Pagina 1 van 10

Boekentip: The book of Pipes and Tobacco - Carl Ehwa Jr.

Geplaatst: 29 dec 2010 00:17
door drfretboard
Afbeelding

Geplaatst: 29 dec 2010 00:19
door metaltommy
mooie review over een boek, maakt het interesant om het te overwegen te kopen, mijn interesse is gewekt.

Geplaatst: 29 dec 2010 00:24
door Kynikos
Klinkt inderdaad interessant. Ik heb de laatste tijd het idee dat ik toch wel eens één enkel degelijk boek over tabak en pijp wil hebben, maar ik vraag me nog af welke.

Citaat met betrekking tot het opwekken van dode tabak

Geplaatst: 29 dec 2010 00:26
door drfretboard
Het volgende citaat wil ik jullie niet onthouden:
A dry mixture cannot be brought back to its original state. By adding moisture to dry tobaccos by means of clay discs, apples, etc., the smoker runs the risk of stripping teh tobacco of its natural taste. When the moistened mixture is smoked, the smoker will experience a thin, watery taste. Tobacco jars and pouches are designed to keep tobaccos fresh, not to make them fresh once they have gone stale.

If tobacco stored in a jar consistently dries out, even with a moisture bottle or similar device, the smoker should buy a better humidor.

etc...

Geplaatst: 29 dec 2010 00:27
door drfretboard
Kynikos schreef:Klinkt inderdaad interessant. Ik heb de laatste tijd het idee dat ik toch wel eens één enkel degelijk boek over tabak en pijp wil hebben, maar ik vraag me nog af welke.
Ik heb er inmiddels een aantal. Als het dan toch 1 boek moet zijn, raad ik deze aan!

Voor de FUN zou ik toch een exemplaar van het Pijpenbrevier bemachtigen daarnaast!

Geplaatst: 29 dec 2010 15:46
door janneman
Dank voor de mooie review, en nog meer dank voor met name dat citaat over het herbevochtigen van tabak. Daar wilde ik al om vragen :shock: Ik kan me wel wat voorstellen bij wat hij schrijft over 'smaken die verloren gaan'.

Ik moet zeggen dat ik dat bij Virginia's en Latakia's nooit zo ervaren heb, terwijl ik dat bij sommigen al jaren doe. Maar ik ben zeker geen Meester-proever! Ik heb zelf vooral het idee dat dit opgaat voor de 'toegevoegde' smaken aan tabak (vanille, rum, pruimen, chocolade en wat niet al). Ik denk ook dat om die reden de meeste 'jaartabakken' niet zo houdbaar zijn.

Spannende vraag: hoe eerlijk en openhartig is hij over toevoegingen in tabak, als het gaat over brandbaarheid, vochtbuffering en antischimmelmiddelen? Noemt hij stoffen die gebruikt worden? Dit is de duistere kant van tabaksfabrikanten waar ik eigenlijk nu net veel meer over willen weten...

Geplaatst: 29 dec 2010 16:05
door drfretboard
Daarover is in dit document nog wel wat te lezen:

http://ec.europa.eu/health/scientific_c ... _o_029.pdf

Te beginnen bij 3.8.4.2

Wel een interessant onderwerp voor nader onderzoek. Ik verzamel wat PDF's.

Lof der Tabak - Film

Geplaatst: 06 jan 2011 23:19
door drfretboard
Afbeelding
ISBN: 1272674797

en:

Geplaatst: 07 jan 2011 00:36
door metaltommy
leuk filmpje :)

theologie van het pijproken in het engels

Geplaatst: 17 feb 2011 10:46
door metaltommy
Deel 1:
Deel 2:

:D 8)

Boek over de geschiedenis van de Limburgse Pijpmakers

Geplaatst: 18 feb 2011 15:16
door Haddocks
Volledige titel: Afstammelingen van Westerwaldse pijpmakers in beide Limburgen en Pijpenfabriek Trumm-Bergmans te Weert. Dit is een uitgave uit 1985, uitgegeven door de Pijpelogische Kring Nederland in een oplage van 250 stuks. Interessant om te lezen is dat de kleipijpjes hun marktaandeel verliezen door de opkomst van de bruyere pijp in de periode 1880.
Beschrijving Monografie over afstammelingen van Westerwaldse pijpmakers in beide Limburgen en pijpenfabriek Trumm-Bergmans te Weert / J.P.A.M. Engelen. - [S.l.] : Pijpelogische Kring Nederland, 1985. - 108 bl. : ill. ; 30 cm Oplage van 250 ex. - Omslagtitel: Afstammelingen van Westerwaldse pijpmakers in beide Limburgen en pijpenfabriek Trumm-Bergmans te Weert. - Met lit. opg.
Vervaardiger: J.P.A.M. Engelen;
Datering: 1985
Identificatie: 860760936

Geplaatst: 18 feb 2011 15:57
door janneman
Ziet er uit als een fraai stukje geschiedenis, als het over klei pijpen gaat zie je meestal alleen maar spul over Gouda...

