelmaat terechtgekomen in De Pijp,
Gaffelstraat, Rotterdam.

Meestal voor de lunch, een enkele keer voor het avondeten.
Het is een van de meest eigenzinnige zaken waar ik ooit was.

Bij binnenkomst een grote open ruimte, het geheel doet wat
sleets aan. Gewassen grindtegels op de vloer, open keuken
en lange tafels, waar je geacht wordt aan te schuiven.
Volle asbakken worden keurig op de vloer geleegd.

Het eten was redelijk en betaalbaar, je zou denken zo'n zaak
geen bestaansrecht heeft, toch steeds vol, of zo goed als.
Indertijd zat het oude hoofdkantoor van Unilever nog op
loopafstand en dat zou een deel van het succes verklaren.

Ik herinner me een keer dat ik met wat bevriende collega's
van andere kantoren er 's avonds had afgesproken.
Bij binnenkomst zat er nog wat volk dat was blijven hangen
na de lunch en inmiddels vol tot aan aan kijkglas aanwezig
was.
Het kon er allemaal.
Ha, die tent ken ik ook nog, uit mijn Rotterdamse jaren. Zo te zien bestaat het nog: http://www.bierhandeldepijp.nl/Bierhand ... _Pijp.html
I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 09 okt 2019 12:11

Het meest opmerkelijke ben ik vergeten te schrijven.
Ik vermoed dat de ruimte ooit in gebruik geweest is
als opslag, want van buiten kan je niet zien wat er
zich achter "de gevel" afspeelt.
Je moet het weten

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3881
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Ooltgensplaat

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Asmodeus » 09 okt 2019 13:22

Mooie tent ja, de Pijp. Overigens is de sfeer er lang niet altijd zo egalitair als de website ons wil doen geloven. Vaak is het gewoon (oud) corpsballenterritorium.

Gebruikersavatar
Meester W
Berichten: 1473
Lid geworden op: 28 jan 2014 15:39

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Meester W » 10 okt 2019 14:39

Ware woorden heer Asmo !
I wasn’t born to follow..

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 19 okt 2019 20:17

Uit eten gaan vind ik aardig. Het in informele sfeer met iemand
iets eten, of in een groter gezelschap heb ik steeds als prettig
ervaren.

Neem de komende meeting in Heukelem, waar we met z'n
allen staan te klooien rond de BBQ, een glas bier losjes in
de hand, het samen eten voegt iets toe aan vriendschap.

Na mijn echtscheiding was de omgang met mijn twee
dochters moeizaam. Aanvankelijk was vooral mijn ex
degene waar hun aandacht op gericht was.
Ik heb ze nooit achter de broek gezeten, maar wel
aangegeven beschikbaar te zijn.
Deze handelwijze werp vruchten af, met de jongste is de
situatie inmiddels weer genormaliseerd en prettig genoeg
met de oudste sinds een half jaar eveneens.

Ze werkt sinds kort in Kralingen (Rotterdam) Gisteren hadden
we afgesproken om samen te lunchen. Aangezien Rotterdam
35 jaar mijn werkgebied was ben ik vroeg van huis vertrokken,
om eens te zien hoe het erbij ligt.

Wat is Kralingen toch een aardige wijk geworden bedenk ik
me terwijl ik door de Lusthofstraat loop.
Geen leegstand, maar het geheel maakt een levendige en
positieve indruk, 15 jaar geleden kon het zomaar kantelen.
Ik kijk op mijn horloge en zie dat ik moet doorstappen om op tijd
bij Stobbe binnen te stappen.

Stobbe is in Kralingen een begrip. Het is een kroeg, een eetcafé
en restaurant tegelijk. Je kan er zo je wilt de dag zomaar doorbrengen.
Bij binnenkomst 's middags moeten je ogen zich even aanpassen
van helder daglicht naar donkerte.
Het is bij binnenkomst rustig, eerst vreselijk piesen, jas ophangen
tafeltje kiezen, kopje koffie vragen en dan komt Kika binnen.
Wat een heerlijk kind vind ik dat!
Nou kind, inmiddels een aardige verschijning en vanaf haar geboorte
zo altijd zichzelf, daar kijk ik graag naar. Zo maar een geschenk van
moeder natuur.., heeft ze niets voor hoeven doen.

Stobbe is een prettige zaak met een vriendelijke bediening, geen kaart.
Hetgeen besteld kan kan worden hangt aan de wand. De lunchkaart
wordt naast je tafel gezet.
Op deze wijze omzeilen ze het meest gore dat zich in een restaurant
bevindt het meest bevingerde: de menukaart.

Al met al gezellig een hapje gegeten, ik mocht niet betalen.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14133
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Bommel » 19 okt 2019 20:47

Dat zijn momenten op te koesteren.
Afbeelding

Gebruikersavatar
The_Undertaker
Administrator
Berichten: 8312
Lid geworden op: 22 nov 2012 17:37

Re: Uit eten gaan.

