Pagina 8 van 8

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 27 mar 2015 08:17
door Rob
The_Undertaker schreef:Ik stel voor om vanaf nu metaaldetectiepoortjes bij de deur van de PRF-meetings te plaatsen :lol: :wink:

Zeker als de messen 154 cm lang zijn...
Ik weet toevallig dat Marc Den Haag zwaarden van die lengte heeft.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 27 mar 2015 09:01
door Wowbagger
Rob schreef:
The_Undertaker schreef:Ik stel voor om vanaf nu metaaldetectiepoortjes bij de deur van de PRF-meetings te plaatsen :lol: :wink:

Zeker als de messen 154 cm lang zijn...
Ik weet toevallig dat Marc Den Haag zwaarden van die lengte heeft.

:lol: 154cm betreft de staalsoort van het lemmet. Zulke grote zakken heb ik nou ook weer niet...

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 27 mar 2015 12:47
door MaartenS
Wowbagger schreef:
Rob schreef:
The_Undertaker schreef:Ik stel voor om vanaf nu metaaldetectiepoortjes bij de deur van de PRF-meetings te plaatsen :lol: :wink:

Zeker als de messen 154 cm lang zijn...
Ik weet toevallig dat Marc Den Haag zwaarden van die lengte heeft.

:lol: 154cm betreft de staalsoort van het lemmet. Zulke grote zakken heb ik nou ook weer niet...



Alleen intersant als het Battle ready zwaarden zijn..
de meeste winkel zooi is gehard RVS440 daar wil je echt niets mee doen,
tenzij je suicidaal bent , omdat die dingen afbreken bij de eerste redelijke slag.
Ook hebben de meeste een rattail in het gevest..
Dus als je flink uit haalt ,
rust slechts het gevest nog in je hand,
en de rest gaat er als een ongeleid projectiel vandoor. :mrgreen: :mrgreen:

phpBB [video]

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 27 mar 2015 13:08
door Mikali
Ik ben ook wel fan van de "japanse superstalen" zoals de s30v, s90v, etc etc. Daarnaast ook van het 12C27 sandvik staal (dit slijpt echt hééél makkelijk).
De japanse superstalen slijpen, naar mijn mening, het makkelijkst met de Shapton stenen, eerst de 320 grit, dan de 1000, en dan op de blauwe steen (4000) afwerken, en soms nog de coticule als ik een spiegelglans wil :mrgreen:

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 27 mar 2015 13:10
door Tobias Tobit
Vrijwel alle zwaarden zijn uitgevoerd met een rattail. Is altijd zo geweest. Zolang dit van een goed carbonstaal is dat geen enkel probleem. RVS is echter broos en breekt sneller door de insluitingen van Chroom en Vanadium. Carbon houd het staal flexibel en zorgt ervoor dat een zwaard eerder buigt dan breekt.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 27 mar 2015 13:45
door MaartenS
Tobias Tobit schreef:Vrijwel alle zwaarden zijn uitgevoerd met een rattail. Is altijd zo geweest. Zolang dit van een goed carbonstaal is dat geen enkel probleem. RVS is echter broos en breekt sneller door de insluitingen van Chroom en Vanadium. Carbon houd het staal flexibel en zorgt ervoor dat een zwaard eerder buigt dan breekt.


Klopt, meeste europeese zwaarden hebben een rattail,ongehard en meestal toch redelijk van volume.
bij een battle zwaard is deze echter afgeklonken,gebout bij de pommel.

Bij de winkelzooi/beverwijk markt zooi, echter verdomd dun, vaak mee gehard,
en gewoon in het plastieken/ houtachtige handvat gestoken..

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 27 mar 2015 18:55
door Tobias Tobit
Helemaal mee eens!

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 15 apr 2017 19:31
door Wowbagger
Vandaag het jaarlijkse marktje in ons dorp. Helaas heb ik me niet kunnen bedwingen, de mkz was sterker dan ik....
Afbeelding
Enige minpunt: niet bepaald scheermesscherp geleverd. Maar verder zeker voor de prijs erg content mee! Mocht iemand dus goede slijptips voor beginners hebben...

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 15 apr 2017 19:38
door Rob
Damast, mooi!

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 15 apr 2017 19:38
door robvoorburg
Wowbagger schreef:Vandaag het jaarlijkse marktje in ons dorp. Helaas heb ik me niet kunnen bedwingen, de mkz was sterker dan ik....
Afbeelding
Enige minpunt: niet bepaald scheermesscherp geleverd. Maar verder zeker voor de prijs erg content mee! Mocht iemand dus goede slijptips voor beginners hebben...


Laguiole lijkt mij?

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 15 apr 2017 19:43
door Wowbagger
robvoorburg schreef:
Wowbagger schreef:Vandaag het jaarlijkse marktje in ons dorp. Helaas heb ik me niet kunnen bedwingen, de mkz was sterker dan ik....
Afbeelding
Enige minpunt: niet bepaald scheermesscherp geleverd. Maar verder zeker voor de prijs erg content mee! Mocht iemand dus goede slijptips voor beginners hebben...


Laguiole lijkt mij?

Geen echte merk Laguiole Rob, maar inderdaad wel van damast staal en een degelijke constructiekwaliteit.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 15 apr 2017 19:52
door robvoorburg
Slijpen is bijna een vak Wilfred, op Knifes & Tools kan je
veel informatie vinden ten aanzien van het bovenstaande.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 15 apr 2017 20:04
door Tobias Tobit
Één hele goede tip om je messen vlijmscherp te krijgen en te houden is het maken van een strop. Vlak stuk hout en daarop een oude leren riem plakken met de ruwe kant omhoog. En hier je mes regelmatig op aanzetten. Werkt nog beter met wat polijst pasta op de riem.

Voor het slijpen gebruik ik een edge pro. De slijphoek ligt dan vast en je kunt er weinig verkeerd aan doen. Helemaal handmatig slijpen met een Japanse watersteen bijvoorbeeld is eigenlijk alleen voor professionals. Je doet als particulier zoiets niet voldoende om het echt onder de knie te krijgen. Bovendien zijn die stenen niet te betalen zeker die met de fijnere grit. Die edge pro is eigenlijk al te duur voor een keertje. Mijn advies zou dus zijn laat de eerste keer laten slijpen door een prof en dan bij houden op de strop.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 15 apr 2017 21:44
door roocker
Al mijn messen zijn scherp door een zg wetsteen te gebruiken . Ook wel oliesteen genaamd . Zowel de keukenmessen als diverse andere zakmessen zijn echt scherp na het gebruik van de steen . Gewoon wat water en olie en de juiste hoek op de steen gebruiken . Een aanzetstaal vind ik vaak te heftig op het lemmet , snellere slijtage . Als ik na 15 min "wetten" klaar ben is mijn meest gebruikte zakmes weken lang scherp . Dit is een Buck titanium welke ik gebruik voor hoofdzakelijk wat wild te villen / slachten , en ook voor allerlei dagelijkse dingen .

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 18 apr 2017 19:43
door Deadl0ck
Tobias Tobit schreef:Voor het slijpen gebruik ik een edge pro. De slijphoek ligt dan vast en je kunt er weinig verkeerd aan doen. Helemaal handmatig slijpen met een Japanse watersteen bijvoorbeeld is eigenlijk alleen voor professionals. Je doet als particulier zoiets niet voldoende om het echt onder de knie te krijgen. Bovendien zijn die stenen niet te betalen zeker die met de fijnere grit. Die edge pro is eigenlijk al te duur voor een keertje. Mijn advies zou dus zijn laat de eerste keer laten slijpen door een prof en dan bij houden op de strop.


Edge pro's zijn fijne dingen. Een namaak edgepro met 4 grit stenen heb je voor 15 tot 30 euro, ongeveer 1/10de van de echte prijs (afhankelijk van de set) via bijvoorbeeld ebay, of chinese webshops. werkt geweldig. En ondanks de vaste hoek doe je er vaak goed aan de hoek zelf te controleren, om zeker te zijn van de goede hoek.

De goedkopere, zachte, minder kwalitatieve slijp stenen heb je ook voor 20-30 euro. Slijten veel sneller, en moeten vaker vlak gemaakt worden. Betere kwalitatieve stenen zijn prijziger, denk aan 70 - 150 euro. voor huis tuin en keuken gebruik is een enkele dubbel-grit steen vaak voldoende, voor betere resultaten zijn vaak twee of drie stenen nodig.

Wel is het zeker belangrijk te weten wat voor smeer middel je stenen nodig hebben. Zowel voor slijpsystemen als stenen. Japanse stenen zijn water, en moeten weken, in europa zijn de meeste stenen water stenen, echter belgische natuurstenen bijvoorbeeld behoeven alleen wat water op de te gebruiken kant, maar olie stenen worden hier ook verkocht, en in Amerika zijn olie stenen de meest voorkomende. Keramiek gebruikt geen smeermiddel, en diamanten stenen kunnen zonder gebruikt worden of met licht zepig water. Verkeerd of gemengd gebruiken is funest voor de steen, deze slibt dan dicht, waardoor de grit veel fijner word dan aangegeven, en je dus veel langer bezig bent.

Een aanzet staal word in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, niet gebruikt om te slijpen, maar de snede aan (of recht) te zetten, meer zoals een strop doet. Mits goed gebruikt vormt een aanzet staal de snede van het mes, zodat deze weer recht op het lemmet komt, in plaats van een helling naar links of rechts in de snede, wat de eerste stap in bot worden is. Er verdwijnt wel iets materiaal van de snede, maar in vergelijking tot slijpen is dit miniem. Stroppen van een mes doet hetzelfde, op een meer delicatere schaal, net zoals je voor het slijpen ook een grovere en minder grove korrel hebt.

Een goed mes kan een keer of 10 - 15 aangezet worden eer deze weer geslepen hoeft te worden. Dit is de reden dat een chef een aanzet staal gebruikt voor het werken, terwijl de messen 1x per 2 tot 4 weken geslepen worden, en barbier een straight razer stropt na elke keer gebruiken, omdat de hoek van van de snede in het scheermes zo delicaat is dat deze direct na gebruik al begint te vervormen.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 18 apr 2017 19:51
door Tobias Tobit
Die namaak edge pro is inderdaad ook prima alleen de slijpstenen die je daarbij krijgt kun je beter gelijk weggooien. Deze zijn inconsistent en ook de vermelding op de stenen is op zijn minst twijfelachtig. Ik heb er ook ooit mee gewerkt bij een vriend van me. Het de originele stenen ben je met een paar passages per steen klaar. Met de namaak stenen moet je je behoorlijk in het zweet werken om een fatsoenlijk resultaat te krijgen.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 18 apr 2017 20:59
door L.deJong
Je kunt ook kiezen voor de spyderco sharpmaker.
Werkt ook erg goed en is goedkoper.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 18 apr 2017 21:39
door Wowbagger
Dank voor jullie reacties.

Re: Een goed mes...

Geplaatst: 18 apr 2017 22:07
door Deadl0ck
Tobias Tobit schreef:Die namaak edge pro is inderdaad ook prima alleen de slijpstenen die je daarbij krijgt kun je beter gelijk weggooien. Deze zijn inconsistent en ook de vermelding op de stenen is op zijn minst twijfelachtig. Ik heb er ook ooit mee gewerkt bij een vriend van me. Het de originele stenen ben je met een paar passages per steen klaar. Met de namaak stenen moet je je behoorlijk in het zweet werken om een fatsoenlijk resultaat te krijgen.


Ik moet zeggen dat mij dat alles mee viel. Had ik inderdaad ook verwacht, maar met een volledig bot mes, na een braam te zetten met de 320 steen die ik heb, 20/10/6/3 passages gedaan weerszijde met de 600, toen 10/6/3 met 1500, toen 10/6/3/1 met de 3000, en dat was meer dan genoeg om een scheermes scherpe snede te krijgen, getuige de kale plek op mijn arm. daarbij gebruik ik mijn 120 steen om de andere stenen glad te houden (want het blijven goedkope snel slijtende stenen) en gebruik ik mijn 2000 steen eigenlijk niet. 20 minuten werk, en dat is redelijk gelijk aan de tijd die ik mensen met wetstenen zie gebruiken op youtube filmpjes.

Ongetwijfeld dat het met betere stenen sneller en beter gaat, maar voor 2 euro per steen, zijn deze dingen een stuk vriendelijker van prijs, wat voor mij als beginnend slijp hobbyist erg van belang is, gezien ik ook graag een pijpje rook! (en niet veel inkomen heb.)