Pannen

Naast het pijproken natuurlijk ...
Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 6864
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Pannen

Berichtdoor Arno » 28 jul 2017 19:08

Afbeelding

Hierboven zien jullie mijn huidige koekenpan. Wordt bijna dagelijks gebruikt en dat is nu ook wel echt te merken. Alles blijft voort plakken aan de bodem en verder heeft de pan ook echt zijn beste tijd gehad. Nu wil ik graag een nieuwe maar heb geen idee hoe of wat. Mijn "eisen" zijn een hoogopstaande rand en de pan moet ook in de oven kunnen zonder dat het handvat smelt (ik grill wel eens shoarma in de pan in de oven). Heeft iemand tips?
Afbeelding

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3437
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Pannen

Berichtdoor Asmodeus » 28 jul 2017 19:41

Gietijzer !

Gebruikersavatar
Tobias Tobit
Berichten: 1078
Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23

Re: Pannen

Berichtdoor Tobias Tobit » 28 jul 2017 20:08

Ik heb een pannen fetish, helaas en ik zweer bij de pannen van Demeyere en dan degene zonder keramische laag. Gewoon gelaagd RVS. Duur maar perfect vooral op inductie en onverslijtbaar.
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.

Gebruikersavatar
Wowbagger
Berichten: 5083
Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31

Re: Pannen

Berichtdoor Wowbagger » 28 jul 2017 20:36

Laatst een aflevering van Keuringsdienst gezien over koekenpannen met anti kleeflaag. Blijkt dat je het meest voordelig uit bent door ófwel een pan uit het dure segment te nemen, óf eentje uit het goedkope segment. Wat mij is bijgebleven is dat voor de goedkope pannen wordt uitgegaan van een levensduur van één (1) jaar.

Persoonlijk heb ik veel schik met mijn gietijzeren, maar ik ben dan ook een vreselijke nostalg. Al dat blinkende rvs is mij veel te modern.

sim
Berichten: 142
Lid geworden op: 17 jun 2015 11:30
Locatie: Leuven

Re: Pannen

Berichtdoor sim » 28 jul 2017 20:39

Wowbagger schreef:Blijkt dat je het meest voordelig uit bent door ófwel een pan uit het dure segment te nemen, óf eentje uit het goedkope segment.

Bedoel je "maar vooral geen uit het segment daartussenin"? Want anders schiet er weinig over.
Love makes men sail from shore to shore, so doth tobacco.
'Tis fond love often makes men poor, so doth tobacco.

Gebruikersavatar
gewoon ik
Berichten: 833
Lid geworden op: 26 aug 2013 11:48
Locatie: Flora

Re: Pannen

Berichtdoor gewoon ik » 28 jul 2017 20:40

Niets mis met rvs of met gietijzer.
Geen fan van tefal of ander anti-aanbak toestanden.

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3437
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Pannen

Berichtdoor Asmodeus » 28 jul 2017 20:43

En daarom zou ik pleiten voor een gietijzeren pan. (of een van roestvrij staal). Dan hoef je nog maar één keer een nieuwe koekenpan te kopen.

robvoorburg
Berichten: 11779
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Pannen

Berichtdoor robvoorburg » 28 jul 2017 20:48

Asmodeus schreef:En daarom zou ik pleiten voor een gietijzeren pan. (of een van roestvrij staal). Dan hoef je nog maar één keer een nieuwe koekenpan te kopen.


Daar ga ik in mee.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 6864
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Pannen

Berichtdoor Arno » 28 jul 2017 21:04

Dank iedereen! De pan die ik nu heb bakt erg gauw aan, hoe zit dat met gietijzer/RVS? Ervaringen?
Afbeelding

Gebruikersavatar
gewoon ik
Berichten: 833
Lid geworden op: 26 aug 2013 11:48
Locatie: Flora

Re: Pannen

Berichtdoor gewoon ik » 28 jul 2017 21:13

Als je rvs mooi glad is valt het wel mee.
Ik gebruik genoeg olie (volgens mijn vriendin teveel) en heb er geen last van.

Nu ga ik wel iets zeggen dat vermoedelijk enkel bommel graag zal horen maar de pannen van de ikea van hun 365 label vind ik ook goed. Daarop leren koken tijdens mijn studententijd en ze zijn tot op heden nog steeds goed. En ja mijn pan heeft al eens een week mogen staan weken om cordon bleu korstjes weg te krijgen (cordon noir was het eerder dit voor de geinteresseerden).
Materiaal ken ik niet, ze staan vol krassen dus ik zou alu zeggen, maar daarvoor zijn ze te zwaar

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 6864
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Pannen

Berichtdoor Arno » 28 jul 2017 21:16

Ik denk dat ik ga voor deze: https://www.bol.com/nl/p/demeyere-multiline-bakpan-28-cm/9200000037101057/?suggestionType=browse
28 cm, net als ik nu heb, het kan in de oven en hopelijk gaat de pan de rest van mijn leven mee.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3437
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Pannen

Berichtdoor Asmodeus » 28 jul 2017 21:17

Arno schreef:Dank iedereen! De pan die ik nu heb bakt erg gauw aan, hoe zit dat met gietijzer/RVS? Ervaringen?

Onbehandeld gietijzer bakt verschrikkelijk aan, maar je kunt een nieuwe gietijzeren pan voorbehandelen door 'm in te smeren met een plantaardige olie en vervolgens een paar uur in een hete oven te zetten. Eventueel een paar keer herhalen. Dan een periode erop letten dat je steeds bakt met voldoende vet, dus niet te droog. Daarna hoef je er slechts op te letten dat je de pan nooit met zeep afwast, uitsluitend met heet water. En zo nu en dan heel dun insmeren met olie. Je hebt dan een pan die met de tijd alleen maar beter en beter gaat bakken.

Gebruikersavatar
Ribbon
Berichten: 3362
Lid geworden op: 29 mar 2010 19:45
Locatie: Goeree-Overflake

Re: Pannen

Berichtdoor Ribbon » 28 jul 2017 21:28

Sinds een jaar of wat zijn mijn vriendin en ik overgestapt op rvs en gietijzer. Ik kan bovengenoemde ervaringen bijgevolg alleen maar onderschrijven. We hebben goede ervaringen met het merk 'De Buyer' waar we twee kleinere koekenpannen van hebben. Deze zijn in vergelijking met andere erg vriendelijk geprijsd en gaan al een flinke tijd mee:
https://www.bol.com/nl/l/koken-tafelen/ ... e4EALw_wcB

Daarnaast zweer ik (net als Wowbagger mede om nostalgische redenen) bij mijn Le Creuset koekenpan. Ik had het geluk om deze old skool pan (met houten greep en in goede staat) voor een vriendelijk prijs op Marktplaats te kunnen kopen: https://www.marchedupre.com/winkel/pott ... -koekenpan

Dit is echt een vriend voor het leven.

Een anti-aanbaklaag vormt zicht bij deze pannen bij correct gebruik van nature.
Huidige rotatie:SG Squadron Leader, Dunhill London Mixture (2012), SG Full Virginia Flake (2009), C&D Briar Fox (2013), Janneman Flake

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3437
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Pannen

Berichtdoor Asmodeus » 28 jul 2017 21:42

Arno schreef:Ik denk dat ik ga voor deze: https://www.bol.com/nl/p/demeyere-multiline-bakpan-28-cm/9200000037101057/?suggestionType=browse
28 cm, net als ik nu heb, het kan in de oven en hopelijk gaat de pan de rest van mijn leven mee.


Daar ga je ongetwijfeld veel plezier van hebben.
Je kan ook deze overwegen https://m.kookpunt.nl/lodge-koekenpan-l ... om=Desktop
Overigens zijn er nog veel goedkopere gietijzeren pannen. Een van mijn favoriete pannen is een merkloze nep-Creuset, waarschijnlijk uit China. Kostte me iets van €25 en doet niet onder voor mijn duurdere van Hackmann, Lodge of Typhoon.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 6864
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Pannen

Berichtdoor Arno » 28 jul 2017 22:00

En ik lees nu nog iets, ik bak altijd met olijfolie extra vierge maar dat lijkt dus fout te zijn. Het gaat al aanbakken vanaf 150 graden waardoor er een kleverig laagje in d epan komt. Aangeraden wordt maisolie of arachideolie. Verdorie, heb ik net van de week 2 flessen olijfolie gekocht.. -_-
Afbeelding

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3437
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Pannen

Berichtdoor Asmodeus » 28 jul 2017 22:06

Arno schreef:En ik lees nu nog iets, ik bak altijd met olijfolie extra vierge maar dat lijkt dus fout te zijn. Het gaat al aanbakken vanaf 150 graden waardoor er een kleverig laagje in d epan komt. Aangeraden wordt maisolie of arachideolie. Verdorie, heb ik net van de week 2 flessen olijfolie gekocht.. -_-

Die olijfolie kun je altijd nog over je sla sprenkelen
(Heet) bakken doe je inderdaad het best met oliën met een hoog rookpunt. RIjstkiemolie, kokosolie en koolzaadolie zijn daar ook heel geschikt voor.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rookpunt

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 13886
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Pannen