Bericht door The_Undertaker » 19 okt 2019 23:09

robvoorburg schreef:
19 okt 2019 20:17
...met de jongste is de
situatie inmiddels weer genormaliseerd en prettig genoeg
met de oudste sinds een half jaar eveneens.
Goed om dit te lezen Rob! En weer een mooie anekdote in z'n geheel
"The greatest difficulty is the mental resistance to things that arise, and the underlying assumption that they should not." - Eckhart Tolle

Gebruikersavatar
Janno
Berichten: 2419
Lid geworden op: 29 aug 2014 00:14
Locatie: Dieren
Contacteer:

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Janno » 19 okt 2019 23:14

Mooi Rob
I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7429
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Arno » 19 okt 2019 23:41

Heel mooi Rob, fijn dit te lezen :)
Afbeelding

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 13 nov 2019 18:06

Om weer eens een keer het gevoel te hebben bij elkaar te
horen heb ik mijn dochters al weer een tijdje geleden
uitgenodigd ergens eens wat te gaan eten.

Dat bleek met twee jonge vrouwen nog niet zo'n eenvoudige
opgave. Ze leiden alle twee een ander leven dan ik deed toen
ik hun leeftijd had. Wel hebben ze beiden een vriend, maar
wonen ze niet samen.

Aangezien we de Indonesische keuken allemaal waarderen,
stelde ik voor zoiets te gaan doen.
Vanmiddag wilde ik voor aanstaande zaterdag een tafel
reserveren bij Bogor, dat kon, als we maar een uur later
weer benen wilden maken.
Dus een half uur eerder aan tafel, want dat kon en wanneer
we alsnog in een probleem van tijd komen, dan gebruiken
we koffie aan de bar.
De dames over de vervroeging inlichten en me verheugen op
het vooruitzicht.

Bogor bestaat al decennia in Den Haag. Het ligt in een
woonstraat op een hoek. Het beslaat een dubbele
parterre en het heeft bepaald geen uitstraling.
Zeer wel mogelijk had het vroeger een woonbestemming.
Wanneer je binnenkomt verbaas je je over twee zaken:
de inrichting, sinds de late jaren 50 van de
vorige eeuw weinig tot niets meer aan gedaan, het maakt
een uiterst eenvoudige sleetse indruk, toch zit deze zaak
meestentijds vol.

Mogelijk is deze zwakheid samen met heerlijk voedsel
een combinatie die veel mensen, zowel oud als jong nog
enorm aanspreekt, ik vind het prachtig in ieder geval.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14133
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Bommel » 13 nov 2019 19:07

Het lijkt mij hemels vertoeven in een etablissement die in tijd schijnt te hebben stil gestaan.
Niet allen qua inrichting maar ook in bediening en service.
Ik wens je met de dames een genoegelijk samenzijn.
Afbeelding

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 13 nov 2019 19:49

Bommel schreef:
13 nov 2019 19:07
Het lijkt mij hemels vertoeven in een etablissement die in tijd schijnt te hebben stil gestaan.
Niet allen qua inrichting maar ook in bediening en service.
Ik wens je met de dames een genoegelijk samenzijn.
Waarvoor mijn dank Louis.
Nu we het toch over uit eten gaan hebben en je de nostalgische
sfeer weet te waarderen, dan is Hotel/Restaurant Centraal in
Voorburg/Leidschendam een aanrader, het ligt aan de Vliet.

Je komt binnen en waant je teruggeworpen in de jaren 50.
Een grote huiskamer met aan de rechterzijde een grote bar.
Ik zie veel koper en rondom een lambrisering met erboven
behang. Het plafond is voorzien van ornamenten.
Het restaurantgedeelte bestaat uit een hoeveelheid tafels,
de meeste rond, sommige rechthoekig.
Er staan hier en daar kandelaars met kaarsen erin en deze
branden en voegen iets toe aan de sfeer.

Alle tafels zijn voorzien van smetteloos wit tafellaken en dito
servetten. Vorken, messen, borden alles tot in de puntjes
verzorgd. Er staan enige vazen met verse bloemen, kortom
niets is het toeval overgelaten de gasten goed te verwelkomen.

Toch is de kaart bescheiden. Het betreft hoofdzakelijk hollandse
keuken, maar dan wel met liefde bereid. (ik droom van hun
grote biefstuk)
Aandacht is er wel voor de seizoenen, zo staat er wild op de
kaart in de koude tijd en bijvoorbeeld asperges wanneer ze in
het seizoen zijn.

Mocht je een tafel willen reserveren sta er dan op in het
oorspronkelijke gedeelte te willen en niet in de uitbouw,
in mijn ogen een vergissing.

robvoorburg
Berichten: 12731
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Uit eten gaan.

Bericht door robvoorburg » 15 nov 2019 12:33

Het begint een traditie te worden om enige keren per jaar
te lunchen met mijn oud collega en later baas Huib.

De laatste keren spreken we meestal af bij Facet in
Rotterdam Hillegersberg. Het betreft een eetcafé met
uitzicht op de Bergse Voorplas.
Buiten is er een verwarmd terras, zodat Huub sigaar kan
roken en ik een pijp.

We waren zo'n 35 jaar collega's en bedenk me nog nooit
ruzie te hebben gehad, wanneer er iets dreigde te ont-
sporen wisten wij het steeds te schikken.

Vorige week was het weer eens zover. Aftrap 12.30. Om
gespreksstof zitten wij nooit verlegen, er vallen zoveel
herinneringen op te halen over een enerverend werk-
verleden.
Het betreft niet uitsluitend enorm lachen over kolderieke
situaties waarin wij met enige regelmaat verzeild raakten,
hoogst trieste voorvallen passeren ook de revue.

Daarnaast hebben we het natuurlijk ook over de dagelijkse
gang van zaken. Huib is 77 jaar, inmiddels 12 jaar weduwnaar.
Hij weet zich goed staande te houden, heeft zelfs weer een
vriendin. Hij geniet van zijn vrijheid, samenwonen is voor hem
geen punt van overweging.
Hij heeft nog veel contact met oud collega's en zo hoor ik graag
van hem hoe zij reilen en zeilen.
Daarnaast komen er veel bekenden langs wandelen waar we
dan even een aardig praatje mee hebben.

Huib moet zijn rijbewijs laten verlengen. Gezien zijn leeftijd moet
hij medisch gekeurd worden.
Zoals jullie mogelijk weten kampt het CBR met een achterstand.
Van de betrokken Minister begrijpt Huib dat deze betrokken
mensen uit de wind houdt.
Voor hem is dat niet voldoende en heeft hij contact opgenomen
met de verzekeraar. Deze zegt uit te keren mocht hij een
ongeval veroorzaken.
Zij attendeerden hem erop dat de politie zal constateren dat zijn
rijbewijs verlopen is.
Kortom een juridisch gezien ongemakkelijke situatie.

Ik ken Huib niet anders dan dat hij nooit voor een gat gevangen
zat, zo besloot hij na ampele overwegingen tegen het CBR
een kort geding te beginnen. Ben reuze benieuwd wat de
uitspraak van de rechter zal zijn.

Zoals hierboven omschreven slaan wij ons moeiteloos door de
middag en zet Huib mij af bij de Metro E lijn richting Den Haag.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14133
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Bommel » 15 nov 2019 18:23

Als Mme en ik wel eens de voeten onder andermans tafel steken hebben wij doorgaans geen veel eisende zaken in zo'n etablissement.
Echter stoort het ons mateloos als bij elke gang ons gevraagd wordt, na enkele bescheiden hapjes van het gerecht, of het ons smaakt.
Zo ook als het lege servies afgeruimd wordt om plaats te scheppen voor het volgende wat komen gaat.
Dit gebeurt zo vaak in de horeca dat het ons laatst verbaasde dat ons bediende ober tussen de gangen door ons slechts vroeg of de volgende gang al gewenst was of dat we wilden wachten.
We kregen zelfs de mogelijkheid om zelf de tijd aan te geven.
Aan het eind werd ons slechts de simple vraag gesteld of alles naar wens was geweest.
Zo hoord het naar onze mening.
Afbeelding

Gebruikersavatar
nicobakker
Berichten: 161
Lid geworden op: 10 okt 2017 14:51
Locatie: Pijnacker

Re: Uit eten gaan.

Bericht door nicobakker » 16 nov 2019 21:52

Maar waar is de tijd gebleven dat de kinderen door een baboe werden bezig gehouden in een apart zaaltje in het restaurant zodat de volwassenen rustig konden eten. En na het diner de vrouwen een thee kregen en konden keuvelen terwijl de heren een sigaar of ander rookwaar met borrel aangeboden kregen om in een ander zaaltje te kunnen uitbuiken. Helaas verleden tijd. Blij dat we hier nog een heren societeit hebben. Weliswaar ook niet meer zoals toen maar nog steeds aangenaam.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14133
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Uit eten gaan.

Bericht door Bommel » 16 nov 2019 22:44

Tijdens de Nederlandse overheersing in Indo-China was dat inderdaad gewoon dat een baboe de kinderen afzonderde van de volwassenen.
In het koude Nederland hadden welgestelden een gouvernante, echter de gewone mens kon mits voorzien van een goed inkomen leunen op een meid voor in de huishouding cq kindermeisje.
Echter als men uit ging naar een restaurant met kinderen, bleven die braaf aan tafel zitten tot dat het diner ten einde was, met of zonder borrel in een afgesloten ruimte.
Helaas vervlogen tijden, wat nu rest is een kleurplaat en rond vliegende kids waarvan alleen de ouders genieten.
Mme en ik ontlopen secuur dit soort uitspanningen.
Afbeelding

Plaats reactie