Pagina 1 van 1

Tabak mengen?

Geplaatst: 27 sep 2010 19:05
door xsrunner
Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, en heb nog lang niet genoeg ervaring. Zijn er hier anderen die dit wel hebben geprobeerd?

Geplaatst: 27 sep 2010 19:08
door Kynikos
Komt bij mij alleen maar ellende van. Ik laat het aan de professionals over. Het enige tabak mengen wat zich hier plaatsvindt is wanneer ik wat gruis over heb dat ik toch wil roken. Dan meng ik het met een plukje uit een andere pouch, bij voorkeur tabak die er op lijkt. Maar dat is meer uit gierigheid dan avontuurlijkheid geboren.

Geplaatst: 27 sep 2010 20:34
door robvoorburg
Ik denk dat de meeste pijprokers moeten glimlachen bij je vraag.
Bij tijd en wijle stak dit fenomeen de kop op. Nog nooit iemand gesproken die er echt succes mee had.

Toch is je vraag niet helemaal gek, want ik heb wel eens een verhaal over Dunhill gehoord over het mengen van tabakken door klanten.
Ik weet niet hoe het nu is in Engeland, maar destijd mocht tabak zonder banderol verkocht worden.
Je kon dan als klant door uit verscheidene tabakken te kiezen jouw eigen mengsel samenstellen. Dit kreeg dan een nummer, zodat de winkelier bij een volgend bezoek jouw tabak " bij elkaar kon mengen"

Zo is de Dunhill Mixture 965 ontstaan. Gewoon samengesteld door de consument.

Geplaatst: 27 sep 2010 20:36
door boyenne
Een bekend verhaal Rob.

Zo kwam ik een tijd geleden in een tabakswinkel (in sittard) en de man legde uit dat de Havezaethe Groen, in combinatie met Danske Blue Sky, een prijs had gewonnen in Engeland.

Geplaatst: 27 sep 2010 20:40
door Joey Peters
boyenne schreef:Een bekend verhaal Rob.

Zo kwam ik een tijd geleden in een tabakswinkel (in sittard) en de man legde uit dat de Havezaethe Groen, in combinatie met Danske Blue Sky, een prijs had gewonnen in Engeland.
Die moeti k onthouden. Mag ik nu in bezit zijn van Hav. Groen (Kourier) :)

Geplaatst: 27 sep 2010 20:57
door janneman
Ook ik moet me aansluiten bij al die mensen die ontdekt hebben dat tabak mengen een vak is... Nooit echt succes mee gehad.

Aan de andere kant heb ik bij verschillende rokers wel eens een greep mogen doen in de 'restantenpot', en doorgaans was dat, in elk geval voor één pijp, nog wel te overleven. In dat soort mengsels lijken doorgaans de koektrommeltabakken aan de winnende hand.

Geplaatst: 27 sep 2010 21:17
door multiballs
heb hier 1 bakje staan met restanten,
alle oude zooi gooi ik erin,
en gebruik het voor het opnieuw inroken van oude pijpjes....
maar het echte karakter van de tabak vervalt dan helemaal...

Geplaatst: 28 sep 2010 12:42
door Bommel
Ik denk dat dit uit vervlogen tijden komt.
Vroeger werd er nog losse tabak verkocht, met name in Engeland kon dit nog sinds voorkort, lees midden vorige eeuw, en kon de roker zelf ook de hoeveelheid bepalen.
Daarbij geholpen door de vakkundige kennis van de verkoper.
Wat een fijne tijd. :wink:

Geplaatst: 29 sep 2010 00:07
door pim123
Maar de vraag is: wat doet een professionele menger...volgens mij een educated guess en dan wat erbij of eraf. Dat zouden wij toch ook moeten kunnen dan ?
Veel proeven, dat is de methode volgens mij ...

Geplaatst: 29 sep 2010 00:37
door drfretboard
Die Don Docu van Smokiana rookte toen wij daar waren een Meerschuim op kleur met een eigen mengsel, dat wel echt extreem lekker rook.

Hier een geinig interview met Greg Pease:

http://pipesmagazine.com/python/manufac ... co-part-1/

Geplaatst: 29 sep 2010 10:47
door Bommel
pim123 schreef:Maar de vraag is: wat doet een professionele menger...volgens mij een educated guess en dan wat erbij of eraf. Dat zouden wij toch ook moeten kunnen dan ?
Veel proeven, dat is de methode volgens mij ...
Oefening baart kunst zou men kunnen zeggen, alleen ligt dit volgens mij anders.
Tabakskennis van verschillende gronden, sneden, fermeteren, sausen ed beoogd toch de nodige now how.
Het is net als met wijn maken, de consument vind het lekker of niet, de wijnbouwer heeft weer de kennis welke druif op welke grond het beste gedeit.
Er is b.v. een Elzas wijnhuis, kom niet zo gauw op de naam, die van een heuvel drie verschillende wijnen produceert met de zelfde druivensoort.
Alleen al om dat de heuvel uit drie verschillende grondsoorten bestaat.

Geplaatst: 29 sep 2010 12:29
door janneman
Ik vrees dat het 'educated' een vrij belangrijke rol speelt in die educated guess...
Voor tabaksmengen kan ik het niet zo zeggen, maar ik heb wel ooit wat echte lessen wijn proeven gehad, niet zo'n cursus maar het soort van lessen dat aan wijn inkopers wordt gegeven, en daar heb ik twee dingen geleerd; punt 1 is dat ik nietb zo geweldig goed ruik en proef als de meeste andere mensen die hier hun vak van maken :shock:
En punt twee was dat er toch wel heel veel meer te weten is dan ik dacht. Het is lang geleden, en ik heb de handigheidjes niet meer paraat, maar er waren bevoorbeeld een hoop smaak-ezelsbruggetjes. Als je dat proeft, dan moet je ook dat proeven, en dat 2e kan dan meer of minder sterk zijn... Op die maneir werd zo een lijst met een stuk of 50 punten ingevuld over de smaak van bordeau...
Daarnaast werklty een tabaksmenger ook met tabakken gedurende het productieproces, terwijl wij het moeten doen met tabak aan het eidn van dat productieproces; zaken als flake, snede, samen of afzonderlijk fermenteren en dergelijke zijn wel van invloed op het eindresultaat.

Overigens kan je ondanks dit alles natuurlijk prima zelf tabakken mengen en daar veel plezier aan beleven. Ik weet dat ik bij een MacBarren Latakia ene tijd lang vrij structureel zelf wat latakia bijvoegde omdat ik de Latakia smaak in de originele tabak wat te subbtiel vond.