Berichtdoor Eliminator » 28 jul 2017 23:33

Met kokosolie ben ik het niet helemaal eens, volgens mij kan dat niet meer dan 160 graden aan, zo is mij in ieder geval verteld.
Hoe dan ook, Mme zweert bij een anti/aanbaklaag, we hebben dan ook niets anders meer, omdat ze er anders niet mee om kan gaan.
Zelf nooit zo een pan gehad en nu ikzelf eigenlijk alleen nog maar kook zullen ook nieuw aan te schaffen pannen dit zeker niet meer hebben.
Een pan moet, net als een pijp, ingewerkt worden, doe je dat met alle geduld zul je een betere pan hebben dan welke met anti/aanbaklaag dan ook.
Vroeger overigens alles van BK, nu valt de hele kast leeg als je hard ´kijkshop´ roept,....... kan niet wachten tot de eerste kapot gaan :roll:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wowbagger
Berichten: 5083
Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31

Re: Pannen

Berichtdoor Wowbagger » 28 jul 2017 23:54

sim schreef:
Wowbagger schreef:Blijkt dat je het meest voordelig uit bent door ófwel een pan uit het dure segment te nemen, óf eentje uit het goedkope segment.

Bedoel je "maar vooral geen uit het segment daartussenin"? Want anders schiet er weinig over.

Inderdaad, de pannen die daar tussenin zitten zijn over je leven beschouwt het duurst.

Gebruikersavatar
Tobias Tobit
Berichten: 1078
Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23

Re: RE: Re: Pannen

Berichtdoor Tobias Tobit » 29 jul 2017 00:21

Arno schreef:Ik denk dat ik ga voor deze: https://www.bol.com/nl/p/demeyere-multiline-bakpan-28-cm/9200000037101057/?suggestionType=browse
28 cm, net als ik nu heb, het kan in de oven en hopelijk gaat de pan de rest van mijn leven mee.
Doe het niet! Geweldige pannen maar voor je het weet moet je de hele serie hebben en is je PKZ voortaan pannen koop ziekte! Ik weet er alles van heb onderhand zelfs een paella pan van deze serie en om nou te zeggen dat ik die echt nodig heb??? Nee, ik lust geeneens paella!
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 13886
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: RE: Re: Pannen

Berichtdoor Eliminator » 29 jul 2017 00:29

Tobias Tobit schreef:Nee, ik lust geeneens paella!


:lol: :lol:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5415
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Pannen

Berichtdoor Jos » 29 jul 2017 08:56

Met interesse dit topic gelezen. Hier wordt dagelijks alles in de olie gebakken. Wel in een pan met doorzichtig glazen deksel. Deksel altijd schuin erop, goed tegen het spatten als het vuur hoog staat.
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
Rob
Berichten: 1262
Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
Locatie: Voorhout

Re: Pannen

Berichtdoor Rob » 29 jul 2017 10:51

Eliminator schreef:Hoe dan ook, Mme zweert bij een anti/aanbaklaag, we hebben dan ook niets anders meer, omdat ze er anders niet mee om kan gaan.
Hier ook anti-aanbak. Geen idee welk merk. Het is van een mannetje in Katwijk en alleen die pannen gebruiken we nog. Maar ik geloof dat je al voor iets anders gaat dus ik ga maar niet meer zoeken naar 't merk. ;)

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 6864
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Pannen

Berichtdoor Arno » 29 jul 2017 14:22

Afbeelding

Ennnn deze is het geworden van de Multiline van Demeyere. 28 cm doorsnee, zelfs de deksel van mijn oude pan past er prima op :)
Nog geluk gehad bij de aankoop, bij Bol.com en Coolblue is deze €139 en €149. Echter, een van de officiële Demeyere dealers zit hier niet al te ver vandaan in Bathmen en die hadden hem liggen voor €129. Straks dus eventjes heen gereden, leuke winkel, aardige mensen. Op de weg terug nog even bij de supermarkt mais- en aardnoten olie gehaald.
Afbeelding

robvoorburg
Berichten: 11779
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Pannen

Berichtdoor robvoorburg » 29 jul 2017 14:48

gewoon ik schreef:Als je rvs mooi glad is valt het wel mee.
Ik gebruik genoeg olie (volgens mijn vriendin teveel) en heb er geen last van.

Nu ga ik wel iets zeggen dat vermoedelijk enkel bommel graag zal horen maar de pannen van de ikea van hun 365 label vind ik ook goed. Daarop leren koken tijdens mijn studententijd en ze zijn tot op heden nog steeds goed. En ja mijn pan heeft al eens een week mogen staan weken om cordon bleu korstjes weg te krijgen (cordon noir was het eerder dit voor de geinteresseerden).
Materiaal ken ik niet, ze staan vol krassen dus ik zou alu zeggen, maar daarvoor zijn ze te zwaar


Bij een aangekoekte pan strooi je wat soda en doe
er heet water bij, na enige tijd borstel je het
moeiteloos weg.

