Pagina 1 van 25

Chinese Jan Modaal rookt graag Big Ben

Geplaatst: 09 feb 2009 11:04
door Victor Baarn
http://www.refdag.nl/artikel/1325781/Ch ... g+Ben.html

ROERMOND - Het aantal pijprokers in Nederland neemt af. Toch groeit de omzet van ”Elbert Gubbels & Zonen B.V. Koninklijke Fabriek van Tabakspijpen”. Directeur Elbert Gubbels (40) kan dat uitleggen. „De gelegenheidsroker overvleugelt de tabaksconsument. Was pijproken vroeger voor mindergesitueerden, nu is een pijp vooral een lifestyleartikel.” De gemiddelde pijproker bezit vijf tot acht pijpen, weet hij.

De huidige kopieerfrees maakt acht pijpenkoppen van hetzelfde type in één bewerking. Toen het geavanceerde apparaat enkele jaren geleden in gebruik kwam, raakte een lange rij losse frezen werkloos. De erbij behorende werknemers idem. Het hoogtepunt van Gubbels & Zonen lag, qua personeelssterkte, eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Toen stonden er 120 mensen op de loonlijst. Een enkel jaar geleden was dat aantal gehalveerd en begin 2007 had een voorlopig laatste herschikking plaats. De fabriek, die onder meer pijpen maakt van de merken Big Ben, Hilson en Porsche Design, telt op dit moment 45 werknemers. Het is de enige pijpenfabriek in de Benelux.

De bevlogen Gubbels spreekt overigens liever van een atelier dan van een fabriek. Want elke pijp die in Roermond wordt gemaakt, is een individu: met een karakter, net als de klant die hem aan de mond zet. „Pijprokers zijn individualisten: mensen die doordacht hun eigen koers volgen en hun eigen voorkeuren hebben”, zegt de directeur. Hij nam, samen met Marc van Vlodrop (45) in 2001 de fabriek over van zijn vader Fons -de toenmalige technisch directeur- en van zijn inmiddels overleden oom Jos, toen commercieel directeur en schoonvader van Marc. Fons Gubbels werkt nog volop mee, hij kan het niet laten.

Elbert -zelf geen fervent pijproker, „ik mis er de rust voor”- is de vierde lichting. Zijn overgrootvader startte in 1870 een winkel met wandelstokken, paraplu’s, pijpen en rookwaren in het centrum van Roermond. De tweede generatie liep vooral warm voor de pijpen. „Naast de groothandel kwam de fabricage in beeld. Na een periode van stilstand tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog -de grondstof, bruyerehout, was niet te krijgen- haalde opa Franse pijpenmakers hierheen en hij liet ze in zijn kelder fabriceren.”

Omdat Hitlers minister van propaganda Goebbels heette, was Gubbels na de oorlog geen geschikte naam om onder verder te gaan. In Amsterdam kwam de pijpengroothandel ”Big Ben” te koop en grootvader sloeg z’n slag. „Big Ben was een prima naam, een sterk merk. Dat is zo tot op vandaag”, zegt Gubbels. Een vliegende start werd gemaakt toen vader Fons in 1957 het zogeheten Pipopijpje ontwierp: een grappig, klein model met een acryl mondstukje van slechts 1,5 centimeter lang. „Opa vond het niets. Tot er een delegatie uit de VS op bezoek kwam. Die mensen zagen dat pijpje en waren helemaal lyrisch. Een megaorder volgde.”

Na de lancering van de Pipo trokken de binnenlandse verkoop en export enorm aan. „Big Ben was een identiteit.” In 1972 verhuisde de fabriek naar de huidige locatie: aan de Keulsebaan in Roermond-Oost. In dat jaar verwierf de firma ook het predicaat ”koninklijk”. Toen in 1980 de Belgische fabrikant Hilson in problemen raakte, nam Royal Dutch Pipe Factory z’n collega over. „Hilson was sterk op enkele complementaire markten. In dat jaar introduceerden wij de pijp met filter, een echte trend. Wij heten de koning van de filterpijp: het lukte ons om ondanks de filter toch leuke, slanke modellen te maken.”

Ook in latere jaren timmerde de firma Gubbels aan de weg met opvallende series. Bijvoorbeeld in 1990, toen hij samen met tabaksfabrikant Douwe Egberts (DE) de Tattoo lanceerde: een kleurig, hip model om jongeren aan de pijp te krijgen. Een ’volwassen’ variatie op dat thema werd de Amphora, genoemd naar een tabaksmerk van DE.

Vijf jaar geleden realiseerden Elbert Gubbels en zijn mededirecteur zich dat het inslaan van nieuwe wegen nodig zou zijn om te overleven in een wereld waarin de tabaksconsumptie steeds verder wordt teruggedrongen. Aansluiting bij Porsche Design volgde. De aan de autofabrikant gelieerde groep die onder andere brillen, horloges en pennen ontwerpt en afzet, zag wel perspectief in een serie pijpen van hout en aluminium, naadloos passend bij de andere creaties. „Via Porsche Design liggen we nu ineens in de Duty Free. De pijproker staat niet meer bij de bushalte, maar bevindt zich op het vliegveld.”


Traditioneel of modern: het ambachtelijk pijpmaken gebeurt nog immer met bruyerehout, afkomstig van de wortelknol van de boomheide zoals die groeit in de landen rond de Middellandse Zee. Bang dat de grondstof opraakt, is Gubbels niet. „Wel maak ik me zorgen over de vraag of er over tien jaar nog mannen zijn die deze wortels -ze groeien op de meest onherbergzame plaatsen- kunnen rooien.”

De toekomst van het „atelier” zien de huidige eigenaars met vertrouwen tegemoet. Van de circa 100.000 pijpen die Roermond jaarlijks verlaten, blijft nog geen 15 procent in Nederland. Via een fijnmazig dealernetwerk gaan ze de hele wereld over. „China, Rusland, Oekraïne, het zijn markten die sterk in opkomst zijn. Daar groeit het percentage Jan Modaal en er heerst nog een pijprokerscultuur. Big Ben staat er erg goed aangeschreven.”

Instrictie voor de Chinese jan modaal.

Geplaatst: 12 apr 2009 10:39
door Vier Heeren Baai
Instrictie voor de Chinese jan modaal.

http://www.youtube.com/watch?v=wa0CSqE2kYM

Geplaatst: 13 apr 2009 20:14
door Henk de Jong
Dit is volgens mij een Japanner. :)

Geplaatst: 13 apr 2009 20:33
door Vier Heeren Baai
Henk de Jong schreef:Dit is volgens mij een Japanner. :)
Nee Nee Henk.

Je kunt duidelijk aan zijn neus zien dat het een Chinees is.

4HB

Het grote Big Ben topic

Geplaatst: 18 aug 2009 14:04
door Victor Baarn
Tot mijn grote schrik zag ik dat op ons pijprokersforum er nog geen eigen topic is over de pijpen van Big Ben. Toch wel een begrip. Pijpen met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Op hun website staan alle pijpen keurig weergegeven. http://www.bigben.nl/nl/bigben/home.aspx Wil je alle pijpen in 1x op je scherm hebben (wel net zo overzichtelijk) dan moet je deze link hebben: http://www.bigben.nl/bigben/LeftNavigat ... ilver.aspx

Helaas staan er geen prijzen bij maar die zijn weer te achterhalen via de site:
http://www.cigarwebshop.com/bigben/

Heb zelf een kleine Big Ben pijp die nog van mn opa is geweest maar niet echt meer bruikbaar. Heb echter deze pijp op het oog:
http://www.bigben.nl/Libraries/Royal_Li ... .sflb.ashx

Deze mag er ook zijn:
http://www.bigben.nl/Libraries/Royal_Li ... .sflb.ashx

Geplaatst: 18 aug 2009 18:39
door antonius
goedendag victor

Wat een goed idee.
Ik ben zelf in bezit van een zestal big ben pijpen n.l.
een pamir,een bora,een pipo,een nairobie,een spectrum,een grijze fashion pijp,en een barbados.
Ze roken allemaal prima en zijn voorzien van een filter behalve de grijze fashion.
De pamir is wel m`n favoriet want die rook ik het meest.
Filters gebruik ik ongeveer drie maal een volgestopte pijp voordat ik het filter verwissel voor een verse.
Over het algemeen vindt ik het roken met filter wel het prettigst,minder vocht en een mildere smaak.
Een goed ingerookte big ben hoef je ook maar eenmaal aan te steken en rook ik hem volledig op.
De as is dan mooi grijs.

gr ton

Geplaatst: 18 aug 2009 23:02
door Victor Baarn
Zes pijpen van Big Ben, dat klinkt goed. De meeste pijpen van Big Ben zijn idd filterpijpen. Las in onderstaand artikel dat Big Ben in 1980 de filterpijp heeft geintroduceerd! http://www.refdag.nl/artikel/1325781/Ch ... g+Ben.html

Toen in 1980 de Belgische fabrikant Hilson in problemen raakte, nam Royal Dutch Pipe Factory z’n collega over. „Hilson was sterk op enkele complementaire markten. In dat jaar introduceerden wij de pijp met filter, een echte trend. Wij heten de koning van de filterpijp: het lukte ons om ondanks de filter toch leuke, slanke modellen te maken.

Geplaatst: 19 aug 2009 18:25
door Hanske
ik heb 10 Big Bens en ben er erg tevreden over... echt een zeer goede prijs kwaliteitsverhouding. Een big ben gaat jaren mee... en rookt fantastisch

ik heb o.a. new horizon, sera, crosley commodore, derby, caledonia, smokey F

Naast het feit dat het om goede pijpen gaat vind ik het ook belangrijk om de vaderlandse pijpenmaker te steunen...

groet
Hans

Geplaatst: 21 aug 2009 09:30
door Victor Baarn
Helaas, net achter het net gevist. Was in Zutphen bij een takakszaak (Big Ben dealer) en daar had ik een mooie pijp gezien. Na wat verder winkelen zou ik die pijp voor mn verjaardag krijgen. Dus toen we later weer langs de winkel kwamen wilden we de pijp kopen. Kon ik m niet meer vinden. Maar ik had een foto van de pijp op mn mobiel staan. Liet die aan de verkoper zien..... Hij had die dag 1 pijp verkocht en dat was nou net de pijp die ik op het oog had!! :cry: :cry: :cry:

Maar goed, ik ben pas in november jarig en heb tot die tijd om de pijp te vinden.

Geplaatst: 21 aug 2009 19:15
door antonius
Victor Baarn schreef:Helaas, net achter het net gevist. Was in Zutphen bij een takakszaak (Big Ben dealer) en daar had ik een mooie pijp gezien. Na wat verder winkelen zou ik die pijp voor mn verjaardag krijgen. Dus toen we later weer langs de winkel kwamen wilden we de pijp kopen. Kon ik m niet meer vinden. Maar ik had een foto van de pijp op mn mobiel staan. Liet die aan de verkoper zien..... Hij had die dag 1 pijp verkocht en dat was nou net de pijp die ik op het oog had!! :cry: :cry: :cry:

Maar goed, ik ben pas in november jarig en heb tot die tijd om de pijp te vinden.
victor

Kom eens een dagje naar enkhuizen,daar is een klein maar erg knus tabaks zaakje in de winkel straat.
Deze dame heeft een aardig grote collectie big ben pijpen.
Misschien vind je daar het model die je in zutphen miste.
En ze heeft alle smaken peterson,en mac baren tabak op voorraad.

gr ton

Geplaatst: 21 aug 2009 20:47
door Victor Baarn
T was trouwens Deventer, hoe ik nou weer bij Zutphen kom?

Iig zitten in wat omliggende plaatsen Big Ben dealers. Volgende week kom ik in zo'n plaats en zal even vragen of de pijp te bestellen is en wat die kost.

Geplaatst: 10 sep 2009 22:44
door Victor Baarn
Iemand ervaring met de Royal Light pijpen van BigBen?? Wil deze bestellen maar vraag me af of de kop ruim genoeg is voor gesausde tabakken.

http://www.bigben.nl/Libraries/Royal_Li ... .sflb.ashx

Mirage

Geplaatst: 11 sep 2009 00:26
door drfretboard
Vandaag de Mirage 542 aangeschaft:

http://www.bigben.nl/Libraries/Mirage/1 ... .sflb.ashx

Vanavond voor het eerst gebruikt met WO Larsen Edition 2009. Helemaal niet verkeerd!

Geplaatst: 12 okt 2009 14:31
door Victor Baarn
Vraag niet hoe ik er aan kom maar bij het googelen kwam ik opeens op deze site waar je alle pijpen achter elkaar ziet. Wel zo overzichtelijk.

http://www.bigben.nl/bigben/LeftNavigat ... ilver.aspx

Geplaatst: 12 okt 2009 15:21
door Joey Peters
Jammer voor je Victor.

Ik heb 2 pijpen van big ben, een flamingo en een nautic. So far the best pipes I have.

Geplaatst: 12 okt 2009 18:02
door janneman
Ha Victor, een prima link, kun je die met 'wijzigen soms bovenaan in de eerste post zetten?

Groet, Janneman

Geplaatst: 12 okt 2009 20:27
door Victor Baarn
janneman schreef:Ha Victor, een prima link, kun je die met 'wijzigen soms bovenaan in de eerste post zetten?

Groet, Janneman
Is geregeld. Viel me wel op dat ik via die link veel meer pijpen te zien kreeg dan ik normaal zie. Zag nu bijv. de kalabaspijp ertussen staan.

Geplaatst: 26 okt 2009 09:31
door Victor Baarn
Ik hoorde dat de eigenaar van een bekende tabakszaak niet zo'n liefhebber van BigBen is. De reden: Big Ben is zwaar. Nou heb ik niet doorgevraagd naar wat dat 'zwaar' betekent, neem aan dat dat letterlijk opgevat moet worden, namelijk in gewicht.

Weet dat ik een keer oprecht verbaasd was over het geringe gewicht toen ik een Peterson pijp uit de Sherlock Holmes serie vasthield. Heb echter een Hilson (zusje van BigBen) en die pijp weegt ook vrijwel niets.

Wellicht kunnen degene er wat over roepen die diverse pijpen hebben, waaronder van BigBen.

Geplaatst: 26 okt 2009 16:09
door Bommel
Ik heb niet het idee dat Big Bens zwaar zijn.
Heb er enkele in mijn assortiment en onder vind geen hanglip.
Ook heb ik een Hillson Azure, de rechte variant en die vind ik nu wel weer wat zwaar.
Het is wel het vermelden waard dat deze pijp nog niet geheel goed ingerookt is en het mondstuk nog niet gezet.
Ik bedoel hiermee dat mijn tanden er nog niet goed in staan, waardoor het zwaar gevoel ontstaat, denk ik.

Geplaatst: 26 okt 2009 16:46
door janneman
Ik denk dat ik wel begrijp wat hij bedoeld, Big Ben maakt inderdaad geen echt lichte pijpen, en dat is normaalgesproken een twijfelachtige zaak: is het hout niet goed gedroogd? Bij Big Ben zit dat wel goed, maar er zijn inderdaad merken die erin slagen om hun hout verder te drogen en te reinigen (Peterson vind ik daar doorgaans niet echt een voorbeeld van, maar Parker en Dunhill zijn inderdaad naar verhouding licht-gewichten). Lichtere pijpen zijn niet alleen gemakkelijker in de mond te houden, meestal roken ze ook droger en zijn ze, zeker in het begin, neutraler van smaak.

Voorbeeld gewicht: Vrijwel even grote pijpenkoppen, de Big Ben iets breder, de Dunhill iets hoger, hetzelfde vulvolume: Big Ben 23,7 gram, Dunhill 20 gram. 3 gram is niet veel, maar je hebt het toch over 15 % meergewicht bij Big Ben.

Mijn waardering voor Big Ben zit hem vooral in twee dingen: technisch goed gemaakt en een lage prijs (door vergaand gemechaniseerde productie). Een Big Ben is -voor zover mijn ervaring gaat- doorgaans een goeie roker, mondstuk en kop goed passend, met zorg geboord en dat soort zaken.

Ze maken op zichzelf ook best wel fraaie modellen, maar hier wringt wel iets, met name door de manier waarop ze pijpen maken. Een aantal pijpen worden tegelijk gevormd op één machine. Deze manier van pijpen vormen houdt Big Ben zo goed betaalbaar, en als de basismal goed is wordt ook elke pijp goed. Vandaar ook hun 'technisch goede' pijpen; bij hen zijn boringen altijd keurig.

Maar ik kan me heel goed voorstellen dat pijprokers -en handelaren- die hogere eisen stellen Big Ben niet echt een topmerk vinden. De gelijktijdige productie maakt bijvoorbeeld dat niet per pijp de vorm afgestemd wordt op de nerf, en je ziet dan ook weinig echt bijzonders op het gebied van nervatuur bij Big Ben. Hun pijpen zijn massaproducten, geen individuele juweeltjes. Iets vergelijkbaars zie je bij de afwerking; hun beitsen zijn niet de meest verfijnde staaltjes van afwerking.

Big Ben is in mijn ogen in de eerste plaats een pijp voor pijprokers. Topmerken zijn eerrder iets voor verzamelaars dan voor rokers...

Groet, Janneman

Geplaatst: 26 okt 2009 18:42
door Mortimer
Dat bigben ook fraaie pijpen kan maken bewijst deze jaarpijp van 2001 wel. Het betreft een genummerde gelimiteerde oplage van 250 stuks. Ik liep er bijtoeval tegenaan bij Schimmel in Zutphen hij had nog een exemplaar staan incl. Mooie kunstlederen opbergkist. ik wist overigens niet eens dat bigben ook jaarpijpen maakte op de site is hierover niets te vinden. Het is een fraai exemplaar met stirling zilveren ring hij rookt erg prettig ligt goed in de hand en ook in de mond. Het is inmiddels samen met mijn Parker mijn favoriete pijp geworden.
Afbeelding

Geplaatst: 26 okt 2009 19:40
door boyenne
Werkelijk een mooie pijp. Ziet er klassiek uit.

Mag ik vragen hoeveel dit mooie exemplaar je gekost heeft? Uiteraard weegt dit niet tegen het verkregen genot op.

Geplaatst: 26 okt 2009 19:48
door Mortimer
boyenne schreef:Werkelijk een mooie pijp. Ziet er klassiek uit.

Mag ik vragen hoeveel dit mooie exemplaar je gekost heeft? Uiteraard weegt dit niet tegen het verkregen genot op.
Hij was 150 euro ik mocht hem uiteindelijk voor 125 euro meenemen.

Geplaatst: 26 okt 2009 21:40
door de bolle
Momenteel rook ik mijn oudste BB (model 303). Die is een stuk zwaarder dan mijn recente modellen (Evening en La Pipe), maar hij smaakt het beste van de drie. Ik ben sinds kort een Parker Knight Straight Buldog in huis (wat een naam) en die is best zwaar voor een rechte pijp, maar het is mijn beste rechte pijp tot nu toe. Mijn Peterson XL302 is echt loodzwaar, maar wat smaakt hij goed. (Wat klint dat raar, maar een pijp is toch geen "zij"?)

Kortom, ik heb de neiging om te denken "hoe zwaarder, hoe beter, hoe boller (meer hout), hoe koeler.

Jan

Geplaatst: 26 okt 2009 22:57
door drfretboard
Volgens het Pijpenbrevier bezit een pijp de vrouwelijke vorm. Maar omwille van de competitie :roll: met de vrouwelijke wederhelft wordt aangeraden de pijp als neutraal / geslachtloos te benaderen. :shock:

:wink:

Geplaatst: 27 okt 2009 07:36
door Mortimer
Victor Baarn schreef:Helaas, net achter het net gevist. Was in Zutphen bij een takakszaak (Big Ben dealer) en daar had ik een mooie pijp gezien. Na wat verder winkelen zou ik die pijp voor mn verjaardag krijgen. Dus toen we later weer langs de winkel kwamen wilden we de pijp kopen. Kon ik m niet meer vinden. Maar ik had een foto van de pijp op mn mobiel staan. Liet die aan de verkoper zien..... Hij had die dag 1 pijp verkocht en dat was nou net de pijp die ik op het oog had!! :cry: :cry: :cry:

Maar goed, ik ben pas in november jarig en heb tot die tijd om de pijp te vinden.
Wist je dat bigben vrijwel alle pijpen nog gewoon op voorraad heeft.
Ik had laatst een beschadigde bigben avanti die is nergens op de site meer te vinden. Dit kwam ter sprake bij een bigben dealer en hij zegt die kan ik misschien nog wel bestellen. Een telefoontje naar Roermond et voila binnen drie dagen had ik mijn avanti. Dus als je het model en nummer hebt kun je hem waarschijnlijk gewoon via een bigben dealer bestellen.

Geplaatst: 27 okt 2009 09:58
door Victor Baarn
Een helder verhaal Janneman! Kortom, het zijn geen pijpen die uitblinken in bijzonderheid, maar wel heel erg degelijk.


Ik heb een grote dikke pijp van Big Ben waarvan ik me afvroeg van wanneer deze pijp stamt (staat namelijk niet meer op de lijst). Pijp is namelijk geweldig. Vond het alleen zo overdreven om een foto naar BigBen te mailen met de vraag van wanneer die pijp stamt. Maar misschien kunnen ze het zo oplepelen?

Jammer dat Big Ben geen Bulldog in hun assortiment heeft, zoiets dus:

Afbeelding

Ik zie trouwens op de site van Big Ben dit staan, een stampertje?

http://www.bigben.nl/Libraries/Virgin/5 ... .sflb.ashx

Geplaatst: 27 okt 2009 12:10
door janneman
Victor, ik zou er zeker eens een mailtje aan spenderen, ik heb goeie ervaringen met de klantvriendelijkheid van Big Ben...

En jawel, Big Ben maakt ook heus af en toe wel eens een topstuk, zeker. Probleem is voornamelijk dat ze zo verschrikkelijk vele pijpen maken: een aantal jaren gelden iets van 250000 per jaar (een kwart millioen ja, geen nul teveel). In die masse verdwijnen hun topstukken een beetje uit het zicht. Hun duurste pijpen lopen op tot 300 euro of zo, en dan heb je dus echt wel wat bijzonders.

Maar eerlijk is eerlijk, als ik nog eens ooit zoveel aan een pijp zou uitgeven, dan denk ik niet dat het een Big Ben zou zijn. Al zou dat natuurlijk wel een aardig doel voor de liefhebber kunnen zijn: een serie topstukken van Big Ben. Zo'n jaarpijp is dan een goed voorbeeld...

Aangaande die staafjes, ik zou gokken op aanstekers...

groet, janneman

Geplaatst: 27 okt 2009 20:38
door Mortimer
Is het misschien een idee om eens gezamenlijk met een aantal pijprokersforummers bij Big Ben eens een rondleiding te vragen. Het is een gezamenlijke liefhebberij wat is er dan leuker om eens met een aantal geestverwanten eens zo.n uitstapje temaken kunnen we elkaar gelijk eens live ontmoeten. Kunnen we na afloop gemeenschappelijk een pijpje stoppen en misschien nog wat mooie pijpjes scoren.

Geplaatst: 27 okt 2009 21:55
door Vandaahl
Mortimer schreef:Is het misschien een idee om eens gezamenlijk met een aantal pijprokersforummers bij Big Ben eens een rondleiding te vragen. Het is een gezamenlijke liefhebberij wat is er dan leuker om eens met een aantal geestverwanten eens zo.n uitstapje temaken kunnen we elkaar gelijk eens live ontmoeten. Kunnen we na afloop gemeenschappelijk een pijpje stoppen en misschien nog wat mooie pijpjes scoren.
Goed plan! Ik heb nog helemaal geen BigBen. :oops: Lijkt me best leuk!