Pagina 2 van 2

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 mei 2017 13:30
door sim
Teneinde wat ervaring op te doen met opmaak in html en css, heb ik een tekst online gezet die ik ooit eens heb geschreven voor een Amerikaanse vriend die pas begon pijp te roken. Hij gaat over pijptabak en staat hier.
Je mag natuurlijk commentaar geven op de html of de layout.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 24 mei 2017 21:59
door Kiske
Mooi en uitgebreid beschreven.

Nu is het voor de "oudgedienden" op dit forum welliswaar bijna regel om voor dit soort info de posts van Arno erop na te slaan. Maar een bijdrage vanuit een andere hoek kan zaken enkel vervolledigen en ervoor zorgen dat Arno scherp blijft!

Thx!

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 jul 2018 22:56
door NoneNicer
Omdat bij de soorten ook belangrijk is om te weten hoe deze reageren op de factor tijd tijdens bewaren, is hier een link naar een geweldig artikel van Chuck Stanion over hoe tabak rijpt:
https://www.smokingpipes.com/smokingpip ... bacco-ages

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 jul 2018 23:23
door Ribbon
Leuk stuk, bedankt voor het delen.

Toch zou ik graag een lans willen breken voor Burley. Vaak wordt, net als in dit stuk, het succesvol rijpen van tabak afgemeten aan het suikergehalte. Logischerwijs zijn Virginia's een goede investering als je ze langer op de plank houdt. Toch blinken Burley's (ondanks hun lage suikergehalte) in mijn ogen uit in het lang smaakvast blijven. Virginia's veranderen qua smaak in positieve zin terwijl latakia na ong. 10 jaar bewaren vaak toch wel aan kracht inboeten. Burley blijft daarentegen qua smaak vrijwel gelijk. Dit zorgt in mijn ogen af en toe voor verrassende smaakbelevingen.
Ooit had ik het genoegen een blikje Erinmore Flake uit de Murray's periode te roken. Door de jaren heen was fruitige topping/casing vervaagd tot een flauw achtergrondsmaakje. Hierdoor kwamen de smaken van de gebruikte tabakken des te meer naar voren. Vooral de chocolade/nootachtige Burley was 'de ster van de show' terwijl de Virginia's zorgden een heerlijke zoetige mellow bijrol. Het was een van de lekkerste blends die ik ooit heb gerookt.

Daarom vind ik niet alleen de ontwikkeling van smaak als gevolg van het suikergehalte, maar ook zeker het vast kunnen houden van smaak door de jaren heen vermeldenswaardig.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 20 jul 2018 19:37
door Robbie-san
Ik lees weinig terug over Lakeland tabakken. Vallen deze smaken onder buitencategorie tabakken? En dan bedoel ik niet in de buitencategorie van ga maar buiten roken,............ :twisted: :mrgreen:

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 20 jul 2018 22:40
door Meester W
Neen vriend Robbie,die vallen onder “zeep” :D

Gr
W

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 21 jul 2018 00:27
door Chris
Dank voor het delen! Met veel plezier gelezen.

Mbt burley: Aged Burley flake van Solani is daarom ook zo goed/populair, het bevat een hoger suikergehalte dan de gemiddelde burley. Dit is dan ook de enige die als zodanig te roken is, anders is ie toch wel te straf... Voor mij zelf vind ik ook burley tabak nootachtige en chocolade achtige elementen toevoegen aan de smaak van de tabak. Zo'n aged burley flake is op zichzelf goed te roken maar al met al toch best straf. Als toevoeging in een blend is het vaak een aanwinst.. Zie erinmore.

Het artikel in de link bevat wel wat fouten (als ik dit zo bescheiden mogelijk mag brengen). Ikzelf ben ruim 15 jaar organisch chemicus en ook Maillard chemie is mij niet vreemd. Ik pretendeer geenszins de waarheid te bezitten maar toch hier onder een quote met correcties.

When proteins, such as amino acids (fout, een aminozuur is geen proteïne, maar 1 schakel daarvan. Stel jezelf een opgerolde ketting voor als proteïne, 1 schakel is een aminozuur break down, they leave short-chained fatty acids fout, een aminozuur wordt geen vetzuur, dat zijn verschillende typen verbindingen. Een fiets wordt niet zomaar een auto, zogezegd, which are significant flavor compounds. Those fatty acids produce ketone compounds that interact further and produce the Maillard reaction typisch voor een Maillard reactie is de reactie tussen suikers en aminozuren. Het is een reactie die bij bak en braad condities optreedt. Het is de reactie die je al die prachtige smaken geeft tijdens het bakken vaneen biefstuk of frituren van friet. De ketone compounds waar over wordt gesproken zijn afkomstig van suikerafbraak. The Maillard reaction is so important that I'm surprised no one has named a pipe shape after it yet. It's a chemical reaction that produces an amodoric compound amadori compounds komen van suikerafbraakthat is found in food and enhances flavor. It also produces pyrazine, which is associated with aromas such as popcorn. pyrazines zijn verbindingen die een chocolade smaak geven. Popcornsmaak komt niet van pyrazines Pyrazine is what human beings are physiologically sensitized to in order to perceive odor and flavor, and it takes only minute amounts to have a profound affect.

As tobacco ages and carbohydrates are converted to sugar, other reactions are also taking place that generate further Maillard reactions. Nicotine, amino acids and organic polymers called lignin react with sugars and other compounds for additional Maillard reactions, further enhancing flavor.nicotine heeft geen reactieve centra

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 21 jul 2018 09:48
door Ribbon
Robbie-san schreef: 20 jul 2018 19:37 Ik lees weinig terug over Lakeland tabakken. Vallen deze smaken onder buitencategorie tabakken? En dan bedoel ik niet in de buitencategorie van ga maar buiten roken,............ :twisted: :mrgreen:
Ik vermoed dat deze onder 'aromatics' worden geschaard. Alle succes m.b.t. het goed rijpen van tabak valt of staat met de kwaliteit van de gebruikte tabaksoorten. Bosun Cut Plug bijv. is een Virginia met 'Lakeland' toevoegingen. Ik denk dat die heerlijk zal rijpen, al vraag ik me af of die geraniumsmaak zich door de jaren heen goed staande weet te houden. :)
Chris schreef: 21 jul 2018 00:27 Mbt burley: Aged Burley flake van Solani is daarom ook zo goed/populair, het bevat een hoger suikergehalte dan de gemiddelde burley. Dit is dan ook de enige die als zodanig te roken is, anders is ie toch wel te straf... Voor mij zelf vind ik ook burley tabak nootachtige en chocolade achtige elementen toevoegen aan de smaak van de tabak. Zo'n aged burley flake is op zichzelf goed te roken maar al met al toch best straf. Als toevoeging in een blend is het vaak een aanwinst.. Zie erinmore.
Onder andere Singleton en Fraser Flake zijn/waren ook voorbeelden van pure Burley's die door de jaren heen hun smaak prima weten/wisten te behouden. Dat straffe herken ik niet echt en heeft misschien meer met persoonlijke voorkeur te maken. Ik weet niet hoe het zit met het suikergehalte, maar de meeste andere 'Burley-forward' blends bevatten minimaal Virginia om tot een meer uitgebalanceerde smaak te komen. De oude Erinmore Flake was hier imo een mooi voorbeeld van. ABF is een degelijke blend, maar ik vind 'm zeker niet de enige, laat staan de beste in z'n categorie.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 21 jul 2018 11:47
door Chris
Ribbon schreef: 21 jul 2018 09:48
Onder andere Singleton en Fraser Flake zijn/waren ook voorbeelden van pure Burley's die door de jaren heen hun smaak prima weten/wisten te behouden. Dat straffe herken ik niet echt en heeft misschien meer met persoonlijke voorkeur te maken. Ik weet niet hoe het zit met het suikergehalte, maar de meeste andere 'Burley-forward' blends bevatten minimaal Virginia om tot een meer uitgebalanceerde smaak te komen. De oude Erinmore Flake was hier imo een mooi voorbeeld van. ABF is een degelijke blend, maar ik vind 'm zeker niet de enige, laat staan de beste in z'n categorie.
ABF vind ik een echte volle smaak geven, aan de bitter-zure kant toch wel. Zonder de zoetige elementen zou ik hem minder vinden. De andere merken die je noemde ken ik niet... Daar is dus nog wel wat te ontdekken voor mij.
Straks maar weer eens een blikje erinmore gaan halen, krijg er zin in :wink:

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 apr 2019 15:27
door NoneNicer
Vandaag weer wat nieuws binnen gekregen van Motzek. Een nieuw experiment van Thomas Darasz met, houd je vast, gedroogde bloemen. De blaadjes herken ik van de potpourri.
Afbeelding
De originele beschrijving er bij en de vertaling.
Nur feinste Rohtabake dürfen drei-fünf Jahre in Ruhe zur vollen Reife gelangen. Dann werden sie in einem Bad mit ausgesuchten Kräutern und besonderen Gewürzen eingelagert. Aus 70% Virginia, 20% Burley und 10% Perique entstehen dann die Tabakrollen, die weitere sechs Monate ruhen dürfen. Ein Twist voller, satter Süße, blumig-pikant, spritzig fruchtig, aber von hoher Milde und Bekömmlichkeit ist das delikate Ergebnis.
Enkel de beste pure tabakken mogen rustig tussen de drie en vijf jaar rijpen. Dan worden ze in een bad gedompeld met een selectie kruiden en bijzondere specerijen opgeslagen. Daarna wordt er een tabakrol (twist) gemaakt die zes maanden mogen rijpen, met een melange van 70% Virginia, 20% Burley en 10% Perique. Een Twist met volle, weldadige zoetigheid l, pikant en bloemig, fris fruitig en toch mild. Een product dat bevalt en een delicaat resultaat is.

Zoals u begrijpt, dit moest geprobeerd worden. Een Van/Bur/Per met smaakje in een strang 😁

Edit: was ik toch glad vergeten te melden dat het gaat om de "Aged" VB Twist van Motzek.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 apr 2019 15:44
door Janno
En, hoe bevalt het?

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 apr 2019 17:48
door Tobias Tobit
Ik neem aan dat de bloemblaadjes voor de smaak zijn en het niet de bedoeling is deze op te roken?

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 apr 2019 18:07
door Arno
En? En? En???

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 19 apr 2019 19:09
door Asmodeus
De bloemblaadjes spreken me niet direct aan, het enthousiasme en de experimenteerdrift van Thomas Darasz wel

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 20 apr 2019 09:03
door Wowbagger
Tobias Tobit schreef: 19 apr 2019 17:48 Ik neem aan dat de bloemblaadjes voor de smaak zijn en het niet de bedoeling is deze op te roken?
In Kentucky Bird zitten toch ook rozenblaadjes?

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 20 apr 2019 13:48
door Tobias Tobit
Heb ik nog nooit gerookt dus ik hoor dat nu voor het eerst. Ik zou het zo in de eerste instantie niet in mijn pijp durven stoppen. Als er blends zijn waar het al doorheen zit zal het wel kunnen, het klinkt echter nogsteeds niet aantrekkelijk.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 20 apr 2019 15:15
door Dukdalf
Wowbagger schreef: 20 apr 2019 09:03In Kentucky Bird zitten toch ook rozenblaadjes?
Een van de redenen waarom ik er nooit aan heb durven beginnen.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 26 mei 2019 12:43
door Loeks
Zo.....dit is handig.
Bedankt voor deze verzameling.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 25 nov 2020 20:12
door Beginneling
Ik heb vroeger (onder meer) Capstan, Three Nuns en Flying Dutchman gerookt. Ik zie dat nergens meer. Bestaan ze nog? Is dat nog ergens verkrijgbaar?

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 25 nov 2020 21:38
door capricorn
Behalve Flying Dutchman is alles nog verkrijgbaar

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 26 nov 2020 17:36
door Beginneling
capricorn schreef: 25 nov 2020 21:38 Behalve Flying Dutchman is alles nog verkrijgbaar
Dank voor het snelle antwoord!

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 09 aug 2021 19:27
door oehoe
'n Verhandeling over aromatische tabakken. Over 't hoe, wat, welke en 't waarom wel dan niet.



De man snijdt (of is 't schnittst) hout wanneer hij over pijpen en tabak praat. Aanrader waar 't videos op pijprookgebied betreft. Ik stoor me enkel en alleen aan zijn prijskaartje dat nog aan zijn rechteroor lijkt te zitten.

Re: Overzicht tabakssoorten

Geplaatst: 10 aug 2021 08:25
door GR69
:D gaaf dit. Ik ben pas begonnen met, naar aanleiding van een tip van Janneman uit zijn kennis item, waarvoor dank en respect, om een schriftje bij te houden.

Handig want inderdaad vergeet je soms hoe je het ervaren hebt. Ik schrijf er ook bjj in welke pijp.
Dit overzicht geeft mij extra houvast.

Bedankt mannen dit is waardevolle en zeer gewaardeerde informatie!