Pagina 61 van 61

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 12 jun 2018 22:17
door Dukdalf
Als ik het goed heb ben jij geen haringliefhebber, dus des te meer dank voor je goede wensen. Het schijnt dat ze ook een dj geregeld hebben, maar daar sla ik me wel doorheen. De fiets staat gesmeerd en met harde bandjes klaar en welllicht krijg ik de oudste zoon des huizes als gezelschap.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 13 jun 2018 06:53
door Wowbagger
Dukdalf schreef:
12 jun 2018 22:17
Als ik het goed heb ben jij geen haringliefhebber, dus des te meer dank voor je goede wensen. Het schijnt dat ze ook een dj geregeld hebben, maar daar sla ik me wel doorheen. De fiets staat gesmeerd en met harde bandjes klaar en welllicht krijg ik de oudste zoon des huizes als gezelschap.
Nee zeker niet inderdaad. Daar had je mijn oude heer voor moeten hebben. Die haalde ze vroeger per emmertje, maakte ze zelf schoon. Zo'n emmertje leefde nooit lang bij ons thuis.
Neemt niet weg dat ik het een mooie traditie vind.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 14 jun 2018 17:50
door Wowbagger
Frieten, gebakken in Ossewit. Zalig.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 14 jun 2018 22:13
door Eelco
Paasei schreef:
11 jun 2018 09:38
"Cheesecake gebakken..."

Ik ben al lang op zoek naar handelbaar een recept.
Op internet vind je enkel recepten voor kaastaart met gelatine op een bodem van koek of spritsen, maar ik zoek dus eentje met de kaas onder het beslag met bloem/meel.
Kan je het recept even posten?
Kaas is Vlaams voor kwark, toch? Wij gebruikten een recept uit "Das große Buch der Kuchen & Torten": Käsekuchen. Maar de kwarkmassa wordt niet met bloem/meel afgedekt. Hieronder een korte samenvatting/vertaling.

Korstdeeg:
220 g meel
120 g boter
50 g poedersuiker
1 tl zout
1 eigeel
bakvorm van 26 cm doorsnede met 3 cm hoge rand of een springvorm

Dit alles tot een deeg kneden, in kruimels hakken en opnieuw kneden, en in folie in de koelkast minstens een uur laten rusten. Uitrollen.

Kwarkmassa:
500 g volle kwark (let op: veel 'kwark' in de supermarkt is geen kwark, AH biologisch in ieder gevalwel)
160 g suiker
4 eieren
citroen- of limoenrasp
1 tl zout
100 g boter
60 g meel
80 g rozijnen (wij gebruikten een restje ananas uit blik, restverwerking, rozijnen lijken me ook niet lekker)
optioneel: 2 cl witte rum
poedersuiker om te bestrooien

Voor het beste resultaat de kwark door een zeef drukken.
Splits de eieren en voeg het eigeel aan de kwark toe. Doe het eiwit alvast in een schone stalen kom, om later stijf te kloppen.
Klop het kwarkmengsel samen met suiker schuimig, voeg dan citroenrasp, zout, warme boter en rozijnen/ananas/rum toe.
Klop het eiwit stijf en 'vouw' dit in de kwarkmassa.

Vul de bodem met de kwarkmassa en bak de kwarktaart ca. 45 minuten in de oven op 150-160 graden (niet heter!).

Bestrooi met poedersuiker.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 15 jun 2018 05:08
door Paasei
Eelco schreef:
14 jun 2018 22:13

Kaas is Vlaams voor kwark, toch? Wij gebruikten een recept uit "Das große Buch der Kuchen & Torten": Käsekuchen. Maar de kwarkmassa wordt niet met bloem/meel afgedekt. Hieronder een korte samenvatting/vertaling.

Korstdeeg:
220 g meel
120 g boter
50 g poedersuiker
1 tl zout
1 eigeel
bakvorm van 26 cm doorsnede met 3 cm hoge rand of een springvorm

Dit alles tot een deeg kneden, in kruimels hakken en opnieuw kneden, en in folie in de koelkast minstens een uur laten rusten. Uitrollen.

Kwarkmassa:
500 g volle kwark (let op: veel 'kwark' in de supermarkt is geen kwark, AH biologisch in ieder gevalwel)
160 g suiker
4 eieren
citroen- of limoenrasp
1 tl zout
100 g boter
60 g meel
80 g rozijnen (wij gebruikten een restje ananas uit blik, restverwerking, rozijnen lijken me ook niet lekker)
optioneel: 2 cl witte rum
poedersuiker om te bestrooien

Voor het beste resultaat de kwark door een zeef drukken.
Splits de eieren en voeg het eigeel aan de kwark toe. Doe het eiwit alvast in een schone stalen kom, om later stijf te kloppen.
Klop het kwarkmengsel samen met suiker schuimig, voeg dan citroenrasp, zout, warme boter en rozijnen/ananas/rum toe.
Klop het eiwit stijf en 'vouw' dit in de kwarkmassa.

Vul de bodem met de kwarkmassa en bak de kwarktaart ca. 45 minuten in de oven op 150-160 graden (niet heter!).

Bestrooi met poedersuiker.
Kwark heet bij ons 'platte kaas'... :lol:
Snap ik goed dat je het korstdeeg maakt, op de bodem van de springvorm doet, de kwarkmassa er op en dan alles samen afbakken?

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 15 jun 2018 10:58
door Eelco
Paasei schreef:
15 jun 2018 05:08
Kwark heet bij ons 'platte kaas'... :lol:
Snap ik goed dat je het korstdeeg maakt, op de bodem van de springvorm doet, de kwarkmassa er op en dan alles samen afbakken?
Ja, dat is zo'n beetje het idee :-). O ja, het is op zich ook een goed idee het korstdeeg een kwartiertje blind te bakken.Wij hebben voor dit doel een pakje witte bonen opgeofferd, dat we telkens opnieuw hergebruiken.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 15 jun 2018 11:58
door Wowbagger
Paasei schreef:
11 jun 2018 09:38
Eelco schreef:
10 jun 2018 20:51
Ouders op bezoek. Mijn man had een lekkere frisse cheesecake met limoensap en een restje ananas gebakken. 's Avonds zomers gekruide pompoensoep (met salie uit de tuin), een maaltijdsalade (ijsbergsla, rucola, puntpaprika, bospeen, koolrabi, kidneybonen), spul om de salade op te leuken (bulgur, Turkse yoghurt, geroosterde zonnebloempitten, feta, augurken, knoflookcroutons), ciabatta, kruidenboter (met verse oregano uit de tuin), spinaziehummus (wegens spinazie-moest-op).
"Cheesecake gebakken..."

Ik ben al lang op zoek naar handelbaar een recept.
Op internet vind je enkel recepten voor kaastaart met gelatine op een bodem van koek of spritsen, maar ik zoek dus eentje met de kaas onder het beslag met bloem/meel.
Kan je het recept even posten?
Is het dan trouwens de koekjes-bodem die je tegenstaat of gaat het over de vulling (de gelatine wellicht? Ik denk daarbij aan een no bake-taart)?
Ik heb zelf goede ervaringen met dit recept: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/286 ... cheesecake maar dan de citroen vervangen door limoen. Echter wel met koekjes-bodem.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 15 jun 2018 12:04
door Paasei
Wowbagger schreef:
15 jun 2018 11:58
Is het dan trouwens de koekjes-bodem die je tegenstaat of gaat het over de vulling (de gelatine wellicht? Ik denk daarbij aan een no bake-taart)?
Ik heb zelf goede ervaringen met dit recept: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/286 ... cheesecake maar dan de citroen vervangen door limoen. Echter wel met koekjes-bodem.
yep, het gelatine/no bake gedoe staat me niet aan

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 18 jun 2018 18:21
door Bommel
Vanavond staan er hangmosselen op het menu.
Na wat spoelen gaan ze in de wok met een weinig olijfolie, enkele teentjes knoflook, een fikse draai van de peperbus en iets grof zeezout.
Laten smoren en van tijd tot tijd omhutselen en klaar.
We eten er stokbrood, kruidenboter, Franse kaasjes bij.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 18 jun 2018 19:24
door Dukdalf
Ah, mosselen. Lekker hoor! Hier vanavond groene linzen, met behalve ui en knoflook en wortel en selderij veel paprika en tomaat. Toen ik nog naar 'The Young Ones' keek had ik nooit gedacht dat linzen ooit mijn favoriete peulvrucht zouden worden :D .

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 18 jun 2018 19:32
door Tobias Tobit
Vandaag weer eens tuinbonen gegeten. Was. Erg lang geleden. Dubbel gedopt, nog even smoren met wat bonenkruid erbij smaakte me weer prima. Erbij een Ierse flat iron steak en wat gekookte aardappelen.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 18 jun 2018 19:51
door Wowbagger
Ook hier een lang-niet-meer-gehad-groente vandaag: spinazie. Erbij een gepofte aardappel en een sucadelapje met champignons.

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Geplaatst: 18 jun 2018 21:01
door George Bertram
Ook bij ons stond spinazie op het menu.
Sjalotje met knoflook aangefruit, spinazie erbij roerbakken. Daarna nog een pakje tomaatblokjes met basilicum erbij
Ondertussen pasta koken - al dente natuurlijk.

Een stukje kabeljauwfilet in hete olijfolie bakken.
Bordje opmaken en afmaken met wat parmaggiano....
lekker lekker...