Gebruikersavatar
Wowbagger
Berichten: 5083
Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31

Re: Pannen

Berichtdoor Wowbagger » 29 jul 2017 15:45

Mooi spul Arno!

Gebruikersavatar
Tobias Tobit
Berichten: 1078
Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23

Re: Pannen

Berichtdoor Tobias Tobit » 29 jul 2017 20:07

Hoi Arno nog even een tip, ik weet niet hoe de kwaliteit van je oude pan was maar je nieuwe pan heeft waarschijnlijk een behoorlijk dikke bodem. Ook ontbreekt de anti aanbak laag, het wordt dus veel belangrijker om je pan voor te verwarmen voor je hem gaat gebruiken. Zet hem gerust een minuut of vijf voor je hem nodig hebt op hoog vuur. Dan als de pan goed heet is beetje van de genoemde olie erin, ik gebruik zelf graag arachide olie aangezien deze weinig smaak afgeeft. Dan gelijk de te bakken producten erin en de kans op plakken is dan het kleinst. Als je wat grotere stukken vlees bakt die toch een beetje aanbakken niet met een spatel gaan hakken maar even wachten en in 9 van de 10 gevallen komt het vlees vanzelf weer los van de bodem. Het geeft bij wijze van spreken zelf aan als het klaar is om om te draaien.

Veel succes en plezier met kokkerellen toegewenst.
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 6864
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Pannen

Berichtdoor Arno » 29 jul 2017 22:44

Dank voor de tips! Mijn oude pan had juist een dikke bodem, dus de nieuwe was sneller als ik had verwacht warm. Heb gebakken met maiskiem olie en dat beviel goed. Het (een mengelmoes van kip, gebakken aardappels, prei en currykruiden) kleefde nog steeds aan de pan maar minder als eerst. Waarschijnlijk het vuur nog iets te hoog gezet. Ik ga er eens wat mee experimenteren :wink:
Afbeelding

Gebruikersavatar
gewoon ik
Berichten: 833
Lid geworden op: 26 aug 2013 11:48
Locatie: Flora

Re: Pannen

Berichtdoor gewoon ik » 31 jul 2017 22:44

robvoorburg schreef:
gewoon ik schreef:Als je rvs mooi glad is valt het wel mee.
Ik gebruik genoeg olie (volgens mijn vriendin teveel) en heb er geen last van.

Nu ga ik wel iets zeggen dat vermoedelijk enkel bommel graag zal horen maar de pannen van de ikea van hun 365 label vind ik ook goed. Daarop leren koken tijdens mijn studententijd en ze zijn tot op heden nog steeds goed. En ja mijn pan heeft al eens een week mogen staan weken om cordon bleu korstjes weg te krijgen (cordon noir was het eerder dit voor de geinteresseerden).
Materiaal ken ik niet, ze staan vol krassen dus ik zou alu zeggen, maar daarvoor zijn ze te zwaar


Bij een aangekoekte pan strooi je wat soda en doe
er heet water bij, na enige tijd borstel je het
moeiteloos weg.


Thanks voor de tip, maar leren koken helpt ook ;)

robvoorburg
Berichten: 11779
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Pannen

Berichtdoor robvoorburg » 09 aug 2017 12:19

Ik ben de keuken eens ingedoken om te zien wat ik zoal aan
pannen heb.
Welke ik voor iets gebruik hangt een beetje af van wat het
is en hoe de groot de te verwerken hoeveelheid is.
Het waren zaken uit het hogere prijssegment, maar ze
bewijzen inmiddels een kleine twintig jaar dat de investering
destijds goed ingeschat was.

Driedelige pannenset van Wesco (Duits) Klein, middel, groot. RVS.
Grote gietijzeren ovale stoofpan van Staub. (Frans)
Grote RVS pan met deksel. Eigen merk van het Kookpunt.
Grote RVS koekenpan van Spring (Zwitsers)
Kleine RVS koekenpan van Fissler (Duits)
Kleine gietijzeren pan met deksel en lang handvat van Le Creuset (Frans)

Wat mij opvalt is dat de RVS pannen dikke bodems hebben.
Wanneer zaken langer op het gas moeten stoven, dan gebruik ik
steeds een vlamverdeler.

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5415
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Pannen

Berichtdoor Jos » 09 aug 2017 15:36

Rob is dus onder de pannen.
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen


Terug naar “Andere hobbies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast