Pijpvormen

Door Jan Kusters

Moderator: janneman

Gesloten
Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6313
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Pijpvormen

Bericht door janneman »

Pijpvormen

Pijpen kunnen op vele manieren ingedeeld worden, en in de loop der jaren zijn heel wat namen voor verschillende vormen bedacht. Over het algemeen wordt de vorm van een pijp bepaald door de vorm van de kop, de verhouding tussen kop en steel, en de vorm van de steel. Het is onmogelijk om alle vormen en namen hier te bespreken, alleen al omdat de diverse deskundigen het blijkbaar niet altijd met elkaar eens zijn. Op internet zijn vele vormbladen, de zogenaamde shape charts, te vinden.

Billiard
De Billiard is denk ik wel zo’n beetje de oervorm van alle pijpen. Vormkenmerken: de kop is cilindervormig, de hoogte van de kop en de lengte van de houten steel zijn even groot, en het mondstuk is even lang als kop en houten steel samen. Klinkt ingewikkeld? Niet als je het ziet.

Naast de rechte Billiard kennen we de gebogen billiard; zelfde verhoudingen, maar de steel steekt meer of minder schuin omhoog en maakt een bocht.

Er zijn vele variaties mogelijk op de Billiard. Zo kan de verhouding hals-mondstuk veranderen, en dan krijgen we de Liverpool en de Canadian.

Apple
Een meer bolvormige kop wordt doorgaans aangeduid als een Apple. Alle variaties die denkbaar zijn voor een Billiard kunnen ook weer als Apple gemaakt worden.

Buldog of Rhodesian
Dit is een van de oudere modellen. De kop heeft ergens een wat hoekige rand die met een of twee groeven is afgezet.

Prince
De Prince is een specifiek model, veel gerookt door en vernoemd naar Prince Albert of Wales, de latere King Eduard VII van Engeland. De pijp heeft een wat plattere bolvormige kop, een kortere hals en een langer, doorgaans wat gebogen mondstuk.

Naast de diverse vormen van kop en hals zijn er ook nog eens vele mondstukken mogelijk. Het meest elementaire mondstuk loopt geleidelijk van rond bij de hals naar plat bij het bit.

Een variant hierop is het zogenaamde zadelmondstuk, waarbij het mondstuk vrij plotseling plat wordt en twee elegante hoeken heeft.

Extreem lange mondstukken maken van een pijp een leespijp (of tv pijp, of churchwarden, het beestje hoeft maar een naam te hebben). Het zijn in elk geval de pijpen voor als je eens lekker op je gemak gaat zitten en een pijp opsteekt. Ze worden geacht koeler te roken. Mijn eigen ervaring is dat het vooral even wennen is; omdat de rook inderdaad kouder is, heeft hij wat minder smaak. Daardoor heb ik de neiging iets sneller te gaan roken, waardoor de rook dan weer wat scherper van smaak wordt.

Een bijzonder mondstuk is het zogenaamde Peterson mondstuk. Peterson is een van de oudere pijpenfabrikanten, uit Ierland. Dit merk heeft ooit patent gekregen op een bijzonder model mondstuk waarbij de rook niet recht naar achteren maar omhoog gericht uit het mondstuk komt. Sommige mensen ervaren dit als prettig en minder pijnlijk op de tong.

Gesloten