Geplaatst: 18 feb 2011 16:15
door Haddocks
Dat is het inderdaad. Soms een beetje vergaand met allerlei stambomen, maar het geeft een mooi tijdsbeeld weer.

Holy smoke!

Geplaatst: 19 feb 2011 15:13
door Jos
Vandaag in NRC Handelsblad een artikel over de positieve kanten van tabak roken:

Door onze redacteur Paul Steenhuis | pagina 35

Holy smoke! Twee niet-rokers schreven een boek over het goede van roken.

Waarom zouden twee verstandige, wetenschappelijk onderlegde niet-rokers een boek schrijven waarin ze de positieve, ja zelfs gezonde kanten belichten van het roken van tabak – sigaret, sigaar en pijp?

Terwijl regeringen overal hun burgers ervan proberen te doordringen dat je van roken kanker en andere ziektes krijgt, dat je weg moet blijven van die verslavende stinkstokken en tabaksrook.

En toch, gistermiddag werd in de Amsterdamse sigarenspeciaalzaak Hajenius aan het Rokin het boek Holy smoke! Stinkstok of toverstaf? (uitgeverij Compaan) gepresenteerd. Het boek bevat zinnen als „Rokers blijken niet eenvoudigweg een stelletje verslaafde zielenpoten, maar mensen die aansluiten bij eeuwenoude kennis en hier hun voordeel mee doen.” De auteurs zijn Christianne Vink (33), biologisch psycholoog en docent aan het College of Science van de Universiteit van Amsterdam en Clemens Vogt (55), farmaceutisch chemicus en shiatsu therapeut.

In 140 pagina’s belichten ze de geschiedenis van tabak (indianen), de eeuwenoude mythen en rites waarin vuur (Prometheus) en rook (wierook) een rol spelen, en de diepgewortelde sociale en psychisch gezonde rituelen die met roken te maken hebben.

Clemens Vogt: „Het idee voor dit boek kreeg ik doordat ik als therapeut mensen heb geholpen met stoppen met roken. Die nicotineverslaving door roken stelt eigenlijk niet zo veel voor: zo afhankelijk wordt ons lijf niet van nicotine. En toch zie je mensen worstelen. Soms zeggen ze: als ik wist dat ik nog korte tijd te leven had, zou ik zo weer beginnen met roken. Wat is dat, dat dat zó diep zit? Wat is de kracht, de magie van roken? Alleen maar hel en verdoemenis preken over roken, alleen maar op dood en kanker wijzen, dat helpt niet om tot inzicht komen.”

Christianne Vink: „Wij ontkennen niet dat je ziektes en kanker van roken krijgt. Dat weten we wel. Maar het is extremisme, alleen maar die negatieve kanten te willen zien. Er is ook een andere, positieve kant aan het roken. En die hebben wij waardevrij willen belichten.”

Wat zijn dan die positieve aspecten aan het roken?

• Het rituele aspect. „We leven in een seculiere samenleving, waarin steeds minder rituelen zijn. Toch zijn rituelen belangrijk voor je welbevinden, gevoel van identiteit en veiligheid. Elke avond aan je kind een verhaaltje voorlezen is een voorbeeld van zo’n belangrijk ritueel”, zegt Vogt. Vink: „Tabak roken, waarbij de pijp in de kring rondging, was bij de indianen al van groot belang. Roken is nog steeds gekoppeld aan belangrijke, identiteitsbepalende interactieve rituelen. Beginnen met roken kan je als eeuwenoud initiatieritueel zien: je gaat de grens over van kind naar de volwassenheid. Je wordt ingewijd in de magie van de volwassenen. En daarna is roken ook nog steeds een belangrijk interactief ritueel: je rookt samen met een groep, bespreekt en besluit dingen samen met de groep rokers waarin je bent. Je deelt vuur en rook. Vooral die emotionele, plezierige symbolische lading die een sigaret heeft, is heel sterk. Als je een sigaretje aansteekt, kun je weer die positieve ervaring terughalen die je voelde toen je rookte in de groep. ”

• Rook- en vuurmagie.

Vogt: „Vuur versterkt emoties. Vuur is iets dat eigenlijk aan de goden behoort. De Griekse halfgod Prometheus stal het, gaf het aan de mensen en werd daar zwaar voor gestraft. In alle culturen hebben vuur en rook iets magisch; ze staan voor het contact met het hogere. In de katholieke kerk en ook in het Oosten gebruiken ze wierook om die reden. Beheerst vuur fascineert mensen al eeuwen. Chinezen denken dat als je goede voornemens kracht bijzet met vuur, dat je ze langer volhoudt. Daarom gebruiken we vuurwerk. Al die magische noties die we bij vuur en rook hebben, zitten laagdrempelig, voor iedereen bereikbaar, ook in het opsteken van een klein sigaretje. Je ontstijgt even het moment.”

• Adem en pauze. Vink: „Roken is ook prettig en positief, omdat het met ademen en pauze te maken heeft. Door te roken maak je ritueel tijd voor jezelf, zodat je je geestelijk kunt opladen, even het moment ontstijgen. Alles staat in het teken van haastig en snel. Daarom is roken ook van belang. En in die zin gezond, een middel tegen stress, net als het uitademen bij roken. Uitademen, uitblazen, dat zit in eeuwenoude yogatechniek en westerse zangoefeningen, werkt enorm ontspannend. Rokers doen dat met hun sigaret ook.”

De nadruk die de overheid op dood door roken legt op rookwaarverpakking, zou wel eens averechts kunnen werken, volgens beide schrijvers. Vink: „Rokers denken: ik ga blijkbaar dood, ik laat me m’n rookgenot niet afnemen. En jongeren denken: zie je wel, roken is gevaarlijk, spannend flirten met de dood. Dat wil ik ook!”

Geplaatst: 19 feb 2011 15:35
door Terpentijn
Een originele en zo te zien vrij objectieve invalshoek, noch roker, noch fervent anti-roker.

PDF - The Art of Pipesmanship

Geplaatst: 08 sep 2011 16:54
door Kapitein Haddock
Afbeelding

Ik heb van deze 12 bladzijden tellende brochure over pijproken een pdf gemaakt die je kan downloaden. (gebruik "Download Free")

Eigenlijk hoort dit meer bij pijprokerskennis, maar ik wilde het jullie niet onthouden.

EDIT: Link verwijderd, want werkt niet meer.

De Sumatra Post 1923 en Limburger Koerier 1936

Geplaatst: 29 okt 2011 21:35
door Bart Iron
http://resources2.kb.nl/010355000/pdf/DDD_010359480.pdf
Op pagina 4 staat een tabakzaakreclame met pijp en op pagina 9 staat een Whisky reclame van Dewars'.

http://resources2.kb.nl/010360000/pdf/DDD_010362386.pdf
Op pagna 10 staat een 'standaard baai' reclame.

Re: De Sumatra Post 1923 en Limburger Koerier 1936

Geplaatst: 30 okt 2011 11:34
door Mus
Leuk, zo'n courant uyt den ouden doosch ;) En maar een dubbeltje* voor een pakje pijptabak! Als je het terug gaat rekenen kost een pakje tabak nu bijna een weekloon van destijds

* 10 Nederlandse cent (omgerekend 4½ eurocent). Overigens wat het dubbeltje tot de invoering van de euro wereldwijd het kleinste muntje in dagelijkse circulatie, met een doorsnee van 15 millimeter en een gewicht van 1,5 gram.

My love, my pipe

Geplaatst: 01 dec 2011 20:07
door Mikali
Heb net voor men iPad het boek my love, my pipe van charles hester gekocht, ben benieuwd :D
Afbeelding

Re: My love, my pipe

Geplaatst: 01 dec 2011 22:15
door St Patrick
Oooo???? En waar gaat het dan over??? My love??? My pipe??? OF My love for my pipe...???
:B

Re: My love, my pipe

Geplaatst: 01 dec 2011 22:35
door Bommel
Z'n partner en zijn pijp, denk ik. :roll:

Re: My love, my pipe

Geplaatst: 01 dec 2011 23:26
door janneman
'hoe ik leerde pijproken en de leuke dingen die me daarbij overkwamen...'

We verwachten een boekverslag Mikali!

Re: My love, my pipe

Geplaatst: 02 dec 2011 11:29
door Mikali
Zal ik voor zorgen, maar heren, jullie zullen geduld moeten hebben :D Ik lees een boek in enkele weken (tijd .... )

Re: My love, my pipe

Geplaatst: 02 dec 2011 13:31
door Whitesnake
Komaaaaaaan Mikali...beetje tempo hé! Wij willen het allemaal weten! :lol:

Re: My love, my pipe

Geplaatst: 16 dec 2011 16:03
door Mikali
Ben inmiddels over de helft geraakt...
Is een soort van biografie achtig boek op een humoristische manier geschreven.
Best wel vermakelijk :lol:

Re: My love, my pipe

Geplaatst: 31 dec 2011 16:05
door belgianpipesmoker
Heb dit boek gisteren gelezen.

Een fijn luchtig boekje van 128 pag dat zeer vlot leest, ik heb spijt dat het uit is.

Het leuke is de herkenbaarheid.

een strip

Geplaatst: 22 jan 2012 15:41
door Bart Iron
Afbeelding

Re: een strip

Geplaatst: 22 jan 2012 15:48
door Mus
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: een strip

Geplaatst: 22 jan 2012 16:40
door Nekker
Ik denk dat ik in mijn broek heb geplast van het lachen! :lol:

Re: een strip

Geplaatst: 22 jan 2012 17:08
door Toon
=D> =D> =D> :mrgreen: