Wat paft de schot? (Receptenbak)

Naast het pijproken natuurlijk ...
Gebruikersavatar
The_Undertaker
Administrator
Berichten: 7808
Lid geworden op: 22 nov 2012 17:37

Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor The_Undertaker » 31 mar 2017 12:30

Alright, aangezien er vanochtend wéer iemand was die een recept niet kon vinden, hier de aftrap voor een verzameltopic.
Stuur me een PB met een linkje naar een recept, wanneer je deze toegevoegd wil zien. Het is handwerk, dus verwacht niet altijd dat het a la minute geregeld is :mrgreen: Tevens zal ik een dezer dagen eens door de topics gaan om e.e.a. te verzamelen.

Opmerkingen/suggesties zijn welkom.


De receptenlijst:
Bruine bonenpot - Robvoorburg
Burrito's met Chilorio - Wallace
Fishermen Stew - Robvoorburg
Kippen-/tomatensoep - Arno
Pastasalade - Winslow Collector
Picallilly / Tafelzuur - Robvoorburg
Tiramisu - Teunis
"The greatest difficulty is the mental resistance to things that arise, and the underlying assumption that they should not." - Eckhart Tolle

robvoorburg
Berichten: 11772
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor robvoorburg » 31 mar 2017 12:31

PICCALILLY of TAFELZUUR.

Geopende en gesloten potten altijd in de koelkast bewaren. In gesloten toestand circa 4 maanden
houdbaar.

Met de groenten kan je varieren als de totale hoeveelheid maar circa 500 gram is.


Nodig:

3 potjes met schroefdeksels, schoongemaakt in heet sodawater;
1 kleine ui;
1 kleine rode paprika;
100 gram bloemkoolroosjes;
1 stuk broccoli;
100 gram komkommer;
75 gram zout;
2 zakjes gemalen mosterdzaad (of de zaadjes zelf vijzelen)
1 eetlepel koenjit;
1 theelepel kerriepoeder;
40 gram bloem;
4 eellepels suiker;
1 teen knoflook;
1 eetlepel gembersiroop;
1 eetlepel olie, 1/2 liter azijn.


De groenten in stukjes snijden;

Overdoen in een pan met het zout. 2 liter water toevoegen en in
5 minuten knappend gaar koken. In een vergiet storten en afspoelen
met koud water.

In een kommetje doen: mosterdpoeder, kerriepoeder, koenjit, bloem en
suiker. Goed door elkaar roeren. Knoflook er boven uitpersen. Al roerende
gembersiroop, olie en 3 eetlepels azijn toevoegen. Blijven roeren tot een
gladde pap ontstaat. Nog 3 a 4 eetlepels azijn erdoor roeren.

In een pan de rest van de azijn aan de kook brengen. Al roerende het kruiden-
papje toevoegen.
Zachtjes 2 minuten laten doorkoken, af en toe roeren. Iets laten afkoelen.

Groenten door de mosterdsaus scheppen en doorroeren tot alles goed gemengd
is. De piccalilly in de schone, droge potten scheppen.
Zet de datum op de pot!

De potten ten minste twee weken dicht laten, zodat de smaken goed kunnen
intrekken.

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor teunis » 01 apr 2017 20:03

Recept voor eigen gemaakte tiramisu

Ingredienten

4 eieren
4 lepels suiker
geraspt citroenschil of zalkje vanillesuiker
400 gr mascarpone (Italiaanse roomkaas)
lange vingers
1 1/2 dl sterke koffie (koud)
amaretto of koffielikeur
cacao

Bereidingswijze

1. klop de dooiers met de suiker, vanillesuiker of citroenschil zeer schuimig.
2. voeg de mascarpone toe en roer dit romig.
3. klop de eiwitten stijf en schep/spatel dit door het mengsel.
4. giet de koffie op een bord met wat amaretto en haal de lange vingers hier doorheen (ze mogen niet uiteen vallen) of besprenkel de lange vingers.
5. leg hierop de helft van de mascarponecrème, leg hierop een 2e laag gedoopte vingers en dan weer crème.
6. zet het geheel in de koelkast en strooi er cacao over vlak voor het opdienen.

Eet smakelijk!
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 6864
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor Arno » 01 apr 2017 20:06

Pikante kippen-/tomatensoep.

Nu ik toch bezig ben hier nog het recept. De basis is van de vriend van mijn moeder. Het tikje exotische komt van mij af.

Goed voor ± 5 liter soep:

Ingredienten:
- 1 soepkip (ongeveer 1,3 kilo)
- 2 laurierbladeren
- 2,5 kip bouillonblokken
- 3 grote geschilde aardappels
- 2 potten pastasaus tomaat
- 5 kleine blikjes tomatenpuree
- 1 kleine eetlepel zout. Voor in de kont van de kip en dan even schudden.
- Italiaanse kruiden
- Vermicelli (dikke)
- 5 uitgeperste knoflookteentjes
- 4 fijngewreven chilipepertjes (of meer als je van erg pikant houdt)
- 400 ml. kokosmelk
- 2 afgestreken eetlepels geraspte kokos
- 1 eetlepel vissaus (Thais)
- gemengd gehakt 400 gr. Peper, zout en kerrie door gehakt of gehaktkruiden.

Bereiden:
- Kip met zout in de kont + laurierbladen + aardappels + bouillonblokken + knoflook + chili in een soeppan doen.
- Water toevoegen tot ± 4cm onder de rand.
- Water aan de kook brengen en zachtjes laten doorkoken voor 2 uur.
- Van gehakt balletjes maken en in een aparte pan gaar koken in een half uur.
- Vermicelli koken in vocht gehakt, daarna afgieten.
- Na 2 uur met schuimspaan kip + laurierbladen + aardappels + knoflook + chili eruit halen.
- Bouillon overgieten door een schone vaatdoek in een andere pan. Dan de bouillon weer terug gieten in de originele soeppan en weer op een zacht vuur zetten.
- Aardappels prakken tot ze fijn zijn en in de bouillon doen.
- Kip schoon plukken en de stukjes vlees in de bouillon doen.
- Potten pastasaus + blikjes tomatenpuree in de bouillon doen.
- Gehaktballetjes en vermicelli bij bouillon doen.
- Kokosmelk + geraspte kokos bij bouillon doen.
- Dit rustig door elkaar roeren. Als het te dik is extra water toevoegen.
- Geheel weer opwarmen, goed doorroeren en Italiaanse kruiden erbij naar smaak.
- Zout naar smaak toevoegen
Afbeelding

robvoorburg
Berichten: 11772
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor robvoorburg » 01 apr 2017 20:09

Bruine bonen pot.

Pot bruine bonen 250/350 gram;
1 a 2 speklapjes per persoon;
2 uien gehalveerd;
1 1/2 theelepel mosterdpoeder;
snufje kaneel;
1 theelepel zout;
1 eetlepel suiker;
wat peper naar smaak;
2 eetlepels stroop;
2 eetlepels appelazijn;
snufje kruidnagel.

Doe alle spulletjes in de stoofpan en laat het zo'n 1 1/2 uur zachtjes op
de vlamverdeler stoven.

Gebruikersavatar
The_Undertaker
Administrator
Berichten: 7808
Lid geworden op: 22 nov 2012 17:37

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor The_Undertaker » 01 apr 2017 20:16

Vandaag vrije dag gehad en mevr. Collector verwend met haar favo-Winslow-Collector-salade.

Dat betekende vanmorgen alles vers ingekocht en dan rond het middaguur, Stap 1:
- Kipfilet (2 stuks in ons geval) in kleine blokjes snijden en licht kruiden. Kruiden even in laten trekken.
- Ondertussen een halve ui in kleine blokjes snijden, zo ook met een bakje champignons én een bakje cantharellen.
- Kipfiletblokjes kort aanbraden in een beetje olijfolie (echt niet langer dan een minuutje).
- Dan na dat minuutje meteen de gesnipperde ui, champignons en cantharellen erbij en op een laag vuur laten smoren. Een uurtje of zo met af en toe omroeren.
- Niet teveel vocht toevoegen, want dat komt er vanzelf wel in met de paddestoeltjes.
- Dit mengsel even af laten koelen en wanneer koel genoeg afgedekt in de koelkast zetten.

Stap 2 (kan gelijktijdig met stap 1):
- Een pasta koken met een beetje zout en olijfolie in het ruime water. Pasta kan van alles zijn waar u zin in heeft, bij ons vandaag mini-fusellini (of hoe schrijf je dat, ben te lui om naar binnen te lopen om op het pak te kijken), maar penne of die vlindertjes kan ook.
- Pasta al dente koken (meestal zo rond de 8 minuten), na afgieten af laten koelen in de pan en dan, net als bij de kip, wanneer voldoende gekoeld afgedekt in de koelkast plaatsen.

Stap 3, ongeveer een 2 uurtjes voordat de maaltijd genoten dient te worden:
- 5 tomaten (trostomaten of pruimtomaten), 1 hele komkommer, 1 puntpaprika en de andere helft van de ui in kleine blokjes snijden en alles in een grote saladebak deponeren.
- Verse kruiden zoals bieslook en Italiaanse kruiden fijn snijden en naar smaak toevoegen.
- Peper en zout toevoegen, beetje azijn en olijfolie en wat u verder smaakvol acht. Zelf zou ik er graag olijfjes en wat fettablokjes in doen, maar mevr. Collector blieft dat niet zo graag. Kan natuurlijk ook op uw bord achteraf toegevoegd worden.

Stap 4:
- Als stap 3 gereed is, zijn de kip en pasta natuurlijk lekker koel geworden. Tijd om alle stappen bij elkaar te doen en goed om te roeren. Tussendoor even het resultaat proeven en wanneer nodig een finishing touch met peper, zout of andere kruiden toevoegen.
- Dit samengevoegde mengsel nog minstens een uurtje in laten trekken, eventueel in de koelkast.
- Kleine tip tussendoor. Haal dergelijke koude zomergerechten een uurtje vóór de maaltijd uit de koelkast. Koude beperkt de aroma's en smaken dus iets meer richting kamertemperatuur geeft meer smaak aan dit soort gerechten.

Stap 5:
Lekker smullen op deze warme dag van deze koude combi van pasta en salade. Vlees zit er in in de vorm van de kip, genoeg verse groenten en de pasta als zetmeel-bouwstof en stevigheid van de maaltijd.

Nóg een tip: maak wat extra's. Lekker om de volgende dag nog van te smikkelen, bijvoorbeeld op het werk of als u vakantie heeft mee in de koelbox naar het strand.

Enne... ook erg lekker om de salade met gebakken piepers te eten of rijst. Of stukje appel of walnoten of croutons aan de salade toevoegen. En in plaats van kip werkt het ook perfect met vis (zalm of tonijn), maar dan vind ik champignons wat minder goed werken en grijp ik eerder naar kappertjes en wat citroen.

Na deze afgelopen "heerlijke zomerweken" hadden wij vanavond eindelijk eens tijd om in onze nieuw bestrate tuin, op onze nieuwe tuinmeubels, EINDELIJK eens buiten te eten. De tuin is al bijna 6 weken gereed, de nieuwe meubels staan er al 5 weken in, maar pas vandaag daar eindelijk eens de maaltijd kunnen genieten.

Dit bericht is verzonden met mijn laptop, vanuit de tuin. Ik zit nog wel effe buiten, beste PRF'ers. Net na de maaltijd een heerlijk sigaartje gerookt (Macanudo Maduro) en nu wordt het tijd voor een pijpje. Ben zojuist door mevr. Collector verwend met een heerlijk bakkie koffie en een dikke plak Zeeuwse Boeren-Kruidcake.

Life's good... (en weer "punten gescoord" bij mevrouw Collector)
"The greatest difficulty is the mental resistance to things that arise, and the underlying assumption that they should not." - Eckhart Tolle

Gebruikersavatar
Wallace
Berichten: 1968
Lid geworden op: 29 okt 2011 07:05
Locatie: Berghem

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor Wallace » 01 apr 2017 20:33

Burrito’s met chilorio.

Het staat nu te pruttelen. Het hele huis ruikt heerlijk.
Strak ga ik de saus maken, dit word Pico de Gallo.
Voor de liefhebbers hieronder het recept en de ingrediënten. Recept heb ik van 24kitchen en ik heb het rundvlees vervangen door kip. Dit kan je ook prima sudderen.

800 gr schouderkarbonade (zonder bot) of kipfilet.
zout
1 ui
olijfolie
2 rode paprika
1 rode peper
1 groene peper
1 bos peterselie
2 teentje knoflook
1 tl komijnzaad
1 tl gedroogde oregano
200 ml water
8 tortilla's

Pico de gallo

1 rode ui
2 tomaten
1 bosje koriander
1 limoen
1 scheutje olijfolie
zout
versgemalen peper

Bereidingswijze

Snijd het vlees in stukken van circa 2,5 cm en bestrooi het met zout. Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een braadpan en bak het vlees aan. Voeg de ui toe en bak kort mee en laat het vlees circa 1 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten. Grill de paprika en de pepers tot ze zacht zijn. Hak de peterselie grof. Pel de knoflook. Pureer de pepers met de knoflook, peterselie, komijn, oregano en het water. Voeg dit toe aan het vlees. Laat het gerecht nog circa 2 tot 3 uur op laag vuur stoven met de deksel op de pan, tot het met een vork gemakkelijk kan worden losgetrokken. Voeg eventueel wat water toe tijdens het stoven. Verwarm de tortilla’s op de grill of in de magnetron. Beleg ze met het vlees en rol ze op. Serveer met de pico de gallo en crème fraîche met limoensap.

Pico de gallo

Pel en snipper de ui. Snijd de zaadkern uit de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de koriander fijn. Meng alle ingrediënten voor de pico de gallo door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
De definitie van "niets": een pijp zonder steel, waarvan de kop ontbreekt.

robvoorburg
Berichten: 11772
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor robvoorburg » 01 apr 2017 20:38

FISHERMEN STEW.

Een moot (250/300 gram) kabeljauw persoon. Leg deze in een beboterde
vuurvaste schaal. Op iedere moot een plak citroen, wat tijm en gehakte
peterselie.

Maak een saus in een pannetje met 2 lepels boter, 3 lepels bloem, 2 1/2
deciliter witte wijn met een visbouillon blokje, 1 lepel tomatenpuree,
1/2 blikje mais, knoflook naar smaak. Tegen de kook aan laten komen.

De saus kruiden met 1 lepel geraspte kaas, scheutje Lea & Perrins,
tobasco naar smaak, wat paprikapoeder.

Schenk de saus uit in de ovenschaal en plaats deze 15 tot 20 minuten
in een voorverwarmde oven.
180 graden.
Iedere oven heeft z'n eigen gebruiksaanwijzing, wanneer je dit recept
voor het eerst maakt de oven gedurende deze tijd in de gaten houden.

Geef er warm, knapperig stokbrood bij en b.v. veldsla met toebehoren
en een zelf gemaakte vinaigrette.
Drink er de wijn (Riesling, Elzas) bij die je voor de saus gebruikte.

Ik kon je het recept per pb doen toekomen Arno, nu hebben anderen
er mogelijk ook wat aan.

robvoorburg
Berichten: 11772
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot? (Receptenbak)

Berichtdoor robvoorburg » 17 jun 2017 21:54

Haringtartaar:

Voor 20 stuks. Meng in een kom een eetlepel ragfijn gehakte ui,
een eetlepel ragfijn gehakte wortel, 1 el. grof gehakte peterselie
(de platte) 1/2 el grof gehakte kappertjes, 2 el mayonaise.

Voeg naar smaak wat cayenne peper toe. Snijd de haring tot
tartaar, dat gaat verrassend snel en meng het met het
bovenstaande.

Op warme toast een traktatie.


Terug naar “Andere hobbies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten